Evil_Dead je napisao:
@Rocker
Наравно да то што кажеш има смисла у "реалности друштвеног уређења" у ком живимо, али желиш ли ти да и твоја дјеца раде 15 сати дневно само да би могла преживјети? О живљењу ту наравно нема говора, јер 15 сати рада+8 сати сна једнако је 23 сата, што ти оставља 1 сат "слободно", па ти живи. Ствар је у томе да се та "реалност" замијени неком повољнијом, у којој радимо 8 сати и добијемо довољно новца да можемо да живимо од тог рада.
Prvo, ja ne radim 15 sati dnevno zato sto moram, nego zato sto imam posla, jer nesto znam i vrijedim. Ja radim ono sto volim, tako da mi ne pada tesko, a i ne zaradi se lose. Moja djeca zasigurno nece morati uopste raditi (ako ne postanu narkomani

)
Ja sam skoro 12 godina u skolama slusao bajke o 8 sati rada, 8 zajebancije, 8 spavanja, plus free zimnica, free ljetovanje, free bolovanje kad kod treba sijeno pokupit.
Zajebi to, izbij to sebi iz glave.
Mi smo drustvo, ili drzava ako hoces, koja je pretrpila potpunu devastaciju tokom rata. Unisteno je previse industrije, a ono sto je sacuvano, tehnoloski je ispod svakog nivoa.
Ostali smo bez kvalitetnih kadrova (ako smo ih uopste imali), te kod nas naucnoistrazivacki rad uopste ne postoji.
Pogledaj malo koliko naucnih radova prijave akademci po zapadu, u odnosu na BiH, samu RS da ne spominjem.
Mi smo drustvo koje je u startu optereceno naslijedjenim nakaradnim sistemom PIO, jer pare koje su sadasnji penzioneri uplatili ko zna ko je i gdje potrosio.
Optereceni smo ogromnim brojem radno nesposobnih, kojima MORAMO omoguciti zivot, kakav takav. - Zasluzili su.
Optereceni smo, naravno, nesigurnom politickom situacijom, gdje niko ozbiljan nece razmisljati o nekoj dugorocnoj investiciji.
Dakle to je eto neki kraci spisak stvari, koje nikakva vlast NE MOZE rijesiti, bez radikalnih zahvata u stecena prava.
To jednostavno NE MOZE, osim da nadjemo naftu ili dijamante, pa onda jebiga, bilo bi za sve.
Citiraj:
Што се тиче "налажења посла" овде, ево ти извјештај Агенције за статистику БиХ за јануар 2011.
http://www.bhas.ba/saopstenja/2011/ZAP_ ... _01_BH.pdf у ком стоји "регистрована незапосленост је 43,1%". Па, да видим ту идеју која ће ти наћи посао у таквим условима. Успут, у Албанији је 13,7%, за САД нисам сигуран, али се увијек креће између 8 и 12%. (Нек ме исправи ко има податке)
Ако сам ја ове "нулаше" добро схватио, поента је да се код људи пробуди свијест да је моћ у нашим рукама а не у рукама политичара. Ми бирамо њих, а не они нас, они нама треба да одговарају а не ми њима.
Moc je u mojim rukama samo kad odem u WC. Pazi, ako zelis politicki da se angazujes, kao sto rade oni, onda moras odabrati stranu, ili osnovati vlastitu partiju. Ne mozes agitovati protiv svih ? Kontas ?
Dakle, svako ko zeli da mijenja biracima svijest, neka registruje stranku i neka mijenja. Najlakse je ovako bez ikakve obaveze kritikovati sve, a ne nuditi rjesenje u obliku imena i prezimena.
Mene nervira njhova prica da narod "od straha" ne smije izaci na proteste. Pa sta misle, da sam ja dozivjeo petu deceniju trckarajuci za kojekakvim neradnicima i vjecitim studentima ? Taman mi sad treba da stojim ko budala sa nekim preglupim transparentom ispred boske, da bi neko od njih dobio medijsku paznju, i eventualno dobio "ponudu koju je nemoguce odbiti".
Svakoj budali je jasno da stanje koje imamo nije dobro, ali takodje i svakoj budali treba biti jasno (a izgleda samo nekolicini nije) da se zivotna pitanja ne rjesavaju tako sto ces kao anonimac izaci u setnju. Sta sad, vi bez posla setate, a ja cekam sa strane i odmjeravam ko bi mogo' drva cijepat' ?