STRATOKASTEL je napisao:
Selo ne treba spasavati, neka propadne i ono i seljaci.
Treba spasavati zemljoradnju, a ona ne može opstati u ovakvim uslovima. Kroz diskusiju su se suočile dvije struje, prva koja zastupa tezu da treba imati sve mašine i druga da je to skupo i ne isplati se. I jedni i drugi ste u pravu: za uspjeh u bilo kom poslu, pa i u zemljoradnji, moraju se imati sve mašine i to ne bilo kakve, nego "top of the line". Na drugoj strani, poljoprivreda mora da bude zastupljena kroz velike farme koje će imati računicu da nabave i održavaju svoj vozni park. Nema tu sreće od sitnog obrađivanja, njiva ovdje-njiva ondje. Cijelo Lijevče bi trebalo da obrađuje maksimalno 50 porodica koji bi se tome u potpunosti posvetile. Ostali ionako gravitiraju gradu (ili Laktašima).
Možda zvuči brutalno, ali poljoprivreda na malo nema nikakvu budućnost, može biti samo kao hobi (a hobi je nešto što se voli, a ne nešto od čega se živi).
Dakle,ti si najbliži onome što ja pokušavam reći.Ako je po tvome maksimalno 50 porodica u lijevču koji trebaju da ostanu i da rade onda tih 50 porodica treba i stvoriti,pomoći,pogurati zakonima a to je upravo ono što sam već rekao,postaviti limit zakupa zemljišta na 70 do 80 hektara.Ako vam nije jasno zašto ovo potenciram onda ne znam o čemu mi ovde pričamo.Izguglajte malo kako su Slovenci pripremili svog seljaka za svjetsku utakmicu.
Ja živim i radim na selu i sigurno vam mogu reći da posjedovanje kompletnih mašina je potreba samo ljudi koji imaju preko 20 hektara žita.U mom selu ima jedan kombajn na čitavo selo i dovoljno je za sve.