banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 16:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2010, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Panzer je napisao:
Halpert je napisao:
Koja glupa rasprava na pošten iskaz hrvatske lingvističarke, pa zar mislite da Hrvati ne lome jezik i mozak na svemu što je u njihove školske udžbenike uvedeno od osamostaljenja? :D
Inače Eugene je dobro primjetio, mislio je reći da su Hrvati oprezni u svemu pa i u izražavanju (da im se umjesto 'sretan' ne omakne 'srećan') dok Srbi žive i izražavaju se kako im najviše odgovara - nije li to metafora i na neke druge stvari?

Kad spomenu ove udžbenike njihove sjetio sam se da mi je drugarica pričala da sada u hrvatskom jeziku ne postoje suglasnici i samoglasnici nego zatvorenici i otvorenici. Ovo je iz udžebnika za hrvatski jezik u jednom od razreda osnovne škole...

Zaista bih volio vidjeti i taj udžbenik. Prvi put čujem za te nazive, baš kao što sam čuo i za zrakomlat ali niko tako ne govori. Čak štaviše u Hrvatskoj i dalje govore aerodrom umjesto zračna luka. Na tabli u Splitu piše aerodrom.

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2010, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
hercegovac27 je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Prije bih rekao da su hrvatski i ruski na jednoj grani, a srpski i turski na drugoj grani.

Ja sve ovo pravdam srpskom redakcijom staroslovenskog jezika.

Zanima me koji narod svoj jezik zove samo jezik, kada u mobilnom telefonu listam jezike dodje naziv jezik, nikakve pripadnosti?

Ne znam koji model koristiš ali čak i u modelu telefona koji sam koristio prije par godina (siemens m55) pri odabiru jezika pisalo je srpski, ne serbian nego srpski.

Ne mislim na nas srpski jezik, vec neki narod u Evropi svoj jezik zove jednostavno jezik.

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2010, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
hercegovac27 je napisao:
Zaista bih volio vidjeti i taj udžbenik. Prvi put čujem za te nazive, baš kao što sam čuo i za zrakomlat ali niko tako ne govori. Čak štaviše u Hrvatskoj i dalje govore aerodrom umjesto zračna luka. Na tabli u Splitu piše aerodrom.

Masa tih riječi su zajebancija, a ne nešto što je Hrvatski književni jezik, Hrvati kažu zračna luka i ne znam kako bi se to drugačije reklo, a ako i stoji aerodrom u šta sumnjam onda je to stara tabla ostala još iz SFRJ.

Kao što je filozof primjetio sličnost između ruskog i hrvatskog jezika, e upravo ta različitost srpskog jezika u odnosu na ta dva slavenska jezika čini "zaprljanost" srpskog jezika stranim riječima, odnosno riječima koje nemaju slavenski korijen.

Tako npr. Hrvati imaju lijepu hrvatsku riječ slavenskog korijena "hlače", dok Srbi kažu "pantalone" strana riječ čij je korijen u nekom ne slavenskom jeziku čini mi se romanskom.
Hrvati kažu lijepu hrvatsku riječ slavenskog korijena "tisuća" (koju su i srbi nekad koristili), dok srbi kažu "hiljada" strana riječ grčkog korijena.

Ovako bi se moglo satima, činjenica je da Srpski jezik skoro da i ne postoji kao takav, jer danas ako se usudiš da među srbima govoriš srpski koristeći srpske riječi slavenskog korijena lako možeš biti proglašen ustašom i pretučen :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 09:31 
Stara kuka
Stara kuka

U Hrvatskoj nijedna stara tabla nije ostala. Nije to Srbija da u sred Zrenjanina stoji tabla koja označava koliko je udaljen granični prelaz ka S.R. Rumuniji (socijalistička republika). Čak i na TV Nova a pogotovo na RTL-u "omakne" im se aerodrom. Jezik je živa materija i konstantno se mijenja. Usvajanje novih i tuđih riječi sasvim je normalna pojava. Meni su u hrvatskom ne sviđa to vađenje iz naftalina riječi koje su nekada upotrebljavale i koje ni oni sami ne razumiju.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Meni su u hrvatskom ne sviđa to vađenje iz naftalina riječi koje su nekada upotrebljavale i koje ni oni sami ne razumiju.

Kao naprimjer?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 12:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
eugene of savoy je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Meni su u hrvatskom ne sviđa to vađenje iz naftalina riječi koje su nekada upotrebljavale i koje ni oni sami ne razumiju.

Kao naprimjer?

Promidžba.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Zozon je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Kao naprimjer?

Promidžba.

Koštovnik.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Naobrazba.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zna li ko sta je glasovir? :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Zna li ko sta je glasovir? :)

Klavir. Mene je jedno uvijek zanimalo. Ako se u srpskom muzika i za nekog se kaže da je muzikalan da li se onda u hrvatskom kaže da je glazbalan? :confused4:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 13:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali ima izuzetaka od pravila, hrvatski filozofi ce reci tvar, a srpski materija medjutim i jedni i drugi ce reci materijalizam.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zozon je napisao:
Naobrazba.

Naravno da je naobrazba, ali bi zato Srbi rekli edukacija prava srpska riječ skavenskog korijena :roll:
Zozon je napisao:
Promidžba

Naravno da je promidžba, ali bi zato Srbi rekli marketing što je opet stara srpska riječ slavenskog korijena :roll:
Naravno da je glazba, srbi kažu muzika što je opet stara srpska riječ :lol:
itd. itd.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zozon je napisao:
Naobrazba.

Naravno da je naobrazba, ali bi zato Srbi rekli edukacija prava srpska riječ skavenskog korijena :roll:
Zozon je napisao:
Promidžba

Naravno da je promidžba, ali bi zato Srbi rekli marketing što je opet stara srpska riječ slavenskog korijena :roll:
itd. itd.

Eugene Savojski vidim ja da ti puno vode tjeraš na svoj mlin pa bih te molio da malo i nama ostaviš te vode... ;)

Neće Srbi reći edukacija nego će reći obrazovanje i neće reći marketing nego će reći promocija iako iako mi i to vuče na anglizam ali opet mi promidžba više izopačeno zvuči. Sa druge strane čisto sumnjam da Hrvati u prevelikoj mjeri u svakodnevnom govoru koriste svoje domaće riječi kao što su promidžba i naobrazba tako da ne lupaj više sa tim, mnogo su/ste više pod uticajem zapada nego Srbi pa samim tim im/vam je i jezik pod uticajem istog. Više im to dođe za promidžbu hrvatkskog jezika u medijima i izdvajanja istog od ostalih jezika južnoslovenske grupe.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Ali ima izuzetaka od pravila, hrvatski filozofi ce reci tvar, a srpski materija medjutim i jedni i drugi ce reci materijalizam.

Mislim da te kontradiktornosti najviše i bole hrvatske lingviste.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka

Zozon je napisao:
Naobrazba.

Zozon je napisao:
Promidžba

itd. itd.

Promidžba promovisanje, promocija! Stvarno kako kažu kada je neko nadaren za muziku. Glazbalan ne kažu. Glasovir ni oni ne upotrebljavaju. Prije ćeš to čuti ovdje u Hercegovini nego u Hrvatskoj. Prije rata s obzirom da smo učili srpsko-hrvatski učili smo obje varijante i istočnu i zapadnu. Učili smo npr. da su trotoar i pločnik sinonimi. Hrvati su u međuvremenu pločnik zamijenili sa nogostup. Ni sam ne znam zašto! Što se tiče toga da u hrvatskom jeziku postoji više slavenskih riječi nego u srpskom čitao sam da su Hrvati uslijed odbrane od germanizacije za vrijeme K & K monarhije nastojali da zadrže što više svojih riječi. Srbi baš i nisu bili u takvoj situaciji još ako uzmemo u obzir činjenicu da je srpski jezik bio jezik diplomatije i vojske u Otomanskom carstvu što opet ne opravdava ovoliki broj tuđica u srpskom jeziku. Hrvati s druge strane pretjeruju u izmišljanju novih riječi a to čine samo zbog toga da bi se u što je moguće većoj mjeri razlikovao od srpskog. Srbi s druge strane odustaju i od latinice i za svoje pismo smatraju isključivo ćirilicu zbog čega se dogodio presedan da se u SAD-u djela Crnjanskog podvode pod hrvatsku književnost. Opet pravimo iste greške!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mi Srbi kazemo prosvjeta.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Sve to ali kada sam na dnevniku HRT-a cuo da je neki borac za zasluge dobio samokres :-?

Da bih na slici video da mu je urucen pistolj :)

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Hertzog je napisao:
Sve to ali kada sam na dnevniku HRT-a cuo da je neki borac za zasluge dobio samokres :-?

Možda zato kod njih toliko PTSP-a, oni ratovali, a ovi im da se sami krešu, ccc.

Spoiler:
Još samo da neko objasni šta je samokres. Kubura? :)
Aha, pištolj.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A da, najogavnije mi je kad Srbi kažu "sekretar" ili "sekreterijat" vjerovatno od eng. riječi secret, dok Hrvati koriste hrvatsku riječ "tajnik", "tajništvo" ili "povjerenstvo", ili pak kad Srbi kažu "direktno" opet neki eng. ili lat. dok Hrvati i tu imaju hrvatsku riječ "izravno", Ili kad Srbi kažu "centralna izborna komisija", ovde je samo riječ "izborna" srpska i slavenska, dok će Hrvati reći "središnje izborno povjerenstvo" gdje su sve riječi hrvatske i slavenske, i tako bi mogli do prekosutra.
Opet napominjem, srpski jezik kao jedan od slavenskih jezika je spao na tako niske grane da je vrijedan podsmjeha i prezira zahvaljujući jedino i samo Srbima

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
donekle se slazem sa eugenom..u pravu je sa nekim primjerima.. ali opet meni hrvati zvuce odbojno sa svojim jezikom, dzaba im tisuce i promidzbe..
a i kod Srba se dijeli jezik..mi pricamo drugacije nego oni u Srbiji (ijekavica-ekavica, kod nas tava kod njih tiganj, mrkva-sargarepa, riza-pirinac , sir - kackavalj...kod nas varenika kod njih mleko :D ..) i nekako mi je neprirodno to sto kod nas puno mladih , a i onih malo starijih, sve vise koriste ekavicu? Bas je dosta primjetno u BL..
U srpskom jeziku ima i dosta turcizma, npr komsija je ja mislim turska rijec, dok susjed nije..a o nasim prostorima da ne pricam; pendzer, masala, asikovati, "vala" , sevap itd..

Nego jel istina da se u HR za oralni sex kaze Kresimir Zubak?? :lol:

Majka je naš početak i kraj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]