banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 08:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2005, 15:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Vader je napisao:
Druga grupa neće da "troši vrijeme" na takva istraživanja, ta grupa će odmah odbaciti ta "duhovna učenja" kao luda, nemoguća, fantazijska, nerazumska. Toj grupi će njihov razum odmah isfiltrirati te stvari i svrstati ih u gluposti, potisnuti ih, i to samo zato što se te stvari već ne nalaze u njihovom ličnom skupu "prihvatljivih stvari". Šta ono bi arogancija :roll:? Ta grupa će tu svoju aroganciju projektovati na prvu grupu i one koji su došli do zaključka da "duhovna učenja" imaju osnove, a posebno će to raditi kad ovi "umišljeni ludaci" iz prve grupe počnu pričati o tim duhovnim učenjima, ne (toliko) iz arogancije (koje svakako zna biti) koliko iz razloga da žele drugima ukazati da ima nešto izvan onoga što se opaža sa pet čula, kad žele ushićenost podijeliti sa drugima.

Ova druga grupa su ignoranti (bar ona vrsta o kojoj je otvorena ova tema), odbacuju i izruguju se a da nisu ni probali.

Vader, u svemu se slazem sto si rekao u vezi arogancije, ali s ovim gore ne. Ne bih rekla da svi koji se ne bave tim nekim duhovnim radom/ucenjem ne misle da su to gluposti i fantazije (tu si malo previse to generalizovao). Vjerovatno ih ima dosta ali ne vjerujem da je vecina, ipak je to neciji licni izbor cime ce neko da se bavi i u sta ce da vjeruje.

Sto se tice arogancije, skoro sam procitala u jednom finacijskom magazinu zanimljivu stvar bas o ignoranciji. Recimo, skorsnji uragan u New Orlansu, ljudi su znali da je taj grad ispod nivoa mora da je u centru uraganskog djelovanja a ipak su odlucili da zive tu. Pa recimo, LA ili Tokyo, zna se da su oba grada podlozna zemljotresu i da ce se jednog dana desiti zemljotres - ljudi i dalje grade, kupuju, sele se u te gradove. Jednostavno ignorisu nesto sto moze zivota da ih kosta. A da ne pricam o ignoranciji kad su druge stavri u pitanju. Da li zaista zivimo samo za danas i nije nas briga za sutra???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2005, 19:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
U tekstu djevojke na početku teme (sa kojim se ja, naravno, slažem) si vidio neku aroganciju

Ne neku aroganciju već nehuman stav. Što ne znači da nju smatram nekom ne znam kako okrutnom osobom jer ljudi svoje stavove mijenjaju, ko zna šta ona sada misli istim povodom.

Citiraj:
Tu prije vidim projektovanje vlastite arogancije onih kojima se te teorije ne sviđaju.

Sad ne mogu da se sjetim gdje sam to tačno pročitao, ali apostol Pavle je na jednom mjestu kukao kako ga njegovo tijelo nagoni na grijeh, a da on sam nije grešan jer je u stanju prepoznati grijeh i osuđuje ga.

Ako čovjek odbija prihvatiti sebe, on mora doći do takvog stanja. Do nekakve podvojenosti. 'Dobri' dio sebe će grditi 'loši' dio sebe. (kao savjest, je li, ili super-ego) A onda se ima šta za projektovati...

U čovjeku je mnogo toga, i dobrog i lošeg. On sam je mješavina i nikad nije sasvim čist, ma kakve standarde upotrijebili. Ne može da bude samo dobar, za takvo nešto je potrebno nasilje nad poznatim činjenicama, nad sobom i nad drugima.

Zato su razdvajanja na dobre i loše nehumana. Niti je grupa 'dobrih' zaista dobra, niti je grupa 'loših' zaista loša. Neko je dobar u jednom kontekstu, ali je loš u drugom, niko nije prosto dobar ili prosto loš.
Oni koje sebe proglase dobrima će morati da ignorišu sve što ih čini lošima, podvajajući se u sebi samima. Loši će, naravno, dobiti šta ih spada...

Prosto bi bilo manje sukoba, unutrašnjih i vanjskih, kada bi manje insistirali na takvim podjelama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2005, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobro ali...kakve sad to ima veze sa temom? :)

To da smo svi loši sam naveo: a napredak je prihvatiti činjenicu da smo svi puni tih zabluda, arogancije, gordosti, grešaka, mana...

To uopšte nije upitno. Tema se ne bavi time, niti podjelom na "dobre" i "loše".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2005, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ni meni nije najjasnije o cemu ti pises blue.

Ne postoji apsolutno dobro i apsolutno lose medju ljudima, to nam je svima jasno.

Ali postoji ono sto je dobro i za pojedince i za drustva.

Valjda to nije upitno. :P

Englezi kazu :" Da bi zlo pobijedilo dovoljno je da posten covjek nista ne ucini."

Za mene je dobro - umjerenost. Koja oslobadja i osobu samu od sebe i druge ljude od te osobe.

Slazem se s vecinom onoga sto je Vader napisao. Osjetila sam nekoliko puta trenutke oslobodjenosti od razuma i projekcija istog na svijet. Rezultat u tim trenucima oslobodjenosti je cista nepatvorena radost i potpuno odsustvo zelja. Tako da znam iz licnog iskustva da to stanje kombinacije mira, ljubavi ( koja postoji kao cisto duhovna kategorija i nije prijemcena niti prijemciva za bilo koga / sta ) i radosti postoji. Sto ne znaci da je mogu uvijek dozvati ili da sam bolja od nekoga. To stanje uopste ne mogu dokuciti oni koji stvari mjere vlastitim egom, u tome je cijela caka.

To je doticanje sustine ljudskosti mislim. Ono cemu svi teze od trenutka rodjenja do trenutka smrti i pokusavaju to stanje dozvati na milion zaobilaznih nacina - citaj hrana, tjelesni uzici, kupovina, brza auta, skupa odjeca, velike kuce, 2.4 djece, itd, itd. Ali nista spoljasnje nas ne moze dovesti u doticaj s unutrasnjim. To ne mora biti visa sfera, vrlo je moguce da je niza. Razumijem da te "hijerarhija" u pocetnom postu asocirala na lose stvari tipa neko je bolji od nekoga. Ali mislim da nije u tome bila sustina toga sto je htjela reci.

To sto je napisala vise mi zvuci kao apel nego kao neka vrsta "izdizanja". Slazem se da je nespretno izabrala rijeci kojima nam je to docarala .

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 09:40 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Tema se ne bavi time, niti podjelom na "dobre" i "loše".

Dobro.

Citiraj:
Ni meni nije najjasnije o cemu ti pises blue.

O tome da ideje imaju svoje nuspojave. Ideja autorke uvodnog posta, o nekim višim sferama koje nas posmatraju je dovela do toga da ona ljude posmatra na neprijateljski način. (ili je možda bilo obrnuto, bilo kako bilo, ništa nije tako jednostavno da ne bi imalo nepredviđene posljedice)

Zato sam pisao o kolonizatorskom modelu, jer me neodoljivo podsjeća na to. I zato ponavljam da je osjećaj 'uzvišenosti' u principu jedan nehuman osjećaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

8) Blue...

Kako nastaviti diskusiju kad ti izvuces iz cijelog posta jednu recenicu a ostalo ne primijetis ? :D :wink:

Uzvisenost je daleeeeeeko od nehumanosti. :P

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 20:01 
Veteran
Veteran

Citiraj:
ne primijetis ?

Mogu ja i manje od rečenice. ;) Nisam previdio sve što si napisala već nemam običaj citirati rečenicu po rečenicu pa onda komentarisati. To mi generalno ide na živce, mislim da je to cjepidlačenje u kojem razgovor gubi na smislu. Odgovorio sam na ono što sam mislio da još uvijek ima veze s temom.

A nisam komentarisao čitav tvoj post jer se Vader već buni zbog mog skretanja sa teme, a ono što si napisala bi me odvuklo u sasvim desetom pravcu.
(kažeš da si iskusila oslobađanje od razuma, a ja tim povodom imam neki stav koji ukratko glasi: niko ne može da se sasvim oslobodi razuma, niti da ga se čvrsto drži... )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 20:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:

(kažeš da si iskusila oslobađanje od razuma, a ja tim povodom imam neki stav koji ukratko glasi: niko ne može da se sasvim oslobodi razuma, niti da ga se čvrsto drži... )

:lol:

Pa naravno. :wink:

Mislila sam na ono sto moj razum meni kaze da sam ja. To se obicno odnosi na spoljnje manifestacije bica, a ne ono sto u sustini jesmo.

Jesi li sada dokucio o cemu pricamo ? :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 22:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Po meni je ignorancija najopasnija stvar na svijetu.

A zanimljivo kako sve vise i vise tema na CiD potegnu za sobom sadrzaje sa/za DiR. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2005, 08:06 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Jesi li sada dokucio o cemu pricamo ?

Jesam, i pokušavam da kažem kako tu priči nije kraj. Mi se slažemo do određene tačke, ali ti onda tu i završavaš zanemarujući ono što slijedi. :)

Ovako, ako kažemo da svako ima određenu sliku svijeta onda govorimo o onome što on vidi razumski. Sve što čovjek može da pojmi jeste ono što se uklapa u njemu poznate pojmove.
(dotle se slažemo, ako neko ne zna za pojam kuće, on će kad vidi kuću misliti da vidi stijenu ili ne znam šta mu već bude najbliži pojam)

Sad slijedi dio na koji treba obratiti pažnju. :) Samo za čovjeka koji sebe smatra sasvim razumnim može postojati sasvim nerazuman čovjek. To dolazi otuda što samo ako imamo zaokružen (zatvoren) skup 'razumnog' onda sve van toga skupa je sasvim nerazumno.

Ono što si vidjela kao oslobođenje od razuma je bilo istupanje iz takvog zatvorenog 'razumnog' skupa. To je cijelo vrijeme bilo ono što je tvoj razum vidio kao nerazumno. (vidiš? razum djeluje cijelo vrijeme, samo što ga izgubiš iz vida u pojedinim momentima)

Tako da je krajnji zaključak kako uvijek koristimo razum, i imamo neku razumnu sliku svijeta, koju stalno moramo mijenjati i prilagođavati se, tj. usvajati ono sto je do tada bilo nerazumno, jer nam se dešavaju nerazumne stvari.
Nema potrebe (ni mogućnosti) za 'oslobođenjem' od razuma, već samo od našeg insistiranja na apsolutnoj razumnosti, ili apsolutnoj nerazumnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2005, 23:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blue 8)

Sumnjam da cemo naci zajednicku tacku u ovoj diskusiji. Govorimo o sasvim razlicitim stvarima. Kada sam rekla - oslobadjanje tu nema govora o dihotomiji razumno - nerazumno. Radi se o drugacijem uglu posmatranja. Prihvatanju bez procjene. Samo zato sto nesto vidimo i procijenimo ne znaci da smo u pravu. Kad posmatramo iz srca sve dobija drugacije znacenje.

Sta je kreativnost, poezija, remek djela slikarstva ? Sta je intuicija, masta ?

Sta je dusa ? Postoji li ? :wink: Cemu tezi ?

Sto se tice razuma mislim da je dobar sluga, los gospodar bas kao i novac. Previse je "razumnih" ucinilo previse zla drugima da bi se u ljudski razum mogli narocito pouzdati.

Procitaj ponovo pocetni post i ono sto je Vader pisao. Bez da procjenjujes razumski. Pokusaj osjetiti to o cemu se govori.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2005, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Japanese_rose je napisao:
Sto se tice razuma mislim da je dobar sluga, los gospodar bas kao i novac. Previse je "razumnih" ucinilo previse zla drugima da bi se u ljudski razum mogli narocito pouzdati.

Jako lijepo rečeno Slika

Neko je i za sumnju (skepticitam) rekao:

"sumnja je dobar sluga ali je loš gospodar; savršena ljubavnica ali, mrzovoljna supruga"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 21:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Na jednom forumu sam nasao nesto interesantno a btw. vodi se rasprava o tome a ima dodirnih tacaka sa ovim ovdje...

Iz knjige Scott S. Peck: “Put kojim rijetko putujemo”

"NIVO 1- kaoticni/antisocijalni

Najnizi nivo, na kojem se nalazi otprilike 20% ljudske populacije.
Karakteristike:
- odsutnost duhovnosti, odsutnost morala, bezosjecajnost
- o postojanju Boga i duhovnog svijeta ne razmisljaju, niti ih to zanima
- odnosi sa drugim ljudima se zasnivaju iskljucivo na vlastitim, sebicnim, interesima, temelje se na manipulaciji a to su cesto sposobni vrlo efikasno prikrivati
- kaoticni su, posto ih odsustvo morala vodi putem grube impulsivnosti
- cesto upadaju u neprilike, postaju kriminalci, seksualni manijaci, silovatelji, ubojice. Put za cinjenje nedjela im je otvoren posto ih nedostatak morala i savjesti ne sprjecava u njihovim deliktima
- dio ljudi na ovom nivou duhovnog razvoja uspije postici samodisciplinu ali je stavljaju u sluzbu ostvarivanja vlastitih ambicija.
- u ostvarivanju svojih ambicija su beskrupulozni, sve ce uciniti za ostvarenje svojih ciljeva
- to im vrlo cesto omogucuje uspinjanje do pozicija moci i osobnog prestiza tako da mnogi postanu i slavne licnosti
- ljudi sa prvog nivoa ponekad mogu spoznati kaoticnost svog bica, sto za njih predstavlja bolno iskustvo koje mogu nastojati jednostavno odbaciti, medjutim ako u tome ne uspiju može doci i do samoubojstva. Ponekad ih takvo iskustvo moze dovesti na put duhovnog razvoja do nivoa 2, sto se može vidjeti u cinjenici da notorni kriminalci koji u zatvoru dođu u doticaj s nekom religijom nerijetko postanu fanaticni vjernici.

NIVO 2-formalno institucionalni

Ovo je drugi nivo duhovnog razvoja.
Nazvan je institucionalnim pošto su ljudi na ovom nivou snazno vezani za instituciju koja ih nadgleda- takva institucija moze biti npr.vojska, no kod vecine ljudi je riječ o formalnoj religiji .
- ljudi na ovom nivou se cvrsto vezuju uz svoju vjersku instituciju sto im osigurava odsutnost kaoticnog zivota slicnog ljudima na nivou 1.
- vecina njihovih moralnih vrijednosti nastaje pod jakim utjecajem njihove religije
- ljudi na ovom nivou zavise o vjerskoj instituciji koja ih na neki nacin stiti i nadgleda, a izrazito su privrzeni formi religije (rituali, ceremonije, redovite molitve, vjerski obredi, citanje "svetih" knjiga itd.)
- redovito vjeruju da će Bog kazniti one ljude koji ne postuju zapovijedi i rituale koje nalaze njihova religija ("Bozji zakoni")
- uvjereni su da će jedino vjernici, pripadnici njihove religije dospjeti u raj, dok je za ostale odredjeno cistilište ili pakao
- ljudi sa nivoa 2 su izrazito osjetljivi na promjenu forme religije, jer to je upravo ta forma od koje oni zavise na putu oslobodjenja od kaosa.Zato mnogi pokusaji reforme religije neizbjezno rezultiraju raskolom.Kao posljedica takvih pojava, mnoge religije se nisu stoljecima mijenjale te su ostale na nizim razinama civilizacijskog razvitka.
- vizija Boga ljudi nivoa 2 je prilično djetinjasta: oni redovito zamisljaju Boga kao nekoga tamo visoko gore koji veliku moc, i koji ima mogucnost kaznjavati ljude za njihova nedjela.

To je vizija Boga kao Gospodara i policajca, kojemu ljudi nivoa 2 iskazuju pokornost i kojega se cesto boje.Pri tom imaju vrlo malo razumijevanja za onu polovinu Boga koja zivi u nama, odnosno za ono bozansko u ljudskom duhu.Takav Bog-tiranin je ljudima sa nivoa 2 upravo i potreban za njihov duhovni razvoj- takav strah od Boga ih odbija od grijehova i nemorala, a njihova religija im daje upute o tome što je dobro a sto lose
- Bog je po njima redovito muskog roda, tesko im ga je zamisliti kao univerzalno ili, ne daj Boze, zensko biće.

NIVO 3-skepticni/individualni

- ljudi na se ovom nivou odvajaju od formalne religije koju promatraju sa svog kritickog i razumskog stajalista
- imaju vlastiti moralni sustav na kojeg religija nema znacajniji utjecaj
- bezuvjetno vjeruju u moc razuma, vjeruju samo u ono sto mogu zaista spoznati i dokazati, stoga uglavnom ne vjeruju ni u postojanje Boga
- cesto smatraju da je vjerovanje u Boga nazadna pojava proslih vremena te da su ljudi koji vjeruju u Boga intelektualno inferiorniji u odnosu na njih
- vjeruju u znanstveno tumacenje zivota i svijeta, no ne razmisljaju o mogucnosti postojanja ljudima nespoznatljivog dijela univerzuma

NIVO 4- razumsko gnostički

Ljudi na ovom nivou imaju neke znacajke ljudi sa nivoa 3 (odmak od formalne religije, njeno kriticko razmatranje, izgradjeni moralni sustav)
Ono što ih razlikuje od ljudi nivoa 3 je slijedece:
- vjeruju u moc razuma i objektivne spoznaje, ali niposto bezuvjetno
- ljudi sa nivoa 4 su otvorenih nazora, nista a priori ne odbacuju, sve pojave ma kako nevjerojatno izgledale analiziraju iz vise aspekata, bez predrasuda, i na temelju toga donose zakljucak o njima
- njihova mogucnost otvorenog i razumskog razmisljanja ih dovodi do spoznaja neshvatljivih za ljude sa nivoa 3, a ticu se mogucnosti spoznaje duhovnog svijeta i Boga.Cesto se desava da se ljudi sa nivoa 3 cude “kako tako obrazovan i pametan covjek može vjerovati u takve gluposti”.
- ljudi sa nivoa 4 su svjesni svih ogranicenja ljudske spoznaje putem osjetila. Ipak, znanstvene spoznaje najcesce ne odbacuju nego ih integriraju sa svojim duhovnim spoznajama te tako dobiju sliku svijeta koja tvori jednu smislenu i povezanu cjelinu
- vizija Boga ljudi sa nivoa 4 nije niti malo slicna onoj ljudi sa nivoa 2: Bog za njih nije nekakvo zasebno bice i Gospodar kojemu se treba pokoravati: Bog je apstraktno bice, sveprozimajući duh Svemira, red i smisao postojanja ciji se dio nalazi i u nama samima.
- iako ljudi sa nivoa 4 nisu vezani uz vjerske institucije, ipak mogu postati poklonici odredjene formalne religije za koju misle da se nalaze najblize Vjecnoj istini.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]