banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Sep 2013, 08:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zaebo sam se prije koji dan kada sam rekao da ovi Spijini zemljaci rade diplomski na RS. Ovo lici na doktorat.

Evo kako rjesavaju problem penzionog fonda, a usput i tetkin mali nesto zaradi :)

Na listu lijekova koji se placaju stave one koji trebaju penzionerima, ovi ih uglavnom nekupe je nemaju od cega... Brojno stanje se smanji, a cim je manje penzionera, manje love iz budzeta treba za penzije. A tetkin mali ce se malo uplusati na lijekovima koje proda, a malo na mermernim plocama. Prosto genijalno :D

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Zaebo si se ti u mnogo čemu.
Od Lijevčana u vlasti su samo bili Škrbić i Čađo,uz Dodika naravno i sad Mirjanića.Ostalo je sve bagra vrovačka .

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jadni mali hrcki, zaebali ih vrsci :P

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
kakav raspad sistema... zaiskali ste, evo vam ga...
btw jesu zaposleni dobili platu za avgust?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
RS: Lijekovi za starije od 65 dvostruko skuplji

BANJALUKA - Stanovnici Republike Srpske stariji od 65 godina ogorčeni su revidiranom pozitivnom listom lijekova, zbog toga što mnoge lijekove koje su ranije dobijali na recept i po nižim cijenama, sada moraju da plaćaju dvostruko skuplje.

Banjalučanin Vaso Kerlaš godinama koristi lijek "avadort" za liječenje i prevenciju raka prostate, koji je ranije uz recept plaćao 20 maraka, a za koji sada mora da izdvoji 50,80 maraka.

- Nije mi jasno kako to da sada moram duplo skuplje plaćati lijekove, dok oni koji imaju ispod 65 godina i dalje mogu da ih kupe po nižoj cijeni. Da li to znači da mi koji smo stari ne treba da se liječimo, već da odmah umremo - istakao je Kerlaš.

Prema njegovim riječima, u apotekama su mu samo kratko objasnili da je to odluka Fonda zdravstvenog osiguranja, te da od sada, ako želi da kupi svoj lijek, mora da ga plati po novoj cijeni.

- Žaliću se Fondu, a vjerujem da ima mnogo ljudi koji su u sličnoj situaciji. Ko god da je pravio ovu listu, nije uradio dobar posao jer su stariji ljudi njome oštećeni - istakao je Kerlaš.

I u apotekama u Srpskoj potvrdili su da lijek "avadort" sada košta 50,80 KM za pacijente starije od 65 godina, dok ga mlađi mogu kupiti za 20 maraka.

Dodali su da se mnogi pacijenti žale na cijene ostalih lijekova, ali nisu željeli da otkriju o kojim lijekovima je riječ.

Predsjednik Komisije za revidiranje liste lijekova Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS Mirko Šaran rekao je da je medicinska struka zaključila da mnogi lijekovi za pacijente starije od 65 godina nemaju nikakav ili minimalan efekat, zbog čega i nema potrebe da ih koriste.

- Ljudi stariji od 65 godina iz medicinskih razloga uopšte nemaju potrebe za lijekom kao što je "avadort" ili sličnim. To što je neko navikao da do svoje 80. godine koristi neki lijek, to je bilo u bivšim vremenima. Od sada ako hoće, može da ga kupi, ali tu svoju "naviku" moraće da plati po novoj cijeni - kazao je Šaran, koji juče nije mogao da tačno kaže koliko je ukupno lijekova sa A liste prešlo na B listu. Dodao je da je najvažnije da za svaki lijek koji je skinut sa A liste postoji adekvatna zamjena.

I Banjalučanka Ivana J. nije zadovoljna novom listom lijekova. Ona, kako ističe, koristi tablete za kontracepciju "džez" koje su ranije na recept koštale oko 1,9 KM, dok ih sada ne može dobiti na recept već ih mora kupiti, a koštaju 22,5 maraka.

- Tablete "džez" mi jedine odgovaraju, ali ne znam kako da ih više nabavljam kada koštaju mnogo više nego ranije - istakla je ona.

Primjena revidirane pozitivne liste lijekova počela je ovog mjeseca u Srpskoj, pa pacijenti koji dobijaju lijekove na recept od sada u apotekama mogu da biraju proizvođača lijeka koji im je propisan, na osnovu cijene participacije koja im odgovara.

Uštede

Novom listom troškovi za lijekove na recept trebalo bi da budu manji od 20 do 25 miliona KM na godišnjem nivou.

Zbog nove liste se pretpostavlja da će farmaceutske kuće morati da umanje cijene da bi bile konkurentne. Farmaceuti će biti dužni da pred pacijenta iznesu sve što se nudi, a njihova preporuka, ako je riječ o više proizvođača lijeka čije su cijene iste, mogla bi da utiče na krajnju odluku pacijenta.

http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/RS-Lijekovi-za-starije-od-65-dvostruko-skuplji-209961.html

Evo vijesti, mada je malo stara. Mene najvise nervira ova gore izjava kako su ljudi navikli da koriste lijekove iako im ne trebaju, pa nisu ljudi sami odlucili piti te lijekove, vec im je to propisao ljekar. :confused3:
U redu je sto su uveli uputnice sa generickim nazivima lijeka, ali to da ce sada lijekovi nesto drasticno pojeftiniti ne vjerujem.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Spinovanje. Cuj u tekstu od svega nasli da spominju tablete za kontracepciju.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ivana J., Vrovka
Sljegla u grad. Mrzi sve sto je podsjeca na gumeni opanak.
Voli da uziva bez ogranicenja. Sva je u trendu. I u fulu.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 10:10 
O sveta nedljo...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 10:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
spijo je napisao:
Zaebo si se ti u mnogo čemu.
Od Lijevčana u vlasti su samo bili Škrbić i Čađo,uz Dodika naravno i sad Mirjanića.Ostalo je sve bagra vrovačka .

Ta četiri vrijede za ove ostale puta dva..

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Podržavam odluke, sve je to u sklopu borbe protiv bijele kuge. Stari neka pocrkaju, mladi nek se jebu bez kontraceptivnih pilula. Odnosno, nek se jebu i jedni i drugi.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Citiraj:
Ljudi stariji od 65 godina iz medicinskih razloga uopšte nemaju potrebe za lijekom kao što je "avadort" ili sličnim. To što je neko navikao da do svoje 80. godine koristi neki lijek, to je bilo u bivšim vremenima. Od sada ako hoće, može da ga kupi, ali tu svoju "naviku" moraće da plati po novoj cijeni - kazao je Šaran, koji juče nije mogao da tačno kaže koliko je ukupno lijekova sa A liste prešlo na B listu. Dodao je da je najvažnije da za svaki lijek koji je skinut sa A liste postoji adekvatna zamjena.[/b]

Wtf, sta sam ja ovo procitala? A ti stariji ljudi sami sebi pisu recepte za lijekove? Ili im mozda neko sa ulice pise, ne idu strucnoj i obrazovanoj osobi koja procjeljuje kakav lijek im treba i koliko ga trebaju uzimati? Koliki idiot moras biti da bi nesto ovako izjavio. Nije on Saran, on je Som. Jbt, pa upravo je nazvao penzionere ovisnicima :-?. Jeste, piju lijekove ko orbit bombonice jer im gode i ovjezavaju dah.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
medicinska struka utvrdila da lijek nema uticaja na osobe starije od 65, mora da su unajmili Mengelu da im to utvrdi, a i Gebels se izgleda vratio iz mrtvih

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Znaci, nema vise besplatnih tableta za kontracepciju za starije od 65 godina?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozda ce biti ako budu isli preko brace Rvata iz Mostara :P

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Na ovaj nacin ce se sigurno mnoge farmaceutske kuce natjerati da smanje cijene koje su bezrazlozno napucali. To govori i cinjenica da je mnogo njih kada su izasle revidirane liste pocelo spustati cijene cak trostruko kako bi se ponovo lijekovi uvrstili nazad na liste.
To koristi i fondu i pacijentima.
Ovo je jedna pozitivna strana ovih revidiranih lista.
Sem toga prije su se lijekovi stavljali na liste kroz debljinu koverte. Sad ce bar uticati na bahate farmaceutske kuce da se malo spuste na zemlju.
Liste ce biti podlozne izmjenama na nacin sto ce jeftiniji lijekovi istog generickog sastava i kvaliteta potiskivati skuplje. A to je dobro i za FZO i pacijente.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam laik po ovim pitanjima pa u tom pogledu razmisljam kao vecina pacijenata i prvo sto pitam je kako to moze za mene biti dobro ako meni doktor i dalje propisuje lijek koji je sada skinut sa liste? Ja ne znam koja je njegova jeftinija alternativa i ako doktor kaze to i to ti treba, nemam razlog da sumljam u njegovu procjenu i strucnost. Isto tako kada odem u apoteku nemam para da platim taj lijek. Poenta ovog mog monologa je da ce farmaceutske kuce sada vise nego ikada da lobiraju kod medicinskog osoblja za propisivanje njihovih lijekova.
Sve se plasim da ce ovaj eksperiment da se zavrsi kao i onaj sa ocjenjivanjem strucnosti doktora prema broju recepata koje izdaju.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Koliko sam ja upucena, sad ce doktori preporuciti samo taj genericki sastav a apotekar je duzan da na osnovu toga ponudi opcije u tom smislu pa da sam odlucis ciji ces lijek kojeg proizvodjaca uzeti.
Ovo nije provjerena 100% info ali mislim da sam dobro shvatila kad su mi objasnjavali.
:)

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako je to tako, onda postoji neka sansa da nam penzionerska populacija opstane :D. Hvala na pojasnjenju, popravi mi dan ;).

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Al jos su se raspitati kod ovih sto bolje znaju pa cu javiti ako niko od forumasa ne napise.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]