banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 07:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Tekst je izvrstan, da sam Hrvat napisao bih ga potpuno isto osim rečenice: "Ja jesam za EU..."
Ja nisam. Ja sam za nešto drugo, o čemu je još rano pričati, ali zasad sam za YU, doduše na novim osnovama sagrađenu iz koje će onda prouzaći "ono pravo".
Na forumu politika na nekim temama iznosio doslovno iste ili 90% iste rečenice kao ovaj čovjek, kao i na ovom podforumu i temi "Zapad da i li ne...".
Dakle slažem se sa ovim veoma, i milo mi je da ima ljudi koji razmišljaju toliko slično kao i ja!
Budi se istok i zapad, polako ali sigurno!

Što se Rumuna kamiondžija tiče, to je zato što je "Rumun" jedinica za jeftinu radnu snagu u EU.
Što se tiče Mađarskog vina, vrlo je dobro, a uvjerio sam se koliko su Mađari na njega ponosni...

I na kraju, reći ću ponovo i ponovo i ponovo, da budem nasuprot opšteprihvaćenoj LAŽI i dogmi koja nam se sistematski plasira:
"SAMO JAKO GLUP ČOVJEK MOŽE DA ŽELI DA UĐEMO U EU!"

_zoka, u vezi novca, rekao bih ovo: novac nije sam po sebi zlo, on je u principu prilično inteligentno rješenje za problem univerzalnog izražavanja vrijednosti radi međusobne razmjene nečega (tj. bilo čega).Ali, glavni problem sa novcem je ovaj: KO ili ŠTA mu daje vrijednost. Sada je to jedna velika MAGLA, ali ne mora tako da bude...
I uopšte nije problem to što sve više dominira "bezgotovinski" novac, naprotiv, to MOŽE da se pretvori u nešto super dobro, iako sadašnji gospodari to i ne slute i pletu svoje mreže, ne znajući da će im se te mreže kad ih ispletu istrgnuti iz ruku...Ne zaboravi, ima Neko ko njihove spletke koje su usmjerene na porobljavanje ljudi može da preokrene u nešto sasvim suprotno od toga...I hoće! Rješenje koje sve dovodi na svoje mjesto je u stvari vrlo jednostavno.
Međutim, još je rano da se to iznosi... Zasad je dobro da se o tim stvarima razmišlja i da se ne potpada pod uticaj ispirača mozgova.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vader je napisao:
LemiGO je napisao:
necemo mi uci u tu tvorevinu, nego ce nas uzeti ko dijete zvecku

Nećemo ući u EU jer EU neće postojati toliko dugo da bi mi mogli ući :)

I ja mislim. Nama uvijek zakasni voz. A ko zna zasta je to dobro. :D :)

Moja omiljena aktuelna
Spoiler:
Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili
nama je lepo, taman kako smo zasluzili

Jako dobar uvodni tekst. Samo sto bih dodala da ni u Austriji nije bas toliko sjajno ( kao sto je bilo ). Ima dosta pritiska na poslu. Najgore sto sefovi mnogo traze, imaju tu neku svoju zadatu normu "kako bi se trebalo raditi" , a ljudi nisu masine ... a ko te pita. Sve gora i gora vremena dolaze. Ja sam ubjedjena da cemo za koju godinu svi ili barem vecina vratiti se na svoje. Ja sigurno. A znam i za mnoge druge.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Time trek je napisao:
Teorije zavjere..... Tekstovi su neozbiljni, cudi me da se Masoni jos nisu spomenuli.

Najlakse je reci da je to teorija zavjere. Vec sam govorio da sebe ne smatram pobornikom teorija zavjere ali malo sopstvenog istrazivanja i razmisljanja glavom (a ne gutanja onoga sto cujemo preko medija) ne skodi.
Evo vezano za temu, dokumentarac koji je spremila Naomi Klein o svjetskim brendovima i multinacionalnim kompanijama: kako osvajaju trziste i kako eksploatisu radnike:
http://www.youtube.com/watch?v=lDTG_e7I4hU

Dalje u related videos imate ostale dijelove.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
1. Prvi tekst ima dosta nelogicnosti: Kamioni i Rumuni ne idu zajedno, da je spomenuo Turke pa i nekako. Ali Turska nije u EU.

Sad mi pade na pamet.....Vjerovatno to ima veze sa zapošljavanjem radne snage iz inostranstva....Lakše je vjerovatno zaposliti Rumuna,koji je "državljanin" EU,nego Turčina koji nije.....
Aragorn je napisao:

_zoka, u vezi novca, rekao bih ovo: novac nije sam po sebi zlo, on je u principu prilično inteligentno rješenje za problem univerzalnog izražavanja vrijednosti radi međusobne razmjene nečega (tj. bilo čega).Ali, glavni problem sa novcem je ovaj: KO ili ŠTA mu daje vrijednost. Sada je to jedna velika MAGLA, ali ne mora tako da bude...
Mislim da je više problem što novac više nema pokriće u ničemu,on je sada više fiktivna stvar,magla......a mi za maglu prodajemo stvarna bogatstva......

Ne nađoh onaj članak što sam mislio...ustvari to je priča,metafora....pa ću probati da je prepričam....

Porodičan čovjek,solidnih primanja,sa nekretninom u vlasništvu....stan u zgradi,recimo.....Živi normalno svoj život.U ulaz mu se doseli novi komšija,fin pristojan čovjek,trgovac nekretninama....Skladno žive....U jednom momentu porodičnom čovjeku se dijete razboli,jedini spas je skupa operacija.Da bi došao do toga novca mora prodati taj sta.Ljubazni komšija mu se ponudi da kupi stan,odmah,doduše za nešto manju vrijednost od tržišne ali čovjeku su hitno potrebne pare i on pristaje....Odmah dobija novac,dijete odlazi na operaciju,sve se dobro završava....Poslije par godina potucanja po tuđim stanovima i podstanarskog života u gradu sreće svoga bivšeg komšiju.Raspričaju se oni i dođu do teme stana.....Komšija mu da ideju da otkupi svoj stan natrag.Ali cijena naravno nije ni približna onoj koju je dobio za stan.Međutim,ljubazni komšija ima dobrog prijatelja bankara koji će mu dati "povoljan" kredit.......

Priča je puno bolja u originalu ali mislim da se vidi poenta.....Mi smo taj porodični čovjek,a EU je ljubazni komšija.....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Dobro ljudi, ja zivim u EU, jednoj od zemalja koje nisu jako uticajne, ali su ipak dobrostojece, te koriste pogodnosti i trpe "neugodnosti" koje proiznosi clanstvo. U slucaju balkanskih zemalja, sta je realna alternativa? I ovdje postoje EU- skeptici, kao i EU zagovaraci, ali je fakat da ta ista globalizacija nije produkt ni patent samo te iste EU i ovdje su to shvatili, te vode politku - prikljuci se i pokusaj uticati. Amerika vec odavno diktira zakone i pravila igre, azijska ekonomija i industrija se siri i jaca, tekstilnu industriju su skroz preuzeli, automobilska i druge su na putu, sta nam je alternativa? Pustiti da sve tece svojim tokom, te da nas popapaju jedne po jedne, ili se pokusati sloziti u jednu ekonomsku zajednicu, koja ce pokusati da parira na svoj nacin? Svijet je dzungla, pravde i prava za male nema, pitanje je samo, da li se prikljuciti grupi koja nam je najbliza,nadajuci se nekoj koristi i za nas, ili mislite da ce neki daleki kosooki ili garavi imati vise milosti prema nama?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
_zoka, pogresno ti je palo na pamet, jer postoji bum transportnih firmi iz Turske. Koja naravno nije u EU, ali sa istom ima mnogobrojne trgovinske sporazume. Zbog nizih poreza u Turskoj, uopste nije potrebna firma registrovana na tlu EU, a samim tim nije potreban ni vozac, drazavljanin EU. Ako mi ne vjerujete, pravac nadvoznjak u Okucanima, pa izvolite prebrojte kamione iz Rumunije.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@error, tako nekako...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 21:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
_zoka, pogresno ti je palo na pamet, jer postoji bum transportnih firmi iz Turske. Koja naravno nije u EU, ali sa istom ima mnogobrojne trgovinske sporazume. Zbog nizih poreza u Turskoj, uopste nije potrebna firma registrovana na tlu EU, a samim tim nije potreban ni vozac, drazavljanin EU. Ako mi ne vjerujete, pravac nadvoznjak u Okucanima, pa izvolite prebrojte kamione iz Rumunije.

More bit.....nisam uputit..... :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 22:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pazi, ni ja ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vidim ovdje su sad uglavnom protivnici EU. Naravno postujem vase misljenje, ali da li ste se pitali kad ste citali ovo o izrabljivanju, koliko je kod nas vece izrabljivanje? Ako nam je tako dobro bez EU zasto svi bjeze u EU, kom god se ukaze prilika? Zasto kod nas kasne plate mjesecima dok tamo dolaze tacno u dan? Zasto je naglo porastao standard u zemljama koje su usle u EU 2004 dok se kod nas smanjio ili u najboljem slucaju ostao isti?
Ne znam da li ce postojati EU dugo ili ne, ali chinjenica je da je alternativa EU postojece stanje, koje je kako vidimo daleko gore nego u EU. Jedina razlika je sto su sad izrabljivaci domaci, a tad strani. S tim da kod stranih dobijes vise od kolaca nego domacih, sto ce reci koja je alternativa bolja.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 23:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ERROR je napisao:
U slucaju balkanskih zemalja, sta je realna alternativa?

jellyfish je napisao:
ali chinjenica je da je alternativa EU postojece stanje

Kad se uoči da je EU veoma daleko od nečega bajnog pravo razmišljanje je razmišljanje o alternativi. Ali tu mnogi čine greške. Glavna i najčešća greška je ta što se alternative traže u nečemu što već postoji (pa se kaže "ma EU je ipak bolja od ovog sada..." ili "EU je bolja od okretanja Rusiji"), umjesto da se razmišlja malo dublje i bolje i dalje pa da se traže alternative u nečemu sasvim novom, u nečemu zdravom, na zdravim osnovama a ne na izrabljivanju bilo koga. A u "tom novom" je ono što će biti, htio to neko ili ne. Svi koji se budu borili da sačuvaju bilo koji od sadašnjih sistema (koji su svi promašeni) će biti uklonjeni, gubiće moć i ugled, ništa ih se neće pitati, biće "donji". Sve što ima loše temelje, sve što je građeno na pijesku a ne na kamenu, sve to će se prije ili kasnije urušiti, ma kako mu se u međuvremenu ukrašavala fasada da bi gledaocima izgledalo lijepo. To što su u EU neke stvari bolje nego kod nas ne znači ništa. Tim prije što se otvoreno iznose i brojni nedostaci o toj EU koji se ne smiju zanemarivati pod izgovorm "ali kod nas je još lošije". Uopšte ne vidim smisao u tome da se loš sistem mijenja za drugi koji je takođe loš, u nečemu možda bolji a u nečemu možda lošji, ali sve ukupno loš. To nema logike. Pogotovo dugoročno gledano. Mnogo je zdraviji pravac razmišljanja onaj koji kaže: ajde da vidimo šta je bolje i od jednog i od drugog i od bilo kojeg do sada poznatog sistema, pa da se zasuču rukavi i da se radi na realizaciji toga.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 23:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kriza (i) u EU

12.05.2010.
Spas Grčke će Nijemci platiti skupljim knjigama i lošijom socijalnom zaštitom
NAKON što je Njemačka pristala sa 123 milijarde eura spašavati krahirale ekonomije europskih država, sada se moraju suočiti i sa stanjem svoga proračuna, a sve se više čuju najave o smanjivanju socijalnih prava i podizanju stope PDV-a.

Njemačka je prisiljena u proračunu napraviti najveće uštede od Drugog svjetskog rata, a čini se kako će na udaru prvo biti izdvajanja za obrazovanje i obiteljske naknade. Zbog davanja ogromnog novca za spašavanje eurozone, Nijemce čekaju godine "stezanja remena" koje je najavio predstojnik ureda njemačke premijerke Angele Merkel, Roland Koch. On tvrdi kako u narednim godinama nema područja "koje bi bilo tabu", piše Guardian.

Merkel odustaje od obećanja o smanjenju poreza

Njemačka kancelarka Angela Merkel morati će odustati od smanjivanja poreza koje je obećala biračima u predizbornoj kampanji prije prošlogodišnjih izbora. Umjesto smanjivanja poreza, vlast sada najavljuje podizanje stope poreza kojim bi se trebao pokrpati proračunski manjak od 10 milijardi eura.

Ekonomisti savjetuju njemačkoj vladi da podignu PDV na proizvode kojima je on smanjen, kao što su knjige, novine ili karte za kazališta. Friedrich Heinmann tvrdi kako će bez toga vlada morati dići opću stopu PDV-a koja je sada na 19,5 posto. Najavljuje se i veća inflacija u narednim godinama. "Euro gubi svoju vrijednost, a kao rezultat toga će potrošači morati dublje zavući ruku u svoj džep", kazao je ekonomist Hans Wolfgang Brachinger.

Španjolci štede na najmlađima i najstarijima

I druge zemlje Europe najavile su mjere štednje. Španjolska je danas najavila kako će plaće pasti za 5 posto, a srezat će i dječji doplatak te izdvajanja za starije osobe. Određenom dijelu umirovljenika sljedeće godine mirovine sigurno neće porasti.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 04:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Нисам читао текстове подробно па не бих улазио у анализе али занимљива је ствар то са "фантомским парама". То ме увек занимало.
Ево нпр. сад Грчкој се даје кредит од
120 милијарди евра. Па те паре уопште и не постоје нигде него у неком виртуалном свету, као они то са једног компа пребаце на неки комп у Грчкој и то је супер.
Па ја (или било ко нормалан) ако нема шушку у руци може да са прописно јебе.

Иначе, гледао сам један занимљив документарац о Светској банци и ММФ, заборавих како се зове,али је прилично добро приказано како те две организације растурају националне државе, њихове привреде и уводе свој систем рада и режим (то чека Грке).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 06:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
jellyfish je napisao:
Vidim ovdje su sad uglavnom protivnici EU. Naravno postujem vase misljenje, ali da li ste se pitali kad ste citali ovo o izrabljivanju, koliko je kod nas vece izrabljivanje? Ako nam je tako dobro bez EU zasto svi bjeze u EU, kom god se ukaze prilika? Zasto kod nas kasne plate mjesecima dok tamo dolaze tacno u dan? Zasto je naglo porastao standard u zemljama koje su usle u EU 2004 dok se kod nas smanjio ili u najboljem slucaju ostao isti?
Ne znam da li ce postojati EU dugo ili ne, ali chinjenica je da je alternativa EU postojece stanje, koje je kako vidimo daleko gore nego u EU. Jedina razlika je sto su sad izrabljivaci domaci, a tad strani. S tim da kod stranih dobijes vise od kolaca nego domacih, sto ce reci koja je alternativa bolja.

Ne vjerujem u dobročinstvo i dušebrižništvo, vjerujem u kapitalizam i licemjerje.
Po logici - kada bi svi imali što im treba, ne bi bilo bogatih ljudi - smatram da je EU jedna velika mišolovka.
Alternativa? Pitanje je od kada je prestala da postoji. Mislim, uvijek imaš izbor grob ili rob. Raspadom SFRJ postali smo laka lovina.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 07:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Kako god okrenemo, ne vidim razlog da udjemo u tu organizaciju. Pogotovo sad kad ih je bubnula ova kriza, gdje se moze primjetiti da je sve to naduvano, ne moze mi neko pametovati o slobodaama i pravima, a otisao je u tudju zemlju da kolje sirotinju.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 07:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Vader, pozdravljam post!
mislim da smo o ovome i prije diskutovali...
da, istina je, danas sve gledamo da privatizujemo, prodajemo svoje firme strancima sad cemo "kod sebe" da radimo za drugog. i biti vjecito rob i sluga... a nije nam valjalo da radimo za sebe i budemo samo sebi sluga...
Tito, ustaj!

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 08:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Da ponovim:

Citiraj:
U slucaju balkanskih zemalja, sta je realna alternativa?

Mozda i stoje svi ovi navodi o losim stranama EU, ali se nadati u neku nepostojecu alternativu, a znajuci da nam svima visi nad glavom prijetnja izvan EU, koju niko ne ospori, je zaista naivna utopija.

Citiraj:
A u "tom novom" je ono što će biti, htio to neko ili ne. Svi koji se budu borili da sačuvaju bilo koji od sadašnjih sistema (koji su svi promašeni) će biti uklonjeni, gubiće moć i ugled, ništa ih se neće pitati, biće "donji". Sve što ima loše temelje, sve što je građeno na pijesku a ne na kamenu, sve to će se prije ili kasnije urušiti, ma kako mu se u međuvremenu ukrašavala fasada da bi gledaocima izgledalo lijepo. To što su u EU neke stvari bolje nego kod nas ne znači ništa.

Molio bih za pojasnjenje u vezi ovoga, ko, koja sila, organizacija, drzava, grupa ljudi ili natprirodna sila ce ovo uciniti?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Silvio Dante je napisao:
120 милијарди евра. Па те паре уопште и не постоје нигде него у неком виртуалном свету, као они то са једног компа пребаце на неки комп у Грчкој и то је супер.
Па ја (или било ко нормалан) ако нема шушку у руци може да са прописно јебе.

Shvatam sta hoces reci, ali malo si me nasmijao ovim. :) Pa i suske su samo papiri. Konkretno, ja kad imam pare na kartici osjecam se sigurnije nego kad su suske u pitanju iako su na kartici pare broj u kompjuteru. Jer ako suske izgubis i neko ih nadje pozdravi se sa njima, a ako su na kartici jos ima nade. Jer taj broj u kompjuteru vrijedi isto koliko i ovaj celulozno plasticni papir. Tako da nema razlike. :) A ako vrag odnese salu pa padne vrijednost, pasce i papirnim i elektronskim vrijednost istovremeno. Sjetimo se krize 1929 kad nije bilo elektronskog novca i Njemackih maraka u to vrijeme koje su vrijedile manje nego papir od kog su napravljene. :fadein:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Vader, не знам шта је теби одлично у уводном тексту. Обична пропаганда против ЕУ.

Ништа у животу није црно-бијело, све је сиво. И у животу се бира између нијанси сиве, тражи се најбоље могуће рјешење. Тако је и са ЕУ. Да, улазак неке земље у ЕУ има и лоше стране и о томе треба причати. Али овај текст је пун бесмислица и глупости.

На примјер:
Citiraj:
Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumuna koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion.

Шта је поента овог пасуса? Грађанин Словеније губи посао због тамо неког Румуна. Оно што не пише овдје је да грађанин Аустрије (рецимо љекар) губи посао у Аустрији због тамо неког Словенца (који је такође љекар) јер Словенац пристаје да ради за мању лову. Онда тај љекар Аустријанац иду у Њемачку јер су тамо докторске плате још веће и "отима" посао неком Нијемцу.

Ако је вама ово озбиљан аргумент против ЕУ, онда нема потребе да причамо! Капитализам, слободно кретање капитала, робе и људи. То је све постојало деценијама прије ЕУ, то нема везе са тим је ли Словенија у ЕУ или није.
И да, то ме подсјећа на ону локалну "дошли Босанци у Београд деведесетих, па отимају посао нама правим Београђанима". Или слично са отимањем посла правим Бањалучанима...

Citiraj:
Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje.

Бесмислица, ово нема везе са тим је ли Бугарска у ЕУ или није. Ево ми нисмо у ЕУ па увозимо воће и поврће. Ријеч је о томе да живимо у 21. вијеку и да не постоји затворено тржиште. Трговац који продаје поврће у Бугарској има слободу: купити поврће од локалног произвођача или из увоза. Опет, то нема везе са ЕУ.
Citiraj:
Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.

Шабане драги! Какво демагошко лупетање!
Ти Мађари су раније радили у тим виноградима. Ти виногради нису били њихови већ државни (шта год то значило, за детаље проучити дјела Е. Кардеља и К. Маркса). За свој рад у виноградима добијали су блату. Дакле, били су унајмљени да раде посао и за то су добијали новац. Дакле, и раније су били најамни радници.
Да су ти Мађари стварно били власници винограда, не би живјели од плате већ од дивиденди које би добијали од профита тих винограда. Како то није био случај, онда нису ни били власници.

И онда долазе зли Енглези и постају власници тих винограда.
Питање: шта ја као грађанин ове земље имам од тога је ли власник рецимо неког воћњака у Поткозарју неки Хенри из Лондона или Мирослав Мишковић (који је као мој)? Или неки бајо са Мањаче? Зашто је за мене и за ову државу боље да је власник тог воћњака тај бајо са Мањаче а не Хенри из Лондона? Конкретно!

Али опет, то све нема везе са ЕУ. Ево ми нисмо у ЕУ, па имаш стране власнике фирми које су некад биле "наше"!
Citiraj:
Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.

Демагогија!
Чешка је имала референдум и приступила је ЕУ. Нико је није натјерао на то.
Сад им лоше у ЕУ? Супер, нека направе референдум о изласку из ЕУ. Све остало је демагогија и популизам (као Клаус пркоси Европи јер пред његовим кабинетом не виси застава ЕУ).
Citiraj:
Prošle godine u veljači sam jedne nedjelje u vijestima na radiju u osam sati čuo u špici krajnje uznemirujuću vijest - U Mađarskoj građani nezadovoljni s EU izišli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vijesti, međutim Mađarska se nije više spominjala. Navečer sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom događaju ni riječi.

Опет замјена теза!
Грађани који демонстрирају у Мађарској нису незадовољни са ЕУ, они су незадовољни са условима у којима живе (колике су им плате и остало). Ти грађани имају владу која доминантно утиче на то какви су услови у којима живе. Ти грађани су имали референдум и одлучили да приступе ЕУ. Демократија подразумјева право (да одлучујеш, да бираш власт), али и обавезу (рецимо, да сносиш посљедице својих одлука, поготово лоших одлука).

И тако даље... немам више времена да појашњавам овај текст.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Кад Руjа каже такве стваре - то jе глупост. Када Хрвати ти кажу исте стваре - то jе истина. Хвала ти, Vader... :angry3:

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]