banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2011, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
_зока je napisao:
Hristov je napisao:
_зока je napisao:
Evropske vrijednosti?

Zasto EU posmatrati samo kroz njene nedostatke? Taj problem se moze tretirati izolovano, kao da ce se dresiranjem i stavljanjem uzica koncernima unistiti EU.

A kroz šta je posmatrati? Ja od njihovog licemjerja ne vidim dalje....Evropske vrijednosti ali samo za Evropljane i preko grbače drugih. Isto uvijek bilo,zvali se Rimsko carstvo,Britanska Imperija,Austro-Ugarska monarhija ili Evropska unija. Gomila izrabljivača. Ako se neko drzne pa im se otme svojski se potrude da ga podjarme ponovo. Mi smo očit primjer. Dok god su materijalne vrijednosti temelj civilizacije,a zapadna civilizacija počiva na takvom temelju,postojaće izrabljivanje slabijih.

Pa Kina nije dio Evrope pa opet koliko prosjecno domacinstvo ima tehnike ili odjece made in China? I zar nisu najsiromasnije zemlje sa jeftinom radnom snagom pristupile EU tek nakon par desetljeca? Ili koncerni planiraju bas dugurocno pa su mogli cekati 50 god. da ove siromasnije zemlje udju u EU pa da ostvare konacnu zamisao. Zar nije dovoljno da se u bransama organizjuu sindikati i izbore se za minimalac i tako se bore za prava radnika.

Uostalom mi smo se dobro osigurali od stranih ulagaca, takvu birokratiju imamo da nijednom koncernu nije dovoljno rentabilno otvaranje firme kod nas, niko nece da ulaze kod nas tako da mozemo mirno spavati :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 21:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
Pa sto si onda ispljuvao Zapad? Da su Kinezi ili drugi bilo sta odmakli u drustvenom razvoju onda bi jako tesko naci nekog kotamo radi za sitne pare za zapadnjacku korporaciju. Pored svega imamo situaciju da Kina ne zeli da ucestvuje u smanjenju emisije CO2 gasova jer to navodno ugrozava njen privredni rast. Cinjenica je da i oni stite svoje kapitaliste.

Zapadna "civilizacija" je toliko pružila pipke da sada i Kina spada u nju..... Nije više bitno "biti" nego "imati"...

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 00:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Licno mislim da je pretejrano se zamarati tudjom mukom, imamo i mi svoju. Nisam primjetio da nas ostali zale, vec samo gledaju da nas iskoriste, tako svijet funkcionise i funkcionisace, to su dosta siroke i duboke teme, kao rjesti globalne probleme, a velika vecina nas ovdje ne moze ni vlastitu egzistenciju da rjesi. Mi smo sebi bitniji od tamo nekih koji cak ni ne znaju da postojimo.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
A, u tim drzavama su cvjetale ruze, svi bili debeli i srecni, dok nisu dosle korporacije da ih eksploatisu.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 01:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
, pa ne bi iznenadilo da čujemo za scenarije slične onima kad je u WWII Crveni Krst posjećivao konc-logore, a tamo svi bucmasti, nasmijani, po jabuka i narandža u ruci.

Gdje si citao to? Zelio bih da nesto procitam o tome zar je crveni krst u to vrijeme bio na tako niskim granama. Ocigledno jeste, obzirom sta se dogadjalo u 2 svjetskom ratu. Imas li negdje neki link da pise o tome, zanimalo bi me da procitam?

Citiraj:
Da ne pomisli neko ovdje da nema veze sa time: vjerovatnoća da je igračka koju kupite u Njemačkoj bila obrađena rukama 13-16 godišnjeg dječaka koji radi 16h dnevno je 80%

Uzas! Zaista iznenadjujuci podatak. Ja sam mislio da je taj broj daleko zanemarljiviji. Naravno, cuo sam za djeciju robovsku snagu u Africi i Aziji, ali za Kinu sam slusao da vecina robe dolazi od odraslih ljudi koji rade za nekih 100-200 dolara mjesecno radeci po 12 sati dnevno.
Opet, moze li link da se provjeri vjerodostojnost tog podatka da bas 80% kineskih proizvoda dolazi od djecje robovske radne snage?
Iako to u sustini ne mijenja puno na slucaju jer zna se da je u svakom slucaju to moderna robovska snaga, da li djecja ili odrasla.
Dobru si temu pokrenuo Hristov. Puno puta sam o tome razmisljao i slusao, bas me zanima kako to da tolika ravnodusnost u svijetu medju obicnim narodom, (bez obzira na velike korporacije) vlada prema tome.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jelly, ovo za Crveni Krst ne znam da li smo se razumijeli, mislio sam na to da će na kraju i sam CK morati posjećivati te "konc-logore", pa će zaticati tamo sve "vesele", "nasmijane" i "razdragane", znaš vjerovatno da je CK posjećivao i ustaške logore i naravno ustaše eksponirali samo one uhranjenije, davali im voće da izgleda kao da ga imaju uvijek na raspolaganju, da ne dužim.. Inače to je bila praksa CK-a u WWII. Sad, ne znam zašto si zaključio da je CK pao na niske grane, to što je radio je bilo humano, zalagao se za human tretman zarobljenika :)

Onaj podatak o 80% je na njem., ali mogu potražiti ako hoćeš.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo linka: http://www.berufskolleg-neuss.de/projek ... arbeit.htm Tu piše bukvalno da se 80% igrački u DE prave u Kini, od toga su mnoge igračke "prošle kroz male dječije ruke", znači nije vjerovatnoća 80% kao što sam napisao nego manja, mada tačan procenat ne možemo znati. U zadnjem paragrafu tog članka piše da je samo u jednoj fabrici igračaka u Shenzenu radilo 400 djece dobi od 13-16 godina pa ti sad vidi.

http://ihscslnews.org/view_article.php?id=57

Poslednji put menjao Hristov dana 14 Dec 2011, 09:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 08:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
a šta je od velikih koncerna čije proizvode mi ne kupujemo u trgovini? firma gdje mi brat radi u shanghaiu proizvodi vjetrenjače, velike evropske energetske firme su njihovi kupci, a mi - koji se zalažemo za čist vazduh i protiv atomske energije - koristimo tu "zdravu" struju.. kinez koji tu radi dobije +/- 180 $, spava u naselju kontejnera (kao što ih znamo sa nekog gradilišta) dok importirani radnici iz njemačke i češke imaju dobre četverocifrene plate.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bennet je napisao:
firma gdje mi brat radi u shanghaiu proizvodi vjetrenjače, velike evropske energetske firme su njihovi kupci, a mi - koji se zalažemo za čist vazduh i protiv atomske energije - koristimo tu "zdravu" struju..

Da, zato se ja čitav život borim protiv... vjetrenjača :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

U ovom clanku nadjoh i jedan od mogucih odgovora zasto se to dozvoljava:

"Damit Kinderarbeiter wirklich eine Alternative haben, reicht es nicht, ihnen die Arbeit zu verbieten oder sie aus Fabriken zu entlassen. Dann würden sie woanders, vielleicht unter noch schlimmeren Arbeitsbedingungen weiter schuften. Deshalb bauen die meisten Projekte, die sich für Kinderarbeiter engagieren, Schulen oder Berufsschulen auf und setzen sich für gerechte Arbeitsbedingungen für Kinder und Erwachsene ein..."

Naime, ako ih otpuste zaposlice ih jos gori poslodavci pa ce biti u jos vecoj nevolji. S druge strane i ako ih ne zaposle jos gori, posto su njihove porodice siromasne, zivjeli bi u jos gorim uslovima ili cak umrli od gladi. Naravno, ovo ne odgovara na pitanje zasto im onda ne daju vecu platu ili supci od drzave, da im daju socijalnu pomoc. Kina kao jedna od najrazvijenijih zemalja moze izdvojiti pomoc da ova djeca nebi bila prisiljena da rade.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo tako, problem nije sto djeca uopste rade, jer ta djeca zele da rade i zarade, problem je sto bez obzira da li rade na bijelo ili crno, rade pod nehumanim uslovima, za mizernu platu, jer nemaju izbora nego prihvataju uslove poslodavaca koje uopste ne interesuje da li ta djeca i ti ljudi mogu zivjeti od 2.5$ dnevno i da li mogu izdrzati tempo svakog dana 16h sedam dana u sedmici. Potpuno su izlozeni na milost i nemilost nemilosti poslodavaca. Sef kaze radices 16h svaki dan ako zatreba, za 2.5$ i ti mozes ili prihvatiti ili adios, nema pregovaranja, poslodavac zna da takvi uslovi nemaju veze sa razumom ali ga ne interesuje sta neko tamo misli o tome jer zna da ce se naci neki dovoljno ocajan jadnik kojem je bolje 2.5$ za 16h nego nista.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Hristov je napisao:
Evo linka: http://www.berufskolleg-neuss.de/projek ... arbeit.htm Tu piše bukvalno da se 80% igrački u DE prave u Kini, od toga su mnoge igračke "prošle kroz male dječije ruke", znači nije vjerovatnoća 80% kao što sam napisao nego manja, mada tačan procenat ne možemo znati. U zadnjem paragrafu tog članka piše da je samo u jednoj fabrici igračaka u Shenzenu radilo 400 djece dobi od 13-16 godina pa ti sad vidi.

http://ihscslnews.org/view_article.php?id=57

Pre nekoliko dana sam ugledao igracku Made in Germany, kostala je nekih 40 evra. Nesto malo plisano... Dakle, i tih 80 % je optimistican broj.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Upravo tako, problem nije sto djeca uopste rade, jer ta djeca zele da rade i zarade, .

Pa problem je i sto rade, jer djeca nebi trebala da rade. Ali ako vec moraju birati izmedju dva zla onda je bolje manje. Tu je vise kriva drzava sto ne obezbijedi socijalno tu djecu da ne moraju da rade. Razumio bih da je u pitanju neka siromasna drzava kao Somalija i sl. Ali Kina ima dovoljno kapaciteta da zbrine socijalnom pomoci te prodice da djeca nebi bila prisiljena da rade. Isto tako i Indija. Umjesto da prave nuklearne bombe bolje bi im bilo da zbrinu djecu. Tu su velike korporacije najmanje krive, mada ne kazem da su nevine. Osnovni problem je u tome sto su te drzave lose i drzavni sistem koji svojom pasivnoscu to dozvoljava, ali vidjeli smo da se to i njima isplati pa zato to i dozvoljavaju.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 14 Dec 2011, 16:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Igracke su samo primjer, navodno je tekstilna industrija ta cije se teziste najvise pomjera prema Aziji. Sustinski problem nije u tome sto djeca rade, nego zloupotrebljavanje od strane robovlasnika iz velikih koncerna i domacih Kineza koji obezbjedjuju koncernima robu po minimalnim cijenama na racun tih jadnika.

Gledao sam neku emisiju, otisli 5 tinejdzera u Aziju u fabriku gdje se pravi tunjevina, ljudi prestali jesti tunjevinu. Zaradjivali 2-3€ dnevno, i na kraju dana njih troje daju pare jednoj zeni koja radi u fabrici, ova se rasplakala, kaze nikad nije vidjela toliko novca u zivotu..

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Znam da su primjer, zato sam i naveo primjer sa cijenom. Takva ista kineska igracka ne kosta vise od 4-5 evra.
Nego, cisto sumnjam da je u Zapadnoj Evropi ostalo ista ozbiljnije od tekstilne i obucarske industrije.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svaka veca firma koja prodaje tekstil je garant presla u Aziju, nemaju izbora, ako ces odijelo proizvedeno u Kini dobiti za 200€, ko ce kupiti isto odijelo proizvedeno u Francuskoj za 500-600€, znaci u potrazi za smanjenim troskovima odlaze u Aziju, tamo cak ne moraju nista ni ulagati nego im Kinezi izadju u susret sa proizvodnim pogonima.

Eto ta igracka, ne znam od cega je prave ali ne mislim da je prave od zlatnih niti, ti rece da kosta 40 eura. Neka istu tu igracku dobijes iz Kine za 10€, znaci da prodavac igracke iz DE zeli profit od 75%, to je cista patologija.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 00:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Dec 2011, 23:00
Para buši svugdje. Baš gadna tema, ostavi me bez teksta...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 02:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
The_new_Statesman je napisao:
A cuj, koncerni su stvorili EU. Kako se ono ona zvala 50-tih?

zajednica za ugalj i celik?
STRATOKASTEL je napisao:
Onaj ko je bez jeftino proizvedenih stvari u svom posjedu, neka baci prvi kamen!

can I get ÁMEN!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
SKANDAL: Djeca robovi beru pamuk za donje rublje Victoria's Secret

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Explosion at Factory Run By Apple Supplier Pegatron Injures 61

Citiraj:
Apple and its Taiwan-based suppliers of parts for iPhones, iPads, Macs, and other devices have come under fire from labor advocacy groups for allegedly unsafe and exploitative working conditions at several mainland China-based factories in recent years. In addition to several explosions and other worker safety incidents in the last 15 months, a string of worker suicides at plants run by Foxconn has raised serious questions about how Apple's partners treat their employees.

Sta reci na ovo? Koliko jos eksplozija treba da se desi i ljudi da nastrada da kapitalisticke bestije otrgnu koji milion od svojih milijardi pa da poboljsaju uslove rada? Stalno izrazavaju zabrinutost a nista ne mijenjaju, ovo je ocigledni dokaz.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]