banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 29 Okt 2010, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
skypostman je napisao:
Били смо седми произвођач кукуруза у свијету. 8)

I prvi proizvodjac sljiva u svijetu. Sjecam se tog podatka iz osnovne skole :wink:

Po podacima iz takvih škola bili smo u svemu najbolji, jesmo, ali u qrcu.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Po podacima iz takvih škola bili smo u svemu najbolji, jesmo, ali u qrcu.

za današnje vrijeme smo bili ko Zvjezdane staze!
Doduše škole su nam i sad qurac....

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 01:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
milanko djeric iako si mi antipatičan lik za ovo ti svaka čast ovo si 100% u pravu i svaka je istinita! Dokle god mi ovo ne skontamo nema nama sreće pa bili mi u komunizmu ili kapitalizmu, vladao Tito, Dodik ili Homeini svejedno ali ovo je istina. E svaka ti čast imaš pivo od mene! :occasion5:

jebiga, ne pijem pivo, al kakvo dobro suvo crno vino moze :D

Citiraj:
Gledaj,kakav sistem je u Grčkoj?Oni su fol zemlja na koji bi se trebali ugledati?Zaduženi do neodrživosti,kod njih su radnici dobijali stimulaciju za dolazak na posao....Ej,za jebeno pojavljivanje na radnom mjestu....I onda kažete da je kod nas sistem bio loš....

grci su hiljadu puta gori narod od nas. al, jebes im mater, imaju lijepu zemlju, ostrva...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 03:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Gledaj,kakav sistem je u Grčkoj?Oni su fol zemlja na koji bi se trebali ugledati?Zaduženi do neodrživosti,kod njih su radnici dobijali stimulaciju za dolazak na posao....Ej,za jebeno pojavljivanje na radnom mjestu....I onda kažete da je kod nas sistem bio loš....

Код нас је био/ јесте лош. Код њих је гори.
Мислим да не треба узимати као параметар за упоређивање Грчку и Португал зато што је сада (свима) јасно да су то лоши привредни системи.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 10:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Znači da nismo bili najgori kako se tvrdi....Najgori u Evropi...Bili smo bolji i od zemalja koje nisu bile dio socijalističkog bloka....
Island,Irska....sve zemlje koje su se urušile sa prvom ozbiljnijom krizom....

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Znači da nismo bili najgori kako se tvrdi....Najgori u Evropi...Bili smo bolji i od zemalja koje nisu bile dio socijalističkog bloka....
Island,Irska....sve zemlje koje su se urušile sa prvom ozbiljnijom krizom....

meni se nesto cini da smo se mi urusili mnogo vise od islanda i irske :D

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 12:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Da ne kvotam sebe....vrati se stranu unazad pa vidi šta sam napisao o tome...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
I šta misliš što smo bili trn u oku svima?

a sto, recimo, njemacka, francuska ili uk nisu bili trn u oku drugima, kad su oni uvijek bili u svemu ispred nas?
sto se, recimo, neko nije sjetio da zavadi skote i engleze i unisti uk. tako bi se rijesili jedne velike sile...
nikom mi nismo bili trn u oku. mi smo bili samo kolateralna steta razmirica velikih i, jos vise, svoje gluposti

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 14:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
a sto, recimo, njemacka, francuska ili uk nisu bili trn u oku drugima, kad su oni uvijek bili u svemu ispred nas?
sto se, recimo, neko nije sjetio da zavadi skote i engleze i unisti uk. tako bi se rijesili jedne velike sile...
nikom mi nismo bili trn u oku. mi smo bili samo kolateralna steta razmirica velikih i, jos vise, svoje gluposti

rekao sam ti već bolan, živjeli smo u socijalističkom društvu a imali smo sve blagodeti kapitalizma, svuda smo putovali bez viza i bili poštovani i uvažavani a bili smo mala zemlja i mlada nacija. Engleska i Francuska su članice i osnivači EU a to ti je dosta velika teritorija i zajednički interes, a drugo to su bile kolonijalne sile koje ti i dan danas krckaju pokradeno blago iz bivših kolonija tako da ih je malo teže uzljuljati. Danas nestaje para i njima pa vidiš šta se dešava kod njih. Apitaj mog zeta Britanca šta misli o Škotima i Ircima pa da vidiš šta kaže oni se ne kolju dokle god UK i Kruna kupuju socijalni mir, a i na prijestolju su Škoti.
To što mi nismo nikad znali cijeniti ono što smo imali, i što nam tuđa govna ne smrde e to je do nas...
Imali smo svoje brendove, svoju industriju i nismo zavisli ni od koga izvana bilo istoka bilo zapada, pokrivali smo svoju potražnju i višak izvozili e to je vidiš mnoge žuljalo jer nas nije mogao kontrolisati kako je htio zato su nas razjebali...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Aragorn je napisao:
Kakve neznalice i zatucanci (da ne kažem i skorojevići koji umiju samo papagajski da ponavljaju ono što im je neko drugi rekao o prošlom sistemu)!
Razvijene evropske zemlje su pred totalnim kolapsom i raspadom, samo glup i slijep čovjek to ne vidi! Gluho i daleko bilo da za njima trčkaramo.
A što se tiče "komunizma" gospodo draga (kad nećete da se zovete drugovi, što je mnogo prirodnije i bliže onom najiskonskijem:"ljudi"), nije komunizam niko još ni vidio, osim prvih hrišćana, tj. apostolskih zajednica za vrijeme progona u starom Rimu.
Ali vidjećete ga, ima vremena! Ono što je urađeno u SSSR, nema NIKAKVE veze sa komunizmom, ono je obična diktatura (ali je upitno da li se onolika zemlja u situaciji vrlo niskog nivao svijesti pojedinaca i može drugačije voditi nego čvrstom rukom)!
SFRJ je bila samo blaga naznaka onog što valja, ali je propala iz dva razloga: nedoraslosti njenih stanovnika i ljubomore i spletaka "velikih evropskih i svjetskih sila" čiju je propast (tj. propast nihovih na izrabljivanju zasnovanih imperija) ona svojom pojavom najavila.
Zapadna tzv. "demokratija" je samo lijepo upakovana prevara: način za dobrovljno ropstvo ljudi koji više nisu nepismeni, i koje zato treba drugim, perfidnijim metodama ujarmiti i dovesti na nivo pokornih potrošača, i topovskog mesa. (Ranije se to moglo provoditi pukom silom, sada više ne).
Komunizam nije: "niko ništa ne radi", nego "svi rade"!!! To što je naš narod drzak i bezobrazan, i može sebi da dozvoli da neko za njega grbači i da ga za to boli đon, TO i jeste uzrok propasti SFRJ (jedan od)! Ali ste, gospodo, zaboravili na udarnike koji su izgradili tu zemlju (i moj djed je svoje zdravlje ostavio kraj visoke peći za deset udarničkih značaka) i to iz čiste LJUBAVI prema ljudima i nesebične želje da SVIMA bude bolje, a vi sada serete i pišate po tim najčistijim idealima koje su dobri ljudi ugradili baš u tu državu, a koju vi niste ni zapamtili!
Dalje, komunizam nije "niko nema i svi su siromašni" nego je "SVI imaju onoliko koliko im je potrebno", ali niko nema toliko da je to perverzno!!!
Znate li kada je SFRJ počela da se raspada? Još krajem 70-tih kada su direktori državnih firmi počeli da se ponašaju kao biznismeni (eno vam Šojića u "Tesnoj koži", taj film je čisti dokumentarac), i baš su ONI ti koji su u stvari učinili da se sve raspadne, i da se pretvori u otužnu kopiju zapadne demonkratije! Mislim, da se razmumijemo, ti direktori su proistekli iz naroda takvog kakav jeste: nezreo, sebičan, interešdžija, nesposoban za razmišljanje i o čemu osim o sopstvenoj guzici. Kad se naš narod daj Bože promijeni, onda će nam biti bolje, inače će nam biti sve gore i gore, tim prije što smo dobro pogaču zamijenili sprčenom kiflom od ofarbanog brašna!
Evo ja sad pitam vas sve, da li je ispravnije, poštenije, blagodatnije, sevapnije, ONO društvo, u kojem se dobit preduzeća dijelila na: plate radnicima (što već dobit to veća i plata i to ZA SVE od direktora do čistačice), kupovinu stanova koji su zamislite dijeljeni radnicima, poboljšanje radnih uslova, i širenje firme, ili ovo danas kada dobit firme ide 90% u ruke nekoliko glavešina, visoke plate ima samo nekoliko picopevaca, a SVE ostale se plaća oniliko koliko se mora (da se ne bune) koliko god da radili!!!!
Ima li iko da razmišlja malo mozgom, majku mu?
A to što su ljudi bivši, mnogo pravedniji i čovječniji sistem, zloupotrebljavali (pa vi sada pričate o tome kao da sistem nije valjao) samo dokazuje koliko ste vi i vaše ćaće, matere i đedovi bili NEDORASLI tom sistemu. Samim tim nemate šta da se žalite na stanje kakvo je jer ste mu sami doprinijeli.
A meni je pun kufer laži i prevara, i ovog silnog dobra koje nam se prodaje, i kojim nam se sadire koža sa leđa. I ne dam da me se ... u zdrav mozak, i ne dam da me neko ubjeđuje da je crno u stvari bijelo!

Slažem se s tobom, pogotovo sa drugim dijelom tvoga posta. Način na koji nam raznorazni bastardi prodaju maglu za lijep i sunčan dan je toliko jeftin, ali je, sa druge strane, narod toliko oćoravio da naprosto ne možeš da ga žališ što ništa ne vidi. Što se mene tiče - ovo je vrijeme pojedinca, a ne kolektiva.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
A to što su ljudi bivši, mnogo pravedniji i čovječniji sistem, zloupotrebljavali (pa vi sada pričate o tome kao da sistem nije valjao) samo dokazuje koliko ste vi i vaše ćaće, matere i đedovi bili NEDORASLI tom sistemu. Samim tim nemate šta da se žalite na stanje kakvo je jer ste mu sami doprinijeli.

ne, to samo govori koliko je taj sistem bio neprilagodjen nasoj (a i bilo cijoj drugoj) prirodi. mislim, to je isto ko da ti, recimo, neko kaze da okupis raju iz svoje ulice i zakazes basket 3 na 3 sa trojicom NBA igraca, i ako izgubis, kaze ti "ah, pa dobro, sami ste krivt, bila je utakmica 3 na 3, mogli ste ih pobijediti"
siguran sam da ni kapitalizam u TEORIJI nije los sistem. samo sto ljudi kad porede kapitalizam i komunizam uvijek nekako porede ono sto kapitalizam PRAKTICNO JESTE i ono sto je komunizam TREBAO DA BUDE, pa kaze "vidite kako je komunizam bolji".

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
I to je tačno.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
I Sloveniju trese jugonostalgija: 65 posto građana nezadovoljno nezavisnom državom
LJUBLJANSKO Delo provelo je anketu povodom 20. obljetnice referenduma o neovisnosti u kojoj su Slovenci pokazali svoje nezadovoljstvo sadašnjom državom.

65 posto ispitanih je reklo da državno osamostaljenje nije ispunilo ono što su od njega očekivali, dok je 35 posto građana zadovoljna novom državom. Veće razočaranje se pokazuje među nezaposlenima, dok su zadovoljniji oni s višim obrazovanje i glasači oporbe.

Više od polovice ispitanika starijih od 30 godina odgovara kako se sada živi lošije nego u socijalizmu, a "jugonostalgije" je više kod onih starijih ispitanika. Čak 80 posto ispitanika tvrdi da su socijalna prava, posebno ona radnička, prije bila veća, dok su ispunjena očekivanja što se tiče osobnih sloboda.

Da je jugonostalgija još uvijek raširena na ovim prostorima pokazali su i rezultati srpskog istraživanja čiji rezultati su objavljeni ovih dana. Rezultati toga istraživanja su pokazali da 81 posto Srba smatra da se bolje živjelo u socijalizmu, dok im je danas standard sličan onome iz doba Slobodana Miloševića. Srbi su život u vrijeme socijalizma ocijenili četvorkom, dok vrijeme Slobodana Miloševića i današnje ocjenjuju dvojkom.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 21:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Neka se malo napushe qrca i oni i njihova nostalgija! Prvi su počeli da zakuhavaju još 80tih u Mladini i pljuju po Jugi, a zatim su bojkotovali štafetu. E sad kad su vidjeli da su ušli u EU zato što je Austrijancima trebalo još parkinga sjetili se SFRJ. E neće moći braćo Zlovenci htjeli ste biti Bečki konjušari eto vam ga na!
Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Slovenci su imali zaista razlog za izdvajanje i Yu jer su proizvodili daleko vise BDP po glavi stanovnika nego svi ostali, a imali su najmanje stanovnika a najvise industrije.
S druge strane Kosovo je imalo najvise stanovnika i crpilo je sve bogatstvo iz ostatka drzave a nista nisu puno proizvodili osim nemira i po 8 djece po familiji.
Svako bi se bunio. Slovenci su radili da bi uzdravali Kosovske Albance, a i ostale koji su bili manje razvijeni a bili su svi.
Ovako su usli u EU koja je razvijenija od njih pa sad oni dobijaju pomoc umjesto da daju Kosovu i ostalima.
Srbija bi isto trebala biti sretna sto se Kosovo odvojilo. Ionako su samo crpili korist iz ostatka Srbije a nista nisu doprinosili.
Za 50 godina ovim tempom radjanja Albanci bi postali vecina u Srbiji i uzeli bi Srbiju. Ja mislim da je to cak mozda veliki blagoslov za Srbiju da se Kosovo odvojilo.

Ali da se vratimo na temu. Vecina ljudi ce vam reci da je bilo bolje u Yu, sto i jeste. I to ljudi svih nacionalnosti. A da ih pitate da glasaju za Yu opet ce svi glasati za nacionaliste koji su protiv YU.
Jednostavno ljudi su ispranog mozga i trenutno stanje je da ce Yu biti ozivljena jedino ulaskom cijelog zapadnog balkana u EU kad cemo opet biti jedna zemlja bez granica, sa jedinstvenim trzistem i monetom.
Dobro bi bilo kad bi se vratila stara Yu ali to je sa ovakvim sadasnjim ljudima i nacionalizmom trenutno nemoguce u kracem vremenskom roku. Mozda za 100 godina. Znaci najrealnije je ocekivati da se Yu obnovi integracijom zaadnog balkana u EU gdje bi opet prakticno postali jedna zemlja.

U vezi Slovenaca. Ne simpatisem ih bas, ali u situaciji u kojoj su bili to je bilo najbolje za njih sto su i dokazali jer su prosli bolje od svih ostalih republika iako mozda nije za ostale republike koje su ostale na svom putu nerazvijenosti, a zbog nacionalizma postale jos gore, rat i ostale gluposti koje su prosle da i ne pominjemo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 03:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
A ko je dao toliku industriju Slovencima, jelly?

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 08:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
A sto smo mi najteze dosli do "toliko zeljene nezavisnosti" od svih bivsih republika SFRJ?
Sto nismo lijepo sacekali da se svi odvoje i proglase nezavisnost pa se onda mi izjasnili. :D
Zasto je kod nas u Bosni uvijek najvece handrenje? :cry:

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 08:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Toliko željene?Ko je želio?Pola ih nije ni znalo za šta glasa....Ne samo na referendumu,nego uopšte u prelasku na višepartijski sistem...Svi su mislili da će oni biti "privatnici","gazde",da će "američki san" baš oni odsanjati...Niko nije razmišljao o ovakvom razvoju....Stoka glupa.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 08:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zašto pitaš? Zato što smo mi stoka bez rogova koji su se poklali oko bačene koske za šaku dolara. Pa kad smo se dobro išutali došao neko sa strane pa nas uči kako da zajedno živimo i budemo dio Evrope...nikad ne naučimo na svojim greškama iz istorije. Margare iz Rima, magare u Rim.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nepokoreni je napisao:
Zašto pitaš? Zato što smo mi stoka bez rogova koji su se poklali oko bačene koske za šaku dolara. Pa kad smo se dobro išutali došao neko sa strane pa nas uči kako da zajedno živimo i budemo dio Evrope...nikad ne naučimo na svojim greškama iz istorije. Margare iz Rima, magare u Rim.

Kenjac u Rim, dva iz Rima...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]