banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 23:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Džontra je napisao:
Šta će nam onda uopšte Biro, nek ljudi sami pješače od firme do firme...

Jebi ga, treba uhljebiti/ukruhiti par stotina ljudi.
I eto razloga za postojanje Biroa kao institucije. Pardon, Zavoda za zapošljavanje. Da se u Zavodu zaposle ti ljudi.
I odma je nezaposlenot manja za par stotina ;)

Poslednji put menjao Choban dana 12 Okt 2011, 18:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dželi to nema veze sa tim.

Jedan je naziv blizak francuskom jeziku, drugi engleskom jeziku.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sto se tice teme. Ja sam cuo da kad se pojavi jedno radno mjesto, onda oni zovnu oko 50 ljudi za to jedno radno mjesto da se prijave. I onda ko se ne prijavi skidaju ga. To im je zamka samo da sto vise ljudi skinu jer od 50 ljudi koje zovnu velika je sansa da neko nece doci jer je bio zauzet ili radi privatno. Onda fino skinu ko god se ne javi kako bi se ovi na vlasti mogli hvaliti da je nezaposlenost smanjena. Vjestacki naravno. Ne davanjem radnih mjesta nego skidanjem sa biroa prevarom. Dakle, zovnu njih 50 za jedno mjesto a zaposle jednoga. A ko se god ne odazove od ovih 50, a ne odazove se bar njih 10, to skidaju. To im je najnoviji nacin "zaposljavanja". I onda se poslije hvale kako je nezaposlenost smanjena. Bar tako se prica po gradu.

filozof sa vrbasa je napisao:
Dželi to nema veze sa tim.

A zasto onda u Srbiji govore inzenjer, a u Hrvatskoj inzinjer, ako nije zbog ekavice?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja sam čuo da je Elvis živ....

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
jellyfish, ne kontroliše ih niko, a i da kontroliše - to AKO se i radi, radi se pod okriljem onog ko kontroliše, tako da...

Bio je jedan kolega neko vrijeme na Birou pa kad je došlo vrijeme za penzionisanje trebalo je ići u Zavod kumiti i moliti za M4 obrazac da predaju - što je po Zakonu obaveza do 30.03. za prethodnu godinu, ali to naravno važi samo za raju ne i za njih :lol:
Njih se mora fino, biranim tonom i riječima zamoliti da urade ono što su po Zakonu bili dužni prije nekoliko godina :lol:

Kaže teta da nemaju obrasce pa im treba kupiti i donijeti. OK. A obrazac košta 0,10 pf u knjižari. Kupila sam 10 - kad sam galantna :lol: i odnijela im da imaju i za poslije. Eh, sad kopiranje je nauka...a ja maštam o bazi na Mreži :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Није то никаква мудролија, али за наше "мудраце" очигледно јесте...

Завод би требао да буде институција која регулише запошљавање, не само у статистичком смислу (а он данас јесте смо нека врста прирепка Заводу за статистику) већ у правом смислу - да постоји законска обавеза незапослених да буду пријављени на евиденцију Завода с једне стране и обавеза послодаваца да достављају податке о запосленима, с друге стране.
Како у том случају не би било незапослених који нису на евиденцији Завода, то значи да би сваки конкурс морао на овај или онај начин проћи кроз Завод, а онда би они (у идеалном случају, наравно) утврдили да је са законске стране све уредно, новозапосленог брисали с евиденције и бујрум.
И послодавци и незапослени би могли да комуницирају и директно и преко приватних агенција за посредовање, нико не би бранио... само би постојала обавеза евиденције свега тога кроз Завод.

Ем добијеш прецизну статистику, ем смањиш простор за манипулацију, под условом да та еевиденција буде доступна на увид, наравно.
Још у ту причу укључити и Синдикат... али, изгледа да је заборављам гдје живим... :cry:

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evile crni, upravo si mi oteo rijeci sa tastature :)
Inace, tema je dobra sa dosta konstruktivnih prijedloga koji se uopste ne moraju medjusobno iskljucivati.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 19:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
jellyfish je napisao:
_зока je napisao:
Pravilno je oboje,mada Klajn preporučuje da se radije koristi inženjer umjesto inžinjer...

Mozda je inzenjer ekavski, posto tako svi kazu u Srbiji, a inzinjer ijekavski, posto tako govore u Hrvatskoj. Kod nas se koristi oboje, jer neki koriste ekavski neki ijekavski.

Cini mi se da Hrvati vise koriste inzEnjer...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]