banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 13:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2010, 19:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
_zoka je napisao:
@jellyfish.....
Ti se kuneš u ljudska prava.......Gdje ovdje pravo muslimana,normalnog vjerujućeg čovjeka, da se svaka šuša ne sprda sa najsvetijim stvarima u njegovoj religiji?Ili po tebi vrijedi ona "u šali pa uvali"......

Cenzura i gusenje slobode govora nisu ljudska prava. Ja dok ne govorim neistine o nekome, mogu da se sprdam sa cim god hocu. Ove muslimane sto hoce cenzuru treba pokupit i deportovat u Saudijsku Arabiju ili Iran da tamo uzivaju u drustvu koje im odgovara. Nasilje protiv slobodne misli nema mjesta u modernom svijetu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Time trek je napisao:
_zoka je napisao:
@jellyfish.....
Ti se kuneš u ljudska prava.......Gdje ovdje pravo muslimana,normalnog vjerujućeg čovjeka, da se svaka šuša ne sprda sa najsvetijim stvarima u njegovoj religiji?Ili po tebi vrijedi ona "u šali pa uvali"......

Cenzura i gusenje slobode govora nisu ljudska prava. Ja dok ne govorim neistine o nekome, mogu da se sprdam sa cim god hocu. Ove muslimane sto hoce cenzuru treba pokupit i deportovat u Saudijsku Arabiju ili Iran da tamo uzivaju u drustvu koje im odgovara. Nasilje protiv slobodne misli nema mjesta u modernom svijetu.

Sloboda štampe i sloboda govora su zagarantovani ustavom Kraljevine Švedske i vjerovatno su u pisanoj formi najstariji na svijetu. Tome se svi dive, ali ono što ipak svi ne znaju je da ta sloboda nije apsolutna. Taj umjetnik nije smio da uradi sa kraljevom slikom to što je uradio sa Muhamedovom, jer bi u tom slučaju mogao biti optužen (i osuđen za podrivanje ustavnog poretka - kralj, niti bilo koji član kraljevske porodice se ne može tako "tretirati", npr. insuinirati homoseksualizam, pedofilija i tome slično, bila to istina ili ne).
Postoji u švedskom krivičnom zakonu krivično djelo koje se zove "izazivanje i raspirivanje mržnje prema narodnoj grupi (bilo da je ta grupa nacionalna, vjerska ili "svjetonazorna" poput homoseksualaca, pa mi nije jasno zašto se taj samozvani umjetnik (niko za njega nije ni čuo prije ovih epizoda sa Muhamedom) nije našao pod lupom istražnih organa, jer predstavlja indirektnu opasnos po državnu sigurnost, raspirujući tenzije koje tinjaju ispod površine, sasvim nepotrebno.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Neka se covjek i dalje "izrazava", kad se vec njegova potreba za "izrazavanjem" moze pomiriti sa cinjenicom da mu je citava porodica 24h dnevno pod policijskom zastitom, a valjda ce vec naci neko objasnjenje svojoj djeci zasto ne mogu izaci iz kuce bez pratnje policije ... :angry3:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Hristov je napisao:
Neka se covjek i dalje "izrazava", kad se vec njegova potreba za "izrazavanjem" moze pomiriti sa cinjenicom da mu je citava porodica 24h dnevno pod policijskom zastitom, a valjda ce vec naci neko objasnjenje svojoj djeci zasto ne mogu izaci iz kuce bez pratnje policije ... :angry3:

Ma nek se izražava, ako se to uopšte može nazvati izražavanjem. Žali bože, ako ga koknu, djela bi mu mogla dobiti na cijeni, šteta samo što mu je opus beznačajan, da ne kažem nepostojeći, tako da mu se može desiti da porodici nakon njega ostane od šake do lakta.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
pa mi nije jasno zašto se taj samozvani umjetnik (niko za njega nije ni čuo prije ovih epizoda sa Muhamedom) nije našao pod lupom istražnih organa, jer predstavlja indirektnu opasnos po državnu sigurnost, raspirujući tenzije koje tinjaju ispod površine, sasvim nepotrebno.

Nema tu elemenata za krivicno gonjenje ili istragu, tako da ne stoji ova tvrdnja....da ima , davno bi ga procesuirali, ovdje je to ko svicarski sat... S druge strane ovi sto njega proganjaju i prijete, pushe kazne i prijave, a normalni muslimani i dzemati se vecinom ogradjuju i distanciraju od svake vrste akcija... Kao sto se vecina Svedjana ne identifikuje s "umjetnikom" niti dijeli i upraznjava njegove demokratske egzibicije, tako se i vecina muslimana u Svedskoj ne izrazava na ekstreman nacin povodom istih....hvala bogu...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zasto bi ga gonili. Nije nikom nista uradio sto nebi sebi pozelio. Jer on jednako pravi karikature i na svoj racun i na racun svoje religije i podrzava razlicitost misljenja za razliku od jednoumnog ekstremizma u bilo kojoj religiji.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Zasto bi ga gonili. Nije nikom nista uradio sto nebi sebi pozelio. Jer on jednako pravi karikature i na svoj racun i na racun svoje religije i podrzava razlicitost misljenja za razliku od jednoumnog ekstremizma u bilo kojoj religiji.

Ako stvari postavimo ovako:

Poznajes lika koji ima suprugu kojoj svakodnevno je.. mrtvu mater, vrijedja je i omalovazava, kao i svoju djecu... Naidjes ti sa svojom familijom, koju respektujes i volis iznad svega na svijetu, te iako tebi nikad na pamet ne bi palo da to ijednoj uradis, on ima pravo da izrazi isto prema tvojima jer se slicno odnosi i prema sopstvenom... Ja znam, kao i ti stotine likova sto bi mu facu razvalilo za ovo, i da li ih to cini jednoumnim ekstremistima? Bas sve nije za pod noge baciti, jos uvijek?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 00:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Da to sto uzimas zakon u svoje ruke i siris nasilje te cini jednoumnim ekstremistom za kojeg nema mjesta u modernom drustvu. Inace dolazimo na situaciju da se ko oni momci ganjamo bombama i pistoljima po gradu.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 01:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
ERROR je napisao:
jellyfish je napisao:

Ako stvari postavimo ovako:

Poznajes lika koji ima suprugu kojoj svakodnevno je.. mrtvu mater, vrijedja je i omalovazava, kao i svoju djecu... Naidjes ti sa svojom familijom, koju respektujes i volis iznad svega na svijetu, te iako tebi nikad na pamet ne bi palo da to ijednoj uradis, on ima pravo da izrazi isto prema tvojima jer se slicno odnosi i prema sopstvenom... Ja znam, kao i ti stotine likova sto bi mu facu razvalilo za ovo, i da li ih to cini jednoumnim ekstremistima? Bas sve nije za pod noge baciti, jos uvijek?

:roll:
Лоше си "поставио ствари".

Тај карикатуриста није никога тукао нити је пришао некоме на улици и вријеђао га.
Он је организовао предавања на која су посјетиоци могли доћи. Вјерујем да нико није тјерао људе да иду на то предавање.
И пустио је изгледа филм другог аутора!

А можда би га напали да није пустио ниједан филм, да је можда трепнуо оком итд. Можда је то био само разлог за напад и покушај обрачуна за цртање карикатура. Уосталом, како написа Џелифиш, он својим другим карикатурама исмијава и себе и своју религију.

Понављам, зар је насиље рјешење? Пишем сада само о овом случају са карикатуристом.
Батине, како то предлажу чак и неки који пишу на овој теми. :roll:
Да ли је то начин? Да се насиљем реагује на предавања?

Умјесто дужег одгогора копираћу пост Тајм Трека који ти је одговорио ријечима:
Time trek je napisao:
Da to sto uzimas zakon u svoje ruke i siris nasilje te cini jednoumnim ekstremistom za kojeg nema mjesta u modernom drustvu.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Hristov je napisao:

Da, i ja kazem, zasto mu je to potrebno?! :-? Navalio i navalio...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 07:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
jellyfish je napisao:

Svojim "poslom" se sprda citavom svijetu. A i sobom. Kako onda neko moze reci "ne radi nista lose"?! hm... ok..vid umjetnosti, umjetnost je sirok pojam ... ali ako ti ta umjetnost radi o glavi i o glavi tvoje djece, onda ce razuman i pametan covjek skontati da nesto nije u redu...
Ne znam, ja ga ne razumijem nimalo. Kao sto ne razumijem ni ove sto dizu toliku prasinu oko toga.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 08:49 
Citiraj:
ali ako ti ta umjetnost radi o glavi i o glavi tvoje djece, onda ce razuman i pametan covjek skontati da nesto nije u redu...

Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Davno je 'neko' rekao - boze, oprosti im, to sto rade valjda ne znaju... Ista stvar vazi za isprane mozgove, koji liku prijete i napadaju ga, neobrazovani i zatucani... S druge strane, on i oni koji ga podrzavaju, bi trebali znati bolje, jer niko pametan ne vidi smisao ovog sto radi. Pravo ima, ali smisla i logike?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Klasican idiot. Svaka reklama (pa makar i antireklama) je dobra. Mrzim kad vidim kakve spodobe traze utociste pod plastom "ljudskih prava". Fuj!!! Neka je dobio po labrnji. Kao sto Tensa kaze...kad guzica trazi cepa...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Možda ovaj lik i nije neki umjetnik, ali u svakom slučaju ne smatram da je budala što je doveo sebe i svoje u opasnost, što neće da se pogne i ćuti. Smisao i logika možda nisu vidljivi na prvi pogled. Ali treba uzeti u obzir da ovo nije prvi put da muslimani (ne svi, naravno) prijete smrću ili ubijaju ljude koji u određenom umjetničkom kontektu obrađuju islamske teme (Salman Ruždi je možda i najpoznatiji primjer u skorijoj istoriji). To nam govori da nije sve do ''provokatora''. I montipajtonovci su često bili provokatori, pa su i dan danas živi i zdravi (neki nisu, doduše). Da li bi bilo isto, da su snimili, recimo, ''Life of Ahhmad'' ili nešto slično?

Činjenica je da je ponekad linija između slobode govora i govora mržnje veoma tanka. Ali, kao što je neko već lijepo rekao, niko nema pravo da uzima zakon u svoje ruke, već, ako smatra da je u pitanju govor mržnje, zadovoljenje traži legalnim putem.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pogledao sam video, ono je smijurija cista, covjek je antiislamista i njegova provokacija je cisto politicka, umjetnost tu nema sta da trazi. Mislim, ja stvarno pokusavam da odglumim umjetnicku dusu dok gledam video i da vidim nesto sto ce me baciti u umjetnicki zanos, ali vidim samo perverziju i blasfemiju. Zeludac mi se okretao dok sam gledao video. Kako ljudi proturaju svoje perverzne sklonosti na konto umjetnosti i slobode izrazavanja, to je cudo jedno.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
Hristov je napisao:
Pogledao sam video, ono je smijurija cista, covjek je antiislamista i njegova provokacija je cisto politicka, umjetnost tu nema sta da trazi. Mislim, ja stvarno pokusavam da odglumim umjetnicku dusu dok gledam video i da vidim nesto sto ce me baciti u umjetnicki zanos, ali vidim samo perverziju i blasfemiju. Zeludac mi se okretao dok sam gledao video. Kako ljudi proturaju svoje perverzne sklonosti na konto umjetnosti i slobode izrazavanja, to je cudo jedno.

Кажу да није његов филм, већ другог аутора.

Тебе нико није тјерао да гледаш тај филм. А питање је да ли би га ти погледао да није напад на карикатуристу добио толики публицитет. Да ли би ми овдје уопште коментарисали то предавање да је оно прошло мирно и без инцидената? Да ли би снимке предавања обишле планету, да није било тог напада?

Poslednji put menjao Tupko dana 14 Maj 2010, 14:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Covjek je karikaturista. Sta vi ocekujete od njega. Da kad god se ko naljuti na njegovu salu ovaj da popusti. Pa upravo u tome i jeste smisao, da se ne predaje. Kad oni mogu biti toliko bezobrazni pa navaljivati na njega, onda zarad slobode rijeci treba da se ne predaje. Ionako su Evropljani previse popustili islamistima, kako je krenulo za 100 do 200 godina ce Evropa biti Saudijska arabija ako ovako nastavi. Pa dokle vise popustati. Sto vise popustaju oni su bezobrazniji i oholiji i zbog najmanje sitnice ubijaju. Ako je doslo dotle da pale ambasade i ubijaju ljudi zbog jedne karikature, e onda treba nabijati mak na konac i ne predavati se, jer njima kad das prst hoce cijelu ruku. Svaka cast ovom karikaturisti, da svi tako razmisljaju Evropa nebi bila za 200 godina dzamahirija, ali sa ovim mlakonjama izgleda da ce biti. Jer hriscanin u islamskim zemljama ne smije ni prdnuti da ne bude kaznjen, a islamisti ocekuju da seru na glavu Evropljanima i da ovi to podnose smijeseci se. Pa sto je previse, previse je.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, Iranac je autor, ali to ne mijenja nista u cinjenici da je ovaj zapeo za muslimane i Muhameda. I meni smeta mnogo toga kod muslimana, najvise musko-sovinisticki odnos prema zenama, ali da pravim karikaturu od njihovih svetinja mi ne pada na pamet. Podsjeca me na onog "umjetnika" sto je napravio kao neki "opus" gdje Mladica predstavllja kao Hitlera. Ala umjetnosti, da se onesvijestis od ljepote :confused3:

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Allah Akbar ili na nasem Allahu Ekber znaci Bog je velik ne pomoz' boze

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]