banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 08:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2011, 22:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Naše selo će propasti, a već mnoge selendre su završile sa svojim postojanjem. Taj proces traje decenijama, i nema te sile koja to može zaustaviti ! Zamislite našu omladinu od nekih 18 godina koja spava do 11-12 sati da odjednom promjeni način razmišljanja i odluči se da ode na selo i čisti govna u štali :lol: i to u 6 sahata, ono kao jutarnja gimnastika :lol:. Mi ćemo kao narod nestati, i to je jedina istina, ostatak će se asimilirati sa nekom novom većinom, a oni kojima je stalo do porjekla će biti počišćeni, tako to bude i biće.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Тема је добра,уводни пост је само брбљање у празно....Ништа ново и ништа конкретно....
Пекмен је у праву што се тиче непотребне механизације....Једном селу не треба више од једног или два комбајна,нешто задружног типа,а тако и што се тиче остале велике механизације. Није у праву када каже да живот на селу,од пољопривреде и сточарства није мукотрпан рад. Поред свог образовања,начитаности и праћења трендова у ратарству,живот на селу не чини само производња,чини га маса ситних послова који се морају урадити.На селу посао не престаје...Једино зима да времена сељаку да се одмори.
LemiGO je napisao:
N Zamislite našu omladinu od nekih 18 godina koja spava do 11-12 sati da odjednom promjeni način razmišljanja i odluči se da ode na selo i čisti govna u štali :lol: i to u 6 sahata, ono kao jutarnja gimnastika :lol:.

Ја сам рођен у граду и живио у њему до двадесет седме године. Већ пет година живим на селу и немам неку жељу да се вратим у град. Ништа страшно нема у раду око земље и око стоке,само треба преломити у глави.

Спас за село лежи у довођењу инфраструктуре у исто. У могућности пласмана производа које сељак произведе. У стимулансима које држава треба да да да би се неко одлужио на живот и производњу хране. У заштити домаћег пољопривредника од конкуренције из иностранства.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A šta mislite vi veliki mislioci da se ipak malo posavjetujete sa nekim sa sela,iz brazde,onako za promjenu,pa tek onda da dajete nekakav sud.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Pa evo zoka je sad na selu,a i ja sam ovih dana posadio plantazu pa sam i licno zainteresovan za temu,i volio bih da situacija vezana za plasman proizvoda bude mnogo bolja za 6 godina (kad moje vocke dodju u pun rod),nego sto je to danas.A,ako ne,sto kaze Pekmen,boricu se sam i kucati na mnoga vrata sa ponudom.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
spijo je napisao:
A šta mislite vi veliki mislioci da se ipak malo posavjetujete sa nekim sa sela,iz brazde,onako za promjenu,pa tek onda da dajete nekakav sud.

Kao što rekoh ranije, nemoj raditi ono od čega nemaš koristi. Budi na pozitivnoj nuli umjesto što ideš u minus i odmah si dobar. Ako ništa drugo, bar nećeš ostaviti zdravlje i vrijeme na njivi od koje nemaš koristi. Takva su vremena došla, zemljoradnja samo pravi gubitke, zato se treba okrenuti lakšim poslovima koji će ti istovremeno donijeti neku zaradu. I odmah si zadovoljan.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 23:58 
Administrator
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

А шта мислиш ти мислиоче да пажљивије читаш шта је написано....

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 07:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Selo ne treba spasavati, neka propadne i ono i seljaci.
Treba spasavati zemljoradnju, a ona ne može opstati u ovakvim uslovima. Kroz diskusiju su se suočile dvije struje, prva koja zastupa tezu da treba imati sve mašine i druga da je to skupo i ne isplati se. I jedni i drugi ste u pravu: za uspjeh u bilo kom poslu, pa i u zemljoradnji, moraju se imati sve mašine i to ne bilo kakve, nego "top of the line". Na drugoj strani, poljoprivreda mora da bude zastupljena kroz velike farme koje će imati računicu da nabave i održavaju svoj vozni park. Nema tu sreće od sitnog obrađivanja, njiva ovdje-njiva ondje. Cijelo Lijevče bi trebalo da obrađuje maksimalno 50 porodica koji bi se tome u potpunosti posvetile. Ostali ionako gravitiraju gradu (ili Laktašima).
Možda zvuči brutalno, ali poljoprivreda na malo nema nikakvu budućnost, može biti samo kao hobi (a hobi je nešto što se voli, a ne nešto od čega se živi).

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 07:53 
Niko nece da radi nesto sto se ne isplati...sta ce jadni seljak, radi cjelu godinu i na kraju ne dobije nista...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 08:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Selo ne treba spasavati, neka propadne i ono i seljaci.
Treba spasavati zemljoradnju, a ona ne može opstati u ovakvim uslovima. Kroz diskusiju su se suočile dvije struje, prva koja zastupa tezu da treba imati sve mašine i druga da je to skupo i ne isplati se. I jedni i drugi ste u pravu: za uspjeh u bilo kom poslu, pa i u zemljoradnji, moraju se imati sve mašine i to ne bilo kakve, nego "top of the line". Na drugoj strani, poljoprivreda mora da bude zastupljena kroz velike farme koje će imati računicu da nabave i održavaju svoj vozni park. Nema tu sreće od sitnog obrađivanja, njiva ovdje-njiva ondje. Cijelo Lijevče bi trebalo da obrađuje maksimalno 50 porodica koji bi se tome u potpunosti posvetile. Ostali ionako gravitiraju gradu (ili Laktašima).
Možda zvuči brutalno, ali poljoprivreda na malo nema nikakvu budućnost, može biti samo kao hobi (a hobi je nešto što se voli, a ne nešto od čega se živi).

Dakle,ti si najbliži onome što ja pokušavam reći.Ako je po tvome maksimalno 50 porodica u lijevču koji trebaju da ostanu i da rade onda tih 50 porodica treba i stvoriti,pomoći,pogurati zakonima a to je upravo ono što sam već rekao,postaviti limit zakupa zemljišta na 70 do 80 hektara.Ako vam nije jasno zašto ovo potenciram onda ne znam o čemu mi ovde pričamo.Izguglajte malo kako su Slovenci pripremili svog seljaka za svjetsku utakmicu.
Ja živim i radim na selu i sigurno vam mogu reći da posjedovanje kompletnih mašina je potreba samo ljudi koji imaju preko 20 hektara žita.U mom selu ima jedan kombajn na čitavo selo i dovoljno je za sve.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 10:02 
Administrator
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Cijelo Lijevče bi trebalo da obrađuje maksimalno 50 porodica koji bi se tome u potpunosti posvetile.

A Хрватском треба да управља 100 породица? Извини Фрањо,нисам те препознао.... :roll:
spijo je napisao:
.Izguglajte malo kako su Slovenci pripremili svog seljaka za svjetsku utakmicu.
Изгуглај ти у ком стању је словеначка привреда сада....Толико о припреми....
Погледајте колико земље обрађују земљорадници у Војводини....По пар стотина хектара,а једва спајају крај са крајем....О томе је ријеч,не о бављењу пољопривредом на сто квадрата.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ukrupnjavanje poljoprivrede ne vodi jeftinijem i kvalitetnijem proizvodu.

Paradajz i tacka.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 10:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Najosnovnije, da bi naše selo opstalo, preživjelo i počelo da jača, treba udariti visoke takse na uvoz svega onog što naš seljak može da proizvede. Naravno, od toga najvjerovatnije nikada ništa neće biti tako da nam je sva ova priča gubljenje vremena. Sunce ti poljubim, kad vidim mrkvu iz Maroka dođe mi da zaplačem od muke. :(

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 10:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Скоро сам гледао неку емисију о историји пољопривреде у Британији. Кажу фино стручњаци да је најбитнији закон донесен у двадесетом вијеку у Великој Британији "Пољопривредни закон" са краја четрдесетих. Закон који брани увоз јефтиних пољопривредних производа и успоставља систем богатих стимулативних мјера за енглеске пољопривреднике и сточаре. Тај закон је спасио Британију од глади и незапослености и спријечио пропадање енглеског села.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Скоро сам гледао неку емисију о историји пољопривреде у Британији. Кажу фино стручњаци да је најбитнији закон донесен у двадесетом вијеку у Великој Британији "Пољопривредни закон" са краја четрдесетих. Закон који брани увоз јефтиних пољопривредних производа и успоставља систем богатих стимулативних мјера за енглеске пољопривреднике и сточаре. Тај закон је спасио Британију од глади и незапослености и спријечио пропадање енглеског села.

pa necemo se valjda ugledati na britaniju?! zar nismo vise puta zakljucili da je to propala kapitalisticko-satanisticka drzava, koja nas je bombardovala, gdje ima previse crnaca i arapa, gdje se unistava institucija porodice, gdje su ljudi izrazito glupi i nepismeni?

zar moze ista britansko da valja?

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 11:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Требамо копирати оно што они себи раде,не узимати оно што нама нуде....

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Cijelo Lijevče bi trebalo da obrađuje maksimalno 50 porodica koji bi se tome u potpunosti posvetile.

A Хрватском треба да управља 100 породица? Извини Фрањо,нисам те препознао.... :roll:
spijo je napisao:
.Izguglajte malo kako su Slovenci pripremili svog seljaka za svjetsku utakmicu.
Изгуглај ти у ком стању је словеначка привреда сада....Толико о припреми....
Погледајте колико земље обрађују земљорадници у Војводини....По пар стотина хектара,а једва спајају крај са крајем....О томе је ријеч,не о бављењу пољопривредом на сто квадрата.

Ko ti kaže da jedva spajaju kraj sa krajem.Totalna glupost.Srbijanska poljoprivreda je duboko podjeljena na poljoprivredike iz vojvodine i poljoprivredike južno od Zemuna.Ovi prvi su giganti za ove druge.Rezlike su ogromne u svakom smislu.
A što se tiče Slovenačke privrede za tim me boli uvo ,znam da je njihov seljak za nas misaona imenica.
I na kraju pitanje za sve;zašto su Hrvatski seljaci sredinom godine izlazili na ceste.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 13:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Samo zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda i sve će biti OK. Onda neće biti potrebe da se daju bilo kakvi podsticaji, subvencije... Seljak će imati pare i volju za radom. Zemlja neće propadati, ljudi će se više vezivati za selo, biće više radnih mjesta itd itd itd... Ovo danas je sramota šta se sve uvozi. Kad vidim turski paradajz u špicu sezone na našim pijacama glava me zaboli istog trena. Ali, kao što već rekoh, od toga nema ništa za dugo dugo godina. :(

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Komunisti su razjebali selo i seljake i tu nema povratka.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 15:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma to uopste nema veze sa industrilizacijom u 19. i 20. vijeku.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2011, 16:15 
Administrator
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Komunisti su razjebali selo i seljake i tu nema povratka.

Samo smo tebe čekali...hajde još sad pljuni po seljacima i razguli sa teme....
spijo je napisao:
_зока je napisao:

Ko ti kaže da jedva spajaju kraj sa krajem.
Vojvođanski seljaci...Igrom slučaja zatekao sam se tamo u posjeti rođacima tokom protesta proljetos..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]