Evil_Dead je napisao:
A otkud taj "ološ" u Švedskoj? I koji je razlog što bi moglo doći do pucanja sistema?
Došli kroz razne partnerske programe pomoći zemljama koje su imale ratna razaranja. Razlog sam već rekao, manje je onih koji doprinose, a više je onih koji uzimaju a ništa ne daju, ili daju vrlo vrlo malo.
Evil_Dead je napisao:
Sistem je dobar dok omogućava besplatno i jako kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a "ološ" mete ulice i održava kanalizaciju. Međutim, čim se završe fakulteti (ne o svom trošku) želi se "naplatiti svoj rad" a ne vratiti u sistem iz kog je omogućeno da se sve to ima.
Evo, recimo - zašto iz Švedske ne odlaze mladi bračni parovi s djecom da rade u USA i tamo školuju djecu? Već odlaze kad iskoriste sve pogodnosti švedskog modela, pa onda prodaju "svoj" rad i znanje koji su dobili badava...
Švedski model je zasnovan na solidarnosti - svima se pod jednakim uslovima omogući da se obrazuju i koriste sve pogodnosti koje društvo kao cjelina može da obezbjedi, a potom oni koji koriste sve to, vraćaju u sistem omogućavajući drugima (a naročito svojoj djeci) da nastave da imaju to isto. "Naplaćujući svoj rad" u drugim zemljama ne može se vratiti u sistem iz kog se bez imalo stida uzimalo - i zato će sistem propasti. Ne zbog "imigrantskog ološa", već zbog domicilnog ološa koji postaje sebičan.
I u Švedskoj Balkan - ko bi rekao!?

Naveo sam lijepo "na kraći period", iz razloga zato što mi svi znamo ko nam je ponudio besplatno obrazovanje i zaštitu, i kad tad će se vratiti, of kors kada bude bio u radnom odnosu, ne da se vrati da bude ovdje u penziji. Tamo Švedi idu da se doškolavaju, da pokupe dodatno znanje, nije sve tako sivo kako je predstavljeno. Kada sam rekao ološ, mislio sam na ljude koji sisaju pomoć na sve strane i iskorištavaju socijalna davanja. To je ono o čemu sam pričao, uzimaju a ništa ne daju, taj faktor remeti sve. Nisu problem ljudi koji rade, doprinose zajednici na neki način, nebitno sad koji je to posao, problem su oni koji to ne čine i koji hoće da odskaču od takvih okvira solidarizma i jednakosti. Takvih je svakim danom sve više i više.. E kad imaš neradnike, onda sa druge strane imaš i populiste koji to vješto koriste sa njihovim pričama sa nacionalističkim predznakom, pa sve dobije drugu dimenziju i eto zabave za narod.
Za tvoju informaciju, 1.3 miliona Šveđana je, sa svojim komplet porodicama emigriralo u USA u 19 i 20 vijeku, zato što nisu bili zadovoljni uslovima života.
Švedska neće propasti u smislu da će biti nekog rušenja, razaranja, pljački. Švedsku će primorati faktori kako spoljni tako i unutrašnji da napravi zaokret i da se sprovedu reforme, nekome to neće ići u korist, ali to će biti za dobro svih nas. Ono što SWE drži je mentalitet. Pretpostavljam da znaš da je Švedska 90tih bila ne na ivici ogromne finansijske krize, monetarne mjere koje su sprovedene, te reforma poreskog sistema su ublažili pad i izveli zemlju iz krize.. Ali ne zadugo..
Eh da, ta priča o nordijskom modelu je dobra, sve to stoji, ali kao potpora tom solidarizmu i toj jednakosti i visokom standardu, ide
mentalitet ljudi. Probaj napraviti ovaj sistem u zemljama i među narodima u kojima je korupcija aktuelna.