Vader je napisao:
Ovo bih i očekivao da ti kažeš jer sam primjetio da baš ti (previše) chatuješ u zadnje vrijeme. Ali ne samo ti. Tvoja sreća što moderatori u proteklom periodu, uključujući mene, nisu imali previše vremena da rade svoj posao kako treba. Ali u narednom periodu ćemo vidjeti šta će biti.
Veliki je problem jer ti i još neki upravo ovako razmišljate. Nimalo me nije iznenadilo ovo što si rekla jer se iz ponašanja tebe i drugih moglo vidjeti da ovako bezazleno gledate na obilna chatanja koja su u zadnje vrijeme preplavila forum. Forum nije chat. Forum i chat su nešto sasvim, sasvim različito. Forum nije mjesto za razbijanje monotonije. Chat možda i može proći kao mjesto za razbijanje monotonije, pa kome je do razbijanja monotonije neka razmjeni sa ostalim chaterima MSN kontakte, ili neka se nađe na kafi. Ja neke oblasti na ovom forumu ne posjećujem iz razloga što kad otvorim temu koja mi djeluje zanimljiva vidim da na nekoliko stranica ima možda 2-3 posta koja se tiču teme, i koja su još uz to konstruktivna, iz kojih se nešto pametno može pročitati, naučiti. Sve ostalo je kreveljenje i glupiranje osoba kojima je jako dosadno u životu. A ukoliko je stanje takvo to znači da je pala kvaliteta foruma. Kada odem na drugi forum u želji da nešto konkretno i konstruktivno pročitam/naučim/kažem i vidim da je većina postova chat i glupiranje - zaobilaziću takav forum, jer je on izgubio svrhu i postao smjesto za chat i ubijanje dosade.
Drago moj Vadere!
Mene baš čudi da si mi to ti rekao, a iz razloga što ja i kada pišem OT ne pišem to na podforumima koje ti uređuješ.
Najveći broj mojih postova je na "tvom" pdf-u Duhovnost i religija i mislim da nijedan moj post nije bio OT ili spam, a da jeste ti bi to, sigurna sam, davno sankcionisao (obrisao).
Što se tiče drugih moderatora, na čijim sam podforumima bila "slobodnija" nijednom nisu obrisali ništa, a niti mi uputili bilo kakav pp da prestanem s tom praksom.
Čak šta više brzo su reagovali na bilo kakav vid nečije provokacije i brisali, na čemu im mogu biti samo zahvalna.
Na Gastronomiji mi se dešavalo da mi se brišu postovi i ja tamo više ne idem,
ali ne zato što su mi obrisani postovi nego zato što je npr. tema Šta ste jeli svedena na sterilne odgovore, tipa:
pasulj
riba
4 jaja
jabuka
Lično mi ne smeta kada neko obriše jedan dio teme koji je otišao u OT, a među postovima se nalaze i moji postovi.
Nikada se nisam žalila na brisanje niti me to pogađalo.
Za sebe mislim da sam član koji nije nikada imao konflikt sa nekim drugim članom, a ako je i bilo sličnih situacija da sam zadržala nivo kulturne konverzacije.
Veoma dobro znam šta je forum i za šta on služi, a za sve što mi nije jasno ili želim da saznam to tražim na Wikipediji ili oficijelnim sajtovima, a ne po forumima koji su svi manje više slični.
Enciklopedija kaže za forum:
- Rimski forum,
središte javnog života drevnog Rima.
- Forum (internet),
mjesto rasprave na internetu putem web aplikacije
Ili možda griješe? Ako forum ne čine obični članovi, obični ljudi, ko treba da ga čini?
Naučnici iz raznih profesija i djelatnosti?
Kažeš ne zalaziš na neke teme, razumijem ja tebe, ja sam dugo godina uređivala i još uvijek imam isti status na jednom forumu, ali kada je za mene postalo dosadno JA sam otišla, jer je glupo mijenjati sve članove, zar ne?
Eto toliko dragi druže, a kada mi administrator kaže da prestanem da pišem onda ću prestati i preći na pp.