banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 14:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1280 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 15:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
OK., let's dance!

Homoseksualnost i devijantnost
Nisam siguran da razumem sta treba da znaci da je homosekusalnost devijacija. Pretpostavljam da to moze da znaci dve stvari: 1)homoseksualnost jeste bolest koja treba da se medicinski leci, ili 2) homoseksualnost je moralna izopacenost ljudskog karaktera. Da se pozabavimo prvom premisom. Da bi bila proglasena bolescu homosekusalnost treba prvo da poseduje odredjene indikatore koji bi ukazivali na odredjenu bolest. Fizicki, homoseksualcima nista ne nedostaje - organizam im funkcionise na isti nacin kao i kod heteroseksualaca, imaju iste probleme i iste osobine kao i heteroseksualci. Problem psiholoskog zdravlja homosekusalaca zakomplikovan je time sto u psihologiji postoji nekoliko modela na osnovu kojih se tvrdi sta je psihicko zdravlje i to je plodan teren za razlicite rasprave, nevezane za konkretnu temu o homoseksualcima... Ipak uticajnije ideje o mentalnom zdravlju pretpostavljaju da mentalno zdrava osoba jeste ona koja je sposobna da voli i da radi (Frojd), da samoaktualizuje svoje najvise sposobnosti (Maslov) i tako dalje... Seksualna orijentacija nije povezana sa tumacenjima mentalnog zdravlja, vec je to odnos prema seksualnom partneru - kada tu relaciju karakterisu nasilje, vredjanje, infantilnost tada se radi o poremecenom odnosu, te o potencijalno poremecenim licnostima - ovo je moguce i kod homoseksualnih i kod heteroseksualnih osoba. Svojevremeno sam slusao jednu psiholoskinju koja je odbila da "leci" decaka koga su roditelji doveli na izlecenje od homoseksualnosti - "Pricala sam sa njim, decko je super, sasvim normalan, ali njegovi roditelji su strasno problematicni...". Takodje, proslo je vec dosta vremena od kada su, neki pametnjakovici dosli na ideju da "lece" homoseksualnost elektricnim sokovima, te su sa zaljenjem zakljucili da postoje slucajevi u kojima su njihove "dobre namere" ostale uzaludne... Ponovicu, homoseksualnost postoji od kada je sveta i veka, zabelezena je i u prirodi medju zivotinjama - o njoj se moze govoriti kao o vidu alternativne seksualnosti statisticki ne toliko zastupljene, ali ne i kao o bolesti - od homoseksualosti se ne umire, a pati se utoliko ukoliko je drustvena klima takva da podstice represiju prema homoseksualcima... Isto tako pate i druge manjine koje su bile ili jesu zigosane, svojevremeno Jevreji, Crnci i tako dalje.... Nadam se da je ovo jasno... Pomenuta represija povezana je sa:

Homoseksualnost i politika
Drugo tumacenje homoseksualnosti kao devijacije upada ovde - homosekusalnost kao moralna izopacenost ljudskog karaktera. Tu zapocinje prica koju sam pokusao da objasnim u prethodnim postovima - kada se recima 'devijantno', 'bolesno', 'nenormalno' oduzme pravo na medicinska, prakticna tumacenja, onda nam ostaju politicka koja kazu da vladajuce drustvene ideologije nastaju pod uticajem razlicitih istorijskih, drustvenih i individualnih uticaja, pod uticajem grupa ili pojedinaca koji/e u jednom trenutku dobijaju moc da tumace svet oko sebe na odredjen nacin. Da pojasnim na prakticnom primeru o kome i diskutujemo ovde - drustvena klima, vazeca dustvena ideologija zapadnog drustva u zadnjih par vekova, najverovatnije pod uticajem crkvenog tumacanje Starog zaveta bila je neprijateljski raspolozena prema homoseksualnosti, kao i prema seksualnosti uopste. Takvo tumacenje iako je tvrdilo da je apsolutno istinito, cak sta-vise od Boga naredjeno, u stvari je bilo samo jedno politicko tumacenje svestenstva koje je, kao i sva druga politicka tumacenja, nosilo u sebi dobru dozu relativnosti. Druga drustva, sa drugacijom organizacijom moci, su na drugaciji nacin tumacili homoseksualnost - vec svi znaju za primer stare Grcke, gde homoseksualnost nije bila tabu, naprotiv; mozda nije toliko poznat primer Japana, gde medju samurajskom, ratnickom klasom takodje nije bila strana ljubav medju muskarcima, cak su i neki inspirativni, pateticni stihovi tu napisani o istoj...
Da skratim - proglasiti homoseksualnost devijantnom jeste politicki cin, uglavnom okorenjen u tradiciji naseg drustva, crkvenim dogmama ili pak u sopstvenoj homofobiji... Ovaj cin smatram pogresnim i losim zbog implikacija koje ima - direktno vodi represiji nad manjinom koja to ne zasluzuje... Takodje proglasiti homoseksualnost normalnom jeste politicki cin sa drugacijom pozadinom - to moze biti rezultat truda homoseksualaca kao manjine da poprave svoj polozaj u drustvu, takodje to moze biti i rezultat doslednog sprovodjenja ideja tolerancije, nenasilja, demokraticnosti... Toga sam svestan i svesno izabirem da prema drugim ljudskim bicima koja su malo drugacija od mene imam odnos koji nece karakterisati zigosanje, vredjanje i omalovazavanje.
A pitanje konacne istine me ne zanima posto ne verujem niti konacnim istinama niti onima koji sebe smatraju njenim tumacima... Dovoljno mi je da vidim u praksi kuda vode odredjene ideje, pa da se ispovracam na teorije tipa "mrzimo greh ali ne i gresnika", "mi pratimo volju Boziju", itd...

Toliko od mene, vec sam previse vremena potrosio u piskaranju, uzimam odmor...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 16:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
... je napisao:
Nisam siguran da razumem sta treba da znaci da je homosekusalnost devijacija. Pretpostavljam da to moze da znaci dve stvari: 1)homoseksualnost jeste bolest koja treba da se medicinski leci, ili 2) homoseksualnost je moralna izopacenost ljudskog karaktera.

Može biti i: 3) poremećaj, nastao vjerovatno u razvoju embriona/fetusa, koji se zbog toga ne može liječiti, a nije ni moralna izopačenost, jer nije stvar izbora.

... je napisao:
Da bi bila proglasena bolescu homosekusalnost treba prvo da poseduje odredjene indikatore koji bi ukazivali na odredjenu bolest.

"Nepostojanje dokaza nije dokaz nepostojanja", tj. to što do danas naučnici nisu našli uzrok homoseksualizmu, ne znači da uzrok ne postoji.

... je napisao:
Fizicki, homoseksualcima nista ne nedostaje - organizam im funkcionise na isti nacin kao i kod heteroseksualaca, imaju iste probleme i iste osobine kao i heteroseksualci.

To i sve što si rekao u nastavku važi i za pedofile, s tim da ukoliko se prihvati kao tačno:
... je napisao:
Seksualna orijentacija nije povezana sa tumacenjima mentalnog zdravlja, vec je to odnos prema seksualnom partneru - kada tu relaciju karakterisu nasilje, vredjanje, infantilnost tada se radi o poremecenom odnosu

onda i pedofilija nije poremećaj dok se ne ispoljava kao nasilje.

... je napisao:
proglasiti homoseksualnost devijantnom ... smatram pogresnim i losim zbog implikacija koje ima - direktno vodi represiji nad manjinom koja to ne zasluzuje...

Ne slažem se. Represija se može regulisati zakonski i to nema veze sa tim da li je homoseksualizam poremećaj ili ne. S druge strane, albino ljudi imaju poremećaj, ali je represija zakonom regulisana.
Hoću da kažem da političke odluke nemaju nikakve veze sa tim da li je homoseksualizam poremećaj ili ne.

... je napisao:
Takodje proglasiti homoseksualnost normalnom jeste politicki cin sa drugacijom pozadinom - to moze biti rezultat truda homoseksualaca kao manjine da poprave svoj polozaj u drustvu, takodje to moze biti i rezultat doslednog sprovodjenja ideja tolerancije, nenasilja, demokraticnosti... Toga sam svestan i svesno izabirem da prema drugim ljudskim bicima koja su malo drugacija od mene imam odnos koji nece karakterisati zigosanje, vredjanje i omalovazavanje.

Ali ta tolerancija izostaje kada su u pitanju pedofili, sodomiti, oni koji upražnjavaju incest i dr.
Pedofilija je okarakterisana kao bolest koja se liječi iako kao i u slučaju homoseksualizma ne postoji vidljivi poremećaj (u vidu npr. nekog gena).

Sad sam počeo da se ponavljam, pa ću stati dok ne čujem nešto novo.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
e ... , nema potrebe da objašnjavaš ovde bilo šta, jer oni kojima je namijenjeno objašnjenje ionako to ne mogu da shvate. nažalost.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 23:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma rimtutituki poenta je u tome samo da ponovis dovoljno puta, uvek iznova, cinjenicu da je jedan plus jedan dva :) ...
Ukratko, posto je skoro sve vec receno: Dzone ne vidim kojim si logickim skokom povezao pedofiliju sa homoseksualnoscu... Pre svega postoje pedofili koji se loze samo na devojcice, sto ni po definiciji nema veze sa homoseksualnoscu...Sa druge strane uspesna homoseksalna veza izmedju dve zrele osobe ima iste pretpostavke kao uspesna heteroseksualna veza, mislim glupo mi je uopste da objasnjavam... Ti meni reci kako si ti to povezao homoseksualnost sa pedofilijom, incestom, sodomijom? Da li po kljucu: Ja smatram da je to sve izopaceno, tako da je to sve isto? Gore sam pokusao da objasnim da homoseksualnost ni sa fizicke ni sa psiholoske strane nije poremecaj, a ti navodis kao prutivargument pedofiliju o kojoj se stosta moze reci sa psiholoske strane, kao i sodomiju, incest... Ne razumem. Odnos prema homoseksualcim je itekako politicki odnos, sto sam pokusao da ti objasnim opisujuci, istina sturo, antropolske podatke o drugim kulturama, gde su homoseksualci imali drugaciji status... Ja vise necu sa tobom diskutovati o ovome dok ne bacis na ekran par jasnih, razumljivih tvrdnji zbog cega smatras da je homoseksualnost bolest, a ujedno da tih par tvrdnji potkrepis podacima iz medicine, psihologije, ili cega vec... Do tada cu biti uveren da si ti jednostavno vaspitan da smatras homoseksualce bolesnima i da to nikada nisi ni pokusao u svojoj glavi preispitati zato sto ti prija konformisticko priklanjanje tradiciji u kojoj zivis... Sto opet ima veze sa politikom. Homoseksualnost nije devijacija. Srbija do Tokija!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2006, 23:30 
Veteran
Veteran

... je napisao:
Ja vise necu sa tobom diskutovati o ovome dok ne bacis na ekran par jasnih, razumljivih tvrdnji zbog cega smatras da je homoseksualnost bolest, a ujedno da tih par tvrdnji potkrepis podacima iz medicine, psihologije, ili cega vec...

Nisam rekao da je bolest, već poremećaj, a imaš na starim temama o homoseksualizmu sve što tražiš.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2006, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
HDZ-ovci u Saboru protiv istospolnih veza: Svemir i atomi su heteroseksualni
U hrvatskom Saboru traje rasprava o zakonu o registriranom partnerstvu što je bila dobra prilika za razne bezumnosti. "Cijeli svemir je heteroseksualan, od atoma i najsitnije čestice, od muhe do slona", izjavila je HDZ-ova zastupnica Lucija Čikeš dodavši da se, po zakonima fizike, jednaki naboji uvijek odbijaju, a različiti privlače, te da bi se, kada bi se jednaki počeli privlačiti, "sve urušilo i nestalo". "Zajednica tople braće ne garantira topli dom za djecu", rekao je Vladimir Štengl, također hadezeovac. Karmela Caparin, također iz HDZ-a, tvrdi da se 85 posto hrvatskih građana izjasnilo kao katolici, da, prema tome, slijede nauk Crkve koja se protivi izjednačavanju prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova. HSP-ovac Pero Kovačević upitao je predlagatelja zakona Šimu Lučina misli li, tražeći veća prava za manjine, i na pedofile, silovatelje, plaćene ubojice, suradnike Udbe i KOS-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2006, 11:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Eto, sjajan primer gde se vidi kako konzervativne politicke snage ukorenjene u tradiciji, obicno nazvane desnicom, donose odluke o tome sta je normalno, a sta ne, pritom bez problema trpajuci u isti kos homoseksualce, silovatelje, saradnike Kos-a i u ovom slucaju nepomenute Srbe... Ti isti bi sutra, kao i juce, slali ljude u rat govoreci im da je to normalno, samoodbrana, "volja Bozija", ali 'ajde da se ne rasplinjujem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 00:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
mene je mama ucila da su pederi poremeceni gadovi.
Moja baka tvrdi da njih i narkomane treba pobiti.
To su takodje misljenja mojih mnogih sugradjana. Vecina je uvijek u pravu.
Znaci, oni su bolesni, ili barem poremeceni. Tu se nista ne moze, i religija tako tvrdi, a ko smo mi da demantujemo svevisnjeg!?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 01:19 
Veteran
Veteran

monstrum je napisao:
mene je mama ucila da su pederi poremeceni gadovi.
Moja baka tvrdi da njih i narkomane treba pobiti.
To su takodje misljenja mojih mnogih sugradjana. Vecina je uvijek u pravu.
Znaci, oni su bolesni, ili barem poremeceni. Tu se nista ne moze, i religija tako tvrdi, a ko smo mi da demantujemo svevisnjeg!?!?

Ili, u prevodu: "smisao života je biti u većem stadu". :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 09:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Aha, dobrog sarkazma nikad dosta... Monstrume, ako me secanje ne vara, to sto si zakacio dole bese pesma od Catharsisa? Super tekstovi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Homoseksualac ubio starijeg ljubavnika koji ga je zlostavljao
Erik Rubinić (28) ispovjedio se sucu u Splitu o okolnostima koje su dovele do toga da je 19. listopada u smočnici u kući u Kaštelima nasmrt izudarao ljubavnika Miju Vidovića (64) te ga ostavio u čipkastim gaćicama i uzeo mu sedam tisuća kuna. S njima je živio i Mijin pit bul, koji je dosta trpio njegovu agresivnost, ispričao je Rubinić, te dodao kako je Vidović često dovodio ljubavnike u kuću, a njega zaključavao dok je s njima imao odnos. "Kuhao sam mu i prao, a on me plašio huškajući psa. Kad sam odlučio otići, Mijo je poludio. Napao me da će sad o njemu svi govoriti da je gay, jer su ga po Kaštelima viđali sa mnom. Nokautirao me i počeo daviti. Dohvatio sam čekić i udario ga u glavu. Ne znam koliko puta, branio sam se", glasi njegova priča.

Tata, tata & ja
Belgija omogućila homoseksualcima usvajanje djece
Belgija je donijela zakon na temelju kojeg se homoseksualnim parovima omogućava posvajanje djece. Pritom je odbačen amandman kojim bi na to imali pravo samo partneri bioloških roditelja djeteta koje se posvaja. Time je Belgija postala četvrta članica Europske unije koja je istospolnim parovima omogućila jednaka prava pri posvajanju djece. Prije nje to su učinile Španjolska, Nizozemska i Švedska.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2006, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Gay zajednica optužena za diskriminaciju heteroseksualaca
Američki grad Provincetown suočen je s porastom diskriminacije i uznemiravanja. Naime, heteroseksualci u tom gradu optužili su pripadnike gay zajednice da im se izruguju govoreći da se "razmnožavaju" i "rade bebe". Jedan je čovjek optužen jer je vrijeđao ženu koja je potpisala peticiju za zabranu gay brakova u toj državi, prenosi Reuters. Istodobno, letonski sudionici gay parade gađani su izmetom i jajima.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 23 Jul 2006, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Belgija omogućila homoseksualcima usvajanje djece
Belgija je donijela zakon na temelju kojeg se homoseksualnim parovima omogućava posvajanje djece. Pritom je odbačen amandman kojim bi na to imali pravo samo partneri bioloških roditelja djeteta koje se posvaja. Time je Belgija postala četvrta članica Europske unije koja je istospolnim parovima omogućila jednaka prava pri posvajanju djece. Prije nje to su učinile Španjolska, Nizozemska i Švedska.

Stoka bolesna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2006, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Vader je napisao:
Belgija omoguæila homoseksualcima usvajanje djece
Belgija je donijela zakon na temelju kojeg se homoseksualnim parovima omoguæava posvajanje djece. Pritom je odbaèen amandman kojim bi na to imali pravo samo partneri biolo¹kih roditelja djeteta koje se posvaja. Time je Belgija postala èetvrta èlanica Europske unije koja je istospolnim parovima omoguæila jednaka prava pri posvajanju djece. Prije nje to su uèinile Španjolska, Nizozemska i Švedska.

Da vjerujem u Boga stavio bih "Hvala Bogu," al' ovako cu samo smajlija. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2006, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Joj majko mila, zao mi te djece... u stvari nije mi nikog zao... sta ces. Ionako se sprema smak svijeta. Ko prezivi, bio je u pravu. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2006, 09:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2002, 18:07
Zanimljivo da se u svakom razgovoru o homoseksualizmu, prica na kraju uvijek zavrsi na poredjenju homoseksualizma i pedofilije... Zanimljivo je koliko danas pojedinci sebi daju za pravo da komentarisu tudji zivot.

Zamilsimo ovako, usvojeni obrasci ponasanja koji se sad praktikuju u vezi sa homoseksualnoscu - bili su identicni sa ponasanjem u Americi za vrijeme cca. 1920 u vezi sa crncima i njihovom borbom za prava. Tadasnje drustvo je odlucilo da su oni manje bitna grupa ljudi zbog boje koze, a u ovom slucaju je razlika je u tome sto se sadasnja separacija temelji na seksualnom opredjeljenju...

Mislim da bi ljudi jednostavno trebali da zive svoje zivote i to je to... ako vas se licno ne dotice (neko ne zatrazi guze - da se adekvatnije izrazim) ne bi vas trebalo zanimati sta se desava u tudjim zivotima.

Zanimljivo je da vjerovatno da pola vas koji u ovom trenutku valjte drvlje i kamenje po "sexualno devijantnim" (navodnici su tu s razlogom) - imate nekog bliskog prijatelja, brata ili nekog 5og ko vam se plasi povjeriti bas zbog vaseg stava...

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 24 Jul 2006, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Mislim da bi ljudi jednostavno trebali da zive svoje zivote i to je to... ako vas se licno ne dotice (neko ne zatrazi guze - da se adekvatnije izrazim) ne bi vas trebalo zanimati sta se desava u tudjim zivotima.

Sinko, imaju oni pravo da rade šta oće ("sve mi je dozvoljeno, ali nije sve na korist", što neko reče nekad), ali kad im puste da usvajaju djecu, naježim se.

Citiraj:
Zanimljivo je da vjerovatno da pola vas koji u ovom trenutku valjte drvlje i kamenje po "sexualno devijantnim" (navodnici su tu s razlogom) - imate nekog bliskog prijatelja, brata ili nekog 5og ko vam se plasi povjeriti bas zbog vaseg stava...

Navodnici su tu bez razloga. A ovo je inače čisto proizvoljna tvrdnja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2006, 10:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2006, 12:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
aj_sad je napisao:
Zamilsimo ovako, usvojeni obrasci ponasanja koji se sad praktikuju u vezi sa homoseksualnoscu - bili su identicni sa ponasanjem u Americi za vrijeme cca. 1920 u vezi sa crncima i njihovom borbom za prava. Tadasnje drustvo je odlucilo da su oni manje bitna grupa ljudi zbog boje koze, a u ovom slucaju je razlika je u tome sto se sadasnja separacija temelji na seksualnom opredjeljenju...

Ovo je zaista neumjesno poređenje. Mislim, stavljati u isti koš ljude koji su rođeni onakvi kakvim ih Bog stvori, i one koji su (sviđalo se to vama ili ne) doživjeli izvjesnu devijaciju (svojom voljom i/ili uticajem okoline) je blago govoreći bezobrazno!
Sjetio sam se i nekog kvazi-istraživanja javnog mijenja u Republici Srpskoj prije par godina gdje su pitali ljude šta misle o, paz sad, homoseksualcima, Jevrejima i Ciganima? Cilj je navodno bio ustanoviti prihvaćanje drugih grupa među stanovništvom RS. Nevjerovatno je kako se niko od Jevreja nije pobunio. Zašto onda nisu proširili spisak i na vozače formule 1, plesače Sambe i pripadnike kolumbijskih narko kartela?
I konačno, kao odgovor na gornji citat - homoseksualce i ostale devijante ne treba izopštavati iz društva već im treba pomoći da prevaziđu napast u kojoj su se trenutno našli - njihovu bolest treba liječiti, a ne ignorisati je i prihvatati kao normalnu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2006, 15:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
aj_sad i ja tvrdimo da homoseksualizam nije devijacija, nego da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Vecina (vecina, ne svi) ostalih tvrdi upravo suprotno.

I 'ajde sad meni neko nek objasni zasto je jedna od tih strana u pravu a druga nije. (Disklejmer: Nemojte koristiti religiju kao razlog/izgovor, sa tim sam vec upoznat. Zanima me nesto novo, inovativno. ;))

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1280 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]