banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jan 2011, 14:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Leona je napisao:
Cesto se sazalim kad vidim djecu da prose i uvijek im dam nesto ako imam sitno, ako ne, onda dam neki slatkis ili nesto sto sam upravo kupila u kupovini, mada se vidi da bi oni radije novac.

Iako znam da taj novac što se daje djeci koja prose ide drugima u ruke, dajem im obavezno 0.5 KM ili 1 KM. Znam da oni ne vide nista od toga ali se bojim da ih tuku ili galame kad ne donesu dovoljno...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Mislim da je prosjacenje kod nas sasvim normalna stvar i da je ne treba braniti, osim u dokazanim slucajevima zloupotrebe kojih je iznimno malo, obzirom na trenutnu situaciju u zemlji koja traje vec oko 20 godina.
Naime, posto statisticki spadamo u najsiromasnije zemlje u Evropi i sa zvanicno najvecom nezaposlenoscu u Evropi, sasvim je normalno da ima veliki broj ljudi koji imaju potrebu da prose. Niko to nebi radio od sile i sto nece da radi, jer teze je puno prositi i traziti milostinju nego raditi. Problem je sto drzava ne daje pomoc takvim slucajevima jer ih je mnogo i oni su prisiljeni da prose. Slicno kao prodavanje na pijaci. Policija tjera ljude sa pijace koji nemaju posla pa prisiljeni su prodavati, slicno kao u Tunisu kad se zapalio onaj student. Tako isto i s prosjacenjem. Vecina nebi prosila da nisu prisiljeni, pogotovo obicnih ljudi. Za cigane je drugo kao u slucaju "doma za vjesanje", iako i kod njih ima puno onih koji su prisiljeni jer nemaju drugi nacin za prezivljavanje i ostalo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
jellyfish je napisao:
Mislim da je prosjacenje kod nas sasvim normalna stvar i da je ne treba braniti, osim u dokazanim slucajevima zloupotrebe kojih je iznimno malo, obzirom na trenutnu situaciju u zemlji koja traje vec oko 20 godina.
Naime, posto statisticki spadamo u najsiromasnije zemlje u Evropi i sa zvanicno najvecom nezaposlenoscu u Evropi, sasvim je normalno da ima veliki broj ljudi koji imaju potrebu da prose. Niko to nebi radio od sile i sto nece da radi, jer teze je puno prositi i traziti milostinju nego raditi. Problem je sto drzava ne daje pomoc takvim slucajevima jer ih je mnogo i oni su prisiljeni da prose. Slicno kao prodavanje na pijaci. Policija tjera ljude sa pijace koji nemaju posla pa prisiljeni su prodavati, slicno kao u Tunisu kad se zapalio onaj student. Tako isto i s prosjacenjem. Vecina nebi prosila da nisu prisiljeni, pogotovo obicnih ljudi. Za cigane je drugo kao u slucaju "doma za vjesanje", iako i kod njih ima puno onih koji su prisiljeni jer nemaju drugi nacin za prezivljavanje i ostalo.

Tu se debelo varas, jeste tebi teze i meni, ali takvima nije; takve stvari treba jednostavno zakonom zabraniti.
Orvel u knjizi " Niko i nista u Parizu i Londonu" , kaze da prosjak nije zahvalan za to sto dobije, vec smatra da je nasa duznost da mu damo.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
laoce je napisao:
Tu se debelo varas, jeste tebi teze i meni, ali takvima nije; takve stvari treba jednostavno zakonom zabraniti.Orvel u knjizi " Niko i nista u Parizu i Londonu" , kaze da prosjak nije zahvalan za to sto dobije, vec smatra da je nasa duznost da mu damo.

Da, u naprednim zemljama treba, jer tamo su siromasni socijalno zbrinuti i to rade zato sto daleko vise zarade nego pri normalnom poslu. Takodje to tamo rade i drogerasi. Kao i cigani u Italiji.
Dakle u razvijenim zemljama je potpuno drugaciji profil prosjaka. Ja ti govorim o domacim slucajevima gdje ljudi nemaju socijalnu pomoc, ni posao i to im je jedini nacin prezivljavanja, bas kao i skupljanje starog zeljeza, papira i slicno.
Sjecam se kad Dodik jednom rece na TV kad su mu rekli da je kod nas siromastvo veliko, a on veli "ja sam bio u Americi i tamo ima vise prosjaka". Po njegovom ispade da je RS razvijenija od Amerike, a ne shvata da je tamo potpuno drugaciji profil prosjaka i da to rade iz drugih pobuda uglavnom, a u RS iz potrebe i siromastva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Oni koji me zaustave i kažu: ... neću da te lažem, treba mi za pivo... njima ću i dati
Jedino ako te onda počnu primjećivati u gradu pa postanu dosadni...

Oni koji hodaju sa receptom i traže novac za lijek... jednom sam rekao ženi koja je to radila da uđemo u apoteku da joj kupim lijek, ona se samo okrenula i odeeee

Cigančići koji prose... nisu daleko od istine priče kada vraćaju 49KM od 50KM. Sjećam se priloga na RTRS-u kada su jednog od njih pitali koliko dnevno "zarade", on reče 50, 60, 70KM...

A posebno me iritira onaj lik... uvijek ide sa ženom... prije je ona hodala trudna, pa sada nosaju i dijete... sumnjam da imaju preko 40 godina... što bi ljudi rekli on bi mogao volu rep iščupati... a priđe pa počne sa nekom pričaom da bi došao do toga da traži za mlijeko, ... a žena većinom ide par koraka iza njega.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kod nas jeste siromastvo veliko, ali iskreno receno veliki broj ljudi, a mladih ponajvise nece da radi. Lakse je sjediti u kuci i izlezavati se do 10-11h, i surfati internetom i tipkati telefonom koji financira mamina penzija od 200KM.
U selu ne mozes naci posteno radnika da ti pomogne oko nekih stvari, nama covjek dolazi iz desetog sela. A selo puno mladih nezaposlenih ljudi, zdravih muskaraca koji bi mogli zaraditi za dzeparca. Ali n-e-c-e. Lakse je sjediti pola dana pred lokalnom birtijom i piti pivu. Valjda nece da se ponize..da kosi travu kosilicom koja jos i sama ide, ne mora je ni gurati samo je treba usmjeriti kud da ide.
Takvima koji imaju i ruke i noge i koji ne izgledaju bolesno, njima ne dajem nista. Zavrni rukave i trazi posla. Ni meni ne pada sa neba. Posla ima, pa kakvog-takvog. Dovoljno da se kupi djeci mlijeka i hljeba. A sto neko nema za cigara i za pivu to nije moja briga.
Ko zeli da se bori i da prezivi snaci ce se nekako. Primjer zene koja je sa 30 godina ostala udovica sa dvoje maloljetne djece. Odmah posle smrti muza je potrazila posao, ustaje svaki dan tj noc u 03:00h i radi po 9 sati. Zena se bori, nije joj lako, ali se bori, mora zbog djece a i zbog sebe. Mogla je i ona uprtiti djecu i ici prositi; ali zasto kad posla ima.

Poslednji put menjao Leona dana 21 Jan 2011, 21:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ja u zivotu nisam vidio odvratnijih i odbojnijih ljudi od rumunskih Roma, cim ih vidim kako u grupi prolaze, narednih pola sata ne skidam ruku sa novcanika a pogled sa mojih stvari. Najjace mi je kad ih vidim, od njih 100 jedno 99 ih nosi staku, kao da ih je radjala kobila u galopu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ja u zivotu nisam vidio odvratnijih i odbojnijih ljudi od rumunskih Roma, cim ih vidim kako u grupi prolaze, narednih pola sata ne skidam ruku sa novcanika a pogled sa mojih stvari. Najjace mi je kad ih vidim, od njih 100 jedno 99 ih nosi staku, kao da ih je radjala kobila u galopu.

Gdje nadje ovo poredjenje?
Kad ne pado' sa stolice :lol: :lol: :lol: .

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Leona je napisao:
posto je dijabeticar, treba mu 8 maraka za lijek a nema. I muz se sazali i dadne mu 10KM. Covjek ode sav sretan. Lijepo je kad mozes nekome pomoci i ako nekome zaista treba ...

Ovako sam ja prije par godina dao nekih 3-4 KM zeni ispred knnizare preko puta Filozofskog, naspram apoteke Biljana. Kontam valjda me nije zajebala. I, ne prodje par dana, opet me ista startuje sa istom pricom na istom mjestu. Posavjetovao sam je da promijeni malo reon. I sad je vidjam po gradu sa kesicom iz apoteke, sara malo.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Znaci ipak je to sa receptom prevarant-fora. A covjek je izgledao bas kao da mu je potreban lijek. :-? Njima ce na dusu.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Niti ce se oni obogatiti od koje marke, niti cu ja postati siromasnija. Onima koji puse ne dam. Generalno dajem.

"Podasna ruka biva bogatija..."

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 23:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
blaf77 je napisao:
Leona je napisao:
posto je dijabeticar, treba mu 8 maraka za lijek a nema. I muz se sazali i dadne mu 10KM. Covjek ode sav sretan. Lijepo je kad mozes nekome pomoci i ako nekome zaista treba ...

Ovako sam ja prije par godina dao nekih 3-4 KM zeni ispred knnizare preko puta Filozofskog, naspram apoteke Biljana. Kontam valjda me nije zajebala. I, ne prodje par dana, opet me ista startuje sa istom pricom na istom mjestu. Posavjetovao sam je da promijeni malo reon. I sad je vidjam po gradu sa kesicom iz apoteke, sara malo.

Crvena kosa,kraća,izrast?Lice puno benova?Ako mislimo na istu osobu,ona krade.Hvatao je u sindiju,a i u zlatari nam je klepila ogrlice dvije,onakav rad sam vidio samo u filmovima.Sreća ima snimak pa su uhvatili.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 08:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Hristov je napisao:

Istina je ovo za Rumune totalno! Sad bih htio da se osvrnem na ovo što je jellyfish napisao kako je prosjačenje normalna stvar jer je li mi smo najnerazvijeniji i nezaposlenost je velika pa je normalno da ljudi prose jer nemaju. Zamislite sad Švajcarsku i njenu ekonomiju i socijalnu politiku i njen u odnosu na nas mizerni stepen nezaposlenosti. E sada zamislite grad veličine BL i više prosjaka nego u BL. Inače su ti prosjaci upravo ovi rumunski Romi! U zemlji u kojoj se za 10 minuta može naći posao koji će ta de prehrani barem za nekoliko dana uvijek se nađe neko ko će prositi jer je lakše kleknuti i moliti. S vremena na vrijeme se promjeni mjesto, to je standardna stvar jer baziranje samo na jedno područje nije dobro za "biznis"... :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
U Berlinu me prilazi mi prosjakinja i kaze: "speak english", i ja klimnem glavom za da. Dolazi, i daje mi neki papir u ruke, sa nekim tekstom. Tekst pocinje: "I am from Bosnia...", i cim sam vidio to, upitam je nesto na srpskom, ona cuti kao zalivena. Bilo jos par takvih slucajeva tih dana. A sve rumuni, tako nas blate gore, i kaljaju ionako nisko misljenje koje ljudi tamo imaju o nama.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 10:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Rumuni su takvi i u Rumuniji...Lopovi.Mojoj staroj čovjek gurnuo ruku u tašnu da ukrade novčanik dok je bila u Rumuniji.Sreća pa ga je tetak skontao.A još ih upozorili da se tamo krade nenormalno....

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bio je tako jedan lik ovdje , oko20-25 godina i uvijek imao istu pricu - pridje sa " do you speak english?" i onda ako se upecas, slozi pricu kako treba da se vrati za Bratislavu i da mu fali par eura. Jedan moj drug mu je dao pare i kad se vracao ,ovaj opet slozi istu pricu. Nakon sto mu je ovaj rekao da mu je vec dao pare i upitao u cemu je stos, ovaj mu isprica da je tu svaki dan po nekoliko sati i da zaradi oko 50€ dnevno. Prisao je naravno i meni i upitao da li govorim engleski. Ja sam onda njega upitao da ne ide mozda do Bratislave , na sta se samo nasmijesio i otisao traziti novu zrtvu.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 12:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
_zoka je napisao:
Rumuni su takvi i u Rumuniji...Lopovi.Mojoj staroj čovjek gurnuo ruku u tašnu da ukrade novčanik dok je bila u Rumuniji.Sreća pa ga je tetak skontao.A još ih upozorili da se tamo krade nenormalno....

Samo da raščlanimo pojmove, ja govorim o rumunskim Romima a ne o Rumunima generalno. Rumuni su generalno sasvim ok, niti su bolji niti lošiji od drugih naroda, znam ih par. Medjutim njihovi Romi, ima ih 500.000, su gori nekoliko puta od hrvatskih Roma (ovi bosanski nisu toliko upadljivi pa nisu odgovarajući za uporedjivanje). Oni su za mene sinonim za najpokvareniju sortu ljudi, razmislite malo zašto je Francuska žrtvovala svoj medjunarodni rejting da bi ih se riješila...

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 12:04 
Administrator
Korisnikov avatar

E,jbg,nije stara tražila ličnu kartu od njega.....I onako svi liče....

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 14:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Mozda nije bas za ovu temu,ali eventualno neko zna sta je bilo sa zapustenim tipom koji je zivio u takodje zapustenoj kuci u Brace Pavlica ulici,blizu Medicinske elektronike.Suvonjav ,celav i bradat lik,vatala me jeza svaki put kad ga vidim ,mene je u ratno doba kao klinca vise puta startovao za neku kintu .Neko mi je rekao da je navodno kasnije pokusao da napastvuje neke zene.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 16:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Kod nas jeste siromastvo veliko, ali iskreno receno veliki broj ljudi, a mladih ponajvise nece da radi. Lakse je sjediti u kuci i izlezavati se do 10-11h, i surfati internetom i tipkati telefonom koji financira mamina penzija od 200KM.

Leona nemoj da globalizuješ stvari. Uvijek je bilo betera i biće, ali skontaj da je nezaposlenost 43% zvanično. A dosta ljudi je kod naših gazda radilo po 12 sati i ne dobije ni 300 maraka u četiri puta, a čak ne dobije platu po tri mjeseca pa ko se opeče jednom...to tvoje zvuči kao kad bi se ja rugao komšiji što vozim BMW a on Yuga, kao da ne bi i on vozio isti da može.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]