banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 12:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: O Romima
PostPoslato: 23 Sep 2011, 20:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Živa istina....Narod koji nikome nije ništa nažao napravio,a uvijek se nađe na meti nekih neljudi i kukavica koji su hrabri samo u gomilama i kad treba tuć' slabije.....

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sjetih se jedne emisije o nekom ciganskom naselju na jugu Srbije, ti ljudi kao da su dosli sa druge planete, totalno neki svoj sistem vrijednosti i nacin razmisljanja imaju. Zato znaju covjeka nasmijati tako nekim gestovima, spontanoscu, neusiljenoscu, i sl. Pita novinar jednog trenera u selu ko je najbolji sportista u selu, a ovaj ce mrtav ozbiljan: "Najbolji sporista u selu, iskreno da ti kazem, sam ja!" :lol: Ili jedan tip, gej, svi ga prihvatili u selu, niko ga ne dira, covjek 100% aktivan u gradskom zivotu. Gledam emisiju i citavo vrijeme se pitam je li ovo namjesteno, komedija po nekom scenariju, ali jok, ljudi smrtno ozbiljni, svakodnevica u tom njihovom naselju je holivudska komedija :lol: Je li iko gledao emisiju?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
_zoka je napisao:
Živa istina....Narod koji nikome nije ništa nažao napravio,a uvijek se nađe na meti nekih neljudi i kukavica koji su hrabri samo u gomilama i kad treba tuć' slabije.....

Зока немој помислит да сам ја дошао на форум да бих теби противрјечио или не дај боже контрирао ;)

Ал не слажем се баш. А могу и аргументоват најпростије. Итекако је тај народ нажао учинио, о томе ти могу посвједочити многобројни грађани од Горажда,Вареша и осталог (ради се о ратним злочинима према српском народу). Знам да није тема рат,ал ипак то стално миловање како није ништа ником ром учинио,нису баш тако тачна,наравно да ми је донекле и разумљиво што је велика већина њих бар федералних стала у редове муслиманске војске и прихватила Ислам. Али не видим што би ми сви зарад стереотипа доносили закључак како су ето Роми тотално пасивни и како су они миле маце и свеци?

О њиховом тешком животу и егзистенцији треба изразит велики наклон,јер њихова борба је заиста показатељ докле је човјек спреман ићи за кору хљеба и за опстанак.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 20:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne govorim o služenju u vojskama u proteklom ratu....Moralo se,na strani na kojoj si bio,htio-ne htio....Govorim o nečemu što je inicirano od strane Roma...Znači,nisu kao Švabe pobili šest miliona Jevreja,20 miliona Rusa i ko zna koliko Srba...Nisu kao Englezi pokorili sve komšije,Afriku,Ameriku i Indokinu u cilju vlastitog bogaćanja....Nisu kao Austrijanci stvorili iz ničega novu naciju da bi razbili jedinstvo jednog naroda na nekom području.....O tome govorim.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa eno ti pakija i indijaca oni su ono vrh cigojneri pa se tamane ko ludi, a mogu misliti da im se ukaže prilika i da imaju muda šta bi radili okolo, pa zamisli kakav čovjek moraš biti da bebu unakaziš vrelim uljem kako bi je koristio u prosjačenju ili da osakatiš dijete onako naživo satarom da bi ga koristio u prosjačenju.
Kažu ne treba generalizovati, ali od sto cigana možda ih se pet ne uklapa u generalni stereotip i kako da ih ne generalizujem?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da li se te 1991. kada su se sumirali rezultati popisa neko zapitao koliko stvarno ima Roma u BiH?

Mislim, da bi trebalo makar to znati radi neke istine, ne mogu do vijeka biti fantomski narod.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
filozof sa vrbasa je napisao:
Da li se te 1991. kada su se sumirali rezultati popisa neko zapitao koliko stvarno ima Roma u BiH?

Mislim, da bi trebalo makar to znati radi neke istine, ne mogu do vijeka biti fantomski narod.

У великом броју докумената имаш податке о постотку и броју те заједнице на простору СР БиХ.
На простору РС има око 40 000 Рома,док је у Федерацији тај број већи за дупло. Мада данас је случај да се Роми углавном изјашњавају вјерском припадношћу,тако да су подаци поприлично упитни.

Већ да ли се поштовани дискутанти ико од вас упитао једну ствар, ко је тај човје Сејдић?

Вјероватно сте протекле двије године много пута слушали за то питање Сејдић - Финци. Зар ви стварно мислите да је Сејдић покренуо питање битности те заједнице искључиво због Рома? НЕ. Одговорно тврдим да иза њега стоји сарајевски,тачније бошњачки политички миље,који би желио путем националне мањине остварити позицију гласа више о битним питањима,а сама пропаганда путем медија у сврху тог интереса ставља јадни ромски народ као главни адут.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zar nije normalno da jednog dana budu u mogućnosti i Cige da se kandiduju za predsjedništvo BiH?

Niko tebe ne može natjerati da ti glasaš za Cigu, ali pusti čovjeka da pokuša, ne moraju svi da sakupljaju otpad.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 23:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Zar nije normalno da jednog dana budu u mogućnosti i Cige da se kandiduju za predsjedništvo BiH?

Niko tebe ne može natjerati da ti glasaš za Cigu, ali pusti čovjeka da pokuša, ne moraju svi da sakupljaju otpad.

Kad ili ako bi BiH bila građanska država po sistemu jedan čovjek - jedan glas (bez petljanja naroda/nacija u cijelu priču), bilo bi izvodljivo. Po današnje stanju, mrka kapa, jer se predsjedništvo bira isključivo iz redova konstitutivnih naroda (čime se krši ustavni princip o jednakosti svih pred zakonom - za ostale). Uostalom, u tom slučaju bi bio dovoljan jedan predsjednik. I istini za volju, ne vjerujem da bi taj jedan predsjednik (iz redova Roma) bio lošiji nego današnja tri.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
nepokoreni je napisao:
Ne mrzim ih i nemam ništa lično protiv Roma....al interesantno je da su veliki neradnici i zabušanti. Prije dvije godine tri musava cigančića me pitaju imam li pola marke, velim ja njima ako mi operu auto dobiće po sladoled :wink: poslaše me u MP3 :angry4: od tada kad god prose MRŠ!!! :angry3:

Ponudi Srbinu da ti opere kola za sladoled, pa javi reakciju.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
:lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 18:19 
Administrator
Korisnikov avatar

drinin vuk je napisao:

Вјероватно сте протекле двије године много пута слушали за то питање Сејдић - Финци. Зар ви стварно мислите да је Сејдић покренуо питање битности те заједнице искључиво због Рома? НЕ. Одговорно тврдим да иза њега стоји сарајевски,тачније бошњачки политички миље,који би желио путем националне мањине остварити позицију гласа више о битним питањима,а сама пропаганда путем медија у сврху тог интереса ставља јадни ромски народ као главни адут.

Pa presuda Sejdić-Finci je u tom slučaju dvosjekli mač za muslimane...Zašto? Zato što se to pitanje neće riješiti dodavanjem još jednog člana u predsjedništvo,koje je i ovako preglomazno i loše koordinisano već eventualno ukidanjem nacionalnog predznaka ispred predstavnika. Svaki predstavnik bi trebao biti ispred svoje izborne jedinice. Jedan ispred RS,jedan ispred izborne jedinice sa hrvatskom većinom,drugi ispred IJ sa muslimanskom većinom. Tako bi se riješila mogućnost kandidovanja svih,a ne samo tri naroda,a muslimani bi izgubili mogućnost manipulacije hrvatskim članom predsjedništva kao što rade sa Komšićem.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 19:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Danny ^_^ je napisao:
bijelanadmoć14/88srbijasrbimaSIEGHEILzarasuinacijuKKKironcrossSTORMFRONTkrvičastNACIONALNIGNOJ bla bla bla...

Ljudi se dijele na dobre i loše. Među Romima, kao i među Srbima i svim ostalim narodima, ima loših ljudi kao i ljudskih abominacija, ali spominjati tu manjinu u negativnom kontekstu pored gomile problema u kojima se naša/e država/e nalaze krajnje je neumjesno.

Ako država nije u stanju i mogućnosti da pomogne najugroženijim licima u RS, njima će pomoći ali u Limburghu, stoga sa romskim delikventima kao i sa svima ostalima.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 08:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Olivera Katarina je Romkinja?

Prosto ne mogu da vjerujem.

Nije, ali pjesma koju izvodi je romska.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 01:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Protesti u Bugarskoj protiv Roma
Izvor: Tanjug

Sofija -- Nacionalistička stranka "Ataka" organizovala u Sofiji antiromski protest sa zahtevom da se 23. septembar proglasi "Danom žrtava stradalih u ciganskom teroru".
Foto: Beta

Uhapšeno 35 mladića zbog narušavanja javnog reda i mira.

Istovremeno je stranka VMRO započela prikupljanje potpisa za usvajanje zakona protiv terora.

U Sofiji je danas primetno pojačano prisustvo policije, a saobraćaj se odvija otežano.

Antiromski protesti širom Bugarske traju skoro deset dana, a inicirani su ubistvom mladića Angela Petrova (19) u plovdivskom selu Katunica 23. septembra, za šta su meštani okrivili romskog bogataša Kirila Raskova, koji je sebe nazvao "Car Kiro". Policija je zbog narušavanja javnog reda i mira uhapsila oko 400 građana.

Protest koji predvodi "Ataka" počeo je ispred zgrade Bugarske narodne banke u Sofiji, a većina demonstranata, koji su autobusima i privatnim vozilima stigli iz svih krajeva Bugarske, nosi crne majice sa natpisima "Ne želim da živim u ciganskoj državi".

Bugarski nacionalisti traže da se uvede smrtna kazna, strožu registraciju prijavljivanja adrese, donošenje zakona o formiranju dobrovoljačkih odreda, zaštitu vlasništva i poljoprivrednih proizvoda, rušenje nezakonito podignutih geta i oduzimanje imovine "svim ciganskim baronima".

Istovremeno, politička stranka VMRO počela je ispred doma Narodne skupštine akciju prikupljanja potpisa zbog "državne nebrige protiv ciganskog terora" koja će trajati tri meseca, nakon čega će potpisi sa zahtevom za donošenje zakona protiv terora biti predati Sobranju.

Takođe, studenti romskog porekla u Sofiji isped Nacionalnog dvorca kulture dele karanfile i miroljubive poruke prolaznicima. Oni su odustali od najavljene parade romskog ponosa, ali su mediji saopštili da će se u više gradova u zemlji održati niz inicijativa.

U Sofiji je počela sednica Nacionalne bezbednosti koju je zbog situacije nastale nakon ubistva mladića u Katunici organizovao bugarski predsednik Georgi Prvanov.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 09:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Citiraj:
Protesti u Bugarskoj protiv Roma
Izvor: Tanjug

Sofija -- Nacionalistička stranka "Ataka" organizovala u Sofiji antiromski protest sa zahtevom da se 23. septembar proglasi "Danom žrtava stradalih u ciganskom teroru".

Uhapšeno 35 mladića zbog narušavanja javnog reda i mira.

Istovremeno je stranka VMRO započela prikupljanje potpisa za usvajanje zakona protiv terora.

U Sofiji je danas primetno pojačano prisustvo policije, a saobraćaj se odvija otežano.

Antiromski protesti širom Bugarske traju skoro deset dana, a inicirani su ubistvom mladića Angela Petrova (19) u plovdivskom selu Katunica 23. septembra, za šta su meštani okrivili romskog bogataša Kirila Raskova, koji je sebe nazvao "Car Kiro". Policija je zbog narušavanja javnog reda i mira uhapsila oko 400 građana.

Protest koji predvodi "Ataka" počeo je ispred zgrade Bugarske narodne banke u Sofiji, a većina demonstranata, koji su autobusima i privatnim vozilima stigli iz svih krajeva Bugarske, nosi crne majice sa natpisima "Ne želim da živim u ciganskoj državi".

Bugarski nacionalisti traže da se uvede smrtna kazna, strožu registraciju prijavljivanja adrese, donošenje zakona o formiranju dobrovoljačkih odreda, zaštitu vlasništva i poljoprivrednih proizvoda, rušenje nezakonito podignutih geta i oduzimanje imovine "svim ciganskim baronima".

Istovremeno, politička stranka VMRO počela je ispred doma Narodne skupštine akciju prikupljanja potpisa zbog "državne nebrige protiv ciganskog terora" koja će trajati tri meseca, nakon čega će potpisi sa zahtevom za donošenje zakona protiv terora biti predati Sobranju.

Takođe, studenti romskog porekla u Sofiji isped Nacionalnog dvorca kulture dele karanfile i miroljubive poruke prolaznicima. Oni su odustali od najavljene parade romskog ponosa, ali su mediji saopštili da će se u više gradova u zemlji održati niz inicijativa.

U Sofiji je počela sednica Nacionalne bezbednosti koju je zbog situacije nastale nakon ubistva mladića u Katunici organizovao bugarski predsednik Georgi Prvanov.

fašizam. Kada neki Bugarin udari autom drugoga niko ne protestuje protiv bugarskog naroda. Samo su Romi oni nad kojima je dozvoljeno vršiti diskriminaciju.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Nikad mi nece biti jasna opsesija Ciganima?!
Sta su ti ljudi skrivili? Ajd dobro prljavi/ruzni/nekulturni, ali oni bar nisu ubijali i klali druge, sto je postao obicaj u 19om i 20om vijeku... Kontam da su oni "niza rasa" samo zato sto ljudi nece nista da rade, zaboli ih tuki. Hoce da prose, jedu i piju i vozdra. Ali necemo ih istrebiti zbog toga?!
Nikad mi to nije bilo jasno, a i nece.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 09:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa najlakše je nekoga drugoga okriviti za sve što tebi ne ide...Još ako taj drugi nije u stanu da se brani,a nema nikoga da ga zaštiti....Idealno. Al' dobro,ti što okrivljuju Rome....pa nije ni očekivati od pi*aka nešto drugo....Tipa da napadnu nekoga ko može da uzvrati ili da se suoče sa svojim nedostacima....

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Moram se nadovezati na ovu pricu o Romima posto sam cesto s njima u kontaktu na pijacama i buvljacima.Bez obzira sto neki mislili( stereotipno) njih je drustvo uvijek odbacivalo,tj. nikad nije napravljena planska socijalizacija ,koja ide korak po korak,obrazovanje ,edukacija,nego ,hocemo ,a u stvari necemo. Pricao mi je covjek koji je bio sef u jednoj poznatoj fabrici u Vranju ,da je zaposlio tokom svog radnog vijeka oko 500 Roma. I svaki od njih je bio normalan i odgovoran radnik. Nikakvih problema nije bilo osim onih slicnih kao i sa drugim zaposlenim radnicima.Kljuc je u davanju sanse,istih za sve,mada se to u ovom momentu opst socijalne bijede i ekonomske krize cini nemogucim.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Za bugarske, rumunske i mađarske Rome ne znam, ali Romi u Srbiji uvijek su dijelili sudbinu naroda u čijoj državi žive, i u ratu i u miru, i bili pristojni građani (pogotovo u SFRJ).

Diskutabilnih pojedinaca zna biti svugdje gdje ih neočekujemo (policija, SPC...), ali da se bude fašista protiv nomadske manjine samo zbog par nedoraslih klinaca ili nekog grešnog očajnika zaista je sramota za ionako napaćenu naciju u svijetu prozvanu kao fašistička.

Moja familija kao i svi ostali punila mi je glavu svim mogućim predrasudama o njima (uobičajeno - kradu, kradu, kradu...) i govorila da ih se klonim ko da su ne znam ti ja šta, kad ono poslije shvatio da ima zbilja dragih i normalnih ljudi među njima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 259 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]