banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Avg 2009, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
MILO je napisao:
stormbringer,

Tebi nebi smetalo da dođeš u matični ured u Bihać da izvadiš rodni list a ono na zidu slika Atifa Dudakovića koji je inače ljubimac radnika sa šaltera?To bi tebi bilo normalno?

Jedno je drzati na zidu neki vjerski simbol a drugo sliku ratnog zlocinca Dudakovica!

Slazem se sa vecinom da vjerskim simbolima ne bi trebalo biti mjesta u javnim institucijama.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
I ova zemlja nije ni hrišćanska ni islamska već i hrišćanska i islamska i katolička i ateistička i gnostička odnosno GRAĐANSKA ,,,,,te je zato najbolje da svako svoju svetinju drži kod kuće odnosno u srcu a ne da je natura silom drugom i drugačijem!

Значи ти одеш у општину где стоји крст у некој просторији и то значи да ти неко натура хришћанство? GORDON BENNET!

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 20:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
urbana_extravaganca je napisao:
MILO je napisao:

Тако је у модерном свету па не видим да им нешто фали.
Е једино се налазе појединци типа Месић и слични који немају друга посла него да би прикрили свој нерад покрећу теме типа верски симболи и сл.

Ja zivim vec dvadeset godina u tom tvom modernom svetu ali jos nisam vidjeo u drzavnim ustanovama(opstini,bolnici...)
takva obiljezja.
Ne znam u kojoj si ti to "modernoj" zemlji bio kad tako nesto tvrdis.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Kao što su rekli već, pričamo o verskim simbolima. Ako neko drži sliku crkve zato što je lepa slika ne znači da želi da mi nametne svoju veru. Takođe važi i za druge religije. Ne bi mi smetalo da neko drži fotografiju džamije ili sl... Opet kažem, govorim o enterijeru kancelarija, koje zavise od zaposlenih koji rade u njima.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
stormbringer je napisao:
Kao što su rekli već, pričamo o verskim simbolima. Ako neko drži sliku crkve zato što je lepa slika ne znači da želi da mi nametne svoju veru. Takođe važi i za druge religije. Ne bi mi smetalo da neko drži fotografiju džamije ili sl... Opet kažem, govorim o enterijeru kancelarija, koje zavise od zaposlenih koji rade u njima.

A kancelarija uposlenog u javnoj instituciji je njegova babovina,pa je moze uredjivati po svome? Standardno razmisljanje za nase prostore,je se ovi uposlenici otprilike tako i ponasaju,u svom,na svom,a ne kao ne daj boze u sluzbi javnosti :roll:
Licno nemam nista protiv slika crkava,dzamija i sl motiva,ali smatram da u javnim institucijama,gdje dolaze ljudi razlicitih religija i uvjerenja ne smije i ne treba biti nikakvih jednonacionalnih motiva i obiljezja...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 08:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vjerska obiljezja i nacionalna su dva razlicita pojma i dvije razlicite stvari. Meni ne smeta ako u nekoj hriscanskoj zemlji na javnom mjestu (skola , bolnica...) vidim krst ili ako u nekoj islamskoj zemlji vidim neki njihov vjerski znak.
Recimo ovde u AT u skolama svaka ucionica ima krst. Bilo je nekoliko puta protesta od strane islamskih zajednica koji su se bunili i trazili da se krst ukloni iz ucionice. Sto je po mom misljenju pretjerano. Jer ipak oni su sami dosli da zive u hriscansku zemlju, i mogli su da racunaju na to da ce se suociti kad tad sa hriscanskim znakom, krstom. Isto tako vazi i za hriscane koji odu da zive u neku islamsku zemlju. Ne vidim zasto nekome treba da smeta neciji vjerski znak. Niko nikog ne tjera da citav dan non-stop gleda u neciji vjerski znak.

Mada, opet smatram da se kod nas ipak treba obratiti paznja na to, jer smo "skoro" izasli iz "vjerskog rata".

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 08:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Leona je napisao:
Vjerska obiljezja i nacionalna su dva razlicita pojma i dvije razlicite stvari. Meni ne smeta ako u nekoj hriscanskoj zemlji na javnom mjestu (skola , bolnica...) vidim krst ili ako u nekoj islamskoj zemlji vidim neki njihov vjerski znak.
Recimo ovde u AT u skolama svaka ucionica ima krst. Bilo je nekoliko puta protesta od strane islamskih zajednica koji su se bunili i trazili da se krst ukloni iz ucionice. Sto je po mom misljenju pretjerano. Jer ipak oni su sami dosli da zive u hriscansku zemlju, i mogli su da racunaju na to da ce se suociti kad tad sa hriscanskim znakom, krstom. Isto tako vazi i za hriscane koji odu da zive u neku islamsku zemlju. Ne vidim zasto nekome treba da smeta neciji vjerski znak. Niko nikog ne tjera da citav dan non-stop gleda u neciji vjerski znak.

Pardon, to je JAVNA ustanova. na trusnom podrucju. po tvom bi onda srbi sto su ostali u Sarajevu trebali ici na islamski vjeronauk. i gutati... ko im je kriv kad zive tamo... a nisu svi imali priliku da odu u BL da zive. sto ne znaci da im treba ukinuti sva prava. drugacije vidis imaju razmisljanje ljudi koji su ostali u manjini na nekom teritoriju, i bore se za svoja prava. lako je biti u centu BL i biti srbin.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
Pardon, to je JAVNA ustanova. na trusnom podrucju. po tvom bi onda srbi sto su ostali u Sarajevu trebali ici na islamski vjeronauk.

Nigdje u svijetu ne mozes nikoga natjerati da ide na neciju vjeronauku ako ti to neces. :) I molim te ne stavljaj mi rijeci u usta koje nisam rekla. Nisam nigdje spomenula vjeronauku i ko treba/netreba ici u istu. To si ti tako protumacio, a daleko bilo da ja tako mislim. :wink:
I nisam za to da neko nekog tjera na nesto. Htjela sam samo da kazem, a i rekla sam da ne treba nikome da smeta nesto tako kao npr. krst na nekom zidu (ako se nalazis u hriscanskoj zemlji) ili mjesec i zvijezda (ako je to islamski vjerski znak) ako se nalazis u nekoj islamskoj zemlji.
Ali kao sto rekoh, kod nas bi se trebalo povesti racuna oko tog, upravo zbog tog sto smo skoro izasli iz vjerskog rata.
I ne kazem da sam za to da se mora staviti neko obeljezje da se vidi gdje si /na cemu si. Nego samo kazem da meni licno ne smeta nikakav znak. Doduse, ne bih se bas odusevila kad bih vidjela sliku djavola u banci . :D
Ma dobro, valja razmisliti i o ovome. Hvala vam sto ste mi dali ideju za razmisljanje. :D

I nemojte pljuvati po ovom sto pisem. Ne vidim da ikoga vrijedjam, iznosim samo svoje misljenje.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 08:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne pljujem, ne idi se!
vidi, da navedem primjer.
ja zivim u gradu, gdje je podijeljeno sve napola. i treba mi dokaz o radnom stazu. odem na lijevu obalu (uzimam primjer, dakle sve sto navodim je figurativno, imena i ustanove nisu bitni, bitno je samo da su javni...) jer im je tamo office i naletim na sliku ne znam, nekog vjerskog sadrzaja. prva stvar koju osjetim je nelagoda, gdje sam dosao, a treba mi papir, zasigurno necu doci bez ikakvog razloga. poslije toga treba mi dokaz o nezaposlenosti, odem u zavod za zaposljavanje koji ej na desnoj obali i naletim na sliku vjerskog sadrzaja - pripadnika druge vjeroispovijesti.
e sad uzmi za primjer da sam ja srbin, rodio sam se ovdje, ovdje mi i dedo rodio, gdje god se okrenem svak goni svoje. i osjecam se nepozeljno u svom gradu. a ne zelim da idem. jer mi je tu groblje pradjedova. i znate lii uopste koliko je srba sad trenutno u mostaru i koliko je povratnika? ti si degradiran, u startu. a ne bi smio biti, ne bar od strane drzave.
pozdravljam gestu koju je napravio Mesic. svaka mu cast.
ovo govorim jer je vjerovatno u istoj situaciji musliman u BL ili ti hrvat u Zenici.
a ne smeta mi niti jedna crkva, niti jedna dzamija, ni sinagoga... nego stalno ponavljam daj boze da svi vjerujemo i da se svi ponasamo kako nam NASA vjera nalaze, bez obzira o kojoj se radi. bili bismo savrseni. i isli jedni kod drugih na slave, krstenja, vjencanja, i nako, na ljudsku...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pa dobro, ti zivis tu, i razumijem ako ti smeta. Mozda bi i meni smetalo da zivim tu, ne znam. Kod nas je ipak drugacija situacija.
Ja sam navikla na takve stvari jer zivim u inostranstvu i ima nas svakakvih nacija. Svaki dan prolazim kraj "Kraljevske sale" Jehovinih svjedoka, pa ulicom koja uskoro treba da dobije naziv "Istanbulstrasse" jer vrvi od Turaka i njihovih radnji, itd... ne znam na sta bih licila kad bi dopustila da me sve to vrijedja i da mi smeta jer je "van mog sistema". Jednostavno vise i ne primjecujem takve stvari kao sto su znakovi okaceni na zid jer sam navikla i postala imuna na sve.
A razumijem i Austrijance kad govore da se u svojoj sopstvenoj zemlji osjecaju kao stranci i mnogo mi ih je zao. Ja se trudim da se ne isticem i da ne ugrozavam nikog svojom egzistencijom i svojojm pripadnosti. Vazno je da su ljudi tolerantni i da vise zivimo svoju vjeru i da zivimo onako kako pristoji vjerskoj osobi.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tako je, Leona.
vjeruj mi, ne smetaju meni ni ta vjerska obiljezja, ma neka ih, da nije drugih stvari koje se povlace iza njih. a prosto sumnjam u Austriji da kad odes vaditi radnu dozvolu da te doceka kriz na ulaznim vratima. mislim da nije. a ne znam, nisam bio i nisam vidio. eto ti jesi, pa reci.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:25 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
tako je, Leona.
vjeruj mi, ne smetaju meni ni ta vjerska obiljezja, ma neka ih, da nije drugih stvari koje se povlace iza njih. a prosto sumnjam u Austriji da kad odes vaditi radnu dozvolu da te doceka kriz na ulaznim vratima. mislim da nije. a ne znam, nisam bio i nisam vidio. eto ti jesi, pa reci.

Joj, vjerujes mi da nemam pojma. :oops: Uopste ne zapazam takve stvari. Mozda i ima, nemam pojma. U bolnicama ima, barem gdje sam se ja porodila, a to je bolnica casnih sestara :D . U mojoj sobi gdje sam lezala je bio krst, sa mnom u sobi je bila jedna Turkinja, i uopste se nije bunila sto je krst u sobi. A i ona je odlucila da se poradja kod casnih sestara, tako da je vjerovatno znala sta ce vidjeti i sta ce je docekati. :) (a i nije joj nista bilo, ostala je citava, nikakvih posledica nije imala sto joj je krst bio vise glave :) ). A ima i ostalim bolnicama, mislim da sam vidjala. U skolama ima krst, barem kad sam ja isla u skolu bilo je, a vjerujem i sad. Ne znam koliko dugo ce se i to praktikovati. Ovde kraj mene ima osnovna skola u kojoj ima svega i svacega a najmanje Austrijanaca i hriscana. Pobuna je vec bilo, kao sto sam vec rekla. Cak se i trazilo u jednoj skoli, otac od jedne Turkinje je trazio da se jedna nastavnica koja predaje njegovoj kcerki, da stavi maramu i da se umota da bude primjer njegovoj cerki... mislim stvarno ljudi pretjeruju. Nevazno koje vjere... ne mozes ti nikoga umotati ili razmotati, nemas za to pravo.
Dobro bi bilo da ostane pri tom, da su samo znakovi u pitanju. Samo da se ne pocne praktikovati da se moras izuvati prije nego sto udjes u opstinu/skolu/bolnicu/sup... E to je vec ...van svake pameti. :D :)

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
cicak je napisao:
tako je, Leona.

Joj, vjerujes mi da nemam pojma. :oops: Uopste ne zapazam takve stvari. Mozda i ima, nemam pojma. U bolnicama ima, barem gdje sam se ja porodila, a to je bolnica casnih sestara :D . U mojoj sobi gdje sam lezala je bio krst, sa mnom u sobi je bila jedna Turkinja, i uopste se nije bunila sto je krst u sobi. A i ona je odlucila da se poradja kod casnih sestara, tako da je vjerovatno znala sta ce vidjeti i sta ce je docekati. :) A ima i ostalim bolnicama, mislim da sam vidjala. U skolama ima krst, barem kad sam ja isla u skolu bilo je, a vjerujem i sad. Ne znam koliko dugo ce se i to praktikovati. Ovde kraj mene ima osnovna skola u kojoj ima svega i svacega a najmanje Austrijanaca i hriscana.
Dobro bi bilo da ostane pri tom, da su samo znakovi u pitanju. Samo da se ne pocne praktikovati da se moras izuvati prije nego sto udjes u opstinu/skolu/bolnicu/sup... E to je vec ...van svake pameti. :D :)

da i tim casnim sestrama nije bilo bitno sto je ona turkinja. niti sto si ti srpkinja. e to ti ja govorim. vjera iz srca, nema veze koja je.
i to je bolnica tamo vjere i treba. :D

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
da i tim casnim sestrama nije bilo bitno sto je ona turkinja. niti sto si ti srpkinja. e to ti ja govorim. vjera iz srca, nema veze koja je.
i to je bolnica tamo vjere i treba. :D

Pa cuj, koga bi casne sestre poradjale da nije turkinja i srpkinja. :D :P
salim se.
Kvota stranaca raste iz dana u dan. Nekad imam osjecaj da sam u svojoj drzavi. Odem na djeciji bazen- sve Jugosi, Turci. Tako i na djecijim igralistima. Ili , Odem kod doktora, cujem novosti iz prve ruke kako je u Gradisci, Laktasima , Banjaluci... kad je Nada napustila muza, kad je Jovo dobio peMziju :D , neki dan sam bila u turskoj prodavnici, kupila sam extra kore za pitu :D , u nekim cetvrtima se osjecam ko da sam u Africi, itd... ja sam stvarno nekad zeljana da vidim Austrijanca. :angry3: Mogu vam reci da mi je nas narod vise dosadio. :D :P

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 11:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Leona,

Ne slažem se da je ovde bio verski rat kako si vec nekoliko puta ponovila ali...otom-potom jer je to tema za podforum POLITIKA!
Vezano za simbole:
Logično je da ako odeš u bolnicu „SESTARA MILOSRDNICA“ da ćeš tamo zateći katolička raspela ili ako upišeš dete u katolički školski centar da ćeš zateći puno katoličkih verskih simbola po učionama i kabinetima.
Tema je verski simboli u JAVNIM (DRŽAVNIM)INSTITUCIJAMA kao što su opština,sud,javna preduzeća,državne bolnice i sve ostale državne ustanove.Po meni,u tim institucijama takvi simboli nemaju šta tražiti!Tamo mogu biti simboli samo države,entiteta,opštine!
Ovo je višenacionalna,multietnična država sa još svežim ranama iz rata i ovde treba izbeći sve ono što može dalje komplikovati situaciju.
U ovoj državi treba da svi razmišljaju kao kolega Čičak a to je da se prema manjini u svojoj sredini treba da odnosiš onako kako bi želeo da se neka druga većina u drugoj sredini odnosi prema tvom sunarodnjaku koji je tamo manjina!Tako jedino možemo svojoj deci obezbediti bolju BUDUĆNOST!

Pozzz

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

antik je napisao:
MILO je napisao:

Тако је у модерном свету па не видим да им нешто фали.
Е једино се налазе појединци типа Месић и слични који немају друга посла него да би прикрили свој нерад покрећу теме типа верски симболи и сл.

Ja zivim vec dvadeset godina u tom tvom modernom svetu ali jos nisam vidjeo u drzavnim ustanovama(opstini,bolnici...)
takva obiljezja.
Ne znam u kojoj si ti to "modernoj" zemlji bio kad tako nesto tvrdis.

Па ево госпођа доле рече у Аустрији има и у болницама и у школама.
Биће да ти треба мало већа диоптрија.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mislim da je Mesic to uradio prvenstveno radi srba povratnika. posto su nakon hrvata u hrvatskoj najbrojnija nacija - srbi. poslije njih su siptari, pa onda svi ostali. ako ne ukljucujemo hercegovce :D

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
mislim da je Mesic to uradio prvenstveno radi srba povratnika. posto su nakon hrvata u hrvatskoj najbrojnija nacija - srbi. poslije njih su siptari, pa onda svi ostali. ako ne ukljucujemo hercegovce :D

Да, Месић је то сигурно урадио због Срба...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

Да, Месић је то сигурно урадио због Срба...

nisam rekao iskljucivo...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 13:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
urbana_extravaganca,

Biće da je tebi to „urbana" u nicku VIŠAK!
Ajde ti zamisli da živiš u Kaknju,Cazinu ili Posušju kao manjina pa da ti sin ide u školu gde su simboli tamošnje većine!
Iz tvojih komentara se da naslutiti da si verovatmo zagovornik „humanog preselenja“ pa nemaš potrebe ni razmišljati o tome!?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]