banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Avg 2010, 07:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ma glupo je pričati da li se nama sviđa ili ne sviđa što neko nosi nešto na sebi.
Trebalo bi pitati te žene koje nose burke da li im smetaju, da li im otežavaju normalno funkcionisanje (vrućina ispod burke, slaba vidljivost kroz mrežicu i td) a što se mene tiče ako njima odgovara odgovara i meni.

Takođe vrijedi i za Zakon, ne znam šta se dobija ili šta se gubi zabranom nošenja.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 08:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
Popokatepetl je napisao:
NFL fanatik je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Eh, nije to baš tako kako kažeš. Kada pjesnik kaže ''ti si lijepa kao neki cvijet'', ''shall I compare thee to a sunny day'', to je ok, jer je to društveno prihvatljivo. Kad nekoga uporedimo sa majmunom, to nije skroz ok. A nindža je baš fin, ne znam u čemu je problem sa nindžom?

Znas u cemu je problem?

Ako bih ja za tvoju mamu/sestru/zenu rekao da izgleda kao nindza, bi li se naljutio??

Iskreno?

Pitanje ti uopšte nije formulisano kako treba, niti vidim poentu, ali, ipak ću da ti odgovorim.

Niko nikom nije vrijeđao članove porodice. Ako bih se našao u društvu žena iz tvoje porodice koje su pri tom obučene u tradicionalnu vjersku odjeću, iako bi me možda izgledom podsjećale na nindže, prećutao bih, iz pristojnosti. Međutim, ovo je forum, gdje se raspravlja javno i anonimno, i ništa nije svedeno na lični nivo. Uvijek će se naći neko kome će nešto smetati i ko će biti uvrijeđen, i nemoguće je svima ugoditi.

Sa druge strane, opet ponavljam, šta je toliko loše u vezi sa nindžama, pa da je poređenje toliko neumjesno?
Kao drugo, rekao sam već, da bi bilo ružno da se radi o

Ma Popokatapetl - razumijem ja tvoju poentu, i znam da tvoje tvrdnje nisu na licnom nivou (a nisu ni moje, jer u porodici nemam "nindzi") - samo mislim da licni osnov moras uzeti u obzir u diskusiji da li je neki naziv prikladan ili uvredljiv, ne?

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 08:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ja nisam protiv nošenja, nek nosi šta god ko hoće, ali realno postoji sigurnosni problem. Zabrana će se desiti kad tad, jer samo je pitanje vremena kad će se neki muslimanski teror pod krinkom te njihove nošnje bubeknuti u svom samoubilačkam zanosu, što će dalje imati uticaj na zabranu takvog načina odjevanja, bar u sredinama gdje su muslimani manjina.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
NFL fanatik je napisao:
Ma Popokatapetl - razumijem ja tvoju poentu, i znam da tvoje tvrdnje nisu na licnom nivou (a nisu ni moje, jer u porodici nemam "nindzi") - samo mislim da licni osnov moras uzeti u obzir u diskusiji da li je neki naziv prikladan ili uvredljiv, ne?

Mislim upravo suprotno - da se u raspravama treba pokušati izdići iznad nivoa ličnih osjećanja, jer nam ona pomućuju rasuđivanje. Ja mogu zastupati svakojake teze, ali se trudim da sagovornika ne napadam na ličnoj osnovi. Ali ne podnosim političku korektnost po svaku cijenu, i neću ići tom linijom, makar se pola foruma uvrijedilo.

U svakom slučaju, mislim da nindže treba da stavimo ad acta, jer to svakako nije tema. Ja sam na temu zabrana nošenja burki uglavnom rekao šta sam imao.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Talija je napisao:
Ma glupo je pričati da li se nama sviđa ili ne sviđa što neko nosi nešto na sebi.
Trebalo bi pitati te žene koje nose burke da li im smetaju, da li im otežavaju normalno funkcionisanje (vrućina ispod burke, slaba vidljivost kroz mrežicu i td) a što se mene tiče ako njima odgovara odgovara i meni.

Takođe vrijedi i za Zakon, ne znam šta se dobija ili šta se gubi zabranom nošenja.

Talija, iznenadio bi te odgovor tih zena, jer je njima usadjeno u glavu da je to nesto sto je normalno i da smo mi ostali manje vrijedni ili u najmanju ruku cudni zato sto nam je to nenormalno.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
laoce je napisao:
Talija, iznenadio bi te odgovor tih zena, jer je njima usadjeno u glavu da je to nesto sto je normalno i da smo mi ostali manje vrijedni ili u najmanju ruku cudni zato sto nam je to nenormalno.

Pa dobro je što je tako, jer zamisli da drugačije razmišljaju kakav bi im to bio teret; ali ako njima ne smeta sparina i ograničenost vida, sluha, onda ne smeta ni meni.
Jer kad se donosi neki zakon o uvođenju nekog propisa (nošenje burke) ili ukidanju (nošenja burke) ipak treba prvo pitati one koji to praktikuju.
Jer zašto bi se neko drugi zalagao za nečiju slobodu oblačenja ako to taj neko ne želi.

Nešto sasvim drugo je stvar zloupotrebe tih odijevnih predmeta koji onemogućavaju identifikaciju ličnosti, a mislim da je to glavni razlog za prijedlog ukidanja nošenja ovog odijevnog predmeta.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 14:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Talija je napisao:
laoce je napisao:

Pa dobro je što je tako, jer zamisli da drugačije razmišljaju kakav bi im to bio teret; ali ako njima ne smeta sparina i ograničenost vida, sluha, onda ne smeta ni meni.
Jer kad se donosi neki zakon o uvođenju nekog propisa (nošenje burke) ili ukidanju (nošenja burke) ipak treba prvo pitati one koji to praktikuju.
Jer zašto bi se neko drugi zalagao za nečiju slobodu oblačenja ako to taj neko ne želi.

Nešto sasvim drugo je stvar zloupotrebe tih odijevnih predmeta koji onemogućavaju identifikaciju ličnosti, a mislim da je to glavni razlog za prijedlog ukidanja nošenja ovog odijevnog predmeta.

Bravo Talija.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Citiraj:
Francuski parlament usvojio je večeras zakon o zabrani nošenja vela preko čitavog lica na javnim mjestima. Zakon će stupiti na snagu početkom sljedeće godine ukoliko do tada ne bude poništen pred sudom.
Senat je usvojio zakon sa 246 glasova "za" i jednim "protiv", nakon što je to u julu učinio skupštinski donji dom. Ustavni sud ima mjesec dana da se izjasni o legalnosti ove mjere.

U tekstu zakona se ne pominje islam, ali je Vlada predsjednika Nikole Sarkozija promovisla zakon kao sredstvo protiv prisiljavanja žena da nose muslimanske velove poput burke ili nikaba.

Nakon što stupi na snagu, zakon predviđa "obrazovni" period od šest mjeseci, kako bi se ženama koje već javno nose ovakve velove objasnilo da mogu biti uhapšene ili novčano kažnjene ukoliko to nastave da čine.

Žena koja bude prekršila zabranu dobiće kaznu od 150 evra ili će morati da ide na kurs časova o državljanstvu. Muškarac koji primora ženu da nosi veo biće kažnjen sa 30.000 evra i ići će u zatvor.

Јoš neke evropske zemlje razmatraju uvođenje sličnih zabrana, a kritičari kažu da je francuski zakon sročen suviše uopšteno i da će na kraju biti poništen kao neustavan ili diskriminatorski.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
..ja sam za apsolutne slobode koj ne ugrozavaju nikoga...neka nosi ko voli i govno na glavi, ako ne smrdi drugom...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 01:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Par pojasnjenja u razlikama izmedju burki, feredza, hidzaba, nikaba i drugih stvari: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/227363 ... osi-hidzab

Slika

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Hidžab so so, nikab, čador i burka nich'-nich', a šajla i al-amira ah ja.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 10:16 
Ova sa nikabom k'o nindza izgleda...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ova s burkom može u pčele lagano. Jebote, userem se kad vidim :confused2:

Gledaj ovo, samo fazorske puške fale
Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 12:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Ove žene su vam garant drage a vjerujem da vam je i njihov način odjevanja simpatičan:

http://www.kosovo.net/im013.jpg

http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/valjevo2.gif

http://svetigora.files.wordpress.com/20 ... temala.jpg

Ja lično ih respektujem.Bog im svako dobro dao.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
tensSa je napisao:
Ova sa nikabom k'o nindza izgleda...

Nemoj, tenssa, majke ti, sad će opet neki branilac osjećaja svih ljudi svijeta da zagalami na te "kako te nije sramota porediti žene sa nindžama", onda ću ja ponovo morati da branim nindže i tebe s njima :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 12:21 
E'o Talha kren'o vec. :D

Sta fali Popokapetl malko da se divimo nindzama, valja to ponekada. :D :D

Slika

Citiraj:
Ove žene su vam garant drage a vjerujem da vam je i njihov način odjevanja simpatičan:

Te iste mogu skinuti maramu kad zele, a da ne strahuju da ce biti kamenovane... ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 12:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Taj kvaziargument kako je neko nekoj ženi naturio ili prisilio je da mora nositi burku, nikab ili klasičnu mahramu je toliko jak koliko je jak argument da je neko neku djevojku silom zamonašio u nekom manastiru i oduzeo joj osnovno ljudsko pravo da konzumira brak i formira porodicu!

Žena muslimanka koja se pokrije neovisno kojim oblikom i načinom pokrivanja je to učinila isključivo zbog ljubavi i vjere u Boga kao što sam siguran da se mnoge monahinje zamonaše iz istih razloga.

Ali teško je to objasniti "ljudima" koji svakoj pojavi kod drugog i drugačijeg prilaze sa predrasudama!

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Talha, nije da mi te zene ne volimo. Ili da se plasimo istih. Nego mi idemo u korak sa Evropom, toliko vam voljenom. Ako moze jedna Francuska, mozemo i mi. Kao da smo mi nesto bolji od njih?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 13:11 
Talha je napisao:

Žena muslimanka koja se pokrije neovisno kojim oblikom i načinom pokrivanja je to učinila isključivo zbog ljubavi i vjere u Boga

Jeste, kako da ne, a strane reporterke sve full u minicu izvjestavaju iz Irana... :wink: :wink:

Mani me seljacke politike, ok je da nosi ako ona zeli, ali ja pricam o prinudnom nosenju, to je vec problem drustva...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 13:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Mani me seljacke politike, ok je da nosi ako ona zeli, ali ja pricam o prinudnom nosenju, to je vec problem drustva...

Po tom rezonu,
Problem društva je i ako neki strogi roditelji gurnu kćerku u samostan da se zamonaši.
Takva jadnica cijeli život bude zatvorena u 4 zida, nema pravo na brak, nema pravo da bude majka što je najveća blagodat data ženi, nema pravo na širi društveni angažman, nema slobodu kretanja itd.
Hebote, šta ćemo sad?? Hoćemo li ovako razmišljati??

p.s.Neka mi oproste monahinje što ih uzimam kao primjer, Bog mi je svjedok da ih poštujem!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]