banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Mar 2011, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Дијете од 5 година ни не треба само да гледа телевизију. Дијете од 5 година треба програмирати, кад ћеш ако нећеш тад :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Gadno je to. Moja Sofija još nema dvije godine, ali ja joj već sada stavljam slušalice u uši i puštam LABUDOVO JEZERO :D
Drugačije se s tim ne možeš izboriti...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
to je opet programiranje i nije dobro.

ja cu ako budem imao djecu, mozda sam sterilan, ko zna :D , pustiti da sami biraju sta zele jer mislim da nametanjem se ne postize nista ili se postize kontraefekat.

radoznalost zavisi od inteligencije i tu nista ne pomaze. jedan jako zanimljiv lik robert anton vilson je imao teoriju o inprintu, ne znam kako se to u psihologiji zove, ali teorija da ako jedno dijete zivi u sarenom svijetu (igracke, crtani, muzika trlalalala) da ce biti kreativnije u zivotu od drugog kojem roditelji ne pruzaju kreativne stimulanse. ispostavilo se da to u praksi nije dokazivo i sve zavisi koliko bijele mozdane mase imate, tj. kakv vam je dnk.
znaci, ako necete da vam dijete gleda gluposti na tv. nadjite pametnu zenu :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Frisky_Dingo je napisao:
to je opet programiranje i nije dobro.

Ma nije. Samo mu u sistemu potpune degradacije vrijednosti ukazuješ na one istinske. Naravno, dijete će kasnije samo da bira svoj put, ali ako si ga vaspitavao na nekom koliko-toliko vrijedonosnoj skali, manja je vjerovatnoća da zaluta među Esada Plavog, Brzog i ostale zvijezde, što ja, kao roditelj, nikako ne želim. Sa druge strane, logično je da će dijete slušati ono što im starci slušaju, jer se to sluša u kući. Tako da tu vrstu "programiranja" ne možeš izbjeći.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
to je opet pitanje koliko je vrijednosno brzi ili taj plavi losija varijanta od nekih drugih potencijalnih idola.

a da li ce se dijete odati nekim rizicnim ponasanjima ako slusa narodnjake (npr. droga , alkohol) ili biti zavedeno pogresnom ideologijom (cionizam, nacizam) ako ga roditelji zapuste, mislim da to nema veze.

danas smo toliko napadnuti audio-vizuelnim sadrzajima sa svih strana da se nemoguce koncentrisati na bilo sta, a kamoli prave vrijednosti. ja mislim da ti mozes samo da drzis palceve i molis se bogu, jer od roditelja malo toga zavisi - osim ako ga ne kastrirate ili posaljete u manastir.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 03:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
nepokoreni je napisao:
sve to stoji, ali te niko ne prisiljava da gledas njihov program. imas kablovsku, pa ti fino prebaci na neki drugi od 50 programa koje imas. to se zove sloboda izbora. pa ako niko ne bude gledo njihov program, onda ce oni nesto i promijeniti. ali zabranjivati nekom da emituje nesto, ili im razlupati studio samo zato sto ti mislis da njihov program nije dobar i da ne djeluje dobro na mlade je karakteristicno za totalitarna drustva...

Nisi me razumio. U tom terminu što sam naveo oni filuju djecu debilizmom i glupostima kad bi trebalo da puštaju recimo Opstanak i sl što sam ja a vjerujem i ti gledao kao mali. Meni nije problem prebacim i dobro znam da je to smeće od programa ali ne zna dijete od 5 godina kontaš?[/quote]

Ukratko, ti hoces da ti televizija vaspitava dijete?

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Televizija vaspitava djecu (ali i starije) u određenoj mjeri, htjeli mi to ili ne. Sve sa čim ljudi (a pogotovo djeca) dolaze u dodir utiče na te ljude, posebno na djecu koja sve upijaju kao spužva.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 11:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Tačno tako, TV utiče dosta na djecu pogotovo ovi crtani filmovi koji su puni nasilja i u kojim se dešavaju ubistva i zločini, recimo ovaj crtić Ben Ten koji dosta djece gleda je horor. Primjeto sam da su današnji klinci dosta nasilni, mnogo više nego kad smo mi bili klinci.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mislim da je najvaznije djeci prenijeti pravi sistem vrijednosti, tako ce i sami moci odluciti sta je dobro a sta lose za njih. Cilj pedagoga treba da bude da dovedu djecu u stanje da sami skontaju sta znaci kad Vendi drzi casove psihologije i poucava zivotu, ili kad Lepa Lukic demonstrira kolika je ona to "dama" (ko ih je slusao na Dvoru zna o cemu pricam).
Ljudi traze neki nadrazaj, nije bitno da li je pozitivan ili negativan nadrazaj u pitanju, bitno je samo da ih trgne iz zivotne letargije. A ta letargija i cinjenica da milioni nasih ljudi prate te show-ove samo svjedoci koliko smo duhovno ili kulturno mrtvi ljudi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Mislim da je najvaznije djeci prenijeti pravi sistem vrijednosti

aha. a ti si, vjerovatno, spoznao sta je to pravi i jedini sistem vrijednosti? ono, kazes djetetu "mrzi evropu, mrzi ameriku, mlati pedere, al samo nemoj da gledas dvor ili farmu ili mijenjam zenu, jer je to lose". ili, drugim rijecima, "mrzi sve ono sto tata mrzi i onda ces biti dobar covjek"...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Potpis. Upravo na to sam mislio :thumbup:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
...ili jednostavno da izbacite TV iz kuce. Meni to zvuci kao nesto nemoguce, ali imam jednog prijatelja koji ni dan danas nema TV u kuci. Kompjuter je dobio tek sa 16. A dosad je obisao pola svijeta, nije da se nema, vec jednostavno ima roditelje koji smatraju da im to ne treba. I drustven je i omiljen u drustvu.
Naravno da ce dijete slusati ono sto slusaju roditelju, bar do nekog uzrasta. Ja sam npr. slusao ono sto je slusala moja sestra sve dok smo zajdeno zivjeli. Poslije sam skontao sta mi odgovara i to i slusam, sto je uglavnom skoro sve :D .
Kod mene kuci se ne slusaju narodnjaci, pink se moze slobodno izbrisati s liste kanala. Dok sa druge strane,imam rodjaka koji ne moze bez farme, granda i sl. i normalno je i da su se djeca ugledala na njega, na zalost.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije problem samo u TV-u, negativnih uticaja ima svugdje. Zato u djecu treba posaditi jedan "kompas" koji ce im pomoci da se orijentisu i donesu prave odluke, odbacuju lose a primaju dobro

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 15:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ako se neko sjeća Nedeljnog zabavnika i njihovih zanimljivosti, naročito knjga što su preporučivali. Da nije njih nikad sa 8 godina ne bih pročitao Verna, Sjenkejeviča i Defoa, itakako TV utiče na usmjerenje djeteta da ne pričam o netu...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
Da nije njih nikad sa 8 godina ne bih pročitao Verna, Sjenkejeviča i Defoa, itakako TV utiče na usmjerenje djeteta da ne pričam o netu..

I šta imaš od toga?
Danas klinac isto tako gleda neku emisiju o kompjuterima, zainteresuje se i za par godina napravi neku igricu ili softver i zaradi prvi milion, uvijek je bilo onih ambicioznih koji i od smeća naprave zlato, a bilo je i onih što po čitav dan bleje bez veze, a kasnije za sve krive druge.
Ovo je najgluplja tema otkako sam na ovom forumu, čuj kriv TV što roditelji ne usmjeravaju djecu, kriv program jer je neko odabrao da ga gleda, pa bar danas za razliku od nekad ljudi imaju neograničen izbor, pa ako neko odluči da gleda i sluša smeće kriv neko drugi, ma bjaaanži :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 16:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa dobro ako ti ne valjaju klasici književnosti za mlade ti onda svojima daj sabrana djela Karleuše, Nives Celzijus i Bekama sigurno će izrasti u stabilne i čvrste ličnosti nadasve poštane i čestite.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
Mislim da je najvaznije djeci prenijeti pravi sistem vrijednosti

aha. a ti si, vjerovatno, spoznao sta je to pravi i jedini sistem vrijednosti? ono, kazes djetetu "mrzi evropu, mrzi ameriku, mlati pedere, al samo nemoj da gledas dvor ili farmu ili mijenjam zenu, jer je to lose". ili, drugim rijecima, "mrzi sve ono sto tata mrzi i onda ces biti dobar covjek"...

О јбт, ти не знаш другачије него у кост. Кад је рекао "прави", вјероватно је мислио "оно што свако од нас сматра да је прави". На крају, дјеци пренесеш свој систем вриједности, јер другог немаш, и другачије не знаш.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popo, nemoj me braniti, pomisliće neko da su kungfuovci i ninje sklopili primirje, ili još gore, da se ninje ne znaju sami braniti :confused2:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па ионако смо закључили да сте килави :D

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2011, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro Popo, nemojmo prenositi našu vječitu kosmičku borbu izmedju Yin i Yanga, Dobra i Zla, Kvaliteta i Škarta, Ninjutsua i Kung-Fua, na forum, držimo forum van kosmosa.

Milanko, mislio sam na humanističke ideale koji nailaze na rezonanciju i u religiji, nema ih puno, i ako se djeca nauče njima, znaće kako se postaviti i prema USA, EU i homoima. To su izmedju ostalog ona zlatna pravila:

- Ne čini drugom ono što ne želiš da drugi čini tebi (npr. ne savjetuj drugome da trenira Kung-Fu)

- Čini drugom ono što želiš da drugi čini tebi (npr. savjetuj mu da ne trenira Kung-Fu)

- Kung-Fu je gubitak vremena

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]