banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 20:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2005, 09:32
2.000 dolara na kartici za zrtve uragana. :wink:

helen1 is a registerd trademark of УБРИ corporation

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
???? ne kontam

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 20:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2005, 09:32
kefalo je napisao:
???? ne kontam

Ni ja, sta ce jadnici sa 2000 dolara.Vlada im isplacuje pomoc 2000 dolara.Pa kad nebi trosili tolike milione u Iraku mozda bi imali da daju 5000 dolara :D :D

helen1 is a registerd trademark of УБРИ corporation

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ahaaaa
ja nisam skontao tvoj post....
2000 bodova na kartici!
ja sam sebi bash postavljao pitanje sta ce sada ti ljudi? nemaju stana! a vrlo dobro znamo da se kod njih sve placa i da nisu bash dobrodosli kod svojih rodjaka... pa pretpostavljam da treba da si nadju neki smjestaj npr. stan.
sta ce oni sa te 2000 dolara? (svaka osoba dobija 2000 dolara ili po porodici?) mogu da si nadju neki stan za koji treba dati kauciju te placati stanarinu a nemaju prihoda jer su ostali bez posla! sta ce se josh desiti?! u okolnim drzavama ce da nastane haos oko plata i znatno ce se povecati cijene stanova za prodaju a i za iznajmljivanje!
na kraju svega mislim da se ti ljudi pored svega sto im se desilo, a sto je najgore ne iskljucuje se mogucnost uragana u buducnosti, nece se vratiti u new orleans!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 21:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
$2000 po osobi. To je samo pomoc od vlade. A gdje je samo pomoc od privatnih organizacija, pojedinaca.... Sto se tice prihoda, oni imaju pravo na unemployment benefits do 6 mjeseci u normalnim slucajevima, mozda se njima produzi, vidjet cemo. Uostalom, gdje god da dodju mogu da traze posao, imaju pravo na bonove za hranu, medical kartu, socijalne stanove itd. Propasti nece sigurno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2005, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

iskreno se nadam! samo je pitanje da li ce amerika to moci da izdrzi? nisam pratio medije ovih dana neznam da li je o tome bilo govora.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2005, 08:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
10.09.2005
Potvrđena smrt 300 osoba
U pet američkih država pogođenih uraganom Katrina do sada je potvrđena smrt 300 osoba, iako se očekuje da će broj žrtava znatno porasti. Istovremeno, do sada je evakuisano oko 80 odsto građana Nju Orleansa. Svake sekunde iz Nju Orleansa se ispumpa 60.000 galona vode, što počinje da olakšava rad spasilačkim ekipama. Mediji kažu da im vlasti uglavnom ne dozvoljavaju da snimaju strašne prizore tela na ulicama. Vojska još nastoji da ubeđivanjem i bez upotrebe sile navede građane da se evakuišu.

Pripadnici Nacionalne garde imaju posebne probleme u bogatim četvrtima, koje nisu poplavljene i čiji stanovnici odbijaju da napuste svoja imanja. Hiljade ljudi prijavilo se za privremeni smeštaj, a neki su iznenađeni komforom koji im je obezbeđen. U međuvremenu, nastala je konfuzija u distribuciji kreditnih kartica sa 2.000 dolara hitne pomoći za raseljene građane, koje odvojeno dele Crveni krst i Savezna agencija za vanredne situacije. Za pomoć se do sada prijavilo najmanje 400.000 građana, a troškovi za američku vladu astronomski rastu. Kongres je sinoć izdvojio dodatne 52 milijarde dolara za pomoć žrtvama uragana. Uz ogromne troškove rata u Iraku, zakonodavce brine kako će obezbediti taj novac.

Predsednik Buš, čija popularnost i inače opada, izložen je lavini kritika, a demokrate zahtevaju ostavku direktora Federalne agencije za vanredne situacije, koji je prethodno bio predsednik Međunarodne asocijacije za arapske rasne konje, zbog čega se postavlja pitanje njegove kompetencije u kriznim situacijama.

I dok u Vašingtonu traju politički okršaji, a u Nju Orleansu spasilačke operacije, aktivisti za zaštitu životinja iz svih delova Amerike spasavaju napuštene kućne ljubimce, smeštaju ih u skloništa i stavljaju na Internet njihove fotografije da bi ih vlasnici ponovo pronašli.

Veruje se da je u poplavljenim domovima Nju Orelansa zarobljeno 50.000 mačaka, pasa, ptica i drugih životinja. (B92)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2005, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Najveća humanitarna akcija u povijesti Crvenog križa SAD-a
Američki Crveni križtraži 40.000 dragovoljaca, CNN se izborio za pravo na praćenje katastrofe
Američki Crveni križobjavio je da mu hitno treba 40 tisuća dragovoljaca koji su spremni pomoći žrtvama uragana Katrina. Na terenu je 36 tisuća dragovoljaca koji od početka pomažu žrtvama uragana i koje uskoro trebati zamijeniti. Crveni križje za žrtve uragana Katrina otvorio 675 skloništa u kojima je smješteno 160 tisuća ljudi. Ovo je najveća humanitarna akcija u 114-godišnjoj povijesti Američkog Crvenog križa. Američke vlasti odustale su od cenzure kad je u pitanju medijsko praćenje akcije pronalaženja tijela poginulih u uraganu Katrina. Naime, nakon što su dvojica državnih dužnosnika izjavila da smatraju kako nije u redu da se u medijima prikazuju fotografije i snimke poginulih, čelnici CNN-a su pred saveznim sudom u Houstonu podignuli tužbu tražeći slobodan pristup informacijama. Jučer je održano prvo ročište, a predstavnik američkih vlasti obećao je da snimatelji i fotoreporteri neće biti onemogućavani u svom poslu.

Ako nađe stan...
Michael Moore se seli u New Orleans
Proslavljeni američki redatelj dokumentarnih filmova Michael Moore odlučio je zatvoriti svoj ured u New Yorku i preseliti se u New Orleans ne bi li pomogao nastradalima u naletu uragana Katrina. Mooreova nakana je da svaki dolar koji je doniran u dobrotvorne svrhe bude istovremeno upućen najugroženijima. Moore na svojoj web stranici tvrdi kako su Bushevi podaci o preko 30 tisuća pripadnika nacionalne garde na području Lousiane uveličani, te kako se humanitarna pomoć ne upućuje žrtvama ove elementarne nepogode. Moore je također uvjeren kako će njegova pomoć stići do žitelja New Orleansa prije pomoći Busheve administracije.

Blato otkrilo
U New Orleansu možda manje mrtvih no što se smatralo
Smrtno stradali u New Orleansu, koji se u vrijeme borbe za spašavanje preživjelih nisu mogli ni prebrojati ni pokupiti, postali su glavna briga u gradu, ali istodobno raste nada da ih je možda ipak manje nego što se pretpostavljalo. Policija i vojska nastavljaju akciju uklanjanja mrtvih tijela što leže po ulicama ili kućama koje su označene bijelom bojom još u vrijeme kad je razina vode u gradu bila visoka. Smijenjen je čelnik savezne agencije za krizna stanja (FENA) Michael Brown. Brojke mrtvih su zasad razmjerno malene u usporedbi s mračnim predviđanjima od deset tisuća. Poslovni ljudi pokušavaju organizirati povratak. Uprave žele u idućih 90 dana ponovno otvoriti Francusku četvrt, turističku meku grada, a krajem veljače održati i manju verziju karnevala Mardi Gras. Veći dio New Orleansa, sada grada duhova ("...i aveti će skakati onuda..." prorok Izaija 13,21; "...aveti će se dovikivati..." prorok Izaija 34,14) u kojem je nekad živjelo 450 tisuća stanovnika, u ruševinama je. Vojni piloti koji ga nadlijeću kažu kako se voda očito povlači i iza sebe ostavlja nepregledne količine blata.

I odvojiće ljude koji će jednako ići po zemlji i s onima koji prolaze ukopavati one koji bi ostali po zemlji da je očiste; poslije sedam mjeseca tražiće. I prohodiće zemlju i ići po njoj, i ko vidi kosti ljudske, načiniće kod njih znak, dokle ih ne ukopaju grobari. (prorok Ezekiel 29,14-15)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 10:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Striptiz-klub iz New Orleansa želi početi raditi
Iako nema struje ni vode, manager Saint Jones želi otvoriti svoj striptiz-klub u Bourbon Street u Francuskoj četvrti New Orleansa. On se za vikend vratio u grad s nekolicinom pomagača kako bi počistio klub. Rekao je da će pokrenuti posao kad bude imao struju, vodu i plesačice. Zasad ima struju iz generatora, ponio je puno vode u bocama, no plesačica još nema. No, Jonesa to ne zabrinjava jer smatra kako je u Houstonu sada previše plesačica koje će se morati raširiti do New Orleansa. Prve mušterije mogli bi mu biti neki od mnogih vojnika i policajaca u gradu koji su mu bili dolazili, ali ne da bi ga potjerali iz grada, nego da pitaju kad će se plesačice pojaviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2005, 06:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
KATRINA MENJA DEMOGRAFSKU STRUKTURU SAD

Najveće rasejanje crnih Amerikanaca

Ako izbeglice s američkog juga uspeju da izgrade novi život daleko od poprišta uragana Katrina, to bi moglo biti najveće rasejanje crnih Amerikanaca još od takozvane Velike migracije sredinom prošlog veka. Tada su crnci s juga krenuli put severa u potrazi za poslom i boljim životom.

Ako izbeglice s američkog juga uspeju da izgrade novi život daleko od poprišta uragana Katrina, to bi moglo biti najveće rasejanje crnih Amerikanaca još od takozvane Velike migracije sredinom prošlog veka. Tada su crnci s juga krenuli put severa u potrazi za poslom i boljim životom.

Sada su izbegli da bi spasili glavu. Uragan je prisilio više od milion ljudi da napuste svoje domove, mnoge od njih verovatno zauvek.
Zvaničnici kažu da će obnova trajati dugo. Ponovna izgradnja najteže stradalog Nju Orleansa verovatno će biti najveći projekat obnove u američkoj istoriji. Mnogi kvartovi moraće da se grade od temelja. Sve će to, prema procenama stručnjaka, koštati između 80 i 100 milijardi dolara, koliko Ameriku godišnje košta rat u Iraku.

Izbeglice, međutim, nemaju vremena da čekaju. Mnogi koji su prispeli u Hjuston, najveći pojedinačni centar za zbrinjavanje žrtava Katrine, nagoveštavaju da se neće vratiti kući.
Na hiljade crnaca koji su u uraganu ostali bez igde ičega, pokušaće da se izbore za novi život u Teksasu i drugim američkim saveznim državama.

Zamenik šefa njuorleanske policije Voren Rili kaže za Rojters da zvaničnici ljudima otvoreno govore da se ne vraćaju u grad jer je uništen: "Nema kuća, nema posla, nema ničega, sve je uništeno".
Mnogi izbegli, poput Persija Molera (26) iz Nju Orleansa, svesni su da veoma dugo neće moći da se vrate normalnom životu. "Ako će to potrajati mesec, mogao bih da se vratim u Nju Orleans, ali ako će trebati godina dana, ne želim da čekam toliko", kaže Moler.

Eksperti smatraju da je suviše rano za preciznije prognoze o tome kakve će dugoročne demografske posledice imati katastrofa Nju Orleansa, kolevke džeza sa manje od pola miliona stanovnika, od kojih su dve trećine crnci. Jedan od mogući scenarija je i masovno, trajno iseljavanje.
"Imamo 300.000 do 400.000 ljudi, mahom siromašnih i bez posebnih kvalifikacija. Oni neće moći da čekaju godinu ili dve da se grad i region obnove", kaže Barak Obama, jedini crni član Senata. Ti ljudi, dodaje, moraju odmah da pronađu novi posao, novi dom, moraju da upišu svoju decu u školu. A, to bi moglo da promeni demografsku strukturu celog regiona.

Južne američke savezne države, uključujući Luizijanu, Arkanzas, Misisipi, Alabamu, Džordžiju i Južnu Karolinu, kao postojbina ropstva, istorijski su bile dom za najveću koncentraciju crnačkog stanovništva u SAD.
Godine 1830. skoro 60 odsto stanovnika Luizijane su činili crnci, a još 1900. je oko 85 odsto američkih crnaca živelo na jugu SAD. Između 1940. i 1970, zbog ekonomskih razloga, oko pet miliona crnaca je napustilo jug i krenulo na sever, ka Čikagu, Detroitu, Njujorku... To je bila najveća unutrašnja migracija u istoriji SAD.
Katastrofa koju je doneo uragan Katrina potencijalno bi mogla da ima sličan efekat, smatra senator Obama.

Nikolas Leman, autor knjige "Obećana zemlja: Velika crnačka migracija i kako je to promenilo Ameriku", smatra da je još rano za tvrdnju da bi Katrina mogla da prouzrokuje trajno raseljavanje stanovništva.
On, međutim, upozorava vlasti da izbegle iz Nju Orleansa i drugih stradalih gradova ne smeštaju u izolovana područja. "Moraju pažljivo da razmisljaju da bi izbegli stvaranja novih crnačkih geta", ističe Leman.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2005, 08:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Septički Orleans
Zagađenje vode onemogućit će život u New Orleansu još deset godina
Zbog otrovnih kemikalija u poplavnim vodama New Orleansa grad će biti nesiguran za život ljudi u idućih deset godina, dužnosnik američke vlasti izjavio je The Independentu. On je dodao da George Busheva administracija prikriva ovu opasnost. Hugh Kaufman, stručnjak za otrovni otpad rekao je da način ispumpavanja vode povećava opasnost po zdravlje. Rekao je da je zagađenje puno gore nego što je javno priznato, a zdravlje slabo plaćenih migrantskih čistača ugroženo je. Ne zna se koliko je kemikalija iscurilo iz 66 kemijskih postrojenja i rafinerija, a veli Kaufman da nitko ni ne pokušava doznati. Kaže da nitko nije analizirao vodu koju se ispumpava u jezero Pontchartrain i Mississippi što bi moglo ugroziti ljude koji žive nizvodno.

Pa jel' vlada iz Bijele kuće
Crnci smatraju da je Bush bio spor u New Orleansu zbog boje kože žrtava
Šest od deset američkih crnaca smatra da je savezna vlast bila spora u spašavanju nastradalih u New Orleansu nakon uragana Katrina zato što je većina njih bila crne boje kože, rezultati su CNN/USA Today/Gallup ankete. No, s druge strane, samo jedan od osam bijelaca ispitanih u anketi dijeli ovaj stav. Slični su odgovori dobiveni i na pitanje je li reakcija bila spora jer su žrtve bile siromašne - 63% crnaca smatra siromaštvo faktorom, dok tako gleda 21% bijelaca. U jednoj drugoj anketi koja nije iznosila rasu kao faktor, većina se nije slagala s George Bushevom reakcijom na Katrinu. Upravo njega 37% crnaca iz prve ankete smatra odgovornim za neuspjeh u izvlačenju ljudi iz poplavljenog grada, dok je 20% prstom uprlo u gradonačelnika Raya Nagina, također crnca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
divac vozi pomoc u new orleans. 30 sati kamionom 8)

divac car.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

haha
pa svi vrlo dobro znaju da je divac car, cijeli svijet! ;)

gdje si tu vijest nasla? daj link da se u potpunosti informisemo

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da me ubijes ne sjecam se.
uglavnom, pomoc su prikupljali u njegovom restoranu u sakramentu.
stavili na veeeliki kamion i " vozi misko ".
ma car, sta reci, mislim, on vozi???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
U današnjem blicu.
Vlade Divac nosi pomoć Žrtvama „Katrine“
Voziću kamion trideset sati
Vlade Divac, košarkaš NBA lige, koji je nedavno boravio u Beogradu, odlučio je da skrati svoju posetu rodnom gradu i vrati se u Ameriku kako bi kao i mnoge poznate ličnosti učestvovao u evakuaciji stanovnika Nju Orleansa, koji je nedavno poharao uragan „Katrina“.

Divac je organizovao prikupljanje hrane, lekova, pelena, mleka, higijenskih proizvoda... u svom restoranu u Sakramentu. U sredu je sve što je prikupljeno utovareno u kamion koji će Divac odvesti u Hjuston.

- Vožnja traje trideset sati - kaže Divac. - Svi mi kažu da će mi biti jako teško. Ja mislim drugačije. Mislim da će sve to biti veoma lako, jer znam da idem da pomognem nastradalim ljudima. Verujte mi, video sam ovakve prizore i ranije, za vreme bombardovanja u Srbiji, i znam kako je kad su ljudi bespomoćni. Ljudima u takvim situacijama treba pomoći.

Osim hrane i higijenskih preparata, Vlade je u svoj kamion natovario i dukserice, majice, trenerke... koje mu je Džon Mulaf, jedan od vlasnika Sakramento Kingsa, poklonio. Osim Divca, mnoge poznate ličnosti su krenule u akciju spasavanja nastradalih.

Prvi koji je skupio hrabrost bio je američki glumac Šon Pen, koji zamalo nije nastradao. Čamcem je krenuo u vodenu zamku u kojoj je bilo mnogo dece. Međutim, iako je imao dobru nameru, Šon nije bio baš najbolje pripremljen za akciju spasavanja.

Prvo motor nije hteo da upali, a i voda je prodrla u čamac. Na kraju je sve dobro ispalo i deca i Šon su se spasli. Glumac Džon Travolta je vozio svoj avion sa humanitarnom pomoći do Nju Orleansa. Mnogi slavni Amerikanci su novčano pomogli nastradalima.

Kanadska pevačica Selin Dion je poklonila milion dolara, biciklista Lens Armstrong pola miliona dolara, dok je glumac Džeri Luis prikupio čak tri miliona dolara za nastradale.

Poznati reper Keni Vest je javno isprozivao predsednika Džordža Buša: - On je rasista, njega nije briga za crnopute i siromašne južnjake koji su zaboravljeni tokom evakuacije Nju Orleansa.

M. Čule

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e da, blic. sad se sjetih :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 21:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Glupost ,paradira se sa humanitarnom pomoci.
Kako ljudi iskoristavaju tudju nesrecu da vlastite interese.

1.Ljudima vise NIJE POTREBNA odjeca i higijenske stvari jer imaju vec i previse.
2.Ako hoce da pomogne neku uplati KES LOVU jer to je potrebno ljudima.
3.Nema potrebe da se vozika kamionom i ZRTVUJE jer postoji milion nacina da se dopremi a prije svega ljudima trebaju pare.
4.Ljudi odlaze iz prihvatnih centara i traze sebi privatni smjestaj i najvise im treba lova za to.
5.Bolje da posalje ljudima u Bosnu nego da pomaze Amerikancima,Ameri ce se snaci bolje nego nasi ljudi.

Uhvatila svijuh groznica pomaganje,tipicno bogatasko pomaganje.....Za kamion stvari ispast ce svetac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 21:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
I jos samo da dodamo da neorganizovana i pogresna pomoc ustvari moze da odmogne jer ako ljudi imaju previse odjece onda jos moraju da se spremi negdje i da trose vrijeme i snagu na to bezveze.

Lopovska posla,da je dao kes lovu niko nebi primjetio a ovako kao kamiondzija moze da se paradira po novinama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

isuse, ne mogu da vjerujem koji si ti kreten. da je bio recimo dino radja ili kenan bajramovic onda bi bilo divno , jel???

evo sad cu ja tebi da objasnim.

ovako. sta ti mislis zasto je son pen isao da spasava nastradale iz vode??? zato sto je najbolji spasilac od svih americkih spasilaca???
postoje dvije stvari. prvo, jer to zeli. drugo, covjek je svjestan svoje popularnosti, i vjerovatno ce svi da govore o sonu penu kako spasava ljude, a ne recimo da ode bostech da to uradi. e sad, vide ljudi kako on to radi, i samim tim im DAJE primjer. da i obicni ljudi rade to isto.

e tako isto i nas divac, legenda. vjerovatno nije zato sto nema lovu da na neki drugi nacin prebaci stvari u new O........ i sumnjam da nije i lovu dao...

svidjelo se to tebi ili ne, taj covjek je car, kralj, legenda, idol, heroj....
a ti se gubi tamo sa tvojim pilecim mozgom :fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 21:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Joj vas dvoje, da vas nema ko bi se 'kacio' na ovoj temi :lol: . I_am, on ti ga dodje k'o pencilin :lol: :lol: , zasto moras odgovoriti na svaku njegovu poruku??? Sad me zanima kako li ce diskusija dalje teci :-? ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]