banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Sve ja to znam Hristov. I nije averzija prema njima generalno nego prema njihovom načinu ponašanja. A mnogi i ovdje krvavo rade da prehrane svoje porodice, moji roditelji nisu izuzetak.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
њемачки учиш у школи 90 минута седмично.
тешко да се може научит говорити.
правила писања и читања већ могу.

а кад живиш у њемачкој и слушаш тај језик сваки дан онда си идиот ако га не научиш за 8 година.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
I oni krvavo rade, čitav život autsajderi, van života i toka dešavanja, dođu u svoju sobu s posla, mrak, niko ih ne dočeka, moraju se istuširati, sami u kupovinu, sami spremiti sebi večeru, sami liježu, ne vide kako im djeca rastu, ne vide svoju ženu, itd, itd.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:

а кад живиш у њемачкој и слушаш тај језик сваки дан онда си идиот ако га не научиш за 8 година.

Ti da samo slušaš kineski 1000 god. opet ga ne bi naučio.

Poslednji put menjao Hristov dana 10 Apr 2011, 16:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:49 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
@nemz

pregledaj ovaj sajt...http://www.workpermit.com/

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ccc Nisi dobro pročitao moj post! :P :lol:

Phoenix je napisao:
Sve ja to znam Hristov. I nije averzija prema njima generalno nego prema njihovom načinu ponašanja. A mnogi i ovdje krvavo rade da prehrane svoje porodice, moji roditelji nisu izuzetak.

Što je značilo da znam i razumijem njihovu muku, ali da navodim da i ovdje ima ljudi koji po čitav dan rade da bi obezbijedili egzistenciju...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
I oni krvavo rade, čitav život autsajderi, van života i toka dešavanja, dođu u svoju sobu s posla, mrak, niko ih ne dočeka, moraju se istuširati, sami u kupovinu, sami spremiti sebi večeru, sami liježu, ne vide kako im djeca rastu, ne vide svoju ženu, itd, itd.

већ смо установили да је то индивидуално.
све је до човјека и колико је спреман да се асимилира у друштво.

али зар му није пало на памет да ће добити бољи посао ако добро говори језик земље у којој је?
уосталом, зар га није срамота да гања неког да иде са њим кад треба до банке да отвори рачун или нешто слично?

од моје пријатељице отац је отишао у норвешку послије рата и сад ради тамо као наставник.
овде је био полицајац.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

ја сам слушао енглески и говорио га са 9 година.
немој ти судит шта бих ја могао или не. :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
ne treba mjesati one koji su davno otisli i ove "moderne" :lol:

eto, moj brat zivi vec 5 godina u Shanghaiu i opet ne zna kineski iako radi 7.5 sati sa njima. zna samo "poslovni kineski"

Vrh

Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neka nama smeta ponašanje, smeta i meni dosta toga kod njih, ali to ismijavanje i pravljenje klauna od njih mi je degutantno. Mogao je vaš otac, deda, rođak da bude jedan od tih gastosa.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Hristov je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

ја сам слушао енглески и говорио га са 9 година.
немој ти судит шта бих ја могао или не. :)

SAMO slušao? Bez subtitla, nekog ko će ti objasniti šta je konjugacija, deklinacija, zamjenice, imperativ, kondicional, itd?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
али зар му није пало на памет да ће добити бољи посао ако добро говори језик земље у којој је?
уосталом, зар га није срамота да гања неког да иде са њим кад треба до банке да отвори рачун или нешто слично?

Pa sramota ga je, ali šta sad treba, da ide na kurs i uči gramatiku, a nikad škole nije vidio? Hoćemo i od toga praviti viceve, što nisu u školu išli. Znaš li da su prvi svijetski rat srpski seljaci dobili?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

са преводом наравно.
ал` то није тема ове приче.

ја стојим иза тврдње да је то искључиво њихова немарност што годинама бораве у некој земљи а не знају тај језик.
упиши курс, иди на предавања два мјесеца научићеш бар како се шта чита и пише. с временом ћеш похватат и ријечи.
скини себи њемачких филмова, нађи превод, пусти и гледај.

Hristov je napisao:

Pa sramota ga je, ali šta sad treba, da ide na kurs i uči gramatiku, a nikad škole nije vidio? Hoćemo i od toga praviti viceve, što nisu u školu išli. Znaš li da su prvi svijetski rat srpski seljaci dobili?

сад идеш у крајност. не говоримо ми о људима који имају 100 година него о овим који имају 30-40, који су отишли `91-`95.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Neka nama smeta ponašanje, smeta i meni dosta toga kod njih, ali to ismijavanje i pravljenje klauna od njih mi je degutantno. Mogao je vaš otac, deda, rođak da bude jedan od tih gastosa.

Malo je nedostajalo. Sad bih bila negdje u Švici. :lol: Samo teško da bi se moji roditelji ponašali na način o kome sam ja pričala. :wink: Npr. naši dobri prijatelji su otišli u Norvešku i tamo su se lijepo snašli. Krenuli od nule, radili i dogurali do penzije. I kada dođu, milina ih je i vidjeti i slušati jer nemaju potrebu ni da pametuju ni da kukaju ni da se hvališu. O tome pričam svo vrijeme. :wink:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Jednom ovde magarcu kojeg poznajem palo na pamet da ide u Dansku da ženi neku babu Zenaidu koja je tamo već dugo i s kojom bi morao biti u braku da bi dobio državljanstvo... A do tada bi imao stan, hranu, našao bi neki posao na crno samo moja neka računica je da Zenaida nije osjetila dodir muškarca, te da bi morao biti njen sex toy i da je žrtva koju namjerava da podnese prevelika. Interesuje me da li neko zna koliko je potrebno biti u braku s babom da se dobije državljanstvo? Hvala. Mislim vaša iskustva čini mi se da ovaj reče da je sa Zenaidom sedam godina. Mnogo. A šta ako Zenaida u međuvremenu odapne?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Znam za jednog Turcina da je bio pet godina u braku sa 28 godina starijom.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Bennet, tako je mozda u DE , ali ovdje je, nazalost, takva situacija sa drugom generacijom, ima i svijetlih primjera, ali ne mnogo. Kao sto rekoh, to je moje iskustvo,a i neka istrazivanja su to potvrdila ( sigurno da je tu bilo puno manjkavosti). S druge strane kad pogledas sport, stranci sve vise preuzimaju primat, bar u fudbalu. Gledao sam poredak najboljih strijelaca u Beckom okrugu kod klinaca do 15 godina i u prvih dvadeset ima mozda 2,3 Austrijanca i to nijedan medju prvih pet, a sve ostalo nasi i Turci. Ok, oni vise ganjaju skijanje, ali ne bas ovi iz Beca.
Prica o nasima bez skole i sa manjkavostima njemackog je uglavnom usmjerena na one koji su sedamdesetih dosli ovamo. Od rata naovamo, uglavnom su dolazili obrazovaniji ljudi. Mada ima i mladjih koji ne zele da nauce jezik . A ovdje skoro da nije ni potreban,na mnogim mjestima postoje trojezicni natpisi, cak su i neki formulari napisani tro ili visejezicno ( nas , turski i jos pokoji jezik) . Nasi posao nalaze uglavnom preko nasih, druze se s nasima i gledaju nase programe. Kad trebaju nesto sluzbeno da obave ili da odu ljekaru traze nase advokate i nase ljekare ( kojih i nema bas tako puno) . Naucili su brojati, reci dobar dan i jos ponesto,u prodavnici ne moras nista ni da pitas (a ako bas moras uglavnom nije tesko naci naseg prodavca) i svakodnevni zivot se u Becu najnormalnije odvija bez znanja njemackog jezika. Ako je za utjehu, Turci su mnogo gori.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Izzard je napisao:
Jednom ovde magarcu kojeg poznajem palo na pamet da ide u Dansku da ženi neku babu Zenaidu koja je tamo već dugo i s kojom bi morao biti u braku da bi dobio državljanstvo... A do tada bi imao stan, hranu, našao bi neki posao na crno samo moja neka računica je da Zenaida nije osjetila dodir muškarca, te da bi morao biti njen sex toy i da je žrtva koju namjerava da podnese prevelika. Interesuje me da li neko zna koliko je potrebno biti u braku s babom da se dobije državljanstvo? Hvala. Mislim vaša iskustva čini mi se da ovaj reče da je sa Zenaidom sedam godina. Mnogo. A šta ako Zenaida u međuvremenu odapne?

Ja mislim da je potrebno 5 godina biti u braku sa zenom iz druge drzave da bi se dobilo drzavljanstvo.. Ali u vecini slucajeva toj zeni treba platiti minimalno 5000 eura za brak (ili onoliko koliko ona zahteva), kad dobijes drzavljanstvo mozes se komotno razvesti - drzavljanstvo ostaje - i tek onda imas svoj zivot.. A 5 godina nije malo vremena

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 17:44 
Veteran
Veteran

Izzard je napisao:

3 - 5 godina. (De)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 20:50 
Veteran
Veteran

posto smo i o tome pisali:

Citiraj:
Politika | 10.04.2011
I Nijemci idu u gastarbajtere

Nijemci posljednjih godina sve češće odlaze na rad u inostranstvo. Mnogima je dosadilo da dugo traže posao u struci u Njemačkoj, kada znaju da ima zemalja u kojima mogu odmah da dobiju posao i od njega komotno da žive.

Zemlje o kojima Nijemci prvo razmišljaju kada žele da se otisnu u pečalbu su, logično, Švajcarska i Austrija, prije svega zato što u tom slučaju ostaju na njemačkom govornom području. Zatim dolazi Francuska, gdje mora da se govori francuski, ali je susjedna zemlja i dobro rješenje za one koji ne žele da spale sve mostove za sobom. Krug se širi skandinavskim zemljama, među kojima je opet najomiljenija susjedna Danska. Ona je u samom vrhu ne samo zbog blizine otadžbine, već i zato što se tamo nezaposlenost smanjila do te mjere da je počelo i ukidanje mnogih formalnih barijera za zapošljavanje doseljenika.

Nijemci u Turskoj

U Njemačkoj ima oko dva miliona Turaka, pa su za njihove veze sa turskom otadžbinom u posljednje vrijeme počeli dosta da se interesuju i Nijemci. Tako je, na primjer, Jerg Sitis u Istanbulu otvorio prvi restoran njemačke brze hrane. Prednost Turske je u tome što zbog ogromnog broja turskih gastarbajtera koji su posljednjih decenija prošli kroz Njemačku, mnogi u toj zemlji dobro vladaju njemačkim jezikom, pa se posao lakše razvija. Ipak, za Sitisa najveća prepreka nije mentalitet, ni jezik, ni administracija, već je to istanbulski saobraćaj: „Naravno da sam se unervozio. To je prava katastrofa. Evo pogledajte taksistu koji me vozi. Ima 62 godine, izgleda kao da ima 72, a vozi kao da ima 82. U istanbulskom saobraćaju postoje samo dva pravila: u svakom trenutku može da se dogodi sve, i drugo: nemaš nikakva prava. Tako je to ovdje“.

Poslije Evrope, Amerika najomiljenilja

Goodbye Deutschland:Porodica Scheffels se skrasila u Kanadi

Krug se širi prelaskom na druge kontinente, među kojima je za Nijemce najomiljenija Amerika, prije svega Sjedinjene Američke Države. Sandra Harmon je tamo otišla sa suprugom i dvoje djece. Prije svega zbog toga što suprug kao građevinski inžinjer ovdje više nikako nije uspijevao da se zaposli, a dijelom i iz radoznalosti i mogućnosti da djeca za kratko vrijeme nauče engleski jezik i uhvate korijene u SAD. U Njemačkoj je radila kao medicinska sestra, ali na američkom tlu za nju u početku nije bilo posla. “Moj položaj je bio težak, jer je moj suprug imao H1B vizu; taj tip vize ne predviđa zaposlenje za partnera, to jest, u ovom slučaju, za mene. Zato sam morala da dobro razmislim o tome šta ću i kako ću. Poslije dužeg traženja našla sam izdavačku kuću za koju sam napisala knjigu – o životu u emigraciji. Kasnije sam počela da im prodajem i novinske članke.“

2008. godine je sreću u inostranstvu potražilo oko 250.000 Nijemaca. U međuvremenu su za buduće pečalbare otvoreni internet-portali i pravne kancelarije koje im pružaju podršku, tako da je i to postao biznis - za sebe.

Autor: Saša Bojić
Odg. urednica: A. Slanjankić
Detsche Welle http://www.dw-world.de

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]