banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 17:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Okt 2009, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
groznium je napisao:
Citiraj:
Frisky_Dingo je napisao:
kada sam procitao naslov mislio sam da je prvoaprilska sala :-?
kako se uopste postaje radnik u vrticu??? jave se na konkurs i to je to :confused1:

ja svoje dijete tamo ne saljem :angry1:

Sa takvim stavom uopšte ne zaslužujete da vam se dijete ikad upiše u vrtić,
Neka ostane nevaspitano i nepismeno kakvi ste i vi, koji ne znate cijetiti težak i mukotrpan posao koji rade vaspitači u predškolskom vaspitno-obrazovnom procesu . Nitko se ni neće otimati za vaše dijete, sram vas bilo !

Djeca se u vrtiću ne čuvaju nego vaspitaju u šta spada priprema za školu, socijalizacije usvajanje obrazaca ponašanja a kome to nije jasno nek ostavi svoje djete kući .

- Ti sa takvim stavom ne zasluzujes da budes roditelj!
- Bolje da mi dijete ostane nevaspitano i nepismeno (sto se opet nece desiti,za sta sluze roditelji nego da vaspitaju i uce svoje dijete) nego da ga tek tako predam na cuvanje bilo kome u vrticu,i u najgorim slucajevima da mu se desi nesto ovakvo.
- Tezak i mukotrpan posao kazes.Je li iko tjera te zene da budu vaspitacice?Ne.One su odabrale da se tim bave i zato se nemaju prava zaliti.Ako ne znas raditi sa djecom,onda taj posao nije za tebe.
- Niko ni ne treba da se otima za moje dijete osim MENE.
- Vrtici nisu postojali oduvijek.Moja mama nije isla u vrtic,kao i vecina starijih generacija,i sta sad,one zato nisu dobro vaspitane???Uporedi malo ponasanje ovih generacija sada,sa ponasanjem tvojih roditelja,ili tvojim ponasanjem (ne znam koliko si star).Samo budala ne bi primijetila da su djeca danas visestruko bezobraznije nego prije 10-20 godina.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 17:43 
da li ce neko dati dijete u vrtic, stvarno nije mjerilo njegovog roditeljstva.. :confused2:

a kad smo vec kod toga, ne tako davno, vaspitacica u jednom banjaluckom vrticu, takodje je zlostavljala djecu tako sto ih je maltretirala i tukla te tjerala na silu da jedu, a kada bi povratili, ona ih je tjerala da i to pojedu.. potrazicu sad link i tu vijest, mislim da je to bilo prije 2 godine, al sad cu potraziti..

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 18:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
kakvi roditelji takva djeca i kraj priče,
šta znači zbog ispada monstruma treba da svi/e vaspitačice trebaju biti osuđeni,govorite jezikom rulje i huškački iz tko zna koje namjere .
Kome se ne sviđa nek ostavi svoje dijete kući . Vi imate svoje jedno ili dvoje djece na brizi dok vaspitač ima preko 30 40 što je van svih pedagoških standarda .
Ni svi roditelji nisu dostojni da budu roditelji a kako se postaje roditelj ne treba ni posebno naglašavati ,
Obično se najviše bune oni/e koji se najmanje bave svojom djecom ili oni koji lječe vlastite frustracije.
Opet ponavljam djeca se u vrtićima ne čuvaju nego vaspitaju
a bezobrazluk su naučili u roditeljskoj kući slijedeći primjer " divnih roditelja" i njihovih međuljuskih odnosa. Vrtići u Banja Luci postoje 60 godina, Djete se u vrtiću ne ostavlja bilo kome nego licu koja je visokokvalifikovana za posao koji obavlja. Ni svi roditelji nisu isti niti svi vaspitači nisu isti prema tome sjašite sa vaspitača, svaki monstrum ima svoje ime i prezime , pojedinca bio roditelj ili vaspitač možete osuditi ali ne možete generalizovati ! Na posljetku nećete time ništa riješiti

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 18:29 
slozicu se samo u tome da kakvi su roditelji, takva i djeca, jer su oni prvi vaspitaci pa tek onda ostali..
al da je neko los roditelj jer nece dati dijete u vrtic e to ne razumijem, to su ciste gluposti.. postoji milion djece koja su isla u vrtic pa su losa i obratno.. a da li cu ja dijete dati u vrtic ili ne to je moja stvar i ne umanjuje moje roditeljske sposobnosti ako ja to ne zelim..

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Naravno,
nitko nije ni rekao da je loš roditelj onaj koji vodi svoje dijete u vrtić, no izgleda da su pojedinci/ke shvatile to tako da su oni roditelje koji vode svoju djecu u vrtić loši roditelji i zbog toga su osuli kamenje na sve one koji se bave vaspitno-obrazovnim radom. Nažalost u vrtiće ne idu sva djeca nego ona koja imaju sreće da upadnu jer su vrtići prebukirani. Lično smatram da je u interesu djeteta da pohađa vrtić no to ne znači da roditelj ne treba da učestvuje u vaspitnom procesu , tj samo da ga uzme iz vrtića i da se ne bavi njime., naprotiv za dijete se mora uvijek imati vremena , mora se saslušati razgovarati sa njima, sa punim uvaženjem j Djeca su čudo, jedno te isto dijete može imati sasvim druge obrasce ponašanja kući i u vrtiću ili školi .

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 20:27 
ma ok, ja sam samo rekla da vrtic nije predispozicija za dobrog covjeka danas sutra... to nije toliko vazno, jeste pozeljno da dijete nauci biti u drustvu, medju drugom djecom i slicno, ali ne i da je razlog za stvaranje kulturnog i vaspitanog covjeka..
ma nebitno, ja nisam generalizovala nista, samo sam rekla da se i u nasim vrticima desila jedna strasna stvar sa tom tetom sto je mucila djecu.. al ne mogu to naci na netu, ne sjecam se uopste koji vrtic i kako se zove teta.. mislim onaj na hisetama..

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 23:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
kakvi roditelji takva djeca i kraj priče,
šta znači zbog ispada monstruma treba da svi/e vaspitačice trebaju biti osuđeni,govorite jezikom rulje i huškački iz tko zna koje namjere .
Kome se ne sviđa nek ostavi svoje dijete kući . Vi imate svoje jedno ili dvoje djece na brizi dok vaspitač ima preko 30 40 što je van svih pedagoških standarda .
Ni svi roditelji nisu dostojni da budu roditelji a kako se postaje roditelj ne treba ni posebno naglašavati ,
Obično se najviše bune oni/e koji se najmanje bave svojom djecom ili oni koji lječe vlastite frustracije.
Opet ponavljam djeca se u vrtićima ne čuvaju nego vaspitaju
a bezobrazluk su naučili u roditeljskoj kući slijedeći primjer " divnih roditelja" i njihovih međuljuskih odnosa. Vrtići u Banja Luci postoje 60 godina, Djete se u vrtiću ne ostavlja bilo kome nego licu koja je visokokvalifikovana za posao koji obavlja. Ni svi roditelji nisu isti niti svi vaspitači nisu isti prema tome sjašite sa vaspitača, svaki monstrum ima svoje ime i prezime , pojedinca bio roditelj ili vaspitač možete osuditi ali ne možete generalizovati ! Na posljetku nećete time ništa riješiti

Kakvi roditelji takva djeca.Sam kazes.Znaci kontradiktoran si,kazes da se djeca u vrticu vaspitaju a onda kazes da ce biti kao i roditelji.Sto je i tacno.Mogu oni ici u vrtic 10 godina,opet se tamo nece vaspitati,vec ce se vapitati u kuci.
Niko nije napao sve vaspitacice,vec jednostavno ljudi se pocinju pitati da li im je dijete u vrticima sigurno (i s pravom se to pitaju,nije ovo jedina ovakva vijest,kao sto rece majliji to se desavalo i kod nas,i desavace se)jer,opet,sam kazes da je pred vaspitacicom 30-40 dijece,mislis da vaspitacica moze da pazi na svako dijete,da se posveti svakom djetetu,da vaspita svako dijete??
Tako da ti sjasi malo i ne govori ljudima sta da rade sa svojom djecom.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 13:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tko si ti da sudiš radnicima centra za predškolsko, novinare zanima senzacionalizam a
ne istina. Tko si ti da drugim roditeljima pričaš šta i kako da radiš stavi svoje djete i pod stakleno zvono ako hoćeš.

Očigledno je u tvom primjeru da ne radiš ništa sa svojim djetetom čim jašiš na forumu :p.
Blago onome koga ti "vaspitavaš" imaće sve šanse da dobije tvoje "dobre strane "
eto odgovori koliko si vremena proveo danas sa svojim djetetom i šta ste radili ?
Djeca su u vrtićima apsolutno sigurna,a ti ako misliš drugačije dokaži a ne maši sa nečim što se desilo sa druge strane okeana. Po tvojoj logici djeca su i kod kuće nisu bezbjedna jer najčešće su zlostavljači kućni prijatelji ili članovi porodice , pitanje je da kod nas socijalna služba radi kako treba do kavih bi se spoznaja došlo, koliko bi roditelja izgubilo starateljstvo zbog zapostavljanja i fizičkog i psihičkog nasilja itd.
Sa druge strane neko usvojeno ponašanje od kuće izbirljivost pri jelu "pekmezavost
odvajenje od majke u periodu adaptacije je veoma stresno za dijete i neka kućna ustaljena pravila ponašanja nisu dobro došla i treba biti veoma oprezan pri pirstupu djetetu . Kažeš dešavala se i dešaveće se kakvo društvo takvi i vrtići, no postoje mahinizmi zaštite, sankcionaranje vaspitača ako ne poštuju pravilnik o radu .

U grupama djece koja imaju 30 i više djece obično rade po tri vaspitača po raznim centrima najviše po 10 djece u jednom centru, na taj način se vaspitač može posvetiti svakom djetetu za određenu vođenu aktivnost. Lično smatram da si djelomično u pravu jer vaspitači jesu preopterećeni brojem djece, možeš na internetu naći koliki su standardi zapadnih zemalja tipa Norveške Švedske Njemačke itd .

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
Tko si ti da sudiš radnicima centra za predškolsko, novinare zanima senzacionalizam a
ne istina. Tko si ti da drugim roditeljima pričaš šta i kako da radiš stavi svoje djete i pod stakleno zvono ako hoćeš.

Očigledno je u tvom primjeru da ne radiš ništa sa svojim djetetom čim jašiš na forumu :p.
Blago onome koga ti "vaspitavaš" imaće sve šanse da dobije tvoje "dobre strane "
eto odgovori koliko si vremena proveo danas sa svojim djetetom i šta ste radili ?
Djeca su u vrtićima apsolutno sigurna,a ti ako misliš drugačije dokaži a ne maši sa nečim što se desilo sa druge strane okeana. Po tvojoj logici djeca su i kod kuće nisu bezbjedna jer najčešće su zlostavljači kućni prijatelji ili članovi porodice , pitanje je da kod nas socijalna služba radi kako treba do kavih bi se spoznaja došlo, koliko bi roditelja izgubilo starateljstvo zbog zapostavljanja i fizičkog i psihičkog nasilja itd.
Sa druge strane neko usvojeno ponašanje od kuće izbirljivost pri jelu "pekmezavost
odvajenje od majke u periodu adaptacije je veoma stresno za dijete i neka kućna ustaljena pravila ponašanja nisu dobro došla i treba biti veoma oprezan pri pirstupu djetetu . Kažeš dešavala se i dešaveće se kakvo društvo takvi i vrtići, no postoje mahinizmi zaštite, sankcionaranje vaspitača ako ne poštuju pravilnik o radu .

U grupama djece koja imaju 30 i više djece obično rade po tri vaspitača po raznim centrima najviše po 10 djece u jednom centru, na taj način se vaspitač može posvetiti svakom djetetu za određenu vođenu aktivnost. Lično smatram da si djelomično u pravu jer vaspitači jesu preopterećeni brojem djece, možeš na internetu naći koliki su standardi zapadnih zemalja tipa Norveške Švedske Njemačke itd .

Hahha,prvo ja nemam dijete,iskreno,20 mi je godina,sto ne znaci da se ne mogu javiti i odgovoriti na tvoj post.Jer to je moje misljenje.
Prvo ja ne sudim radnicima za predskolsko vaspitanje vec kazem da se zapravo nikad ne zna u kakvim su djeca rukama.Mislis ti da bi roditelji ove silovane djece upisali svoje dijete u vrtic da su znali sta ce im ova vaspitacica uraditi??
I sad da ne bude da pretjerano filozofiram,moj mladji brat je isao u vrtic,a on je mladji od mene 9 godina.I znam kako mu je bilo u to mperiodu jer dijete samo kaze da mu je bilo neprijatno tamo i da mu se nije svidjelo,a ni vaspitacice nisu bas bile za medalju,znam isao sam po njega u vrtic.
Djeca su u vrticima sigurna??Halo,pogledaj naziv teme!!Da li si uopste procitao vijest?Ako je ovo tebi sigurno onda nemamo sta dalje pricati.I ja sad ne govorim da je u svakom vrticu tako,naprotiv,ovo je rijetkost,i bolje da se ovakve stvari sto rjedje desavaju,ali lako je ovdje razglabati i svadajti se dok se ovako nesto TEBI ne desi.Kad bi se desilo,pricao bi skroz drugu pricu.
Djeca se zlostavljaju i u kuci.U pravu si.I sta sad kad smo to ustanovili?Roditelji koji zlostavljaju svoju djecu ne zasluzuju tu djecu,ali sta je sa drugom stranom medalje?Sta je sa dobrim roditeljima?Sta bi ti rekao roditeljima ove djece koja su silovana:"Znate gospodjo,meni je jako zao,ali shvatite,ovo je potpuno normalna stvar,vidite,djeca se cesto zlostavljaju i kod kuce,nismo mi krivi."
Ako su ovakve stvari standardne u porodici,zasto ne bi bile i u vrticima,to hoces da kazes?
I da,ljudi dobijaju nervne slomove zbog jednog djeteta,a kamoli sa 10.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 14:53 
moram nesto reci.. :D ja nisam isla u vrtic nikad, nije bilo potrebe imala sam 2 bake tu u gradu i one su me cuvale, isla sam kod njih a popodne bila s djecom ispred zgrade i evo hvala Bogu izasla na pravi put bez poroka, sa dobrim obrazovanjem, tako da vrtic nije predispozicija ni za sta...
e sad u toku mog predskolskog uzrasta dali su me u predskolsko vaspitanje, od 3 do 7 uvece, u vrticu pored zgrade.. nakon 2 dana tamo, dok je vaspitacica ispijala kafu sa drugim tetama, mi smo se igrali sami, i jedan djecak me je ugrizao za ruku tako jako da sam nosila oziljak jako dugo.... ja sam plakala, tete nigdje ni na vidiku, da bi se kasnije izderala na nas oboje jer pravimo nered.. mama je poludila, otisla u vrtic, napravila frku a mene ispisala... ja ne kazem da su sve tete takve ali da ima kretena ima...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 16:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Znao sam da nisi roditelj jer tako ne bi ni pričao da jesi.
Mogao si vidjeti u prvom postu da sam osudio zločin koji se desio !!!,
no osudio sam i neopravdane napade na vaspitače . u jednom si u pravu nikad se ne zna u kakvim su djeca rukama počev od kuće, vrtića ulice i tako dalje. Šta bi žrtvama navedenog zločina rekao bilo tko, bilo tko da što kaže šteta je počinjena djete ima trajnu traumu.
Ovakve su stvari devijantne bilo gdje da se dešavaju no nisu pravilo da se dešavaju. Ono što si mogao pročitati u prethodnom postu je da je kod nas socijalna služba i uopštena briga o djetetu porodici itd na veoma niskom nivou . Većina trči trbuhom za kruhom, tako da su preumorni da se bave djecom ili su nervozni samom životnom situacijom pa se to nezadovoljstvo prenosi i na djecu. Ono što sam htio reći da nam je cjelokupno društvo u krizi što se i manifestuje na sve nas na jedinke pa i na dječije vrtiće, no mi živimo tu gdje živimo i stvari su kakve jesu. No šta bi sad trebali svi zatvoriti djecu u kuću ? Da li si svjestan da u Bl 2000 mališana čeka a upis u vrtić ? Povesti više o djeci bi svakako trebali, no sve se vrti oko para, po mom ličnom mišljenu sve vaspitno obrazovne ustanove bi trebale imati obezbeđenje, a jedan vaspitač nikad ne bi smio biti sam u smjeni na grupi , to je u inostranstvu i pravilo.

Sad pitanja u vezi tvog brata :
1. Šta misliš o ponašanju tvojih roditelja kad su te slali po brata da je to odgovorno ? = bio si maloljetan nisi ni smio odvoditi brata , i tko ti je mogao predati djete kao takvom '
2. da li si imao ovlasti, 3. ako nisi znao takvo ponašanje roditelja se razvijenim zemljama ne toleriše nego socijalne služba obavi razgovor sa roditeljima ukaže na greške i pri ponavljanju istih sankcioniše = gubljenje starateljstva
.

Kako je bilo tvom bratu ne znaš, vjerovatno je bio težak period adaptacije no to je i normalno a da mu se nije svidjelo sve zavisi koliko se djete socijalizovalo i koliko je vaspitač uložio truda u to sve . Ne znam prije skoro 30 godina ni ja nisam volio ići u vrtić ali ne zato što sam tamo imao nekih problema nego jer sam bio spavalica a bilo mi je mrsko ustajati :).

E sad odgovor Majlili : prirodno dječije okruženje u vršnjačkooj grupi kud i kamo je važno za razvoj djeteta i djeluje stimulativno za razvoj djeteta na oblikovanje zdrave ličnosti itd .
Dakle išla si u tkz produženi boravak nekad su to zvali mala školo no to nije vrtić nebitno ali je isto priprema za školu .
Osuđujem vaspitače koji su vas ostavile same napolju ako je bilo tako , no sad pitanje od kud je dječak koji te je ugrizao usvojio takav model ponašanja ? Znači osudila si tetu ? A tko je kriv za takvo ponašanje, bilo je posla za pegašku/psihološku/socijalnu službu koliko hoćeš ? Vaspitač ne može imati 1000 očiju i djeca su se uvijek povređivala ili jedni druge bilo u vrtiću ili kod kuće , nesreća se uvijek može desiti . Desi se i ispred vaspitača, no sad mi reci kako bi trebao vaspitač reagovati u datoj situaciji, naravno kazniri dječaka primjerenom kaznom, skrenuti pažnju roditeljima na nasilno ponašanje itd . No krivica ovih vaspitača je da nisu bili tamo u trenutku dešavanja navedeni situacije.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 16:28 
pa naravno da ga teta nije natjerala da me ugrize.. ali svakako je trebala biti tu, i to je za svaku osudu...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

1. Nije to uopste neodgovorno od mojih roditelja jer su oni tada bili na poslu.I niko drugi nije mogao ici po brata.Baka je bila tu kad je mogla ali nekoliko puta sam isao ja sam.
2. Ocigledno da jesam imao ovlastenje,cim sam to radio.Uostalom,vrtic se nalazi malo iza moje osnovne skole,(Vuk S. Karadzic je u pitanju)i ukupno se predju 2 manje prometne ulice.
3. Eh...u razvijenijim zemljama ljudi imaju normalne poslove,dok se u ovoj truloj drzavi moja mama mora patiti ko Isus za 500 KM.Tako da mi ne pominji te strane drzave.

I cekaj, ja ne znam kako je bilo MOM bratu,ali ti znas??
Zasto uopste i dalje pricam s tobom?Ionako smo otisli u offtopic...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 20:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2009, 18:45
ovo je nesto najnenormalnije sto sam cuo u zivotu... za ovo se ne moze izreci kazna, a sigurno nece biti ni blizu realna.. :-? :angry4:

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 14:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Okt 2009, 09:36
ZAPALITI!

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
1. Nije to uopste neodgovorno od mojih roditelja jer su oni tada bili na poslu.I niko drugi nije mogao ici po brata.Baka je bila tu kad je mogla ali nekoliko puta sam isao ja sam.
to je ravno zasluzi da oduzimanju djece jer je nemoguć da su ti oba roditelja bili zauzata pa nisu mogli vrtić rade od 7 ujutro do 5 i sad najbolje da je radno vreme takov da baš nijedno nije moglo , malo morgen .
Čija bi odogovornost bila da se nešto desilo ? Nije stvar u tome da li prelaziš ne znam 2 manje ulice ili neku prometnu, nego u postupku . Nisi imao ovlaštenja jer se tad živjelo kao i na divljem zapadu radilo se kako se htjelo u negativnom kontestu. 500 km tih godina kad si išao u vrtić po brata ej bilo pravo bogastvo . no vjerovatno pričaš u današnjem vreme.

Kako je bilo tvom bratu to samo on zna , ne vjerujem da mu je tamo bilo nešto loše ili da je doživio neke traume tamo izuzev zapuštenosti koje ste nažalost doživjeli kod vaše vlastite kuće, ne krivicom vaših rodtelja nego kao posljedicu današanjeg doba i društva koje nas okružuje.

Nisi ni prvi ni zadnji koji se navukao na forum i još si početnik forumaš tako da bla ba bla :))

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
Citiraj:
to je ravno zasluzi da oduzimanju djece jer je nemoguć da su ti oba roditelja bili zauzata pa nisu mogli vrtić rade od 7 ujutro do 5 i sad najbolje da je radno vreme takov da baš nijedno nije moglo , malo morgen .

Velis???
Znas sta?Prijavi me onda!Hoces i podatke?Nije problem.Lupas gluposti i uveliko smaras sa svom tom odbranom pedagoske profesije.

A tvoju zadnju recenicu izgleda da samo ti shvatas (mozda i tu grijesim)
i kontam da mislis na broj postova ili datum pridruzivanja na forum....poznata mi je ta prica,iskusni forumas soli pamet ovim newcomerima.Tako da...bla,bla,bla.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]