Evo, moje tvrdnje se same dokazuju. Barem kad je riječ o neznanju...
supersonic je napisao:
Evo jedna.. zivis u Austriji i radis, ovdje dolazis na ferije. Za stalno ces se u penziji vratiti, a do tad ko ziv ko mrtav.
Sve je to veoma upitno. Iz inostranstva se vraćaju oni koji tamo ne puste korijenje. Ako ti djeca odrastaju u Austriji, teško ćeš se vratiti u penziji u BiH.
Ostaješ tamo sa djecom i unučadima. Još pogotovo ako ti žena nije iz naših krajeva. Oni koji se vraćaju su uglavnom ljudi koji se nisu snašli kako treba, pa su radili razne poslove, uglavnom na crno i onda nisu stekli dobre uslove za penziju.
I ključno pitanje, otkud ja tamo u Austriji? Nisam ja iz Austrije...
Sad na to dodaj još, da dijaspora puni jedno 15% budžeta države doznakama. Nema tog kredita koji bi država mogla da dobije da izdrži tu rupu...
Nije to doduše ništa novo, to je tako bilo i u SFRJ. Ispred nas je jedino Kosovo.
Brale001 je napisao:
Sta si dao ti koliko si se ucipio?
Mislim da sam dao i više nego što bi se od nekog mojih godina očekivalo. Možda čak i više od prosječnog građanina mojih godina.
Brale001 je napisao:
btw crkve i parohijski domovi se ne prave iz budzeta
Ma nemoj mi reći. Eno ti srpsko-ruski hram kao savršen primjer. Ko plaća izgradnju? Do sada je srukano oko 10 miliona € državnih para, a još nije završen.
Eno ti i novi parohijski dom u samom centru. Sjebaše Tisin koncept, jedina stvar u gradu koja je urađena kako bog zapovijeda. Jedino mjesto gdje nešto ima nekakvog smisla.
Sad ćemo tik pored Tise da dignemo zgradetinu sa podrumom, 3 sprata i mansardom koja zapravo sakriva još jedan dodatni sprat u sebi.
Odakle pare za to zemljište? Odakle pare za izgradnju? I za to je Vlada dala barem milion KM.
Ta mansarda je simbol za pohlepu u SPC - to čak i nisu moje riječi nego docenta na AGG.
Brale001 je napisao:
Naravno da su skole potrebne ali znanje u skolama je dio obrzovane i odgoja a to se ne stice u skolama vec kod kuce od oca i matere. Sta je sa time?
Medicina se ne uči ni kod kuće, ni u crkvi, već samo u školi. Elektrotehnika, mašinstvo, građevina, ..., isto tako... U kojoj smo grani privrede jaki? Šta možemo da izvezemo? Jedino da probamo religiju da izvozimo ako negdje ima tržišta za to...
Rivaldinho je napisao:
За здравље бабе нас који дајемо прилоге да се то прави. Ми тако хоћемо.
Neka, a djecu da liječimo SMS porukama.
Rivaldinho je napisao:
Неписмен смо народ, у сваком смислу, образовно, морално, духовно.
Knjige braćo moja, a ne zvona i praporce.
Rivaldinho je napisao:
А то смо наслиједили из генерација које нису градиле парохијске домове, а у цркву је ишао ко се склањао у хлад по топлом дану.
Kako generacija koja je podigla taj hram se nije sjetila da napravi i parohijski dom pored njega. To nisu tad bili komunisti...
Rivaldinho je napisao:
У мојој бившој згради, да не би мене, просјек година нас 4орице који смо чистили би био једно 65. Значи проблем је још у генерацијама које су васпитале те клинце који данас имају 20-30 година, они су одрадили лош посао, и што се мене тиче треба пробати радити контра оног што су они радили па до неког рјешења можда и дођемо.
U Austriji niko od stanara ne čisti ispred svoje zgrade, pa opet sve bude očišćeno. Stvari se rješavaju sistemski, a ne ad-hok.