banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 22:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2011, 15:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Džontra je napisao:
Raspravljati se s Nepokorenim o staroj državi...Isti efekat se postiže kad se raspravlja s Elvisom o bilo čemu...

Ovdje nije riječ o bivšoj državi isključivo, to je problem u nekoliko okolnih: Češka, Slovačka, Rumunija itd.
manitu uci da svira je napisao:
normalno je da rat iznjedri izmedju neljudi i neljude prve vrste. sud drzave srbije je rekao da ovi ljudi to nisu bili, prema tome sta? generalizacija?
institut za savremenu istoriju srbije nije objavio nijedan podatak ni cinjenicu bez relevantnog svjedocenja i dokaza. a te price vjerovatno ne zelis slusati?

Mrtva usta ne govore. Ti svjedoci pravi ili ne su već pokojni. Zato i jest problem ne možeš razlikovati žrtvu i krivca za navedeno....al ne generalizujem bilo je i nevinih koji su naje8ali.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 16:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Možda su ljudi imali koncesije na rudnike, a možda su ih otkupili od kralja, a dokaz o porijeklu imovine prvo ćemo da tražimo od današnjih ratnih profitera, a završićemo sa sporovima Ilira i Rimljana i niko neće biti oštećen, s tim da potomci Ilira i Rimljana moraju da posjeduju rodni list koji nije stariji od 6 mjeseci.

Evo uzmimo BL za primjer, prije rata par jevrejskih porodica je posjedovalo čitav centar današnje BL, da bi nacisti komunjarama učinili uslugu tako što su ih uklonili, pa niko poslije nije tražio odštetu, a sigurno bi i ona iznosila part stotina miliona maraka.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
nepokoreni je napisao:
Džontra je napisao:
Raspravljati se s Nepokorenim o staroj državi...Isti efekat se postiže kad se raspravlja s Elvisom o bilo čemu...

Ovdje nije riječ o bivšoj državi isključivo, to je problem u nekoliko okolnih: Češka, Slovačka, Rumunija itd.
manitu uci da svira je napisao:
normalno je da rat iznjedri izmedju neljudi i neljude prve vrste. sud drzave srbije je rekao da ovi ljudi to nisu bili, prema tome sta? generalizacija?
institut za savremenu istoriju srbije nije objavio nijedan podatak ni cinjenicu bez relevantnog svjedocenja i dokaza. a te price vjerovatno ne zelis slusati?

Mrtva usta ne govore. Ti svjedoci pravi ili ne su već pokojni. Zato i jest problem ne možeš razlikovati žrtvu i krivca za navedeno....al ne generalizujem bilo je i nevinih koji su naje8ali.

nije "bilo je i nevinih" vec su se komunisti ponasali kao ustase i fasisti za vrijeme rata: prijeki sud ili likvidacije bez suda prvih godina "poraca" ne moze se nicim opravdati. mislis da su komunisti slucajno mistifikovali jasenovac i sprijecili tri, cetri komisije da se zlocin istrazi? mislis da su komunisti slucajno konformisali abadzije, tokare itd i promovisali ih u generale i predsjednike opstina, komiteta..? znas li ista o kominterni i tezi o velikosrpskoj hegemoniji? znas li kako su je tito i kardelj "rijesavali" od 44 do epohalnog kardeljevog "uratka" iz 1974? znas li sta je bila ozna a sta udba, ciljevi? je l znas zasto srbija nije imala svoju komunisticku partiju do 1945? je l znas zbog cega su osnivani NOO i nesto o Avnoju i granicama, o legitimnosti istih iako nikada takve nisu postojale? badenter je supak, zajedno sa svojom komisijom, ali imao je sjajnu podlogu iz 1974. je l znas da je kriza na kosovu i u jugoslaviji bila sezdesetih ista kao i devedesetih ali je sepo nasao perovicku i nikezica (poslije donosenja ustava ih je odbacio) da zabije poslednji ekser u srpski sanduk. je l znas da je 1968 cosic izbacen iz partije zbog prijedloga da se kosovo podijeli sa albanijom? a gdje je kosovo danas i koliko je bilo mrtvih, koliko razaranja? jel znas zbog cega je smjenjen i likvidiran andrija hebrang? pozurio je. imao je i kardelj izleta ali je on bio desna ruka i kud i kamo pametniji od tita: "Za nas, Slovence i Hrvate, Jugoslavija je privremena tvorevina i istorijski tranzit“ ( 1957. na sjednici komisije za program SKJ). srbi su najveci glupani na balkanu

otvaraju se arhive, nema vise lazi, prevara i mistifikacija. npr, slovenackqa komisija iz udbinih arhiva:
Citiraj:
Od saveznog ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo dopis od dana 9. avgusta 1946. godine, u kome se ponovo zahteva, pozivajući se na svoju naredbu od 18. maja 1945. godine, da se odmah odstrane - sravne sa zemljom sva groblja i pojedinačni grobovi okupatora i domaćih izdajnika i tako izbriše svaki trag, ukoliko to dosad nije urađeno. O svemu urađenom, dužni smo da izvestimo. Ministarstvo unutrašnjih poslova narodne Republike Slovenije je dana 12. juna 1945. pod delovodnim brojem 334/45 izdalo svim okružnim odeljenjima naredbu da urade sve neophodno za izvršenje ovog zahteva. Međutim, konstatujemo da se u izvršenju nije mnogo uradilo, štaviše vidimo da rodbina izdajnika obeležava grobove i time hoće da istaknu njihovo izdajničko mišljenje i pripadnost. Zato je neophodno da se rigorozno pristupi izvršenju pomenutih naredbi. Treba imati na umu da će porodice izdajnika pozivajući se na humanost pokušati da prevare stanovništvo i na taj način izazvati neraspoloženje. Zbog toga je potrebno da se u vezi ove stvari najtesnije povežete sa sekretarima narodnih odbora i sve dobro pripremite politički. Stanovništvu treba predstaviti kako je okupator u saradnji sa domaćim izdajnicima prebacivao svoje žrtve u mesta i jame gde je ranije sahranjeno na hiljade rodoljuba koji su pali za slobodu. Okupator je svoje sahranjivao uz najveće počasti, a grobove rodoljuba po šumama i livadama raskopavao. Streljane taoce fašisti su bacali u zajedničke jame za koje se ne zna gde su. Treba pomenuti i hiljade deportovanih u inostranstvo gde su spaljeni u krematorijumima, a njihov pepeo je razasut po njivama kao đubrivo. Porodice tih junaka bezuspešno traže njihove grobove da bi ih obišli i obeležili. Tim ljudima oči bodu grobovi izdajnika, koji ih neprestano podsećaju na ubice njihovih sinova, braće, sestara i roditelja, a na drugoj strani bacaju senku polet i namjeru našeg ljudstva koje hoće da se obračuna sa prošlošću i izgradi budućnost.Zato ovu naredbu sprovedite energično i o tome obavjestite sve potčinjene. Odmah nas obavjestite kakvo je stanje trenutno, šta se uradilo dosad i koliko je takvih grobalja, odnosno pojedinačih grobova u vašem okrugu. Smrt fašizmu - sloboda narodu!“

monstrumi komunisticki

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Buraz, ustave i srpske pogreše i zablude smo već odavno prostudirali.....e sad što se ubijenih tiče: ti isti koji su bacali nevine u jame, satirali maljevima i klali su sad žrtve komunizma? Jadnici su bili zaluđeni i slušali naređenja, a nihove jadne supruge koje su prale krvave uniforme nisu znale šta immuževi rade i odakle im nakit i zlato? KAD JE TREBALO UBIJATI NEJAČ BILI SU KRIŽARI I VITEZOVI, A KAD JE ĐAVO DOŠAO PO SVOJE SJETILI SE ŽENEVSKE KONVENCIJE!!!! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
nepokoreni je napisao:
Buraz, ustave i srpske pogreše i zablude smo već odavno prostudirali.....e sad što se ubijenih tiče: ti isti koji su bacali nevine u jame, satirali maljevima i klali su sad žrtve komunizma? Jadnici su bili zaluđeni i slušali naređenja, a nihove jadne supruge koje su prale krvave uniforme nisu znale šta immuževi rade i odakle im nakit i zlato? KAD JE TREBALO UBIJATI NEJAČ BILI SU KRIŽARI I VITEZOVI, A KAD JE ĐAVO DOŠAO PO SVOJE SJETILI SE ŽENEVSKE KONVENCIJE!!!! :angry4:

osim sto je dobrim dijelom generalizacija tvoj stav je " zlocin opravdavam zlocinom"? missim, prijatelju...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vladajuca ''elita'' je skoro uvijek ostajala ista, samo se promjeni stajling. OK, neki izvuku i deblji kraj, ali to je u ljudskoj prirodi.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hajde,držite se teme....
Sad sam malo čitao o ovome slučaju....Možda preci ovoga čovjeka i nisu bili onakvi kakve sam ih ja predstavio,pročitao sam par pohvalnih stvari o njima....Samo,nerealno je očekivati da im država sada vrati sve.Pa propala bi država. Plus,prije restitucije ili u sklopu nje same bi trebalo pokušati utvrditi kako su te porodice došle do tolikih bogatstava,moraju postojati neki zapisi o tome pa onda u skladu sa tim i postupati......

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Smiješno, pored sadašnjih kriminalaca zbog kojih propadamo, ti bi utvrđivao porijeklo imovine iz 1925.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Druže,nisu tema sadašnji kriminalci već restitucija.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tek tu nema diskusije, privatna imovina je svetinja, bilo neka ledina u nekoj čuki ili vila u centru grada, vratiti svakome njegovo.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne seri filozofe....Je l' treba sad pola države da vratimo vjerskim institucijama? Nisu dovoljno bogate,šta li?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno da se treba vratiti, ono što se ne može, obeštetiti i da niko više ne dođe u iskušenje da tuđe otima.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Aham....a znamo da su oni sve stekli pošteno....Sve štedili dinar po dinar....

Gledaj to ovako....Treba li izbaciti Zotović vani i prostor predati Trapistima? Ima ih samo dvojica u Banjaluci....B
Kako bi ti gledao na to da zemljarinu za svoj stan plaćaš IZ BiH?
Šta uraditi sa pola lokala u Gospodskoj koji su vlasništvo porodice Delić bili,a nema nasljednika sada?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ima li veće nesreće da je neko od njih malverzacijama i prevarom došao do tolike zemlje (agrarna reforma početkm 20tih, špekulacija ratnim obveznicama, prezaduženja i otkup duga) pa još poslije koliko kad je đavo došao po svoje, tj kad im je oduzeto nelegalno stečeno a leglno uteftereno mućkom i korupcijom što i danas imamo, treba biti proglašen žrtvom i još ga rehabilitovati i obeštetiti? Plutokratija na djelu!
Kad je moj pradjed prije 2sr rata zaglavio u zatvor zbog ne sjećam se koje globe što nije imao platiti, prabaka koja je ostala sa 5 djece davala DUKAT za sepet kukuruza bogatom gazdi koji je BTW tako i namlatio lovu i imanje malo dugom malo lihvarenjem, i takav je sad jednik i žrtva okrutnih partizanskih bandita?

Poslednji put menjao nepokoreni dana 09 Sep 2011, 18:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Predmet restitucije nije da utvrđuje da li je nešto stečeno pošteno ili nečasno, nego da se iznađe način kako ono što je oduzeto bude i vraćeno.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Restituciji treba pristupiti i sa stanovista prirode i zakona jaceg.
Sva ta imovina je tako sticana, ali ne treba zaboraviti da je tako i izgubljena.
Nije pravedno? Pa sta?
I oni iz Monaka su bili obicni lupezi, ali sada su elita.
Pune naslovnice kojekakvih magazina...
Sutra ce doci neko novi itd.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Predmet restitucije nije da utvrđuje da li je nešto stečeno pošteno ili nečasno, nego da se iznađe način kako ono što je oduzeto bude i vraćeno.

Pobogu Fiki pa to je i glavni problem! Sad su svi nevini i žrtve sistema, kad potomci trećeg koljena tako kažu! Već sam rekao mrtva usta ne govore.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dakle ti hoćeš neki zakon za sve nečasne radnje nastale u periodu 1918-1941, dok današnji svježi slučajevi odlaze u zastaru.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Restitucijom se moze i izuzeti povracaj imovine stecene kriminalom ili ratnim profiterstvom. Sta, drzava zna da je neko kriminalac a mora mu vratiti nesto. Pa sto bi to radili.
Kao sto rekoh, imovina je svetinja ali ima i pravilo "Što je od početka nevaljano, ne može tokom vremena konvalidirati". U prevodu, npr. ako je crkva posjedovala trecinu posjeda u Evropi u jednom momentu koji kur.. to mora da ima sada?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 18:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Dakle ti hoćeš neki zakon za sve nečasne radnje nastale u periodu 1918-1941, dok današnji svježi slučajevi odlaze u zastaru.

Govorim ti da je to skoro nemoguće uraditi da vuci budu siti a ovce na broju, a današnji slučajevi su druga priča svi znamo da je pola državne imovine kupljeno za 1 euro....samo što ti sad ti isti vode državu.
Onda bi po toj logici trebalo Jelouston vratiti Indijancima oni su tu živjeli vijekovima prije bledolikih, i još koliko Amerike sve sa Njujorkom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]