banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 15:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2004, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Iskreno mi je drago da mogu da cujem i pozitivne komentare na pitanje " Da li pravo priajteljstvo izmedju muskaraca i zene postoji?".

Lijepo je i to da se sv eu zivotu nije svelo na fizicku privlacnosti izmedju suprotnih polova koja se neumjesno radja poslije intezivno provedenog vremena zajedno, vec da nesto iskrenije i cistije postoji - negdje tamo. :P

Nadam se da ce takva slika i ostati. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 09:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ah!
hvala Bogu pa postoji...LJUBAV!

a sta je ljubav drugo do prijateljstvo!?
zar moze muskarac voljeti zenu a nebiti joj prijatelj?
zar moze zena voljeti muskarca a nebiti mu prijatelj?

meni se cini da zaboravljamo sta je ljubav, pa neznamo da, gde je ljubav tu je i prijateljstvo.

rijecju "ljubav" poceli smo da imenujemo sve i svasta...odonose muskarca i zene cak i kad su zasnovani samo na tjelesnoj privlacnosti.
otud ta zabuna, da postoji ljubav a nepostoji prijateljstvo!

a ne! u takvom slucaju postoji STRAST a nepostoji ni ljubav ni prijateljstvo! ili preciznije receno...u kojoj mjeri je ljubav u toj mjeri je i prijateljstvo!

pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 10:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:

Ne moze.
Ali to nije ista stvar.

Malo si okrenuo rijeci - i dobio ono sto ti trazis, ali o tome nije rijec.
Imao sam i imam puno prijateljica - koje nisam "volio" (u tom smislu rijeci). Postovao, vjerovao im, povjeravao, provodio i sate i dane i noci s njima, veselio se i tugovao - bilo nam super ALI NIKADA SE NISAM VIDIO U VEZI S NJIMA.
LJUBAV - pa ne mozemo bas sve ni nazvati ljubavlju.
Negdje se granice moraju povuci.
A izmedju prijatelja - mora postojati nesto, definitivno, samo kako to nesto nazvati ?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2004, 15:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Citiraj:

Ne moze.
Ali to nije ista stvar.

Malo si okrenuo rijeci - i dobio ono sto ti trazis, ali o tome nije rijec.
Imao sam i imam puno prijateljica - koje nisam "volio" (u tom smislu rijeci). Postovao, vjerovao im, povjeravao, provodio i sate i dane i noci s njima, veselio se i tugovao - bilo nam super ALI NIKADA SE NISAM VIDIO U VEZI S NJIMA.
LJUBAV - pa ne mozemo bas sve ni nazvati ljubavlju.
Negdje se granice moraju povuci.
A izmedju prijatelja - mora postojati nesto, definitivno, samo kako to nesto nazvati ?????

Lijepo i pozitivno receno Ezane. Drago mi je cuti da takve veze postoje i postojace.

Zelim u to cvrsto vjerovati, jer moje skoro sve veze koje sam pocela sa prijateljstvom su muskarci pogresno shvatali, pa mi nudili ljubav koja nije bila drugarska. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2004, 16:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Хм...Неко је рекао да се пријатељства граде између осталог и из интереса(свјесног или несвјесног).Кад се ова тврдња примјени у овом случају одговор и није тако далеко.Значи,једно од њих двоје у тој пријатељској вези има и друге мотиве а не само другарске а тај други обично то игнорише да га не би повриједио или зато што му тај пријатељ/ица није физички (или шта ти ја знам како год) привлачан/на.
На крају се то обично заврши да се међусобно удаље или да заљубљена страна више не може чекати повољну прилику да искаже своје осјећаје па направи неки скандал који то пријатељство аутоматски брише или...Има различитих крајева.
А има и различитих тврдњи.Није ова једина.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2004, 00:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...tztz///
Ja imam halficu od srednje skole(to je vec 6 ili 7 godina)... no... ne bi je mijenjao ni za sta,i ni u sta....i to ti je to, da ne serem puno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2004, 18:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jun 2003, 09:49
ja bih iskreno htjela vjerovati u to da je prijateljstvo ( samo prijateljstvo) izmedju muskarca i zene moguce, ali sudeci po dosadasnjem iskustvu....tesko!

imam jednog prijatelja koji ce mi sigurno uvijek biti "samo" prijatelj,
ali iz razloga sto njega zene na drugi nacin i ne interesuju :wink:
( nadam se da nece neke osobe sada osuti paljbu po meni :lol: )

pored njega, racunam i jos jednog radnog kolegu za parijatelja, ali znamo se tek 4 mjeseca, tako da to jos ne vrijedi..........

inace, ja imam skoro samo losa iskustva i sa "prijateljicama"...
..i da sad ne pomislite nesto krivo......... radi se o prijateljicama koje samo gledaju korist i onda te zaborave..... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 00:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
E, da malo obnovim ovu lepu temu.

Bebish je napisao:
Iskreno mi je drago da mogu da cujem i pozitivne komentare na pitanje " Da li pravo priajteljstvo izmedju muskaraca i zene postoji?".

Prvo treba odgovoriti na vise filozofsko pitanje: da li pravo prijateljstvo izmedju ljudi uopste postoji?

Neko bi mozda rekao - ne, sve se to ipak svodi na licni interes.....

E sad, ako smatrate da postoji, onda moze da usledi i nastavak: naravno da postoji i izmedju ljudi suprotnih polova.

Medjutim - u tom slucaju oni (kako se u praksi uglavnom ispostavlja) moraju da svesno vode racuna da drze zatvorena ta "pozadinska vrata" u glavi kroz koja bi misao o erotizovanom odnosu mogla da udje. Ako su pravi prijatelji, onda je to lako. Uz minimum truda i paznje, lako je.

Medjutim, ako oboje ne vode svesno racuna, onda situacija tipicno izmakne kontroli. Zato mislim da za takva prijateljstva treba i odredjeno zivotno doba, da osoba upozna sebe, da upozna kako stoje stvari sa seksom, sopstvenom erotizovanoscu, i da bude u stanju da ne pusti seks tamo gde to ne zeli. A za to treba malo vremena i zivotnog iskustva.

Inace, mladalacka prijateljstva gde mladic i devojka gledaju na drugog kao na prijatelja, maltene uz osecaj "sestre i brata", obicno se otmu kontroli, bar od jedne strane. Pri tom nista ne mora da se primeti spolja. Iznutra, bez svesti o sebi, svojoj seksualnosti, o situaciji... sve se to lako pomesa...

Takav je valjda sex - siri se spontano na sve okolo, a uravnotezena i svesna osoba treba da bude u stanju i da ga prihvati kao nesto sasvim prirodno i da ga pomalo discipinuje. Kao malo dete koje baulja okolo, pa moze da istrci na ulicu - samo ga lepo vratis na trotoar.

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:15 
Majstor
Majstor

ishitreni je napisao:

Medjutim - u tom slucaju oni (kako se u praksi uglavnom ispostavlja) moraju da svesno vode racuna da drze zatvorena ta "pozadinska vrata" u glavi kroz koja bi misao o erotizovanom odnosu mogla da udje.

zasto pravimo sami sebi problem!?
zar nemozemo "erotizovano" i "prijateljstvo" spojiti?
zasto mislimo, da ako ima erotskog u odnosu dvoje ljudi, da nema prijateljstva!?

muskarac i zena su upuceni jedno na drugo u odnos koji se naziva LJUBAV.
a ljubav je isto sto i prijateljstvo.jer nemoze biti ljubavi, a da nema prijateljstva, niti obrnuto.da ima prijateljstva a da nema ljubavi.

u odnosu muskarca prema zeni, samo postoji dodatna dimenzija...erotska.
nje i treba da bude.tu joj i jeste mjesto.uz dvoje koje se voli, izmedju kojih je LJUBAV I PRIJATELJSTVO!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
naravno da postoji...

ali dokle ce da traje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
rio je napisao:

nje i treba da bude.tu joj i jeste mjesto.uz dvoje koje se voli, izmedju kojih je LJUBAV I PRIJATELJSTVO!

joj rio :lol:
citajuci tebe, kao da citam Grimove bajke :P

moze da postoji prijateljstvo apsolutno... i imam zaista muske prijatelje koji su mi super, i dozivljavam ih kao bracu...a i oni isto tako...

samo zvotinje imaju animalne sexulane i erotske instikte prema svim jedinkama suprotnog pola..a mi smo pobogu valjda na nekom vishem stadiju evolucije :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gipsy_girl je napisao:
rio je napisao:

citajuci tebe, kao da citam Grimove bajke :P

moze da postoji prijateljstvo apsolutno... i imam zaista muske prijatelje koji su mi super, i dozivljavam ih kao bracu...a i oni isto tako...

samo zvotinje imaju animalne sexulane i erotske instikte prema svim jedinkama suprotnog pola..a mi smo pobogu valjda na nekom vishem stadiju evolucije :wink:

O gipsy kako se slazem sa tobom. :D Sve neki duhovnjaci Rio and company a ne mogu zenu da gledaju drugacije nego "erotski". Manjak seksa - nista drugo utice vrlo negativno na ove duhovnjake da mogu da sagledaju stvari i iz drugih uglova. JAdni. :oops: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 21:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
rio je napisao:
zasto pravimo sami sebi problem!?
zar nemozemo "erotizovano" i "prijateljstvo" spojiti?
zasto mislimo, da ako ima erotskog u odnosu dvoje ljudi, da nema prijateljstva!?

muskarac i zena su upuceni jedno na drugo u odnos koji se naziva LJUBAV.

Nije isto. Moze postojati erotski odnos bez ljubavi.
(ustvari, ovo i jeste veliki deo nase svakodnevice)

Nemoj mi reci da VOLIS golisave tete sa naslovnih stranica (osim u filozofskom smislu - ah, Bog je u svakome.....sve treba voleti.....lalalala...pticice cvetici....).

Kod prijateljstva - problema nema.

Kod erotike - problema moze biti. Evo npr. psiholog Jung je govorio da erotika-sex ima dvostruku simboliku (ne bas ovako doslovce, al' evo sustine):

1) nebesku - sjedinjene suprotnosti koje jedna drugu upotpunjuju, nebeske visine pobede osecanja nad razumom, blazenstvo bliskosti-sjedinjenja nasuprot mucne podvojenosti... simboli su andjelcici, nimfe, raznorazni leteci nebeski glasnici....
2) zemaljsku - cvrsta surova prisilna vezanost za zemlju, mrak nesvesti, teror mracnog instinkta nad razumom, okovi zivotinjsko-ljudske pomesanosti, simboli su podzemna bica, zli patuljci, demoncici....

Ova dve suprotne simbolike se ne mogu razdvojiti. One su unutar "erotike, sexa" prisutne fifti-fifti. Lepo je sanjati, mastati samo o onome pod 1).... ali, pola istine nije nikakva istina.

Zato, prijateljstvo i eros, ako idu zajedno, ljudi treba da su toga svesni. Ako svesno to hoce, nema problema. Problem je ako hoce jedno a ono ustvari ispadne drugo... Ili, A i B su prijatelji, ali A dopusta prirodnom talasanju erosa da udje u taj odnos kroz "zadnja vrata" pa kaze - ma, sve je to ljubav, ljubav je ljubav, ne tupi bre mnogo... i eto ti ga na!

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:02 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

citajuci tebe, kao da citam Grimove bajke :P ...

ako mislis da Grimove bajke nevaljaju, hoces li ih citati svojoj djeci?
sta ces im citati? uzdbenik iz fiziologije pred spavanje?

neradi se ovde o bajkama kao neistini ili nerealnosti, vec se radi o nasoj potrebi da bjezimo od stvarnosti.a stvarnost je ovo sto vam ja (a mozda i braca Grim) pisem.

ali ti, "gipsy" mene izgleda nisi razumjela (bar se nadam).

Citiraj:
moze da postoji prijateljstvo apsolutno... i imam zaista muske prijatelje koji su mi super, i dozivljavam ih kao bracu...a i oni isto tako......

odlicno!
ja to i tvrdim...da prijateljstvo izmedju muskarca i postoji, i cak da MORA postojati.jer nema ljubavi bez prijateljstva.

Citiraj:

da, "visi" smo od zivotinja.
ja nigdje nisam rekao da je odnos muskarca i zene uvijek seksualan.to nije ni kod zivotinja.nepari se svaki muzjak sa svakom zenkom.

ono sto ja govorim je, da netrebamo praviti razliku izmedju prijateljstva i ljubavi.
cesto kazemo...onaj mi je prijatelj, a onoga volim.to je nemoguce!
ako nam je neko prijatelj, automatski ga i volimo.i obrnuto...ako nekog volimo, on nam mora biti i prijatelj.ako ovo znamo onda je pitanje iz naslova..."ima li prijateljstva izmedju muskarca i zene?"...apsurdno.

naravno da ima...jer ima i ljubavi.svi koji se vole, istovremeno su i prijatelji.
zar je to neka bajka!? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:04 
Majstor
Majstor

Bebish je napisao:
O gipsy kako se slazem sa tobom. :D Sve neki duhovnjaci Rio and company a ne mogu zenu da gledaju drugacije nego "erotski". Manjak seksa - nista drugo utice vrlo negativno na ove duhovnjake da mogu da sagledaju stvari i iz drugih uglova. JAdni. :oops: :angel:

pa jel ti mislis da ja tebe gledam "erotski"?

naravno da me erotski neprivlaci svaka zena.tako je kod svakog muskarca pa i kod mene.neznam zasto si stekla utisak da na zene gledam samo "erotski"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:12 
Majstor
Majstor

ishitreni je napisao:

Nije isto. Moze postojati erotski odnos bez ljubavi.
(ustvari, ovo i jeste veliki deo nase svakodnevice)...

znam da moze!pa i nekazem da nemoze, vec kazem da NETREBA!
kazem da netrebamo praviti razliku.da netrebamo imati nekog za"erotski odnos" a drugog za "ljubavni odnos".to dvoje treba da ide jedno sa drugim. ruku pod ruku.

Citiraj:
Nemoj mi reci da VOLIS golisave tete sa naslovnih stranica (osim u filozofskom smislu - ah, Bog je u svakome.....sve treba voleti.....lalalala...pticice cvetici....)....

naravno da nevolim.njih niko zaista nevoli.iako se mnogima cini da ih muskarci vole, istina je sasvim drugacija.muskarci samo vole fantaziju koju one predstavljaju.a to nije ljubav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 13:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

rio je napisao:
Bebish je napisao:

pa jel ti mislis da ja tebe gledam "erotski"?

naravno da me erotski neprivlaci svaka zena.tako je kod svakog muskarca pa i kod mene.neznam zasto si stekla utisak da na zene gledam samo "erotski"?

Ne gledas me , jer me ne znas, sto ne znaci da bi me ti jos uvijek isto gledao da me znas. :wink:

Ti si samo naveo da erotski dozivljaj postoji izmedju muskaraca i zena bez navodjenja da li svih ili pojedinih. Oprosti mi ako sam pogresno procitala tvoj redove, pa iz njih nesto druagcije zakljucila.
ALi cinjenica je ako smo seksualno potpuno zadovoljni da ne gledamo i svrljamo okolo, jer to vec nesto imamo. Neko ko ne moze da nadje potpuno seksualno zadovoljstvo od svog parnera, krena da gleda i prijatelje i neprijatelje i sve oko sebe ako potencijalne mogucnosti i tada prijateljstvo se rasprsi i nestane. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2004, 10:26 
Majstor
Majstor

u pravu si "bebish"...
kada neko nije zadovoljan sa vezom u kojoj je pocne "svrljati" i od nekog koga je smatrao prijateljem napravi sebi ljubavnika.

erotska privlacnost postoji tamo gde postoji.ne uvijek i ne izmedju svakog.ali kad je ima, nije istovremno znak i prijateljstva.
u drugom ponekad mozemo gledati SAMO objekat zadovoljenja ali ako nekog zaista volimo, onda nam je on istovremeno iprijatelj.

dakle...
ljubav i prijateljstvo moraju ici skupa, ali seksualna privlacnost i prijateljstvo ili seksualna privlacnost i ljubav...nemoraju.

nesvidja mi se sto tako cesto pravimo razliku izmedju ljubavi i prijateljstva, kao da neuvidjamo koliko su te dve stvari zapravo jedna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2004, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
rio je napisao:
cesto pravimo razliku izmedju ljubavi i prijateljstva, kao da neuvidjamo koliko su te dve stvari zapravo jedna.

Ljubav prema prijatelju nije ista vrsta ljubavi kao prema nekome sa kojim si u ljubavnoj vezi ili sexualnoj vezi....

Razlikuju se ljubavi prema majci,ocu, bratu, sestri, prijatelju, decku/djevojci, Bogu,nauci,kafani itd... :D

Ne znam sta si od toga svega osjetio, ali to je tako nisu sve ljubavi iste :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2004, 08:56 
Majstor
Majstor

rekao bih i da i ne, na "gipsyn" komentar.

ljubav je...kao voda.
ti razlikujes vode, pa kazes...jedna je voda Vrbas a druga je voda Sava.
treca je voda Dunav a cetvrta Rajna.
a ja cu ti dodati...voda je UVIJEK H2O!

mozda ce ti se ovo uciniti kao glupa sala, ali nije tako.

SVAKA voda ima nesto sto je cini vodom.nesto sto je zajednicko svim vodama.to su ti osnovni elementi spojeni u molekulu od 2 atoma hodrogena i jedan atom oksigena.

ISTO je i sa ljubavi!
SVAKA ljubav, bez obzira bila ona prema mami, tati, psu, drzavi, kolacima ili muzici...ima jedan zajednicki element.taj element je zapravo ljubav sama!

dodamo li tom osnovnom elementu nekakvu primjesu, dobijamo i posebnu vrstu ljubavi.ono sto ljubavi cini razlicitima, a nije ljubav.
kao sto u jednu rijeku ulaze pojedine vrste elemenata (pored h2o) dajuci joj boju, miris i ukus a sami (ti elementi) nisu voda.

kad je rijec o ljubavi muskarca i zene, ta dodatna primjesa, koja njihovoj ljubavi daje "jarko crvenu boju", zove se...strast.

postoje dodatni elementi, za sve "vrste" ljubavi, no ljubav UVIJEK ostaje ljubav.(kao sto u svakoj rijeci idalje imamo H2O).

zato bih volio, kad bi veci znacaj pridavali osnovnom elementu u ljubavi a ne njenim primjesama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]