Not now, John! je napisao:
Najprije bi trebalo riješiti filozofski problem "da li je moral univerzalna i nepromjenjiva kategorija ili ljudi kreiraju moral", pa nešto što je prije bilo nemoralno, sada nije..
apsolutno univerzalno!
moral je ugradjen zakon u covjeku. za neke stvari nije nam potrebno da znamo pisani zakon drzave u koju zivimo da bi znali mozemo li nesto uciniti ili ne.
na zalost, mnogo je ljudi danas, koji neosjecaju taj urodjeni zakon u sebi pa se onda stice utisak da je nesto sto je ranije bilo nemoralno, sad postalo moralno.
radi se samo o tome da uveliko gubimo osjecaj moralnog.
gospodjica koju sam spomenuo (stanisalva) je samo jedan primjer toga.
ona neosjeca moralnu zabranu u sebi kad radi to sto radi, ali je od te njene moralne neosjetljivosti, strasnije jedino to sto DRUSTVO iz svojih interesa podrzava njenu nemoralnost.
nebrojeno je mnogo primjera gde se moze vidjeti kako drustvo potice i zagovara nemoralnost.na kraju, krajeva, drustvo...to su ljudi.
Citiraj:
Ukoliko ljudi kreiraju moral, onda moral i ne postoji. U tom slučaju, pitanje je vremena kada će i posljednja moralna barijera biti uklonjena i sve će biti dozvoljeno i prihvatljivo..
nazalost, ovo je tacno. zbog toga moral i nije djelo ljudskog uma, vec univerzalan zakon koji ima drugo porijeklo. samo je pitanje koliko osjecamo a koliko ne, taj zakon.
Citiraj:
Što se tiče ove "zečice" koju Rio spominje...
To je nekako na "granici"..
stvar naseg osjecanja.ko jasno vidi, jasno mu je da tu nema nikakve granice vec, da je rijec o dubokoj amoralnosti.
Citiraj:
S druge strane, to se može shvatiti i kao umjetnost, tj. kao umjetnička fotografija. Klasična i moderna umjetnost je puna ženskih i muških aktova. U veličanju ljepote ljudskog tijela u umjetnosti ne vidim ništa nemoralno.
Problem većine "moralista" je što negiraju ljudsku tjelesnost i sve vezano za nju.
ovo bi nas odvelo u pitanje sta je umjetnost...
a ja cu samo reci, da se ljepota ljudskog tijela nevelica tako sto se tijelo javno izlozi. naprotiv!tako se tijelo ruzi...
cilj ovde nije da se velica ljepota njenog tijela, vec nesto drugo.
kako rece gospodjica Stanislava..."moja hrana je moja publika".
ona zivi i hrani se pohvalama i komentarima svoje publike.
a sto se tice playboya,...motiv je jasan...visemilionska zarada!
dakle, tu nema traga nikakvoj umjetnosti.