banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 18:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 160 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Avg 2011, 10:37 
na zalost mene je to oduvijek nerviralo, ti u tom trenutku ne mozes razmisljati sta on namjerava.. znam kad su nama upadali u objekat, lik je bio naoruzan, sad ja trebam razmisljati jel on hoce da nas zastrasi ili da me ubije, jer hoce samo da me onesposobi.. :roll:
znam covjeka kojem su upali u dvoriste, pod prijetnjom oruzijem pokrali ga, i kad je on pucao za njima i ozbiljno ih povredio, odgovarao je, jer je ipak zivot tog krimosa vazniji nego to sto su njega i porodicu prestravili na smrt i uz to ga pokrali.. sto kaze zoka Amerika majka po tom pitanju... oni su kreteni zbog sirenja idiotske tzv. demokratije, pa danas ne smijes djete u skoli ni krivo pogledati, ka ni sopstveno dijete osamariti jer ga odmah zlostavljas, a samim tim od njega stvaras potencijalnog kriminalca kojem niko nista ne moze.. ali kad su u pitanju sankcija za krivicna djela tu im svaka cast..
jbt, pa kod nas nemas ni dozivotni zatvor..

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Statistike kazu da sto su varvarskiji zakoni da se vise zlocina dogadja. Recimo, u srednjem vijeku se daleko vise zlocina dogadjalo nego sad, a kazne su bile uzasne. Drugi negativan primjer su islamske i arapske zemlje gdje se stalno ubijaju i cine lose stvari, a zakoni su varvarski.
Treci negativan primjer je SAD, gdje ima najvise ljudi u zatvorima prema broju stanovnika i gdje jos postoji smrtna kazna, a opet stopa kriminala i zlocina su medju najvecim.

Pozitivni primjeri su evropske zemlje npr Norveska, Austrija i sl. gdje je maksimalna kazna oko 20 godina zatvora, a ipak stopa kriminala i zlocina je daleko manja nego u Americi ili islamskim zemljama gdje su kazne rigoroznije.

Sta zakljucujemo iz ovog? Da represivni zakoni unose jos vecu represiju stanovnistva. Jedan primjer je saobracajna kultura kod nas gdje su zakoni medju najstrozima u Evropi, a ipak se propisi konstantno krse, daleko vise nego u mnogim zemljama.
Znaci, povecanjem kazni iznad odredjene granice se samo postize negativan efekat. Postoji statisticki do kojeg nivoa (razine) je kazna djelotvorna i do tog nivoa treba da se povecava. Povecavanje kazne iznad tog nivoa kao sto neki ovdje predlazu ljudozderske zakone, samo donosi kontraproduktivan efekat.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 10:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pogrešna ti je logika.Nisu zakoni uzrok kriminalnog ponašanja,nego je kriminalno ponašanje uzrok zakonima i sankcijama.Nije u Norveškoj blagost maskimalne kazne uzrok male stope kriminala nego je mala stopa kriminala uzrog blagosti krivčnog zakonika.
Ovo o saobraćaju je posebna glupost.Zakon o saobraćaju se kod nas konstantno krše ne zato što su strogi nego zato što većinu policajaca možeš "kupiti" za 20 maraka.Da je zakon koji reguliše korupciju strog,i za primaoca i za davaoca,i da ima neko voljan da ga sprovodi,vidio bi ti da li bi se kršili saobraćajni propisi tek tako.
Plus,ja sam spreman da se opkladim u život da su strogi zakoni u prošlosti u zapadno Evropskim zemljama stvorili osnov da se može vremenom smanjiti trajanje i strogoća sankcija.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 10:52 
jelly kod nas najstrozi zakoni o saobracaju??????????? ne bih bas rekla..

i da, slazem se sa zokom o obrnutoj teoriji.. i dodajem da je kriminalu doprinjela to glupavo uvodjenje demokratije u sve i svasta u smislu odgoja maloljetnika...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
_zoka je napisao:
lollipop je napisao:
ja sam sad malo zaboravila krivicu, moze neko zna vise.. uglavno sudi se u svakom posebno slucaju i okolnostima, da li je taj neko u samoodbrani mogao odagnati opasnost koja mu je prijetila od nekoga na neki drugi nacin da ga onesposobi bez da mu oduzme zivot npr.

Znači,napada me neko nožem,ja umjesto da mu pucam u koljena (koja su btw mala meta i velika šansa da neću pogoditi,samim tim neću odagnati opasnost) pucam u trbuh (velika meta,veća šansa pogotka,smrt vjerovatna) i onda još meni sude?
blackrose je napisao:
Prekoracenje nuzne samoodbrane je kada da bi se odbranio, naneses vece zlo nego koje ti je prijetilo.
Ne kontam.Trebam ga upitati šta je namjeravao,da me lakše rani,osakati za cijeli život ili ubije pa tek onda da reagujem? E,nema šta, zakonodavci su nam na nivou....Amerika majka.

Netacno Zoka, ako je opasnost koja je tebi prijetila, bila obicna tjelesna povreda, da bi se odbrani mozes da naneses samo istu ili blazu povredu. Ukoliko naneses tezu, a mogao si se odbraniti laksom, radi se o prekoracenju.
Kao sto je Loli rekla, okolnosti se cijene u svakom konkretnom slucaju posebno.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Al kako da znaš kakva ti opasnost nailazi...ja nemam pojam ako čovjek s nožem krene prema meni, jel on oće da se secira, il da me ogrebe...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 11:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
I šta kad mene od šezdesetak kg napadne neki rmpalija od 100+ kg trebam da razmišljam kako da ga onesposobim a da ga ne povredim? Ako pucam na vrijeme preživjeću, ako se dvoumim još ću ga više podstaći da me ubije od batina ili da iskrvarim od bockanja čakijom.
Kako ja mogu znati hoću li proći sa par modrica ili sa smrtnim ishodom?
Uopšteno gledano kako takve stvari dokazati na sudu? Moja riječ protiv njegove ili ...?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 11:44 
Administrator
Korisnikov avatar

blackrose je napisao:
blackrose je napisao:
Prekoracenje nuzne samoodbrane je kada da bi se odbranio, naneses vece zlo nego koje ti je prijetilo.
_zoka je napisao:
Ne kontam.Trebam ga upitati šta je namjeravao,da me lakše rani,osakati za cijeli život ili ubije pa tek onda da reagujem? E,nema šta, zakonodavci su nam na nivou....Amerika majka.

Netacno Zoka, ako je opasnost koja je tebi prijetila, bila obicna tjelesna povreda, da bi se odbrani mozes da naneses samo istu ili blazu povredu. Ukoliko naneses tezu, a mogao si se odbraniti laksom, radi se o prekoracenju.
Kao sto je Loli rekla, okolnosti se cijene u svakom konkretnom slucaju posebno.

Evo,sad sam podebljao bitan dio. Kako ja da znam ako me neko napada hladnim oružijem kakva je opasnost koja mi prijeti? Još jedna stvar...Ako me neko napadne,ja se pokažem sposobniji i njegov napad preusmjerim na njega,što dovede do teže povrede ili fatalnog ishoda,da li meni sude zbog težeg prekršaja u odnosu na napadača? U samoodbrani nema mjesta za razmišljanje i premišljanje o tome kakva ti je krajnja opasnost koja ti prijeti. Ili reaguješ il' te nabodu....

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Na poslu sam, pa sam taj dio preskocila.
Nisam ja napisala Zakon, niti ga ovdje branim, neko je pitao, ja sala odgovor.
Zoka, ako tebe napadne Dzontra sa no/em, ti ga ni pet, ni sest ubijes iz pistolja, sta mislim o cemu se tu radi?!

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Za Džontru bi i malo deblja šiba bila dovoljna..... :lol:
Bez zajebancije sad...O samoodbrani. Nema šta neko da mene ili bilo koga napada nožem ili bilo kojim oružijem. Ako napadaš nekoga naoružan,budi spreman da pogineš.Pokazuješ namjeru da ubiješ nekoga,taj neko ne treba da snosi posljedice tvoje nesposobnosti. Poštujući ovaj zakon,ti sebi samo odlažeš smrt i daješ napadaču drugu priliku. Da je neko klepio ovog malca prvi put,ne bi on zbo još ko zna koliko ljudi. Samo je pitanje vremena kada će ubiti nekoga. Bolje da je neko ubio njega.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ne kontam sta bi drugo bilo, nego samoodbrana.
OK, mozes ga samo raniti; ali brate nisam ja profesionalac, pa da mu izbijem noz iz ruke metkom, kao Lucky Luke. Ako pogine, sam je kriv. Ne mogu ja biti kriv, a covjek me napao nozem...
Zakon treba mjenjati.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Za Džontru bi i malo deblja šiba bila dovoljna..... :lol:
Bez zajebancije sad...O samoodbrani. Nema šta neko da mene ili bilo koga napada nožem ili bilo kojim oružijem. Ako napadaš nekoga naoružan,budi spreman da pogineš.Pokazuješ namjeru da ubiješ nekoga,taj neko ne treba da snosi posljedice tvoje nesposobnosti. Poštujući ovaj zakon,ti sebi samo odlažeš smrt i daješ napadaču drugu priliku. Da je neko klepio ovog malca prvi put,ne bi on zbo još ko zna koliko ljudi. Samo je pitanje vremena kada će ubiti nekoga. Bolje da je neko ubio njega.

U Mostaru prije dvije godine provalnik (narkoman, bezbeli) uletio liku u stan- covjek ga lijepo "docakeo"... ubio boga u njemu, slomio mu ruku, mislim.
zbog nanosenja tezih tjelesnih ozljeda lik je OPTUZEN i proveo je u zatvoru (slagacu sad, ali mislim da je u pitanju) 2 mjeseca.
pa se ti brani na kucnom pragu. izgleda da je bolje bilo da mu je donirao i novcana i materijalna dobra, nego sto ga je nalupao u sred svoje dnevne sobe u 2 sata ujutro.
:angry4: :angry4: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Vidi,ovaj mali je do sada nabad'o uglavnom iste kao što je i on. Ološ. Međutim,prošle godine je na nekom parkingu tamo u Mejdanu isprebijao neku ženu da je zaglavila u bolnicu i oteo joj pazar koji je nosila sa sobom.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
blackrose je napisao:
Zoka, ako tebe napadne Dzontra sa no/em, ti ga ni pet, ni sest ubijes iz pistolja, sta mislim o cemu se tu radi?!

zašto ja!? ima 10000 forumaša, i od sviju njih, zašto ja...
A Zorane, ti sa pištoljem ne bi imao šanse, kamo li šibom...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
valjda samoodbrana mora biti u nivou napada.
mislim da bi na sudu definitivno bio oslobodjen ako bi ti se sudilo sto si pucao na nekog ko je isao nozem na tebe. ali stepen opasnosti mora biti isti, sto znaci da ne mozes pucati na nekog ko ide nozem na tebe sa 15-20m udaljenosti, nego neposredna opasnost mora da bude.

al sigurno drukcije je ako npr. tesko ranis nekog ko ti je krao auto ili tako nesto.

a s druge strane, zasto bi zoka nisanio u koljena, dovoljno da mu das do znanja da mu ode medjunozje ako se nastavi priblizavati i vec si odagnao napad :) (osim ako nije u pitanju neki hibridni zenski kriminalac) :)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ташко je napisao:
Zakon treba mjenjati.

Ne treba puno mudrovati, prepisati USA zakone i kazne i kraj priče,
Tamo ako ti se neko nasloni na vrata možeš ga roknuti bez ikakvih poslijedica :)
upravo zbog takvih zakona i zbog toga što se stvarno sprovode USA je to što jeste, najjača svjetska sila.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Знам овог момка. Старци су му разведени, нико се не брине о њему, ради шта хоће, а још је упао у лоше друштво, тако да није ни чудо да је такав.

Да су му од рођења увели васпитне мјере за безобразлук, био би он много бољи.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Što se tiče vijesti o ovom nedokazanom stvorenju, sada je potvrđeno - država je jedna karina najobičnija, predstavnici zakona su nesposobni a pošteni ljudi mogu sjediti skrštenih ruku, što i rade.
Ako je istina ovo gore što je Danny rekao, to potvrđuje i činjenicu da je ovdje zaista nezahvalno i strašno biti sam, ostavljen na cjedilu, jer se praktički nemaš kome obratiti za pomoć. Evo, taj Đ., sad odleži 3 godine / 3 mjeseca / 3 sedmice za klanje i tamo u zatvoru upozna Isusa, odluči popraviti se i uključiti u društvo - ali KAKO? Socijalni rad će ga se nastojati riješiti čim mu pročita biografiju, a sva ostala društva i organizacije traže samo pare. Gdje da sebi zaradi kruva? Gdje da nađe normalnu sredinu?
Eto vam roditelji, hvalite se da ste u ono* vrijeme sve imali, gledajte sad vašu djecu!

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 15:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nema tu popravke. U zatvoru će samo upoznati još gore kriminalce i kad izađe vratiti se na staro.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2011, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Ko je rekao da tu ima popravke (makar potencijalne), o ovome i govorim, ali 17 mu je godina tek - u nekim sretnijim zemljama, u kazneno-popravnim ustanovama, kažnjenici (posebno maloljetni) uče se društveno-moralnim normama i polako im se pomaže da se vrate u realnost, eventualno mu ponude obrazovanje i kasnije nađu posao, a kakva je praksa ovdje? Samo odležiš i odjebu te, pritom napakoste tvom novčaniku ili malo izmuzu roditelje ako je kriva osoba maloljetnik!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 160 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]