Citiraj:
u jeku politickih debata oko pitanja ulaska naseg drustav u evropsku uniju i u clanstvo NATO odlucio sam da zapocnem ovu temu...
mnoge debate se vode i okrugli stolovi u nashem gradu i sirom BiH i to narocito izmedju pripadnika mladje populacije...sa ciljem da stranci cuju misljenja i ispipaju teren...sto vec 10 godina rade na ovim prostorima.
Ono sto je 100% tacno je cinjenica da je sve to produkt politke i zelje zapada za nasom totalnom kolonizacjjom od njih samih, a kao slatka nagrada tj. je clanstvo u EU i NATO.
Stranci zele potpuno dominaciju nad svim i to je njima primarno, zele da imaju uvid(kao sto imaju) u vojsku, policiju, prosvjetu,kulturni zivot..apsolutno sve.
Druga stvar koju morate da shvatite je to da je Bosna trn u oku cijele Evrope jer islamske, arapske zemlje javno govore da je Bosna stub islama na Balkanu a samim tim na Evropi...da dobro znate kako zapad gleda na islam..
Treca stvar..nase drustvo je uslo u rani kapitalizam koji je najsuroviji za obicnog covjeka. Izdgvajaju se bogati, koji su sve to stekli pitaj-boga-kako i izrabljuju ove druge nesrecnike koji zive i crnacki rade za koricu hljeba.I to se tesko moze vratiti u socijalizam i komunizam kada smo svi zivjeli isto i svi bili jednaki..od toga vishe nema nista (nazalost), ta situacija se mora gurati dalje i pokusati dostici onaj zreli kapitalizam kao vecina razvijenog svijeta.
Znaci, potrebno je da nase drustvo prodje tu tranziciju od ranog kapitalizma u zreli kapitalizam kakav je u vecini zemalja EU, po principu : koliko para toliko muzike.
Ja licno bi voljela da se nasha zemlja transformishe, da se vojska potpuno ukine, da se uspostavi politcka vlast kada me nece zanimati niti dnevnik niti politicke opcije...da se samo bavimo porezima kao na zapadu
Takodje, ulazak u EU podrzavam jer to znaci mnogo lakse kretanje ljudi, uvoz i izvoz roba, iste poreske stope, stabilne cijene prozivoda , odredjeni nivo kvaliteta robe na trzistu itd..
A sto se tice NATO-a e to me ne raduje...jer klauzula koju clanice NATO-a podrzavaju: ako jedna udje u rat, onda su sve clanice duzne da udju u rat ida brane tu clanicu...
A cim se govori o ratu i vojci ..najezim se momentalnooo..a mislim da kod nas nece biti rata u skorijee vrijeme, a tim clansvom u NATO bi mi mogli samo da nadrljamo pa da nashi momci idu na neki sledeci rat u Siriju ili Iran mozda....