Народ је почео масовно ићи вани још док нико није помишљао да иде у цркву. Доста рођака ми се родило у Њемачкој. Родитељи им из неког разлога напустили социјалистички рај како би били угњетавани у трулом капитализму тамо 70-их.
https://www.dw.com/hr/gastarbajteri-iz- ... a-16294434Citiraj:
Kad je Zapadna Njemačka 1968. sklopila sporazum o razmjeni radne snage s Jugoslavijom, stotine tisuća radnika je došlo na privremeni rad u Njemačku.
Значи, стотине тисућа ...
А иначе, та дјеца рођака које сам поменуо, сад размишљају о повратку овамо, из икс разлога. Чак им не смета што је Јефрем направио цркве

Сад је на запад ред да фура неки свој перверзни тоталитаризам... плус финансирање миграната и сада Украјинаца поготово, због ког људи морају да траже посао након посла... а Швабо к'о Швабо, добар је док има, а кад је криза, почне нетрпељивост (употребио сам најблажу ријеч) провејавати из њега и џаба што си рођен и цијели живот у Њемачкој, једноставно ниси њихов.
Цркву као цркву, иначе, је немогуће потпуно одвојити од јавног живота. Што се директног уплива у политику тиче, то је буквално забрањено бар код Хришћана, Светим Писмом, "поштујте власт јер свака власт је од Бога". Дозвољено је само у ситауцијама кад се директно брани црква, као што је рецимо свештенство предвођено владиком Амфилохијем, изашло онда на изборе у ЦГ, кад је пао Мило.
Друга ствар је што због онога што Брале исправно каже, "какав народ, таква и црква" ( а и политичари) ни у цркви нису свеци већ људи са својим земљаским манама, па праве грешке и поступке које не би требало, уплићу се са политичарима и сл.
А то што народ "зида цркве, а гробља су запуштена", не треба да чуди, јер смо и даље примитиван народ скромног знања у свему, а у вјери поготово гдје је 50 година практично био мораторијум на сазнавање, па и ови старији свештеници негдје сједну испред цркве и запале по једну... Примјера ради. Па неки наш гастарбајтер што је вани добро и крваво зарадио, а сад, како живот иде крају, све више му се јавља исконски порив да некако потраје у вјечност, па сазида цркву са све фреском себе и фамилије, а вјероватно никад није прочитао ону о сиромашној удовици и двије лепте, повремено 'сује Бога, свеце и славу....
Мада се то мијења, све више младих се окреће цркви и интересују се за више од обичајног, читају литературу итд.
Svi se valjda slažemo da ne postoje savršeni narodi pa ni savršene Crkve ali me zanimaju zašto su potrebne talve kvalifikacije
Šta u stvari znaci kakav narod takva Crkva. Na osnovu čega smo mi "takvi". Ko su onda oni koji nisu takvi U sliku kakvog naroda treba da se uklopimo pa da ne budemo takav narod i takva Crkva.
Kako misliš da će neko drugi da te cijeni ako si sam sebe i narod okvalifikovao kao neobrazovane primitivce. Gdje u stvari onda vidiš sebe u toj kvalifikaciji.
To što je zapad postao to što jeste i održao se svo ovo vrijeme ima svoje razloge a osnovni je sila koja im je omogućila da se pljačkom razviju na račun "primitivnih". Zašto bi inače pitanje opstanak nato pakta postalo za zapad pitanje svih pitanja.
Postoji nešto što se odomacilo kod nas i u ostatku svijeta što bi se moglo opisati kao kompleks inferiornosti koji je nametnut svima koji nisu kao svabo, da su oni dobri i pametni a ostali primitivci iz džungle koji treba na njih da se ugledaju, dok svabo istovremeno uvozi njihove, doktore i inženjere. Bojim se da ce to biti teško a možda i nemoguce iskorijeniti. Samu podjelu na garden i džunglu Borelj čak nije ni izmislio, o tome su knjige napisane da bi se opravdalo da neko odnosno oni i jedino oni mogu i znaju da upravljaju dzunglom i da će svemir propasti ako oni propadnu. Sve što im se ispriječi na tom putu uništavalo se i treba biti uništeno na ovaj ili onaj način.