Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
To ti ne mora nijedna nauka reci - glupo je samo se pozivati na to da li psiholozi kazu da je nesto bolest ili nije, vec je bitno to sto u biti homoseksualizam jednako skodi drugima koliko i heteroseksualizam.
Sasvim je prirodno zeljeti djecu u braku/ ozbiljnoj vezi. Cak i ti koja nisi u vezi u kojoj je to na prirodan nacin moguce ostvariti, ipak zelis dijete. Kako ti i tvoja partnerka namjeravate "dobiti" dijete ? Na otvorenom trzistu je sve na prodaju, pa cete se posluziti bankom sperme ? Ili ce tvoja partnerka imati cisto sportske odnose sa nekim vasim heteroseksualnim prijateljem, da biste vas dvije "dobile" dijete ? Koja od vas ce biti bioloska majka tom djetetu, ili ce jedno biti njeno, a drugo tvoje ( vec se pravo zakomplikovalo ).
Kako cete objasniti djetetu zbog cega ima dvije mame, a ne mamu i tatu ( ako necete vi, objasnice im djeca u prvom osnovne, pa cisto da te upitam kako cete rijesiti tu mentalno-emotivno-prakticnu zackoljicu ) ? Bez udjela psihologa naravno.Cak ja i moja zena, kao i hetero parovi koji ne mogu imati djecu, zelimo na alternativne nacine da imamo potomstvo, da. Ako bas moras znati, mada su to nasi privatni planovi... mi planiramo da nam djeca budu najblize tome da budu i od jedne i od druge. Kako? Da, postoje banke sperme, kojima se planiramo posluziti. Odabrati donatora i iskoristiti spermu iste osobe za oba djeteta (plan je da imamo dvoje ili troje). Tako ce prvenstveno ta djeca biti u direktnom krvnom srodstvu. Druga stvar sto planiramo kako bi oba djeteta ucinile nasom djecom i fizicki je to da kad se umjetnom oplodnjom oplodi npr. moje jajasce, to jajasce prenijeti u moju zenu da ona bude trudna sa mojim djetetom, a isto tako bi za drugo dijete ja nosila njeno dijete. Na taj nacin je bar donekle i jedno i drugo dijete i fizicki od jedne i druge. Slicno nesto bi sigurno htjeli uraditi i hetero parovi koji zele djecu a ne mogu je imati na prirodan nacin, tj. vodjenjem ljubavi jedno s drugim. Mi razmisljamo isto.
By the way, ono sto si spomenuo za sportske odnose - prvo, zasto bi nuzno ona bila ta da ima te "sportske odnose", zasto nisi rekao "jedna od vas"? A drugo, bitnije - zasto taj prijatelj nuzno mora biti heteroseksualan? Ima koliko hoces slucajeva u svijetu gdje homo lik ili donira svoju spermu homo zeni, ili kako kazes, imaju sportske odnose u svrhu dobijanja djeteta. Nama se ne svidja niti da ikoja od nas ima ikakve seksualne odnose i sa kim osim jedna s drugom, niti da donator sperme bude neko koga licno znamo - ne zelimo neke eventualne komplikacije kasnije oko toga.
A kako objasniti djeci da imaju dvije mame? Slicno kao sto bi roditelj objasnio djetetu kako nema oca/majku, zasto zivi sa majkom, tetkom, ovim onim, zasto je on crn (npr. usvojen) a roditelji bijeli, itd. Najbitnije je nama da objasnimo djeci da imaju roditelje koji vole njih i vole jedno drugo, i upravo ukazati djeci na to da postoje raznorazne familije. Vecina porodica je mozda "majka, otac, djeca", ali ima ih puno koji nisu takvi, a mi smo jedna od tih familija. Eto, ugrubo, to je prvo sto mi pada na pamet sta bih rekla djetetu, a naravno kad dodje vrijeme za to, jos cemo mi detaljnije to razraditi, i ako treba, traziti savjete od drugih roditelja ili strucnjaka, kao sto bi sigurno uradili svaki roditelji koji su npr. usvojili dijete i zele da sve ide najboljim tokom za to dijete.