banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 08:44 Danas je 15 Jun 2026, 08:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Naselje Česma
PostPoslato: 14 Apr 2026, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Castra je napisao:
motozeljo je napisao:
Bah ..... nikad zadovoljan. 8)

Čime Željo da budem zadovoljan?

Državom u kojoj za sve ima para, osim za bitne stvari?
Protraćenim i pokradenim parama na kojekakvim usranim projektima, dok osnovne uslove za normalan život nemamo.

Više ulažemo u crkve nego u škole. A nigdje više i neznalica, i nevjernika.
Za čije babe zdravlje pravimo crkvu i parohijski dom na svakom koraku?

Česma i dalje, u 21. vijeku, ima osnovnu školu sa 4 razreda.
I dalje imamo probleme sa strujom. I dalje kanalizacija teče uz glavni put.
I dalje bus vozi na svakih pola sata ili na sat vikendom.

Evo recite mi jednu stvar kojom bih trebao da budem zadovoljan...

Evo jedna.. zivis u Austriji i radis, ovdje dolazis na ferije. Za stalno ces se u penziji vratiti, a do tad ko ziv ko mrtav.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 14:17 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Ja se slažem da ulica Vladislava Skarića bude prioritet i da se potpuno nanovo asfaltira, proširi i izgradi zajedno sa trotoarom. Te da se dio saobraćaja preusmjeri preko novog mosta u Česmi ne bi li se rasteretila dionica koja ide ispod Starčevice i kroz Borik.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
supersonic je napisao:
Castra je napisao:
motozeljo je napisao:

Protraćenim i pokradenim parama na kojekakvim usranim projektima, dok osnovne uslove za normalan život nemamo.

Evo jedna.. zivis u Austriji i radis, ovdje dolazis na ferije. Za stalno ces se u penziji vratiti, a do tad ko ziv ko mrtav.

Naravno da ima dosta problema i javasluka na onoj strani ali jedno pitanje ako moze.

Neki jos uvijek misle da zive u nekoj socijalnoj drzavi ili nesto kao bivsem sistemu i da za njih neko treba da obezbedjuje sve i odmah.
Nista tebi drzava nije duzna(materijalno) da obezbijedi osim onog sto si ti njoj dao kao njen stanovnik ili covjek koji tu zivi direktno ili posredno!!
Sta si dao ti koliko si se ucipio?

Koliki porez si platio ove godine na svoju kucu i okucnicu u procentu od tvojih godisnjih primanja a koliko vrijedi to sto posjedujes.
Imas kucu ili stan vrijednosti recimo 100.000 KM, koliki porez na to si platio 0.1%, 0.5% , 3% , 5% ...?

btw crkve i parohijski domovi se ne prave iz budzeta, ima nesto ali vecina para ne dolazi otuda. Naravno da su skole potrebne ali znanje u skolama je dio obrzovane i odgoja a to se ne stice u skolama vec kod kuce od oca i matere. Sta je sa time?

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 15:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
De ne počinji o porezu na nepokretnosti. Porez na nekretninu koju sam napravio svojim novcem (već oporezovanim) na svojoj zemlji materijalom na koji je plaćen porez ili sam je kupio gotovu opet sa svojom već oporezovanom zaradom i za čiju su izgradnju opet plaćeni svi porezi i komunalne naknade. Koliko puta treba na istu stvar platiti porez da bi vlast imala od čega da krade?

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da Zoka, sve je to tacno slazem se da si sve to isplacao ali na zapadu plus sve to platis napravis kucu i onda svake godine placas porez na tu kucu.

Placas porez koji se godinama uvecava kako vrijednost nekretnine ide a cesto uvecavaju i procenat.
Bilo bi to lijepo kad bi jednom sve to platio i kapak.
Medjutim iako je ovaj faktor bitan nije to razlog da kriminal, javasluk i neprofesionalnost haraju i caruju dublji su korijeni.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 15:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Plaća se taj porez i kod nas fyi.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Castra je napisao:
motozeljo je napisao:

За здравље бабе нас који дајемо прилоге да се то прави. Ми тако хоћемо. Ено онај парохијски дом код Градског моста се прави једно 5 година, а за то вријеме у држави су вјероватно проневјерене милијарде, па сад не знам колико је то реално дио проблема. Ја бих сад на Мејдану направио још једну цркву јер народ у Св. Василија Острошког редовно пада у несвијест, колика је гужва, као сардине набијени у токо оба велика поста, све је више људи и то обичног свијета а не ових што дођу само да се сликају за партијски фејсбук. То ми звучи као оно кад чујем "колико се црква петља у дражву", а владика Јефрем се на дневнику појави за Ускрс и Божић...
Мислим, искрено, да је већи проблем што на изборе изађе 35% људи, дакле и не желимо да се мијења ништа. Ено Мађара изашло 77% и људи скину једног Орбана. Неписмен смо народ, у сваком смислу, образовно, морално, духовно. А то смо наслиједили из генерација које нису градиле парохијске домове, а у цркву је ишао ко се склањао у хлад по топлом дану. Дај два аута у кућу и више никог није брига ни за шта. Колико би нас сад волонтирало у бирачким одборима? Власт ту има по 5 пута више људи, док ми кукамо како је Додик лопов и како ништа не ваља и бинџујемо серије на изборни дан. До нас је. Да парафразирам Бралета, и даље сједимо и чекамо да нам неко нешто обезбиједи (док ти који обезбјеђују чекају кредите од пара које је створила кичма и пушке америчких радника)... Прва мора бити жеља, прије свега жеља да се помогне не само себи, него и сваком око себе, у том правцу морамо да се мијењамо, а то је морално-духовна категорија. А ми тренутно не чистимо ни снијег испред зграде, млади поготово. У мојој бившој згради, да не би мене, просјек година нас 4орице који смо чистили би био једно 65. Значи проблем је још у генерацијама које су васпитале те клинце који данас имају 20-30 година, они су одрадили лош посао, и што се мене тиче треба пробати радити контра оног што су они радили па до неког рјешења можда и дођемо.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 16:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Nemoj da miješaš babe i žabe. Crkve, parohijske domove i slične "ustanove" ne treba da gradi država nego crkva/vjerska zajednice i vjernici (prilozima). Država treba da gradi infrastrukturu, bolnice, škole, vrtiće i sl.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Odosmo od teme Cesma i stanje infrastrukture ali hajde...

"Прва мора бити жеља, прије свега жеља да се помогне не само себи, него и сваком око себе, у том правцу морамо да се мијењамо, а то је морално-духовна категоријa"
Iako je ovo tacno ali budimo iskreni ....ovo je tako daleko gotovo zalosno smijesno ovo je otklon i od najvece utopije!!

To je tako suprotno i tako ocigledno kontra od moralnih i duhovnih kategorija na kojima se zasniva sistem u kojem zivimo i tacka. Samo pojedinac, takmicenje i materijalno ....to je jedini potrebni moral i najbolja ideologija.
Mi smo prihvatili put velikog Inkvizitora i carstvo zemaljsko...ostalo je sve poznato. :D

Tog kodeksa se realno i u stvarnosti (bez obzira sto propovijedali) pridrzava i crkva i svi crkveni velikodostojnici inace da bi bili stalno u suprotnosti sa vladajucom ideologijom po zatvorima i puka sirotinja....eshh! :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Nemoj da miješaš babe i žabe. Crkve, parohijske domove i slične "ustanove" ne treba da gradi država nego crkva/vjerska zajednice i vjernici (prilozima). Država treba da gradi infrastrukturu, bolnice, škole, vrtiće i sl.

Па ако гради држава парохијски дом код Градског, што га граде к'о Скадар на Бојани. О томе говорим. И гради се прилозима, што мањих, што од већих попут рецимо Пантелије Д. На страну неријетко не баш најчасније поријекло новца неких који донирају доста новца, и њихово примитивно схватање вјере као џубокса... то је прича за друге врсте дискусија. Понекад држава озбиљнији новац за велељепне храмове, попут Христа Спаситеља у Бањалуци, за обнове историјских итд. Али сад заустави градњу све и једне цркве и парохијског дома, мислиш да ће се стање рецимо у Чесми побољшати за 1%...
Ствар је у нама и да морамо ићи помагати и оним људима на Старчевицу да их не буде само 150, и онима на Росуље и онима на Мејдан, и у Чесму. Не можемо рећи да нема смисла, Дакић и екипа, њих 4-5 су одавно са Шехитлуцима доказали да се и те како може и да 4-5 може постати и 5000. Ми што дајемо прилоге да градимо цркву, парохијски дом, стонотениски клуб, куплерај, небитно... бар смо на неки начин проактивни, улажемо неки труд и своје вријеме и новац у нешто.
Морамо се пренути већ једном и мијењати се. И бити упорни. Она стара 'ладовина од времена се никад неће вратити, а што се мене тиче и не треба да се лажемо двапут на исти начин. Мада бих волио јер не волим ни ја да се пуно патим и волим сигурност, па макар и лажну.

Spoiler:
Citiraj:
Tog kodeksa se realno i u stvarnosti (bez obzira sto propovijedali) pridrzava i crkva i svi crkveni velikodostojnici inace da bi bili stalno u suprotnosti sa vladajucom ideologijom po zatvorima i puka sirotinja....eshh

Стање у јерархији је лоше, нема сумње. И то по икс основа. Али црква није само јерархија већ и народ. Ако не чува цркву јерархија и квари се, треба ми да је чувамо свеједно и да њих примјером и понашањем постиђујемо, ако треба.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 20:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Evo, moje tvrdnje se same dokazuju. Barem kad je riječ o neznanju...

supersonic je napisao:

Sve je to veoma upitno. Iz inostranstva se vraćaju oni koji tamo ne puste korijenje. Ako ti djeca odrastaju u Austriji, teško ćeš se vratiti u penziji u BiH.
Ostaješ tamo sa djecom i unučadima. Još pogotovo ako ti žena nije iz naših krajeva. Oni koji se vraćaju su uglavnom ljudi koji se nisu snašli kako treba, pa su radili razne poslove, uglavnom na crno i onda nisu stekli dobre uslove za penziju.

I ključno pitanje, otkud ja tamo u Austriji? Nisam ja iz Austrije...

Sad na to dodaj još, da dijaspora puni jedno 15% budžeta države doznakama. Nema tog kredita koji bi država mogla da dobije da izdrži tu rupu...
Nije to doduše ništa novo, to je tako bilo i u SFRJ. Ispred nas je jedino Kosovo.

Brale001 je napisao:
Sta si dao ti koliko si se ucipio?

Mislim da sam dao i više nego što bi se od nekog mojih godina očekivalo. Možda čak i više od prosječnog građanina mojih godina.

Brale001 je napisao:
btw crkve i parohijski domovi se ne prave iz budzeta

Ma nemoj mi reći. Eno ti srpsko-ruski hram kao savršen primjer. Ko plaća izgradnju? Do sada je srukano oko 10 miliona € državnih para, a još nije završen.
Eno ti i novi parohijski dom u samom centru. Sjebaše Tisin koncept, jedina stvar u gradu koja je urađena kako bog zapovijeda. Jedino mjesto gdje nešto ima nekakvog smisla.
Sad ćemo tik pored Tise da dignemo zgradetinu sa podrumom, 3 sprata i mansardom koja zapravo sakriva još jedan dodatni sprat u sebi.
Odakle pare za to zemljište? Odakle pare za izgradnju? I za to je Vlada dala barem milion KM.

Ta mansarda je simbol za pohlepu u SPC - to čak i nisu moje riječi nego docenta na AGG.

Brale001 je napisao:
Naravno da su skole potrebne ali znanje u skolama je dio obrzovane i odgoja a to se ne stice u skolama vec kod kuce od oca i matere. Sta je sa time?

Medicina se ne uči ni kod kuće, ni u crkvi, već samo u školi. Elektrotehnika, mašinstvo, građevina, ..., isto tako... U kojoj smo grani privrede jaki? Šta možemo da izvezemo? Jedino da probamo religiju da izvozimo ako negdje ima tržišta za to...

Rivaldinho je napisao:
За здравље бабе нас који дајемо прилоге да се то прави. Ми тако хоћемо.

Neka, a djecu da liječimo SMS porukama.

Rivaldinho je napisao:
Неписмен смо народ, у сваком смислу, образовно, морално, духовно.

Knjige braćo moja, a ne zvona i praporce.

Rivaldinho je napisao:
А то смо наслиједили из генерација које нису градиле парохијске домове, а у цркву је ишао ко се склањао у хлад по топлом дану.

Kako generacija koja je podigla taj hram se nije sjetila da napravi i parohijski dom pored njega. To nisu tad bili komunisti...

Rivaldinho je napisao:
У мојој бившој згради, да не би мене, просјек година нас 4орице који смо чистили би био једно 65. Значи проблем је још у генерацијама које су васпитале те клинце који данас имају 20-30 година, они су одрадили лош посао, и што се мене тиче треба пробати радити контра оног што су они радили па до неког рјешења можда и дођемо.

U Austriji niko od stanara ne čisti ispred svoje zgrade, pa opet sve bude očišćeno. Stvari se rješavaju sistemski, a ne ad-hok.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 20:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Evo, samo da se vidi kako ta mansarda/potkrovlje izgleda i štrči iznad gornje ivice prozora.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Sto se tice tog parohijskog doma, ta zemlja, ako sam ukapirao dobro, pripada spc-u. Sto dalje znaci, da mogu tu da rade sta hoce, pa i da prave taj dom. Kako, zasto, cemu i koliko je on potreban generalno, i to bas tu, to valjda znaju samo oni. Ali da mu je tu mjesto, i nije. Ali njihova zemlja, sta da radis sad. I ja sam bio za to da se to uredi, napravi kako treba..

A sto se tice mosta, presao sam preko njega danas i veceras. Prilaz od lesnine je ocajan, ono je prezrelo za sanacije, jer zaista baca veliku sjenu na sve do sad uradjeno. Most kao rjesenje je fenomenalno, od lesnine do one pekare u vrbanji, za cas posla. E sad, ono sto me je iznenadilo, a castra je to pisao, jeste rasvjeta i bandere. Rasvjete nema i zaista fali nekoliko bandera. Doslovno prva polovina praznana drugoj ima. I to s jedne strane, s druge strane mosta nema ni jedne. To se iskreno nadam da ce koliko za 10 dana zavrsiti, jer zajebano je kad se silazi sa mosta prema lesnini, slaba je vidljivost, pogotovo kad je kisa.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 22:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Castra skole trebaju nisam rekao suprotno, naravno znanje je moc ali sta je sa odgojom i vaspitanjem djeteta - covjeka.
Ko radi na tome i da li je (vaspitanje, kultura i moralni odgoj) u stvari potrebno i kome!? Je su li to primarne zivotne vrijednosti danas ocito da nisu bolje biti "snalazljiv" i ...!!
Na zapadu sam cesto slusao jedno : Zaposljavamo karakter a znanje vjestine dogradjujemo i treniramo...! Gdje se ovde stice karatkter??

Ulazemo i trosimo na znanje i onda to placeno i mukom steceno odlazi u Njemacku, Austriju, Amerike.... !! Koga na taj nacin pomazemo? Za koga mi radimo?
Pa nema gore izdaje, unistavanja i ponora...!
Covjek nekad pomisli suludo da li je bolje sve skole zatvorit.... kakve koristi i ko ima od toga?? Ovako izgleda da je to najbolji nacin da oslabis i osakatis i ovo malo sto je ostalo ovde.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 23:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

supersonic je napisao:
Sto se tice tog parohijskog doma, ta zemlja, ako sam ukapirao dobro, pripada spc-u. Sto dalje znaci, da mogu tu da rade sta hoce, pa i da prave taj dom. Kako, zasto, cemu i koliko je on potreban generalno, i to bas tu, to valjda znaju samo oni. Ali da mu je tu mjesto, i nije. Ali njihova zemlja, sta da radis sad. I ja sam bio za to da se to uredi, napravi kako treba..

Samo što nije tako bilo...

Citiraj:
Podsjećamo, Odbornici Skupštine grada Banjaluka jednoglasno su podržali izgradnju parohijskog doma glasajući na petoj vanrednoj sjednici za tačke:

Prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka za prostor između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Srpske ulice, Ulice Vase Pelagića, Bana dr T. Lazarevića, Vidovdanske ulice i Trga srpskih junaka.

Prijedlog djelimične odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o zamjeni nekretnina grada Banjaluka sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Banjaluka.

Jebi ga, niko od političara nema muda da se zamjeri Crkvi, jer je to jako nepopularno među narodom. Odmah budeš nevjernik i izdajnik.
Zato svi glasaju da se mijenja gradska zemlja u najužem centru grada za neko drugo zemljište. E sad, pitanje je šta je to Grad dobio ovom trampom... I uz to mijenjamo i RP.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2026, 05:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Cak i da nije bilo zamjene...da je oduvijek bila crkvena zemlja i tada ne možeš raditi šta hoces na svojoj zemlji, već ti treba dozvola. U ovom slučaju,nikad im ne bi izdao dozvolu da grade gdje sad grada....pa neka popovi kukaju koliko hoće da nemaju gdje biti. Gradi zgradu 200-300m dalje od crkve....npr kupi otetu zemlju od onih lopova (Autoprevoz -parking stara autobuska),pa tamo gradi parohijski dom...na primjer.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2026, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Што се тиче руско-српског храма, по ономе што сам чуо из приватних извора, ово је тачно:

Citiraj:
Милорад Додик, председник Републике Српске, каже, за "Новости", да је поносан што је започела реализација изградње руско-српског духовног и културног центра у Бањалуци.

- Још раније, док сам се сретао са Сергејем Лавровом у Москви, причали смо о идеји изградње руско-српског центра у Бањалуци. Ево, сад смо започели реализацију. Захвалан сам људима који су донирали земљиште у центру Бањалуке за изградњу храма и културног центра. Ово земљиште је бесплатно дато Епархији бањалучкој. Затим је владика бањалучки Јефрем, иначе веома познат по прецизности, предузео низ мера, како би дошло до реализације пројекта - каже Додик.

Додик јесте био у комуникацији са Лавровим око пројекта. Лавров му је рекао да само обезбиједе земљиште, тако да ће бити да су и Руси канули неку пару ту. А уствари на том мјесту је била пројектована много мања црква, али то ове наше кабадахије било баш брига, Миле кад је чуо да негдје има земљиште, само је рекао "мећи", па је набијено овако међу зграде како јесте. Чуо сам ово од комше из грађевинске струке, који је радио неке ствари за епархију раније, па је упућен веома...
Што се парохијског дома код Тисе тиче, ни мени се не допада локација, боље би било да су порушили све оне страћаре у непосредној близини па да га ту направе, а да зеленило не дирају, али тамо ће вјероватно још једна хуманитарна вишеспратница.

Кастра, ако лијечење дјеце зависи од тога што ћу ја седмично да оставим 10 марака попу или просјаку, ништа нисмо направили... мислим да се неупоредиво више пара остави по кладионицама, или за дрогу по клубовима.
Што се тиче чишћења снијега да, најбоље би било да је системски, али систем никад нећемо створити чекајући. Није ни њима систем пао са неба већ су га некад правили и направили.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2026, 19:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Koliko ja znam da nije bilo nikakve crkve u projektu već je taj dio bio predvidjen za trg....sto ima smisla kad pogledaš ulice i naćim projektovanja okolnih zgrada.

Neka crkve,pogotovo rusko-srpske...ali lokacija je bezveze. Po meni su trebali napraviti crkvu preko puta, umjesto one zgradurine što sad grade kraj pomoćnog borcevog terena.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 09:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Кастра, ако лијечење дјеце зависи од тога што ћу ја седмично да оставим 10 марака попу или просјаку, ништа нисмо направили... мислим да се неупоредиво више пара остави по кладионицама, или за дрогу по клубовима.

Taj hram se ne pravi donacijama, već parama iz budžeta. A djecu ne liječimo iz budžeta, već donacijama.
Znači čak i kad proćerdaš 10 mara u kladionici, dio od toga ide u budžet da se plati hram. Opet izvise djeca, al ko njih šljivi...

Nikakvih para nije bilo od Rusa za taj hram. Barem koliko mene pamćenje služi...

Vrh

[ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Sva vremena su u UTC [ DST ]