old fashion men je napisao:
Ko je rekao da ja za bilo šta koga optužujem i generalizujem.
Msm, šta je uzrok da se crnci optužuju za kriminal? pa vjerovatno to što se uglavnom bave kriminalom, šta je uzrok da se misli kako su cigani prljavi? pa to što i jesu uglavnom prljavi, šta je uzrok da se vjeruje kako crnci imaju najveće kurčine? pa vjerovatno to što i imaju najveće kurčine...
Znači stvari su jednostavne i nema ti ni'ke generalizacije.
To je generalizacija, uglavnom naklapanja bez ikakve provjere, što ti se slučajno nije omaklo pa da prebrojiš Cige koje se školuju, koje pošteno žive od svog rada, pa onda sumiraš i napišeš u procentima koliko se bavi kriminalom, a koliko pošteno zarađuje kruh svoj svagdašnji.
Danny ^_^ je napisao:
Ne možeš to tako zaključivati na prvu. Obično ljude etiketiramo po zemljama iz kojih dolaze, Švajcarci su precizni, Englezi vole da piju, Italijani su malo gej a za njihovu picu i njemačke kobasice čuo je cijeli svijet. Francuzi su malo uobraženi, pa njihove kroasane i slično.
Ljudi se etiketiraju po tome, bar kod većine, siguran sam.
E sad, šta ti možeš reći o nekome ko je iz Somalije, Ruande, Burundija, Gabona, Gvineje.. Šta ti znaš o tim zemljama sem da je sveopšte rasulo?
Zbog toga su oni svi svrstani pod Afrikance, ništa lično protiv njih. Isto tako 20 godina nakon raspada Jugoslavije kada mi čuju prezime u školi, banci i sl. (pošto se moje ime može naći i kod njih i kod nas) ovi nešto stariji (+35-40 godina) mi obavezno kažu Jugoslaver (jugosloven), baš zato što je ta zemlja (iako mi se ne sviđa dosta stvari tu), htijeli priznati ili ne imala neki brend i bila je poznatija od ovih današnjih državica. Naravno, ja ih ispravim da sam iz Republike Srpske, ali džabe to kada oni nikada nisu čuli za RS.

Valjda si me razumio.
Zamisli ti situaciju u kojoj razgovaraš sa nekim crncem iz Kenije, koji tvrdi da su Evropljani, bijelci, najveći koljači koja savremena istorija poznaje.
Hoćeš li mu reći da Evropa nije učinila ništa loše ili ćeš se pravdati pričom kako su tvoji korjeni iz Republike Srpske, kako su Srbi bili 500 godina pod turskom vlašću i kako nikada nisu imali kapaciteta niti su bili u poziciji da dominiraju nad drugima.
Ako je tvoj odgvor u drugom dijelu, onda se svi ti Crnci ne mogu stavljati u isti koš, jer Nigerija nije isto što Niger, baš kao što Francuska nije isto što i Republika Srpska.