banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Feb 2013, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Jedan za dobro jutro :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
The_new_Statesman je napisao:
Kakvo je tvoje iskustvo o Svedskoj pre 25 godina? Kako ti se tada cinilo?

Ja licno ga nemam, jer tada nisam bio ziv, sto mi ne daje za pravo da ne komentarisem ovu temu.. Po pricama starijih i iskusnijih, po procitanome i dijelom iskusenome, stanje ide samo ka dole..

Dajete da zadrzimo ovu temu na ozbiljnom nivou, nemojte da sirimo bezveze spam. :) ;)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 15:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Maj 2012, 10:28
Zanimljivi komentari.
Ja imam dansku penziju (prijevremenu) :) koja iznosi malo preko 3000 KM i sasvim sam zadovoljan.
Nude mi da je citavu prenesem u Bosnu, ali ja necu.Dosta raje je to prihvatilo i vratili se u BiH sa danskom penzijom. Kao otpremninu ti nude cirka 30 hiljada KM i adio. Mogu ja u Bosnu kad hocu i koliko hocu bez njihove ponude. :)
A sto se tice Svedske, raja uglavnom ide u nabavku u Svedsku jer je jeftinija od Danske. Danska kruna je jaca od svedske pa u tome ljudi vide racunicu. U Danskoj je dobar zivot samo u Kopenhagenu, ostalo je gola voda, nema zivog covjeka na ulici poslije 6 sati.
U Svedskoj nema alkohola i opijata kao u Danskoj. Ima, ali je puno skuplje i zabranjeno im je jer su zesce budale kada se napiju. Imaju posebne radnje za prodaju alkohola koje cuvaju bolje nego banke. Onda oni dolaze u Kopenhagen da se napijaju,drogiraju, kurvaju itd.
Sve u svemu cudne zemlje iz kojih bi poslije izvjesnog vremena trebalo pobjeci glavom bez obzira. 8)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Danny ^_^ je napisao:
Ako ne dodje do reformi, docice do pucanja sistema, pa se nadam da ce se u tom predstojecem potencijalnom rasulu naci osoba koja ce imigrantima koji nece da se uklope reci da oni nisu dobrodosli ovdje. A ako oni nece da t zavrse na fin nacin, postoje i neke druge metode da se takav olos vrati odakle je dosao. ;)

A otkud taj "ološ" u Švedskoj? I koji je razlog što bi moglo doći do pucanja sistema?
Možda tvoj citat to najbolje ilustruje:
Danny ^_^ je napisao:
Moj brat ce uskoro zavrsiti fakultet i planira da ide na neki kraci period iz Svedske u sjevernu Ameriku gdje ce on svoj rad stvarno moci naplatiti, ovdje je njegova plata tek nesto visa od fizikalija..

Sistem je dobar dok omogućava besplatno i jako kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a "ološ" mete ulice i održava kanalizaciju. Međutim, čim se završe fakulteti (ne o svom trošku) želi se "naplatiti svoj rad" a ne vratiti u sistem iz kog je omogućeno da se sve to ima.
Evo, recimo - zašto iz Švedske ne odlaze mladi bračni parovi s djecom da rade u USA i tamo školuju djecu? Već odlaze kad iskoriste sve pogodnosti švedskog modela, pa onda prodaju "svoj" rad i znanje koji su dobili badava...

Švedski model je zasnovan na solidarnosti - svima se pod jednakim uslovima omogući da se obrazuju i koriste sve pogodnosti koje društvo kao cjelina može da obezbjedi, a potom oni koji koriste sve to, vraćaju u sistem omogućavajući drugima (a naročito svojoj djeci) da nastave da imaju to isto. "Naplaćujući svoj rad" u drugim zemljama ne može se vratiti u sistem iz kog se bez imalo stida uzimalo - i zato će sistem propasti. Ne zbog "imigrantskog ološa", već zbog domicilnog ološa koji postaje sebičan.

I u Švedskoj Balkan - ko bi rekao!? :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 15:39 
Početnik
Početnik

A sta cemo sa nasima koji su se besplatno odskolovali kod nas pa otisli u Svedsku da naplate svoje znanje?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 15:44 
Početnik
Početnik

Mog jaru Ferida su besplatno skolovali u Bosni, i to na radu sa lopatom (objema rukama),tako da sada svoje znanje naplacuje po citavoj Evropi. Nece kaze u Ameriku.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
_зока je napisao:
Jok, maštaju da žive od socijalne pomoći? Koji procenat naših ljudi koji odu na zapad, čak i u Skandinaviju, to radi? Većina ipak pošteno zaradi svoje plate. Hoće ljudi da budu plaćeni pošteno, a da od poreza koje plate imaju kvalitetno socijalno i zdravstveno osiguranje i kvaliteno obrazovanje. Nešto što recimo Amerika ne pruža.

Mislio sam na one koji zive ovdje i mastaju o Svedskoj "socijali". Al' nisu ni Svedjani bas tako mutavi kao sto izgledaju, pa poceli da fukaru salju nazad...

Nisam govorio o onima koji zive na zapadu i rade k'o konji.

Nego, kad vec pomenu Ameriku, dovoljan dokaz o kvalitetu jednog i drugog sistema je to sto se danas vecina svedskih akcionih proizvodi u Americi.

Dobro...i Madjarskoj...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Danny ^_^ je napisao:
Ako ne dodje do reformi, docice do pucanja sistema, pa se nadam da ce se u tom predstojecem potencijalnom rasulu naci osoba koja ce imigrantima koji nece da se uklope reci da oni nisu dobrodosli ovdje. A ako oni nece da t zavrse na fin nacin, postoje i neke druge metode da se takav olos vrati odakle je dosao. ;)

A otkud taj "ološ" u Švedskoj? I koji je razlog što bi moglo doći do pucanja sistema?
Možda tvoj citat to najbolje ilustruje:
Danny ^_^ je napisao:
Moj brat ce uskoro zavrsiti fakultet i planira da ide na neki kraci period iz Svedske u sjevernu Ameriku gdje ce on svoj rad stvarno moci naplatiti, ovdje je njegova plata tek nesto visa od fizikalija..

Sistem je dobar dok omogućava besplatno i jako kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a "ološ" mete ulice i održava kanalizaciju. Međutim, čim se završe fakulteti (ne o svom trošku) želi se "naplatiti svoj rad" a ne vratiti u sistem iz kog je omogućeno da se sve to ima.
Evo, recimo - zašto iz Švedske ne odlaze mladi bračni parovi s djecom da rade u USA i tamo školuju djecu? Već odlaze kad iskoriste sve pogodnosti švedskog modela, pa onda prodaju "svoj" rad i znanje koji su dobili badava...

Švedski model je zasnovan na solidarnosti - svima se pod jednakim uslovima omogući da se obrazuju i koriste sve pogodnosti koje društvo kao cjelina može da obezbjedi, a potom oni koji koriste sve to, vraćaju u sistem omogućavajući drugima (a naročito svojoj djeci) da nastave da imaju to isto. "Naplaćujući svoj rad" u drugim zemljama ne može se vratiti u sistem iz kog se bez imalo stida uzimalo - i zato će sistem propasti. Ne zbog "imigrantskog ološa", već zbog domicilnog ološa koji postaje sebičan.

To je ono, dobar je sistem, al' ljudi su losi. :D

"Nama ne treba ovakav narod. Mi cemo stvoriti drugi narod, pravi, bolji, lepsi narod."

Al' cisto sumnjam da ce Svedska propasti. Sigurno da imaju problema, ali ipak je to jaka ekonomija, korupcija niska... Nama treba jedno 200 godina teskog rada da stignemo do njihovih problema. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Evil_Dead je napisao:

Došli kroz razne partnerske programe pomoći zemljama koje su imale ratna razaranja. Razlog sam već rekao, manje je onih koji doprinose, a više je onih koji uzimaju a ništa ne daju, ili daju vrlo vrlo malo.

Evil_Dead je napisao:

Naveo sam lijepo "na kraći period", iz razloga zato što mi svi znamo ko nam je ponudio besplatno obrazovanje i zaštitu, i kad tad će se vratiti, of kors kada bude bio u radnom odnosu, ne da se vrati da bude ovdje u penziji. Tamo Švedi idu da se doškolavaju, da pokupe dodatno znanje, nije sve tako sivo kako je predstavljeno. Kada sam rekao ološ, mislio sam na ljude koji sisaju pomoć na sve strane i iskorištavaju socijalna davanja. To je ono o čemu sam pričao, uzimaju a ništa ne daju, taj faktor remeti sve. Nisu problem ljudi koji rade, doprinose zajednici na neki način, nebitno sad koji je to posao, problem su oni koji to ne čine i koji hoće da odskaču od takvih okvira solidarizma i jednakosti. Takvih je svakim danom sve više i više.. E kad imaš neradnike, onda sa druge strane imaš i populiste koji to vješto koriste sa njihovim pričama sa nacionalističkim predznakom, pa sve dobije drugu dimenziju i eto zabave za narod.

Za tvoju informaciju, 1.3 miliona Šveđana je, sa svojim komplet porodicama emigriralo u USA u 19 i 20 vijeku, zato što nisu bili zadovoljni uslovima života.

Švedska neće propasti u smislu da će biti nekog rušenja, razaranja, pljački. Švedsku će primorati faktori kako spoljni tako i unutrašnji da napravi zaokret i da se sprovedu reforme, nekome to neće ići u korist, ali to će biti za dobro svih nas. Ono što SWE drži je mentalitet. Pretpostavljam da znaš da je Švedska 90tih bila ne na ivici ogromne finansijske krize, monetarne mjere koje su sprovedene, te reforma poreskog sistema su ublažili pad i izveli zemlju iz krize.. Ali ne zadugo..

Eh da, ta priča o nordijskom modelu je dobra, sve to stoji, ali kao potpora tom solidarizmu i toj jednakosti i visokom standardu, ide mentalitet ljudi. Probaj napraviti ovaj sistem u zemljama i među narodima u kojima je korupcija aktuelna. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Price kao ono ma jeste zaradis ti ali koliko ti drzava uzme su mi dobro poznate.
Na kraju se svode na pljuvanje. Eto znaci ako nemas nista ne mogu ti nista ini uzet eehe sto si ih natego.

Spomenuo je Zoka i u pravu je, nije samo da ti neko nesto uzme i uzima, vec ti i daju. Obrazovanje, socijalnu zastitu,zdravstvo zivotni standard itd.
Joj sto bi volio rintat u drzavi sa 50% poreza i da mi ta drzava uzima tj da me dere po 100.000 eura godisnje, to znaci da zaradjujem 200.000.
Ehh bio bi laf go Gering, mogo bi primit metak u jaja a ne bit p….a ko Hitler i pobjec sa demonstracija :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Price kao ono ma jeste zaradis ti ali koliko ti drzava uzme su mi dobro poznate.
Na kraju se svode na pljuvanje. Eto znaci ako nemas nista ne mogu ti nista ini uzet eehe sto si ih natego.

Spomenuo je Zoka i u pravu je, nije samo da ti neko nesto uzme i uzima, vec ti i daju. Obrazovanje, socijalnu zastitu,zdravstvo zivotni standard itd.
Joj sto bi volio rintat u drzavi sa 50% poreza i da mi ta drzava uzima tj da me dere po 100.000 eura godisnje, to znaci da zaradjujem 200.000.
Ehh bio bi laf go Gering, mogo bi primit metak u jaja a ne bit p….a ko Hitler i pobjec sa demonstracija :)

Ja bi' najradije da ne radim nikako, a drzava da mi da bar 50 od 100 hiljada koje je tebi uzela.

Al' zivota ti, je l' ti to rucno dodajes potpis na svaki post?

Poslednji put menjao Timotic dana 13 Feb 2013, 18:44, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Timotic je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol:
pametan coek, ostaje mu history potpisa :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brale, uneses ga ovdje, kliknes "Posalji" i forum ce ga automatski dodavati na tvoje postove. :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Evil_Dead je napisao:

Nije to baš u potpunosti tako....To obrazovanje je ipak platio neko. Roditelji te djece koja se školuju kroz razne poreze i doprinose ali slažem se da je kranje papanski odmah nakon školovanja zapaliti negdje da bi "naplatio" svoje znanje koje si stekao zahvaljujući novcu drugih ljudi.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 18:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Timotic je napisao:
Brale, uneses ga ovdje, kliknes "Posalji" i forum ce ga automatski dodavati na tvoje postove. :)

:lol: :lol: :lol: :lol: cu dumrem :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Timotic je napisao:

Ma jok ,Timoticu ja volim to unosit, mislim ono dosano mi je znas….
Hvala Timotic post je jako user friendly ,ubilo se od objasnjenja i how to.

Necu ti nikad ovo zaboravit. Jbg kako sad da te masakriram po forumu kad si mi pomogo.
BTW tvoji pogledi mi se ne svidjaju bas, nemas onu tezinu i siroke poglede npr kao Shakal jel…. eto vidis on da padne glavom na vrh igle oba oka bi izbio.
Al nema veze svidja mi se cool je.
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 21:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
Neam pojma gde sam procitao da jedan skolovani inzenjer Srbiju kosta 50 000 evra...mogu i da se nadju te statistike!

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 21:09 
Deni je u pravu, i u Njemackoj ima dosta slucajeva ciganije iz istoka ili afrike sto su dosli i napravili hrpu djece i zive na racun drzave, bez ikakve namjere da nesto rade vec se prehranjuju sa tim mjesecnim dodatkom sto dobiju i dobro im, obicne ljencuge koje kostaju drzavu.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2013, 21:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
tensSa je napisao:
Deni je u pravu, i u Njemackoj ima dosta slucajeva ciganije iz istoka ili afrike sto su dosli i napravili hrpu djece i zive na racun drzave, bez ikakve namjere da nesto rade vec se prehranjuju sa tim mjesecnim dodatkom sto dobiju i dobro im, obicne ljencuge koje kostaju drzavu.

koje nemaju nikakve veze sa krizom...ovo mu dodje kao rat medju siromasnima...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]