banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
BB, upravo sam to htio pitati, cemu je svrha minareta? Vjerovatno kao i zvonika. Da se cuje... Ako ima kome... Ako ne, koja svrha?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
Frisky_Dingo je napisao:
zakljucak svega ovoga da monoteisticke religije (hriscanstvo i islam prije svega) u ovom istorijskom kontekstu nemaju vise nikakvog smisla i samo su potencijal za sukobe.

pravo pitanje je kada ce se organizovati neki socijalni front za referendum za ukidanje organizovane religije.

ja bih glasao ZA :D

to će se desit, zapisano je u otkrovenju, i tad počinje rock n rol zvani harmagedon "i bi zbačena velika bludnica..."

Poslednji put menjao kim deal dana 29 Nov 2009, 21:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na drugu stranu sto je religija ljudski izum sa svim mogucim manama i ponekom prednosti :D Ali sta da se radi... :D

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

što se tiče munara, evropa se boji muslimana i ne želi ih, pitanje je dana kad će počet "krstaški pohodi" poput "kristalne noći" birvaktile

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
The_new_Statesman je napisao:
Kao sto vidimo ovih dana su dospijeli na naplatu krediti za one silne kule u pijesku... Dakle, ne ujedas onog ko ti daje novac... Tako da ne vidim bilo koga da ce se nesto uzbuniti, a i na osnovu cega bi se bunio, ako kod njega prvog vlada diskriminacija.

Sta Irak i Afganistan imaju sa Svajcarskom (osim javnih dugova i tajnih racuna glavesina) sa Svajcarskom...

Uostalom, ako nekom nedostaje dzamija ili pravoslavna crkva neka lijepo ide tamo gdje ima ista. Dosao si tu gdje si dosao, prihvatili su te takvog kakav jesi, nasli ti posao, bolje zivis nego tamo odakle si, nije ti hladno, nisi gladan, vozis ok auto, djeca ti imaju uslove za obrazovanje kao i sva druga i sta vise?

Ako ti se ne svidja, molim lijepo, ili kuci ili trazi tolerantniju sredinu (ako je ima). U suprotnom, postuj domacina i njegove navike i tako ces steci i njegovo postovanje.

Потписујем

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Kao sto vidimo ovih dana su dospijeli na naplatu krediti za one silne kule u pijesku... Dakle, ne ujedas onog ko ti daje novac... Tako da ne vidim bilo koga da ce se nesto uzbuniti, a i na osnovu cega bi se bunio, ako kod njega prvog vlada diskriminacija.

Ovdje je riječ o emiratu Dubai, koji je beznačajna fleka na pijesku. A ko koga finansira i "posjeduje" nemam pojma. Nisu me obavjestili. :D
Sta Irak i Afganistan imaju sa Svajcarskom (osim javnih dugova i tajnih racuna glavesina) sa Svajcarskom...

U Iraku i Afganistanu se "uvodi demokratija" nadmoćnom vojnom silom. Pacifikacija je moguća ako traje dovoljno dugo i lokalno stanovništvo prijateljski naklonjeno ili makar pasivno. Misliš li da je islamofobija pravi put do srca nekog kome je islam jedino ishodište (u nedostatku svjetovnog obrazovanja). Znam da ćeš sada reći da Švajcarci nemaju ništa sa tim ratom, ali sa takvim informisanjem (ili nedostatkom istog) kakvo je dolje, cijeli se zapad trpa u isti koš.
Uostalom, ako nekom nedostaje dzamija ili pravoslavna crkva neka lijepo ide tamo gdje ima ista. Dosao si tu gdje si dosao, prihvatili su te takvog kakav jesi, nasli ti posao, bolje zivis nego tamo odakle si, nije ti hladno, nisi gladan, vozis ok auto, djeca ti imaju uslove za obrazovanje kao i sva druga i sta vise?
Ako ti se ne svidja, molim lijepo, ili kuci ili trazi tolerantniju sredinu (ako je ima). U suprotnom, postuj domacina i njegove navike i tako ces steci i njegovo postovanje.

Sa ovim se apsolutno slažem, dok ista pravila važe za sve. Ali onaj ko radi, plaća porez i ispunjava sve obaveze prema državi (štaviše, smatra je svojom novom domovinom), u modernoj zemlji, u kojoj postoji sloboda vjeroispovjesti; trebalo bi da može da gradi crkvu/džamiju/hram/pagodu/sinagogu, ukoliko smatra da će to da obogati njegov duhovni život i time doprinese napretku društva.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dubai je najistureniji i pokazalo se da je novac pozajmljivao kod Evropljana (mozda zato sto ga tamo ima dovoljno?)... A ko bi to zamislio prije samo godinu dana...
Dakle, ne vidim nesto razloga da je i ostalima ekonomija neranjiva.

Izgradnja boljeg drustva... Bla, bla... Za koju godinu bi neki Arapi finasirali gradnju dzamije na svakih 10 km, vec vidjen film u Bosni... Tako razmislja prosjecan Zapadnjak, i niko mu ne moze reci da nije u pravu jer jednostavno nema drugacijeg primjera.

Ratovi u Afganistanu i Iraku (sutra vjerovatno odmazda u Ceceniji) nisu religijskog karaktera. Sadam Husein i islam :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ratovi u Afganistanu i Iraku (sutra vjerovatno odmazda u Ceceniji) nisu religijskog karaktera. Sadam Husein i islam :lol:

Američkoj vojsci nisu, ali onima koji se bore protiv...
Što se Sadama Huseina tiče, tu si u pravu

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hipoteticki, sta ce onda raditi oni koji su protiv ako se Ameri sutra povuku, sve do jednog?
To sto si napisao mozemo provuci kroz ovo:

Sta vrijedi ako je Svicarska dobrim dijelom (40%) spremna da prihvati minarete? Sasvim sigurno je procenat slican i u svim drugim hriscanskim zemljama. E sad, kakva je i kolika spremnost na nesto slicno od strane muslimanskih zemalja?

Nije bas sjajno, a?

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 29 Nov 2009, 22:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
civi je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:
zakljucak svega ovoga da monoteisticke religije (hriscanstvo i islam prije svega) u ovom istorijskom kontekstu nemaju vise nikakvog smisla i samo su potencijal za sukobe.

pravo pitanje je kada ce se organizovati neki socijalni front za referendum za ukidanje organizovane religije.

ja bih glasao ZA :D

Rado bih se priključio, međutim istorija 20. vijeka je pokazala da je to neizvodivo. Religija ne može da se ukine dekretom ili zabranom.

Dekretom ne, ali sirokim socijalnim pokretom i obrazovanjem moze se obesmisliti. Nauka je vec religiju izvrgla ruglu. Pazi, ljudi koji vjeruju i dalje vjeruju da je svijet nastao prije 6.000 godina!!!! Oni ne mijenjaju svoje stavove iako imaju mogucnost da dodju do druge informacije.

Znaci uz informacije potrebna je deideologizacija , da ne kazem
destaljinizacija od religije :D jer to je jedan potpuno razarajuci mehanizam, pogotovo islam.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36

:hello1:

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hipoteticki, sta ce onda raditi oni koji su protiv ako se Ameri sutra povuku, sve do jednog?

Ne moramo govoriti hipotetički, jasno je k'o dan, mnogo,mnogo godina će ratovati između sebe dok neka strana vojnički ne pobijedi ostale ili svi zajedno ekonomski, duhovno i na sve ostale načine ne kolapsaju (već viđeno u Afganistanu).
Sta vrijedi ako je Svicarska dobrim dijelom (40%) spremna na prihvati minarete. Sasvim sigurno je procenat slican i u svim drugim hriscanskim zemljama. E sad, kakva je i kolika spremnost na nesto slicno od strane muslimanskih zemalja?
Nije bas sjajno, a?

Nemam pojma, da budem iskren. Bojim se samo da će tenzije i isključivosti da krenu prema još gorim krajnostima, što većina od normalnih ljudi ne želi. Ovakvih primjera, na žalost, ima i na ovom forumu. Primjer:
aco51 je napisao:
DimitrijeLjotic je napisao:
RS treba da zabrani gradnju minareta i vristanje sa njih takozvani ezan.U cjeloj evropi se zabranjuje gradnja minareta jedino kod nas to dozvoljavaju,dokle.....
Kad je rijec o minaretima poredio bi se sa svicom :lol:
Sta mislis koliko je svica srusila minareta ?

viewtopic.php?f=4&t=46355&p=958984#p958984

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
Nauka je vec religiju izvrgla ruglu. Pazi, ljudi koji vjeruju i dalje vjeruju da je svijet nastao prije 6.000 godina!!!! Oni ne mijenjaju svoje stavove iako imaju mogucnost da dodju do druge informacije.

Znaci uz informacije potrebna je deideologizacija , da ne kazem
destaljinizacija od religije :D jer to je jedan potpuno razarajuci mehanizam, pogotovo islam.

ajde genijalac nađi mi jedan, samo jedan jasan dokaz sa svim elementima što nešto čini dokazom o postojanju čovjeka starij od 6 000 godina, ne nekih majmunolikih bića nego čovjeka.
jedini stav tvojih naučnika je darvinova teorija pazi teorija, za koju je on sam rekao da nema dokaza i da je to samo teorija, nije li to malo smješno i upitno, a o ozbiljnim naučnicima i naučnom radu i rezultatima tog rada nemaš pojma, jer te to i ne zanima da bi dublje istraživao i došao do informacija, koje se temelje na dokazima i koje nisu plod mašte ni teorija nego čista egzaktna nauka.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Znaci po tebi "majmunolika bica" su se zajedno sa ljudima u Sumeru bavili agrokulturom, navodnjavanjem, imali svoje pismo , mada su ga majmunoliki teze savladavali :D i tako to.

Nauka je nesto sto se razvija. ono sto znamo danas je ogroman napredak u odnosu prije deset ili dvadeset godina. Darvinova teorija je samo temalj na kojoj pociva danasnja naucna praksa. Ja ne zelim da zauzimam ni jednu stranu, ali mislim da trenutni odnos kreacionisti-darvinisti, otprilike 0-100....i to u gostima :D

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Sinny je napisao:
Problem je u tome sto su oni dvolicni.
Nalaze "demokratske" nacine da sve sto im smeta zabrane, dok kad to drugi rade, onda je to krsenje ljudskih prava.
Sad je minaret, odnosno ezan, bilo je nosenje marama u skolama ako se dobro sjecam, vidjecemo sta je sledece. Ne shvataju da ih muslimani sve vise i vise demografski okruzuju i pitanje je dana kada ce recimo ti isti muslimani u nekom dijelu imati vecinu da odluce da im smetaju crkvena zvona ili krst na lancicu oko vrata ili nesto drugo.

Naravno. Akcija povlaci reakciju. Veliki minus Svicarcima i njihovoj "demokratiji". Ili jesi ili nisi. Ne mozes biti demokrata "na pola" i mijenjati izgled necijih bogomolja zato sto to tebi ne odgovara. Kako bi kriscani/hriscani reagovali da im neko kaze " e ne moze zvonik, smeta nam i tacka" ? Ovo se svodi na iracionalni strah od Islama, u tome je sustina.

Hristov je napisao:
Ne treba zaboraviti da u svakoj zemlji postoje dzamije, doduse bez minareta, koji ruku na srce nisu neophodni da se vrsi religiozna praksa. Ono sto evo recimo Svajcarcima kao i drugim zapadnim zemljama smeta je ezan. Kratko i jasno i bez puno filozofije. Ako citate komentare ljudi i reakcije na gradjenje minareta, jasno je ko dan sta im najvise smeta. To sto se neko poziva na ustav i slobodu vrsenja vjerske prakse ima smisla dok se narod ne izjasni referendumom i kaze sta je njegova volja. Poslije ovog referenduma niko vise ne moze da se poziva na ustav i diskriminaciju. Doduse postoje i drugi faktori zasto su vecina protiv minareta, opsta slika o islamu, desavanja zadnjih godina, problemi sa integracijom, itd...

Koliko predrasuda po cm posta, nevjerovatno.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A sta je sa diskriminacijom i ljudskim pravima u zemljama Bilskog nam istoka? :roll: Da mozda nece oni drzati pridiku o demokratiji i ljudskim pravima? Ili mozda Turska sa stanovista price o Kurdima, ili jos gore o Jermenima...

A sta cemo sa izmedju 800.000 i 1.000.000 Iracana ubijenih na pravdi Boga u zadnjih 6 godina da bi se unistilo "oruzje za masovno unistenje" koga nije bilo, i da bi se skinuo Sadam Hussein koga su oni u odredjenom trenutku u proslosti postavili na vlast ( jer im je u tadasnjoj konstelaciji odnosa odgovarao njegov psihopatoloski profil ) ? Necemo o tome - nezgodno je, a ?

Ili mozda da zaboravimo Palestince u Gazi koje su oko prosle Nove Godine i u januaru braca Jevreji palili fosfornim bombama ? Sto ? 'Nako.

Niko ne valja u sustini, a jaci tlaci. Izgovor se uvijek da pronaci.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Japanese_rose je napisao:
Naravno. Akcija povlaci reakciju. Veliki minus Svicarcima i njihovoj "demokratiji". Ili jesi ili nisi. Ne mozes biti demokrata "na pola" i mijenjati izgled necijih bogomolja zato sto to tebi ne odgovara. Kako bi kriscani/hriscani reagovali da im neko kaze " e ne moze zvonik, smeta nam i tacka" ? Ovo se svodi na iracionalni strah od Islama, u tome je sustina.

.

Naravno da je strah od islama na zapadu kad vidiš kako se šire.Dolaze iz iraka i irana odanle ih protjerali njihovi muslimani a zapad ih velikodušno prihvatio,prave terorizam po zapadu i sad još hoće da šire svoju kulturu tamo.A muslimani hrišćanima u arabiji ne daju da prdnu.I treba zabraniti minarete a na zapadu a arapi neka zabrane crkvene tornjeve ako već nisu.Neka hrišćani ne idu u arabiju,a muslimani neka ne dolaze u evropu.Nebi bio problem što oni dolaze nego je problem što nameću svoju vjeru i običaje i što se množe zastrašujućom brzinom.S obzirom kako su se počeli širiti osvojiće svijet i još su bezobrazni traže ljudska prava a oni u svojim zemljama ne daju tim istim izbjeglicama koje su pobjegle na zapad ljudska prava.Kad ne daju svojima onda mogu misliti kakva su prava hrišćana u tim zemljama a ovamo za sebe traže prava na zapadu,a u arabiji žena zapadna ne smije ići ulicom bez marame ili u hlačama.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Врло једноставно ако им се не свиђа у швици нек се врате у азију па нек раде шта хоће, муслимане све живо вријеђа најнетолерантнији су ,не могу се у туђој земљи понашати као домаћини и мени је драго да је коначно неко у незаинтересованој европи томе стао на крај.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
Znaci po tebi "majmunolika bica" su se zajedno sa ljudima u Sumeru bavili agrokulturom, navodnjavanjem, imali svoje pismo , mada su ga majmunoliki teze savladavali :D i tako to.

Nauka je nesto sto se razvija. ono sto znamo danas je ogroman napredak u odnosu prije deset ili dvadeset godina. Darvinova teorija je samo temalj na kojoj pociva danasnja naucna praksa. Ja ne zelim da zauzimam ni jednu stranu, ali mislim da trenutni odnos kreacionisti-darvinisti, otprilike 0-100....i to u gostima :D

opet lupaš gluposti u nedostatku nečeg konkretnog, moje pitanje je jednostavno, a s obzirom na rezultat koji si iznio pretpostavljam u argumentima i dokazima ne vidim problem da nađeš bar jedan dokaz kod nečeg tako jasnog-
ili je ta tvoja nauka opet došla do paradoksa, kao u slučaju svemira kad svakim novim otkrićem otkriju da znaju manje nego što su mislili da znaju :lol:
što se teme tiče mislim da je licemjerno od evrope i to što konačno ne otvore karte u vezi muslimana.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

wilderness je napisao:

Naravno da je strah od islama na zapadu kad vidiš kako se šire.Dolaze iz iraka i irana odanle ih protjerali njihovi muslimani a zapad ih velikodušno prihvatio,prave terorizam po zapadu i sad još hoće da šire svoju kulturu tamo.

Ovako su 30-tih godina proslog vijeka neki govorili o ljudima iz Afrike u Americi. Znaci kasnis izmedju 50 ( kada je uveden Zakon protiv rasne segregacije ) i 100 godina ( kada je vecina shvatila da tu nesto ne stima ).

Ne mozes pricati o ljudskim pravima, a uskracivati ih drugima. Pogledaj pod sankcije Zapada i kako su iste dovele do velike migracije stanovnistva generalno, ne samo muslimana. Pa onda pogledaj pod ratovi i zarista u zadnjih 50 godina.

Uzgred, ti koji pobjegnu od svojih rezima ne bave se terorizmom. Oni su najstrasniji neprijatelji tih rezima. Medju najradikalnijim muslimanima je najvise onih koji su druga generacija na Zapadu i koji su osjetili diskriminaciju u odnosu na svoje roditelje, a onda se nasao neki "prosvjetitelj" koji voli prosipati tudju krv "da ih uputi".

Citiraj:
Neka hrišćani ne idu u arabiju,a muslimani neka ne dolaze u evropu.

:lol: :lol:

Ljudi idu gdje im je bolje u nekom smislu, sto ne znaci da automatski trebaju odbaciti vlastitu kulturu. Ne postoji zakon koji zabranjuje nekome da ima drugaciji nacin odijevanja, drugaciji stil zivota i sl. Ogromna vecina tih ljudi suti i gleda svoj posao uzgred-budi-receno.

Kad je u pitanju Francuska npr, da nije kolonizirala zemlje sjeverne Afrike i prisvajala resurse, ne bi sada u Francuskoj bilo toliko muslimana. Ali ako koloniziras zemlju i uvedes svoj jezik i donekle kulturu, ne treba te cuditi kad ti "patorcad" pokucaju na vrata.

Citiraj:
Ne bi bio problem što oni dolaze nego je problem što nameću svoju vjeru i običaje i što se množe zastrašujućom brzinom.

Vjeruju ljudi u natalitet. Niko Zapadnjacima ne zabranjuje da radjaju djecu, ali oni preferiraju 2.4 djeteta da se ne bi zrtvovali vlastiti komoditet.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 30 Nov 2009, 00:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]