Vader, не знам шта је теби одлично у уводном тексту. Обична пропаганда против ЕУ.
Ништа у животу није црно-бијело, све је сиво. И у животу се бира између нијанси сиве, тражи се најбоље могуће рјешење. Тако је и са ЕУ. Да, улазак неке земље у ЕУ има и лоше стране и о томе треба причати. Али овај текст је пун бесмислица и глупости.
На примјер:
Citiraj:
Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumuna koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion.
Шта је поента овог пасуса? Грађанин Словеније губи посао због тамо неког Румуна. Оно што не пише овдје је да грађанин Аустрије (рецимо љекар) губи посао у Аустрији због тамо неког Словенца (који је такође љекар) јер Словенац пристаје да ради за мању лову. Онда тај љекар Аустријанац иду у Њемачку јер су тамо докторске плате још веће и "отима" посао неком Нијемцу.
Ако је вама ово озбиљан аргумент против ЕУ, онда нема потребе да причамо! Капитализам, слободно кретање капитала, робе и људи. То је све постојало деценијама прије ЕУ, то нема везе са тим је ли Словенија у ЕУ или није.
И да, то ме подсјећа на ону локалну "дошли Босанци у Београд деведесетих, па отимају посао нама правим Београђанима". Или слично са отимањем посла правим Бањалучанима...
Citiraj:
Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje.
Бесмислица, ово нема везе са тим је ли Бугарска у ЕУ или није. Ево ми нисмо у ЕУ па увозимо воће и поврће. Ријеч је о томе да живимо у 21. вијеку и да не постоји затворено тржиште. Трговац који продаје поврће у Бугарској има слободу: купити поврће од локалног произвођача или из увоза. Опет, то нема везе са ЕУ.
Citiraj:
Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.
Шабане драги! Какво демагошко лупетање!
Ти Мађари су раније радили у тим виноградима. Ти виногради нису били њихови већ државни (шта год то значило, за детаље проучити дјела Е. Кардеља и К. Маркса). За свој рад у виноградима добијали су блату. Дакле, били су унајмљени да раде посао и за то су добијали новац. Дакле, и раније су били најамни радници.
Да су ти Мађари стварно били власници винограда, не би живјели од плате већ од дивиденди које би добијали од профита тих винограда. Како то није био случај, онда нису ни били власници.
И онда долазе зли Енглези и постају власници тих винограда.
Питање: шта ја као грађанин ове земље имам од тога је ли власник рецимо неког воћњака у Поткозарју неки Хенри из Лондона или Мирослав Мишковић (који је као мој)? Или неки бајо са Мањаче? Зашто је за мене и за ову државу боље да је власник тог воћњака тај бајо са Мањаче а не Хенри из Лондона? Конкретно!
Али опет, то све нема везе са ЕУ. Ево ми нисмо у ЕУ, па имаш стране власнике фирми које су некад биле "наше"!
Citiraj:
Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.
Демагогија!
Чешка је имала референдум и приступила је ЕУ. Нико је није натјерао на то.
Сад им лоше у ЕУ? Супер, нека направе референдум о изласку из ЕУ. Све остало је демагогија и популизам (као Клаус пркоси Европи јер пред његовим кабинетом не виси застава ЕУ).
Citiraj:
Prošle godine u veljači sam jedne nedjelje u vijestima na radiju u osam sati čuo u špici krajnje uznemirujuću vijest - U Mađarskoj građani nezadovoljni s EU izišli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vijesti, međutim Mađarska se nije više spominjala. Navečer sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom događaju ni riječi.
Опет замјена теза!
Грађани који демонстрирају у Мађарској нису незадовољни са ЕУ, они су незадовољни са условима у којима живе (колике су им плате и остало). Ти грађани имају владу која доминантно утиче на то какви су услови у којима живе. Ти грађани су имали референдум и одлучили да приступе ЕУ. Демократија подразумјева право (да одлучујеш, да бираш власт), али и обавезу (рецимо, да сносиш посљедице својих одлука, поготово лоших одлука).
И тако даље... немам више времена да појашњавам овај текст.