banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 22:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 11:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
Sugarmamma je napisao:
Cekaj rio, ali kako mozes imati garanciju da jedan sretan bracni par moze ostati sretan dokle god je dijete zivo.. Ovdje se nedavno desio slucaj da je muz zbog financijskih problema ubio sebe i svoja dva sina (15 i 17 godina?!) Gdje tu garancija bila? Mislim da je to relativna stvar.. Danas nemas nigdje garancije.. ....

tacno, nema garancije, nigdje.
no, kakve veze ima slucaj koji navodis sa temom?
taj slucaj koji ti navodis, jeste za osudu, ali nema veze sa temom.

naravno, dobiti dijete prirodnim putem neznaci automatski sve najbolje. to i netvrdim. ja samo tvrdim da olako shvatanje majcinstva od strane pojedinih zena, a jos vise drustva, vodi u zlo.

ja mislim da je zlo, a ne dobro, kad dijete voljom majke, nema oca!

Citiraj:
Bas sam zbog ove teme otisla na google i raspitala se.. ovako, niko ne moze da se posluzi bankom sperme dok ne napravi razlicite pretrage pocevsi od AIDS testa (??) preko finansijske situacije do psiholoskog pregleda.. Dakle, banka sperme nije obicni supermarket.. Takva je situacije u Svicarskoj, vjerujem da nema velike razlike u ostalim zemljama..

AIDS, finansijska situacija i psiholoski testovi!?
sva 3 testa lako moze proci milione zena koje "nemaju vremena za muskarce" :o , ili jos gore "nezele muskarce u svom zivotu".
tu je problem!

drustvo jeftino daje mogucnost svakom ko zeli, da ima dijete.PREJEFTINO!

zena koja nezeli muskarca u svom zivotu, automtaski nezeli ni oca svom djetetu.zar je to uredu!?
koja zena to ima pravo, svom djetu svjesno uskratiti oca? zar moze misliti kako je njeno majcinstvo djetetu vaznije od necijeg ocinstva?
to se zove sebicnost i samozivost.

a zrtva takvog zabludjelog majcinstva, jesu...djeca.

meni je utjeha u svemu ovom, saznanje da ce ovaj svijet propasti, i da ce ga zamjeniti bolji i pravedniji svijet, ispunjen ljubavlju.
zelja mi je, samo, da svi dobijemo "vizu" za taj novi svijet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 11:05 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

Ako je ta zene lezbejka... ona vjerovatno moze da se prijavi kao kandidat za oplodnju a to skim ce ona kasnije da zivi i da ima sex. odnose ove u banci sigurno ne interesuje..dakle lezbejke mogu da budu "komintenti " :lol: banke sperme......

pa jel ti "gipsy" mislis da se to zove pravda!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 16:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
ja samo tvrdim da olako shvatanje majcinstva od strane pojedinih zena, a jos vise drustva, vodi u zlo.

Ne znam odkud ovakva konstatacija, i to na ovoj temi.
Zene koje se odluce na takav vid oplodnje sigurno su promislile i dva i tri puta. Nisu to nikakve siparice (pretpostavljam) koje to rade od dosade.
Ne znam procenat (vjerovatno bi bilo dobro iznijeti ga ovdje) ali mislim da je daleko veci broj parova koji ne mogu imati djecu, od homoseksualnih koji se odlucuju na to.

Citiraj:
kad zena koja je neudata,bez muskarca, odlucuje da rodi, to je jednako kao da se odlucuje da uzme sebi stene ili mace.

Daj budi malo pametan.
Promisli malo - pa onda pisi.
Mislim da nisi bas slijep i gluh. Znas li koliko se djece radja u vanbracnim zajednicama, koliko je mladih osoba koji ne zele da "priznaju" dijete, pa i kad su sudski natjerani da to urade - ne zele nikakav kontakt s njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
rio je napisao:
gipsy_girl je napisao:

Ako je ta zene lezbejka... ona vjerovatno moze da se prijavi kao kandidat za oplodnju a to skim ce ona kasnije da zivi i da ima sex. odnose ove u banci sigurno ne interesuje..dakle lezbejke mogu da budu "komintenti " :lol: banke sperme......

pa jel ti "gipsy" mislis da se to zove pravda!?

ja ti ne mogu reci da li je to pravda jer ja nisam niti sudija niti visoki predstavnik tctct :lol: :lol:
ima ona: "ko sam ja da ti sudiiiiimmm"... jer opte poimanje morala ne moze da postoji... niti je ikad postojalo u potpunosti...

ali zato imam svoje misljenje na tu temu kao i svoje poimanje pravde :wink: a to znaci da me u tom kontextu banke spreme ne zanimaju uopste 8) 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 02:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
rio previse cijenis patriarhat kod drustva
sto je totalno nerealno

ne zelim uopste da raspravljam na tu temu
jer gdje si ti zadrt sa svoje strane i ja sam zadrt sa svoje
strane.

nije stvar u tome da li imas oca
vec kakvog oca imas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 09:51 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Citiraj:
ja samo tvrdim da olako shvatanje majcinstva od strane pojedinih zena, a jos vise drustva, vodi u zlo.

Ne znam odkud ovakva konstatacija, i to na ovoj temi.

kako neznas!? :o
da li ja to pisem tako nejasno ili ti necitas?

ako se mozemo sloziti (a ja se nadam da mozemo) u tome da je za zdrav rast i razvoj djeteta potrebno okruzenje koje cine mama i tata, a drustvo daje podstrek da se radjaju djeca i kod zena koje zive same, neznaci li to da cinimo stetu djeci!?

ja sam uvjeren da znaci.
svaka majka istice da zeli svom djetetu najbolje, a neznajuci cini mu stetu svaki put kad ga NAMJERNO osudjuje da raste u okruzenju bez oca!
ali ponavljam, daleko vecu krivicu za takvu stetu, cini drustvo koje cijelu stvar podrzava i omogucuje.

Citiraj:
Zene koje se odluce na takav vid oplodnje sigurno su promislile i dva i tri puta.

neznam koliko je puta koja zena promislila, ali znam da ih ima mnogo koje pogresno razmisljaju.
u zivotu svake zene treba da postoje 3 vazna elementa...
1.dijete
2.muz
3.ona
i to, po vaznosti poredane iskljucivo ovim redom!

problem nastaje onda, kad se zeni prioriteti promjene, pa joj postane najvaznije ono sto treba da je zadnje (ona).
tad zena gleda da sebe zadovolji, prvo, a za druge kako bude.
otuda ovako rasirena pojava, da neudate zene uzimaju spermu za samooplodnju, razmisljajuci prvo o sebi (o svojoj zelji da imaju dijete) i cineci stetu onom ko joj treba biti najvazniji...dijetetu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 09:56 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

ali zato imam svoje misljenje na tu temu kao i svoje poimanje pravde :wink: a to znaci da me u tom kontextu banke spreme ne zanimaju uopste 8) 8) 8)

imas "svoje misljenje" a to znaci da te "tema uopste nezanima"!? :o
zamisli da te pitam za tvoje misljenje o nekoj bolesti srca a ti odgovoris...
"imam svoje misljenje a ono znaci da me tema uopste nezanima"!

ako imas misljenje...napisi ga, nece te niko pojesti. (bar ja necu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:02 
Majstor
Majstor

ajsmen je napisao:

ne zelim uopste da raspravljam na tu temu
jer gdje si ti zadrt sa svoje strane i ja sam zadrt sa svoje
strane.

pa jel ja to netreba da budem "zadrt"?
jel trebam, mozda, da kazem..."ja mislim ovako, ali moze biti i onako"
kakav bih ja to bio covjek kad nebih bio u nekom stavu..cvrst?

ima mnogo stvari u kojima ja nisam siguran i koje ja neznam. njih je daleko vise od onih u kojima sam siguran i koje znam.daleko vise. ali o njima nepisem, jer enzelim tvrditi ono u sta nisam siguran.
zato mnogi sticu utisak da sam ja "zadrt" u svemu sto pisem.

mnogo je vise onog o cemu nepisem.

Citiraj:
nije stvar u tome da li imas oca
vec kakvog oca imas

apsolutno!
no, ako je stvar u tome KAKVOG OCA imas, zapitaj se kakvog oca ima dijete kome majka kaze..."nemas ti tatu, vec imas donatora".

precesto se ponasamo prema djeci, kao da su kucni ljubimci koje smo kupili u kakvoj prodavnici. to me veoma ljuti, sto mozete vidjeti i iz mog pisanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:08 
Majstor
Majstor

cini mi se da mnogi od nas, uopste nisu upoznati sa ovom problematikom.
ni ja doskora nisam bio.

problem sa ovim bankama sperme je u tome sto cine spermu lako dostupnom!

evo, na netu, imate stranice sa kojih mozete naruciti spermu.
gde god da zivite, mozete naruciti preko kataloga donatora jedno pakovanje, zamrznute sperme, po cijeni od 150 - 200 $ i ono ce vam biti poslato...postom!
nije potreban NIKAKAV psiho test, ili finasijski ili neznam kakav, vec SAMO 200 $!

ako nismo u stanju ovo vidjeti kao ludost, ili ako smo ravnodusni prema ovom, onda neznam sta zaista da kazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:52 
Majstor
Majstor

Citiraj:
gde god da zivite, mozete naruciti preko kataloga donatora jedno pakovanje, zamrznute sperme, po cijeni od 150 - 200 $ i ono ce vam biti poslato...postom!
nije potreban NIKAKAV psiho test, ili finasijski ili neznam kakav, vec SAMO 200 $!

:lol:
Sta pise na pakovanju .... PRIJE UPOTREBE PROMUCKATI.
E da je to tako jednostavno.
Citiraj:
u zivotu svake zene treba da postoje 3 vazna elementa...
1.dijete
2.muz
3.ona
i to, po vaznosti poredane iskljucivo ovim redom!

E stvarno ti je red .....
ma jasta - Bog je prvo sebi bradu stvorio .....
Citiraj:
ako se mozemo sloziti (a ja se nadam da mozemo) u tome da je za zdrav rast i razvoj djeteta potrebno okruzenje koje cine mama i tata, a drustvo daje podstrek da se radjaju djeca i kod zena koje zive same, neznaci li to da cinimo stetu djeci!?

NE, NE, NE i NE.
Kad sagledas koliko je danas razvedenih ..... i koliko je djece iz takvih "puknutih" veza, gdje se i nema kontakta sa drugim roditeljom onda mislim da nije ni pogresno dozvoliti takav vid oplodnje.
NAJIDEALNIJE bi bilo - odrastati uz oba roditelja, ali u praksi je i pokazano i dokazano da to NA ZALOST nije uvijek slucaj (usudjujem se reci cak i CESTO - roditelji ovisnici, alkohol, droga .... psihicki slucajevi, dalje - koliko je maltretirane i zlostavljane djece, ... napustene) .
Mani se IDEALA vec sagledaj realno stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 11:46 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Citiraj:

Sta pise na pakovanju .... PRIJE UPOTREBE PROMUCKATI.
E da je to tako jednostavno.

vjerovao ili ne "ezan" ali bas je tako.doslovno!
sa ljudskim sjemenom se trguje tako lako, kao da je u pitanju nesto sasvim banalno, a ne ljudski zivot.potrazi na netu pa ces vidjeti.

Citiraj:
Citiraj:

NE, NE, NE i NE.
Kad sagledas koliko je danas razvedenih ..... i koliko je djece iz takvih "puknutih" veza, gdje se i nema kontakta sa drugim roditeljom onda mislim da nije ni pogresno dozvoliti takav vid oplodnje.
NAJIDEALNIJE bi bilo - odrastati uz oba roditelja, ali u praksi je i pokazano i dokazano da to NA ZALOST nije uvijek slucaj (usudjujem se reci cak i CESTO - roditelji ovisnici, alkohol, droga .... psihicki slucajevi, dalje - koliko je maltretirane i zlostavljane djece, ... napustene) .
Mani se IDEALA vec sagledaj realno stvari.

meni nije ni na kraj pameti da se odreknem ideala, zato sto, eto, u stvarnosti preovladava nesto drugo.
kad bi oko mene svi bili lopovi...ja nebih.
kad bi oko mene svi bili lazovi...ja nebih.
kad bi oko mene sve bile ubice...ja nebih.

ideal nema cijenu.i nikad nista nebismo napravili kad bi odustajali od ideala samo zato sto "cesto" nije idealno.
covjek treba da je principijelan i nekompromisan, kad je u pitanju dobro i zlo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 12:44 
Majstor
Majstor

Citiraj:
kad bi oko mene svi bili lopovi...ja nebih.
kad bi oko mene svi bili lazovi...ja nebih.
kad bi oko mene sve bile ubice...ja nebih.

Ti i nemoj - ali nisi ti ili ja ovdje u pitanju .....
Citiraj:
covjek treba da je principijelan i nekompromisan, kad je u pitanju dobro i zlo.

Problem je sto ti ne zelis razumijeti jednu stvar, a to je da
TVOJE DOBRO - nije svacije DOBRO, kao sto ni i TVOJE ZLO nije ZLO za svakoga.
O TOME JE RIJEC.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:

imas "svoje misljenje" a to znaci da te "tema uopste nezanima"!? :o
zamisli da te pitam za tvoje misljenje o nekoj bolesti srca a ti odgovoris...
"imam svoje misljenje a ono znaci da me tema uopste nezanima"!

ako imas misljenje...napisi ga, nece te niko pojesti. (bar ja necu).

ja sam ga napisala ali ti niis shvatio :) :wink:

licno, ne zanimjau me banke sperme jer se nikad ne bih odlucila na takvo nesto... da se nadjem u toj prilici mislim.... milioni hodajucih primjeraka sa svjezom spermom hodaju okolo :lol: a ja da kupujem uskaldistenu u nekoj posudi jel ... ???!!!! :lol: :lol: :lol:

a previshe moralishes rio... i nedostaje ti flexibilnosti... ne mozes svima izreci striktna pravila i da se svi ponashaju po istom...
To je nemoguce...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 09:40 
Majstor
Majstor

ok.
jesam nefleksibilan kad su neke stvari u pitanju, i mislim da tako i treba.

ezan kaze..."tvoje dobro nije svacije dobro i tvoje zlo nije svacije zlo".
nema MOG dobra ili zla.dobro i zlo su pojmovi nezavisni od mene.
da mene sad nema isto bi zlo i dobro idalje postojali u svijetu.
stoga, ja govorim uopsteno...o dobru i zlu.

i jos nesto ezan...kazes "ja i ti nismo ovde u pitanju".pa ko je?
ko ako ne ja i ti. SVI smo u pitanju.zar moze postojati neka tema pred kojom trebamo zmiriti?

ja mislim da nemoze, pogotovo kad se radi o ljudskom zivotu, pa makar i nebio nas, nego zivot nekog drugog covjeka.

no, dobro...
mogu shvatiti to sto neke nezanima zlo koje se oko njih desava.
uostalom zlo je stalno pristuno svuda oko nas pa mi okrecemo glavu jer nam je tesko i neprijatno.

kako god, ali trebamo znati da ako mi necemo reci svoje misljenje i dati svoj glas, drugi ce to uciniti za nas i graditi svijet u kom cemo mi biti samo pasivne zrtve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 09:48 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

licno, ne zanimjau me banke sperme jer se nikad ne bih odlucila na takvo nesto... da se nadjem u toj prilici mislim.... milioni hodajucih primjeraka sa svjezom spermom hodaju okolo :lol: a ja da kupujem uskaldistenu u nekoj posudi jel ... ???!!!! :lol: :lol: :lol: ...

dobro...
nezanima te kao potencijalnog kupca ali zanima li te kao buduceg doktora!?
sta ces uciniti ako ti u buducnosti neka od ovih banaka ponudi posao, kao doktoru?uzeces ucesce?

mozda ti neces (iz nekog razloga) ali neko od tvojih kolega hoce.

znam da ti je mrsko razmisljati o moralu, no ti i mnogi buduci ljekari bicete u poziciji da odlucujete upravo o tome! od toga neces moci pobjeci.
odlucivaces bas o pitanjima zivota i smrti...i to svakodnevno!
hoce li ti i tada biti mrsko da razmisljas o moralu pa ces sve raditi za platu?

ja se nadam da ti nece biti mrsko i da ces razmisljati, pa da ces reci...

"nezelim ucestvovati u otvorenoj prodaji ljudskog sjemena!"

p.s.
bolje da te ja sad mucim takvim pitanjem nego da ti to ucini sopstvena savjest nakon 20 ili 30 godina radnog iskustva.
nadam se da ces prevazici ljutnju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:16 
Majstor
Majstor

Citiraj:
ezan kaze..."tvoje dobro nije svacije dobro i tvoje zlo nije svacije zlo".
nema MOG dobra ili zla.dobro i zlo su pojmovi nezavisni od mene.

POJMOVI .... dobro si rekao, ali ne tumacimo ih svi isto. Nikada nismo niti cemo ih tumaciti isto.
Univerzalno objasnjenje NE POSTOJI.
Ko tebi ili meni daje za pravo da iskljucujemo misljenja drugih.
Ne mozemo mi ISKLJUCIVO reci ovo je DOBRO ono NIJE.
Podji od najbanalnijih stvari pa na dalje.
Citiraj:
jos nesto ezan...kazes "ja i ti nismo ovde u pitanju".pa ko je?
ko ako ne ja i ti. SVI smo u pitanju.zar moze postojati neka tema pred kojom trebamo zmiriti?

Naravno da svi mozemo diskutovati o svemu, ali diskusija je BEZZNACAJNA ako nisu sve strane zastupljene.
Ja sam vec oformio porodicu - znaci te banke sperme nisu aktuelne za mene, ali diskutujem o tome i pokusavam da vidim i razumijem i one koji to nisu u stanju.
To je KLJUCNO u ovoj temi ...... ONI KOJI NISU U STANJU.
Ti se kao pijan plota uhvatio nekih stvari i omalovazavas ZELJU miliona ljudi za djecom, za familijom.
Diskriminiras - bolje receno.
Jos jednom kazem da je svijet daleko od IDEALNOG, i da ga trebamo gledati kakav je danas, a ne kako bi mogao izgledati.

Dalje, nesto mi nije jasno kod tebe.
Prvo kazes za odredjenu grupaciju ljudi da su bolesni i da im je potrebno pomoci ..... bla, bla.
Sad kad je druga grupacija u pitanju (dakle oni koji ne mogu imati djecu) i kad je drustvo spremno da im pomogne, ima i nacin i mogucnosti - TI NE ZELIS NI TO.
Znam - sad ces ti opet o homoseksualcima i pravima djeteta.
Ja govorim o parovima koji ne mogu imati djecu.

Evo vidjeh i post upucen gipsy_girl,
SHVATI da dobar dio ljudi vidi to KAO POMOC i ljudi to sa zadovoljstvom rade, isto kao i oni kojima se pomoglo. Vjerujem da su poslije jednog takvog uspjesnoh "zahvati" svi jednako SRETNI.
Dakle Rio, gledaj to kao POMOC.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:54 
Majstor
Majstor

shvatam "ezan" da si dobronamjeran i drago mi je to, ali se plasim da bi iz neznanja ucini gresku.

EZAN je napisao:
Univerzalno objasnjenje NE POSTOJI.
Ko tebi ili meni daje za pravo da iskljucujemo misljenja drugih.
Ne mozemo mi ISKLJUCIVO reci ovo je DOBRO ono NIJE....

naravno da...MOZEMO!
univerzalno objasnjenje postoji, itekako.
ono sto tebe zbunjuje i nagoni na ovakav zakljucak, jeste to sto cesto mozes cuti od jenog covjeka jedno, od drugog drugo i tako redom...
pa ti se onda cini da "univerzalnog" nema i da je sve...relativno.

nije nista relativno.relatvno moze biti samo u covjekovom shavtanju, a pojmovi poput DOBRO, ZLO, ISTINA, LJUBAV,...imaju svoja apsolutna znacenja.iskreno se nadam da ce ti se dati da ih vidis, pa da ces shvatiti koliko su ti pojmovi u opasnosti da budu relativizirani i izmjesani, pa ces onda postati vatreniji borac za APSOLUTNO od mene!

Citiraj:
Naravno da svi mozemo diskutovati o svemu, ali diskusija je BEZZNACAJNA ako nisu sve strane zastupljene....

pa ja mislim da...jesu.
ima nas ovde na forumu koji misle da nema nista lose u postojanju i radu takvih banaka a ima i koji misli da ima loseg (kao ja).

Citiraj:
Ti se kao pijan plota uhvatio nekih stvari i omalovazavas ZELJU miliona ljudi za djecom, za familijom.
Diskriminiras - bolje receno....

apsolutno!
tu si u pravu...nedajem svakom pravo za potomstvo!a objasnjenje ces moci procitati na kraju.

Citiraj:
Jos jednom kazem da je svijet daleko od IDEALNOG, i da ga trebamo gledati kakav je danas, a ne kako bi mogao izgledati....

ovo cu prihvatiti kad budem shvatio da je svijet u kom zivimo...idealan!
cek, sta to kazu na vjestima? u eksploziji u Madridu 200 poginulih? :(

Citiraj:
Sad kad je druga grupacija u pitanju (dakle oni koji ne mogu imati djecu) i kad je drustvo spremno da im pomogne, ima i nacin i mogucnosti - TI NE ZELIS NI TO. ...

naravno da zelim parovima koji nemogu da imaju djecu...da ih dobiju.
no, samo ako se gleda povrsno, stvari su jednostavne, pa se onda i grijesi.
neki dan sam gledao na tv-u prilog o vlasniku "playboya", pa je u tom prilogu bila i jedna od njegovih "zecica".
mlada zena, plavusa, velikih grudi, a u svojoj sobi ima mali djeciji krevetic. ta ga je "zecica" radosno pokazala novinarima i iz njega izvadila malo majmunce umotano u djecije pelene! objasnila je da je to njeno "djetesce" koje ona mazi i pazi, bas kao pravu bebu.

a ti sad "ezan", eto, suprug si i otac, reci da li bi ti sutra takvoj zeni dao neciju spermu da se oplodi, rodi necije dijete i majmunce zamjeni ljudskim bicem!?
jadno li je dijete koje dopadne takvoj zeni :(

o tome ja i pricam!
banke sperme (koje nikog nezanimaju) upravo to i cine...daje mogucnost svakom imbecilu da postane majka!
pa zar je to moral? gde nam je ljudskost, humanost i savjest!? gde je granica koju necemo preci?imamo li uopste nekakvih granica!?

Citiraj:
SHVATI da dobar dio ljudi vidi to KAO POMOC i ljudi to sa zadovoljstvom rade, isto kao i oni kojima se pomoglo. Vjerujem da su poslije jednog takvog uspjesnoh "zahvati" svi jednako SRETNI.
Dakle Rio, gledaj to kao POMOC.

:x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 11:20 
Majstor
Majstor

Citiraj:
mlada zena, plavusa, velikih grudi, a u svojoj sobi ima mali djeciji krevetic. ta ga je "zecica" radosno pokazala novinarima i iz njega izvadila malo majmunce umotano u djecije pelene! objasnila je da je to njeno "djetesce" koje ona mazi i pazi, bas kao pravu bebu.

Svasta se radi REKLAME radi, i po cijenu slave ....
Da on nije sto jeste (Hefner) mislis da bi one bile s njim ?????

Ali to nema veze s temom.
Znamo da nas ima svakavih, i bas zbog toga ne mozemo koristiti iste arsine prema svima.
Citiraj:
nije nista relativno.relatvno moze biti samo u covjekovom shavtanju, a pojmovi poput DOBRO, ZLO, ISTINA, LJUBAV,...imaju svoja apsolutna znacenja.

Zao mi je Rio - ne slazem se s tobom.
Posto smo mi ti koji tumacimo te pojmove a kao sto sam napisa RELATIVNO moze biti samo u nasem shvatanju - onda ........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
dobro...
nezanima te kao potencijalnog kupca ali zanima li te kao buduceg doktora!?
sta ces uciniti ako ti u buducnosti neka od ovih banaka ponudi posao, kao doktoru?uzeces ucesce?

mozda ti neces (iz nekog razloga) ali neko od tvojih kolega hoce.

Cuj ja da radim u banci sperme :P ...(ne skolujem se za tog doktora :))) )...
A sto se tice pitanja morala...ja sam jasno rekla da ne podrzavam takvo nesto kao sto su banke sperme , samo iz razloga sto se to ne moze iskonrolisati.
A inace o cinu vjestacke oplodnje mislim da je to nesto fantasticno i pomoc mnogobrojnim parovima koji ne mogu da imaju djecu oplodjenjem na prirodan nacin...

Citiraj:
znam da ti je mrsko razmisljati o moralu, no ti i mnogi buduci ljekari bicete u poziciji da odlucujete upravo o tome! od toga neces moci pobjeci.
odlucivaces bas o pitanjima zivota i smrti...i to svakodnevno!
hoce li ti i tada biti mrsko da razmisljas o moralu pa ces sve raditi za platu?

Pazi banke sperme su u svijetu legalne znaci nista se ne radi sto je protivzakonito.
Sto se tice morala, to je jako vazno za ljekara, ali iznad tog morala postoji nesto sto recimo propisuje zakon.

Evo navescu ti slikovit primjer: ljekar predlaze operaciju pacijentu (ili recimo tranfuziju krvi), medjutim pacijent ili njegova porodica potpise da ne zeli da se taj pacijent operishe (ili primi transuziju). Bez obzira na tvoj moral (ako znas da ce covjek da umre ako ga ne operishes ili ako ne primi krv), ne smjijesh da ga operishes niti da mu dash tudju krv jer postoji potpis, i ako operishes pored potpisa, mozes kao ljekar krivicno da odgovarash.

Shvatas..postoji moral i licno misljenje ljekara koje je jako vazno , ali ako nesto neki pacijent/klijent izricito nesto zahtijeva protiv misljenja ljekara i ako je to drzava odobrila i ako ima podrsku u zakonu, ti nema sta tu da moralishes i filozofirash ... (osim ako neces da zavrshih na sudu...) :roll:

Citiraj:
nadam se da ces prevazici ljutnju.

kakvu ljutnju? :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
potpuno se slazem sa Ezanom.
Zene koje ne zele djecu ili ne vole djecu, sigurno nece otici u banku sperme da se oplode..
uostalom, sta je sa zenama i muskarcima koji mogu imati djecu i imaju ih i maltreriraju? Jel bi njih trebalo sterilizirati???
Stvarno te ne kontam rio..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]