banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
A ausvinkl? :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Da dodam na post od Bennet, svi ti ljudi nisu planirali da ostaju doživotno, zato su im porodice ostajale u YU, Turskoj, Portugalu, itd. (Gastarbeiter znači "radnik gost", riječ je skovana 60-ih godina) Živjeli su tih prvih godina potpuno odvojeno od domaćeg naroda, namjerno su ih poslodavci odvajali od naroda, čak su mnogi spavali po fabrikama, a dan danas mnoge firme imaju organizovane smještaje za strane radnike. Naši ljudi koji su masovno išli tamo su bili ljudi sa sela, niko u AT i DE nije tražio doktore i inžinjere i ekonomiste, nego sirovu radnu snagu, znači mahom ljude bez bilo kakvog obrazovanja, stručne spreme, i uopšte navike da uče iz knjige.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
BARABA-IT je napisao:
Kazu da se jezik najbolje uci u krevetu ;)

Ja sam sinoc s curom ucio taj jezik..

- znaci gastar bajtar sich ein.. Wir leben autos gegangen.. jes gotivan ovaj njemacki :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ташко je napisao:
A ausvinkl? :lol:

Šlaufvaga :lol:
Najjače mi je kad se naljute pa kažu da bi moglo biti grose belaja ili da duva šleh vjetar, ali ništa mi ne digne kosu na glavi nego kad se javljaju na svoj hendi sa onim svojim aa'l'oooo, ma ne znam kako to slovima napisati ali znate na šta mislim :)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Hristov, neće baš biti da se nisu tražili ljudi sa fakultetom. Jeste da su većinom bili fizički radnici, ali stručnjaci iz Yu su se itekako cijenili po svijetu. Rijetko gdje da se fizički radnici cijene i da imaju posebno humane uslove, bili oni domaći ili stranci.
To aloo se baš tako piše i čita :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Hristov je napisao:
Da dodam na post od Bennet, svi ti ljudi nisu planirali da ostaju doživotno, zato su im porodice ostajale u YU, Turskoj, Portugalu, itd. (Gastarbeiter znači "radnik gost", riječ je skovana 60-ih godina) Živjeli su tih prvih godina potpuno odvojeno od domaćeg naroda, namjerno su ih poslodavci odvajali od naroda, čak su mnogi spavali po fabrikama, a dan danas mnoge firme imaju organizovane smještaje za strane radnike. Naši ljudi koji su masovno išli tamo su bili ljudi sa sela, niko u AT i DE nije tražio doktore i inžinjere i ekonomiste, nego sirovu radnu snagu, znači mahom ljude bez bilo kakvog obrazovanja, stručne spreme, i uopšte navike da uče iz knjige.

tad su bili domovi, muzevi spavali odvojeno od svojih supruga (maennerhaeuser / frauenhaeuser).
na ulazu u njemacku te nisu pitali znas li njemacki - nego je vec u austriji bila procedura ljekarskog pregleda (kao ovi sto danas zele u afganistan). zene su pretezno radile u velikim kuhinjama (tad je bio boom restorana Wienerwald (Muenchen) = vrsta McDonaldsa samo sa piletinom). firme Grundig, Quelle, AEG, ITT (Nuernberg) tad najjace (danas sve zatvorene).. kvalifikacije su bile jedine u radu na akkord. tih prvih godina su se nasi najvise nastanjivali po austriji i juznoj njemackoj (najblize im kuci). 70tih godina je bavarska bila jedina sa dvojezicnom nastavom. ja sam jos u skoli imala srpsko-hrvatski jezik. od 7mog su "preko noci" prebacili predmete na njemacki, stim da je serbo-kro postao strani. nas skolarce su saltali kako su htjeli. prvo smo dobili knjige sarajevsko izdanje - poslije zagrebacko i na kraju samo njemacka nastava.

70tih su se pootvarala onda i druga vrata. moglo se u njemackoj polagati vanredno. sjecam se da je bila neka makedonska skola i moj je otac tu polagao drzavni ispit. sa vremenom su neki izasli iz fabrika i trazili bolje poslove. neki su ostali u fabrikama do penzije.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
OFM...
:lol:

Idi u k...c...

"aa'l'oooo" :lol:
Ja znam stvarno normalnih likova, ali znam i bolida malo zescih.
Mendjua cirkonska, tribal preko citave ruke, japanke na nogama, teksas bermude, D&G cvike na vr' glave, eventualno Gucci, obrve pocupane po zadnjem kriku mode, a kad progorovore, HAOS.

Sve u svemu, ne valja bjezati odavde. :)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:25 
Veteran
Veteran

PlavaMaca je napisao:
To aloo se baš tako piše i čita :D

na kojem njemackom?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maco, ja govorim o milionima gastosa iz nekoliko zemalja. O koliko stotina govoriš ti?

"Alo" sa mekanim 'l' i sa kratkom zadrškom na njemu :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
E sad milioni gastosa, pa još iz nekoliko zemalja, ccc. O'š se tući?
Pade mi na pamet i ono kako sve govore na "iš", sa mekanim š, npr. tepiš, pa cedejke, al najjače mi je kad za instant kafu kažu "njemačka kafa" :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prvi državni ugovor za agitovanje radne snage je potpisan sa Španijom 1960. godine, iste godine sa Grčkom, 1961. sa Marokom. 1964. godine je svečano dočekan na banofu (a gdje će drugdje) :lol: 1.000.000-ti radnik http://www.angekommen.com/iberer/Mio/millionster.html Potpisivanje ugovora je nastavljeno sa drugim zemljama, tek 1968. je Yuga potpisala ugovor sa DE. Pored toga, Njemci su sprovodili tzv. rotacioni model, pri kojem su se radnici često mijenjali, da se ne naviknu na Njemačku i požele da ostanu. Sad malo aritmetike, ekstrapolacije, i to je to.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Bennet ipak ima najvise iskustva i njoj trebate vjerovati. Tada su dolazili ljudi bez skole, a danas sa skolom. Ti ljudi ne znaju ni gramatiku maternjeg jezika i logicno je da ne mogu da nauce ni njemacku gramatiku. Radili su dan i noc i sanjali o danu povratka kuci .Cuo sam mnoge price nasih koji su tu 30-40 godina i svi odreda su rekli da su dosli samo na godinu- dvije, da ustede nesto, naprave kucu i da se vrate. Mnogi su bili odvojeni od porodica, uglavnom su muski isli, ali ima primjera i kad su zene same bie u inostranstvu, a muz i djeca kod kuce. Ili su samo roditelji bili ovdje, a djeca dole kod babe i djeda. Vecina njih nije imala namjeru da ostane i zato im nije ni bilo bitno da nauce jezik , a i domaci su ih trpili sa losim njemackim, bilo je samo bitno da razumiju njihove naloge. Tad su svi bili mladi i zdravi i nisu ni isli kod ljekara, radili normalno radno vrijeme prijavljeni ( mada poznajem ne mali broj slucajeva kad su ih Austrijanci godinama drzali neprijavljene, a nasi nisu imali pojma o tome, tek su saznali pri predaji za penziju da im fali radnog staza) . plus jos bar 50 posto na crno gdje se moglo zaraditi koliko za puno radno vrijeme. Svaki slobodni trenutak su grabili da odu kuci i da prave kucu, sto vecu.
Sad su im i djeca odrasla, ali iako zive u drugom okruzenju, ipak je uticaj familije najveci, pa i oni zele sto prije da pocnu zaradjivati i ostanu manje obrazovani, a samim tim i sa manje mogucnosti napretka u poslu. O tome sam ja govorio kad sam pisao o tome ko ima , a ko nema fakultet.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
@ajkula: ćuti samo, ružno je reći ali u izreci: "Da je rod rod, imao bi ga i Bog", ima velike istine. (Opet ne 100%-tne.)

@hristov: nisam isplanirala da ću biti zadnja rupa na svirali ako odem, samo sam navela činjenicu da ogromna većina naših ljudi koji odu van rade kao čistačice, sudopere i fizički radnici. Teško je uspjeti bilo gdje, ovdje ili tamo svejedno; plus računam da bi mi tamo bilo još teže jer bih morala potpuno sama da se snalazim, u potpuno drugačijoj sredini, da fakultet oko kojeg sam se toliko trudila ne bi bio priznat, znači da bih i ja morala da budem čistačica ili sudopera a to mi ne pada na pamet ako ovdje mogu da radim svoj posao za bar solidnu platu. Čak i da odem, dok bih došla do nečega bila bih već u poodmakloj dobi. Postavlja se onda pitanje: da li je vrijedno to sve? Da sam muško i da se smirim sa 35 ili 40 godina, nije toliki problem, ali nisam.

A da ima tih, kako ih _zoka zove, emigranata, koji su drugačiji od gasterbajtera i koji su sasvim fini, pristojni i normalni ljudi, ima ih, samo problem jeste što su u manjini. Većina su ovi koji naprave polukružno na p'o jedne od najprometnijih saobraćajnica u gradu, imaju tablice na autu "HISETA" i ponašaju se u skladu sa tim.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Phoenix, odlaze ljudi kojima može samo biti bolje, a ne akademici sa poslom i platom. Tvoj primjer ne može poslužiti kao argument da recimo kobra ostane, ako me razumiješ. Da imaš diplomu ali hroničnu nestašicu posla, i posao čistačice bi poprimio ljepše atribute.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:14 
Veteran
Veteran

laoce je napisao:
Sad su im i djeca odrasla, ali iako zive u drugom okruzenju, ipak je uticaj familije najveci, pa i oni zele sto prije da pocnu zaradjivati i ostanu manje obrazovani, a samim tim i sa manje mogucnosti napretka u poslu. O tome sam ja govorio kad sam pisao o tome ko ima , a ko nema fakultet.

sta rece!

mnogi roditelji "gone" svoju djecu da bolje uce - upravo da ne zavrse negdje na trakama neke firme ili baustelli.

danas imas mnogo naseg svijeta koji su pootvarali firme (eto ti u becu moja tetka :lol: )

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Hristov je napisao:
Phoenix, odlaze ljudi kojima može samo biti bolje, a ne akademici sa poslom i platom. Tvoj primjer ne može poslužiti kao argument da recimo kobra ostane, ako me razumiješ. Da imaš diplomu ali hroničnu nestašicu posla, i posao čistačice bi poprimio ljepše atribute.

Ja misim da bi vi gospodine Hristov, care, bili izvrstan Psiholog ;)

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Slažem se sa naslovom teme. Želio bih sa suprugom otići u Švajcarsku. Radim u bankarskom sektoru u BIH, i interesuju me svi načini za odlazak i rad u Švajcarskoj, od najtežeg do najlakšeg načina. Sve infomacijae su dobrodošle.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cobraunited89 je napisao:
Hristov je napisao:

Ja misim da bi vi gospodine Hristov, care, bili izvrstan Psiholog ;)

Da, ali avaj, moj posao forumskog profajlera mi to vremenski ne dozvoljava :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:22 
Veteran
Veteran

„Man hat Arbeitskräfte gerufen, und es kamen Menschen.“
– Max Frisch

"Zvali su radnike, i dosli su ljudi!

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bennet je napisao:
„Man hat Arbeitskräfte gerufen, und es kamen Menschen.“
– Max Frisch

"Zvali su radnike, i dosli su ljudi!

A vratili se invalidi.

Ne znam otkud tolika averzija prema tim ljudima od strane pojedinaca, znaju li pojedini kritičari kakav život ti ljudi žive tamo, jeste li ikad pogledali njihove ruke, znate li koliko njih invalidsku penziju dobija? A vama je bitno što oni ne znaju njemački... Volio bih neke koji su učili njemački u školi 8 godina malo propitati da vidim šta su oni to uspjeli naučiti... :angry3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]