socialbug je napisao:
EiLeen mislim da nisi baš iskrena, ali to je tvoj problem... Dobrodošla si im jer pomažeš ih sa 1000e+ mjesečno, tako da sa ovom mjesečnom potrošnjom dobrodošla si u bilo koju zemlju svijeta, samo da navedem podatak da u zemljama evropske unije četveročlana porodica da bi živjela potrebno je izdvojiti 2500-3000e mjesečno... Svako zna šta je za njega najbolje...
A čovjeka... Pa ako ti je plata 2000€, a živiš s četvoročlanom platom za 3000€ znači da ti svaki mjesec ostaje još 1000€ s kojima možeš da platiš kredit za auto i sl. Pomažem im sa nekom cifrom mjesečno kao i svaki student i tako sam i tretirana. Da radim ovdje, isto bih trošila te pare - zarađene ovdje. Razlika je što se može više zaraditi i više potrošiti. Al se može mnogo više dobiti. Stvari su kvalitetnije, ima više izbora, živi se bolje. Šta drugo da ti kažem? U prošlom postu osvrnula sam se većinom na obrazovanje. A eto, ima i više poslova i radnih mjesta. Ja kad diplomiram, brzo ću se zaposliti. U Bl beš štele i nije tako lako, pogotovo u mom sektoru....
socialbug je napisao:
Error, ako ti je duša ispunjena, zašto posjećuješ forume, internet stranice koje su ispisane Srpsko-hrvatskim jezikom? Život ti nije vezan za ove prostore... Nisam nigdje pomenuo hljeb sa 7 kora, već prazninu duše, a meni se čini da je tvoja prilično prazna, možda i gnjevna jer teško je bilo za izdržati tu nesreću...
Kakva bolan praznina duše? O čemu ti pričaš? Rođena sam u Bl, znam puno ljudi, gledam šta se dešava, dođem ljeti.. Vezana sam za ovaj grad, kakva je ovo glupa konstatacija?! Znači svi koji pišu iz inostranstva su nostalgičari? Ljudi koji odu pređu preko nostalgije prvih par mjeseci, poslije im je novi grad kao njihov. Al pošto ti nisi probao, misliš da svi patimo za Bl. Da patim, vratila bih se. Imala sam sve uslove da živim odlično i opet sam razgulila...
socialbug je napisao:
Mi možda nemamo mogućnost da pijemo u Španiji i kupujemo povratne karte za 20e (ali doćiće i to vrijeme) ali imamo mogućnost da slobodno i bez straha gradimo ovaj grad, koji više ne liči na mahalu, dobio je obrise modernog grada, svaki dan ljudi dolaze i ostaju, nije Banjaluka mala, naprotiv, rijetko ćeš sresti na ulici nekog slučajno, susrete moraš dogovarati... Kažu da je kulturna ponuda prilično siromašna i sam sam bio tog mišljenja ali, evo mogu Vam reći da ima dosta dešavanja, za svakog po nešto se nadje, glupo je porediti kulturnu ponudu megalopolisa i BL... Znam da ovaj grad će biti mnogo bolji ako sami se potrudimo, ako ne bacamo smeće po ulicama, ako se cice sagnu pa pokupe govna svojih ljubimaca, ako pomogneš starcu da lakše predje cestu... Tako malo treba da bude bolje a, još manje da bude gore...
A ovdje ne postoji mogućnost da učestvuješ u dešavanjima? Da pomažeš gradu? Da učestvuješ u stud. protestima? (to se u Bl nikad neće desiti jer su kod nas ljudi pomireni sa sudbinom...)
Bl je mali grad, ja srećem ljude od moje kuće do sdk (10min) bez dogovora. Znači sretnem bar 10 ljudi dok dođem do sdk.
Kulturna ponuda jeste siromašna. Trebaš vidjet šta je prava kulturna ponuda.
socialbug je napisao:
Kao što vidite ljudi poput Vas nisu uopšte potrebni ovom gradu (BL živi i bez Vas), a dobrodošli ste da vidite kako se sve mijenja, izgradjuje, da potrošite novac, da se opustite ako hoćeš da ostaneš ostani za sve ljude ima mjesta ali mora se znati ovo ovdje je SRPSKA a to Vam je najveći trn u oku!!!
Zašto bi mi Srpska bila trn u oku? I Bl? Rođena sam u Bl, živjela u istoj 22 godine i Srpkinja sam. E sad ti meni objasni svoju konstataciju. Lol

ERROR je napisao:
Ok,da se vratimo na temu.... Moje je misljenje da oni sto zele ici ,zele to iz zelje za licnim prosperitetom,napretkom i stvaranjem perspektive sebi i svojima.Ovdje ne govorim o snovima za nekim bogataskim zivotom,vec normalnom standardu. Ne kazem da se tu ne moze zivjeti,moze,ali mislim da najbolje znaju oni koji nisu u stanju da kupe sebi ili djeci kompjuter,placaju internet,te da caskaju po ovom forumu,vec se svakodnevno bore da sastave kraj s krajem.Budimo realni,koliko vas koji tipkaju iz Bl,smatra da je pripadnik srednje klase,koja u normalnim zemljama predstavlja vecinu?Takodje,narod boli i ubi nepravda,korupcija ,veze i vezice,kao i pravna nezasticenost pojedinca ,ako nije "neko i nesto"... Vecina onih sto i ne pomisljaju na odlazak je ili uhljebljena,svojom ili tudjom zaslugom ili ravnodusna na zivot i svijet oko sebe... Takodje,ne znam zasto se sve stavlja u neki vjecni kontekst,spominju se unuci i praunuci,kao da ovi sto odu nemaju nikad vise mogucnost i pravo na povratak?
Price o patriotizmu,tipa americkih plakata;"ne pitaj sta zemlja radi za tebe ,vec sta si ti uradio za zemlju" i sl je za budale,jer oni koji su najvise dali za "cjelovitu BiH" ili republiku "Srpsku",znaju najbolje sta su dali i uradili,a evo vec 14 godina im se vraca,znamo kako,nazalost...
Error, prijatelju, častim kavom kad dođemo u julu na odmor

Priključi se u grupu na fb Rođeni u Banjaluci

A najbolji su mi ovi što pričaju/pišu, a ništa nisu uradili za ovu zemlju. Socialbug, kako ti doprinosiš napretku? Samo ističeš to srpstvo, a to nije tema.
Error je napisao da ljudi samo žele lični, te prosperitet svojoj djeci. E pa ja želim da si priuštim auto koji hoću, da idem na odmor gdje hoću i da radim posao koji volim. U Bl to nije moguće - počevši da nema mog smijera na faksu. A koliko si ljudi može priuštiti perfect vacation? Malo.
Ja glasam za odlazak.