banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ISPOVJEST
PostPoslato: 14 Sep 2008, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Samopouzdanje.
Neki addicti su ga uzdizali bungie jumpingom.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Kao sto neko rece, demoni proslosti ce jos dugo hodati za tobom ...
Ja ti zelim da budes cvrsta i da vjerujes u sebe. Da istrajes.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 22:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2008, 02:01
Acrobatico je napisao:
Kao sto neko rece, demoni proslosti ce jos dugo hodati za tobom ...
Ja ti zelim da budes cvrsta i da vjerujes u sebe. Da istrajes.

hvala ti puno,trudim se iz petnih zila... :D :D

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 22:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Ja te podrzavam i zelim ti svu srecu. Misli na sebe, na svoje bliznje i cuvaj se.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 22:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

stormbringer je napisao:
Ja te podrzavam i zelim ti svu srecu. Misli na sebe, na svoje bliznje i cuvaj se.

Ljudi,hvala vam svima,stvarno nisam ocekivala toliko podrske,stvarno ste pravi forum-drugari.. :D :D
sve vas ljubim puno

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 23:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2007, 15:32
То је нешто са чиме се свакодневно сусрећемо, барем љди који излазе и друже се са урбанијом екипом...зато никад не осуђујем људе који пробају и навуку се, јер сам својим очима видио како то креће и како безазлено дјелује у старту. Мене је вјера спасила да не пробам, али има људи који нису те среће.
Теби свака част што си смогла снаге и очистила се. Пуна подршка и поштовање!!!

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2008, 01:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

buccaneer je napisao:
...зато никад не осуђујем људе који пробају и навуку се, јер сам својим очима видио како то креће и како безазлено дјелује у старту!!!

Nisi u pravu...Ja cu prva reci da sam ja i samo ja kriva za to sto sam sebi uradila...Niko na svijetu tebe ne moze nagovoriti da probas ako ne zelis...Mogla sam stati 1000 puta prije nego sto sam pocela sa dopom ali nisam jer sam mislila da se mozes i sa dopa skinuti kad god ti to zelis...Mogla sam,al nisam i niko nije bio kriv za to osim mene...
A ti sto nisi probao nije te Bog spasio,spasilo te to sto nisi povodljiva licnost kao ja...

Ajoooooooj,ja sam razvezla...oprostite...
nananananananana,shalalalalalalalalaaaa,brmbrmbrmbrmbrmbrm
Poz i lubeeee vas sve :love4: :love4:

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2008, 11:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Trebalo je hrabrosti i volje ne samo da se izadje iz tog pakla, vec i da se to prizna sebi i podijeli sa drugima
Nadam se da ce ti otvorene oci i saznanje iz kakvog si pakla izasla pomoci da od sad ides samo naprijed u zivotu
ne daj samo da te sitne duse i zaostala sredina povuku opet nazad
keep up the good work :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2008, 11:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Ide njoj jako dobro, svjesna je svega sto je najbitnije :)
Lijepo je znati da neko spozna pogresnost puta droge i onda vidis da se ponasa sasvim normalno.
Samo naprijed! ;)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 19:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

2Fast2Furious je napisao:
Ide njoj jako dobro, svjesna je svega sto je najbitnije :)
Lijepo je znati da neko spozna pogresnost puta droge i onda vidis da se ponasa sasvim normalno.
Samo naprijed! ;)

E hvala na tako lijepim rijecima. Pa da,ja se ponasam sasvim normalno,samo sam malo uplasena,malo izgubljena,malo rasijana,malo nejasna,-a u PM... :D :D
Ma salim se-dobro sam ja... :D :D 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 19:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
Trebalo je hrabrosti i volje ne samo da se izadje iz tog pakla, vec i da se to prizna sebi i podijeli sa drugima
Nadam se da ce ti otvorene oci i saznanje iz kakvog si pakla izasla pomoci da od sad ides samo naprijed u zivotu
ne daj samo da te sitne duse i zaostala sredina povuku opet nazad
keep up the good work :)

:D :D :D hvala ti na podrsci... :D :D :P

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav svima, a specijalan pozdrav Hari_Haleru i Dzundzulejhaaaapromijeninick :D :)

Dzundzulejhaaaa, zelim ti snagu Titana da se izboris sa svojim najvecim i najpodmuklijim neprijateljem koji ti je jednom davno ukrao dusu i um i krenuo da unistava sve ono najbolje u tebi. Kad si potonula na dno, pod talogom depresije, crnih misli i osjecaja bezizlaznosti, u tebi je još uvijek tinjala jedna iskra životne svjetlosti koja nije prestala da se bori. Ta iskra si ti, nemoj to nikada zaboraviti!!! :)

Harija znam i sa 'onog' foruma gdje pise vec dugo vremena, na zalost nisam bio dugo tamo pa ne znam kakvo je stanje sada kod tebe, znam da si u većini pogleda svoj čovjek. Želim ti - nadu! :) (htio bih ti još nešto reći ali ispalo bi da ti popujem).

Interesantno koliko je Dzundzulejhaaaa-i pomogla podrška njenog prijatelja, budimo i mi ostali kao njen prijatelj, ne samo prema njoj nego kao prema svakom ko ima slične probleme, a nemojmo "izražavati" svoj stav o ovisnicima, jer to nikome ne treba a najmanje njima. Ja se sjecam kad se jedan moj prijatelj htio ubiti, prije toga se obratio meni da mi kaze o cemu se radi. Ja sam tada mogao da biram da li da slavim sa svojom prvom ljubavi njen 18.rodjendan a njega prepustim samom sebi, ili da rizikujem raskid i pomognem prijatelju. Nista ne moze zamijeniti najboljeg prijatelja u trenucima tjeskobe.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 09:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Gdje izvadi ovu temu iz naftalina ?! :)

Hristov, vozdra i tebi... Nemam pojma koji nick tamo koristis.

Ja sam sasvim pristojno. Dosli su mi neki stari racuni iz mladosti na naplatu i nakupilo se brdo kamata, redovnih i zateznih... Bas mi je, ono, ispostavljena opasna cifra. Zato sam cijelu ovu godinu na bolovanju i primam mnogo tesku terapiju koja me je totalno izbacila iz igre. Imunoloski sistem mi je pukao kao petarda, pa nema sanse da promolim nos iz kuce, a da se ne vratim sa najnovijom, kvalitetnom australijskom gripom ili nesto... Sad uglavnom visim kod kuce i pisem. Nije to ni lose, ubrzo ce izaci knjiga. Knjige svakako pisu bolesni ljudi, na ovaj ili onaj nacin.

Ja sam svoj covjek, mislim i previse. Moji pogledi na zivot, sistem i ljude su neuobicajeni, najblaze receno. Evo, da ozbiljnije pisem na ovom forumu, za vrlo kratko vrijeme bi se ispostavilo da svi pjevaju u c-duru, a samo ja u nekom mracnom cosku zavijam u a-molu... Ali hajde, zato pisem na onom forumu, a tamo su svi redom budale, poput mene. Nigdje nisam vidio toliku koncentraciju odvaljenih alternativaca, kao tamo... I pise se o zivotu, ogoljeno i iskreno. Dobro je.

Sto se tice ove klinke, ja nisam htio previse komentarisati. Njena prica ima neke ozbiljne kontradikcije. Evo jedna, npr. nikad se ne preporucuje veza izmedju bivsih ovisnika, osim ako njihova apstinencija nije cvrsta kao stijena. Sigurno se ne preporucuju svjezim povratnicima u surovu realnost. Zato su u komunama odvojene kuce, muske i zenske. Tako, niti je tamo mogla upoznati frajera, niti bi jedno drugom mogli pomoci. Trebala bi pomoc njima jer je zelja jednog uvijek veca od volje drugog. Bas zato AN funkcionisu kao grupe ljudi. Tek volja grupe je dovoljno snazna da se odupre zelji jednog clana... Ali dobro. Prica joj je prilicno lijepa, pa hajde da vjerujemo da nije fikcija.

Svrati tamo. Pozdravljam.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nedavno sam se ispričala na jednom forumu sa bivšim ovisnikom.
Kada je pao na dno i dobio hepatitis C preplašio se smrti. Bio je u prilici da provede dosta vremena liječeći se u inostranstvu, nakon čega se vratio i osnovao komunu za ovisnike.
Valjda imaju neke dobrovoljne radove, kao na farmi, uzgoj živine, stočarstvo i td. što im skreće misli od droge i čini ih krisnim.

I dalje govori da pati od depresije, da je to zaostatak iz tog razdoblja. Riješio se hepatitisa, već 2 god. njegov nalaz je ok.

Svako ko uspije da pobijedi to zlo današnjice je heroj, ali što reče taj moj sagovornik "ja nikada nisam prestao da vjerujem da je droga jača od mene", i sve će biti ok dok tako misli.
Povjerovati da je to stvar prošlosti je suludo, jer ta borba treba i u buduće da traje.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 19:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I ja sam trenutno u procesu lijecenja Cece. Prije nekih sest godina postao sam ponosni vlasnik one najkvalitetnije verzije virusa (1), koja zahtijeva godinu dana maltretiranja zesce neugodnom terapijom, ali mislim da cu prezivjeti... za razliku od virusa u mojoj krvi.

Taj rad u komunama bas i nije dobrovoljan. Nuzan je, obavezan. Ima dvije funkcije – izgradnja novog sistema vrijednosti, odgovornosti, jacanje timskog rada, duha, stvaranje radnih navika itd... Druga je mnogo konkretnija i opipljivija – cisto prezivljavanje. U komuni u kojoj sam ja boravio, dobar dio hrane koju smo jeli, sami smo proizvodili. Bilo nas je 12 i mogli smo mnogo pojesti :) ... Ostalo smo kupovali novcem koji smo opet sami zaradjivali. Talentovaniji momci (od mene) za rucni rad su od gipsa pravili razne religiozne figure koje smo nedjeljom prodavali na misama u Hrvatskoj. Za te pare smo kupovali brasno i tjesteninu i higijenske fazone ili nesto. Dobili bi tu i tamo neku donaciju od Katolicke crkve, ali sve je to bilo nedovoljno. Skromno se zivi, najblaze receno.... Ja sam strogi ateista, a nijednom nisam osjecao neki pritisak u smislu da trebam da se preobratim ili slicno. Ne bih to ni tolerisao.

Meni je u komuni bas bio lud ”provod”. Ja sam gradsko dijete, koje nikad nije imali priliku da se pretjerano druzi sa zivotinjama. Osim toga, tip sam odrastao na RNR & anarhija fazonu. Pa jos uz to narkoman predugo godina... I odjednom sam morao da ganjam guske, curke i kokoske po dvoristu. Da ih predvece molim, kad im istekne vrijeme predvidjeno za izlazak, da se vrate u svoje sobe i mirno spavaju. Morao da cistim brezovom metlom svinjac i hranim doticnu gospodu, kopam bastu i sadim luk, salatu, kupus i krompir. Kosim travu rucnom kosom i kupim sijeno... Najludje od svega mi je bilo ucenje da muzem koze i kravu. Hahahahah, jebote, moras biti zesci psiholog, imati zvake i prilaze i taktike da bi ih primirio... Ili im ja nesto nisam bio pretjerano simpatican.

Ozbiljno, nigdje i nikad nisam osjetio takav zajednicki duh, empatiju i razumijevanje kao u komuni. To je nesto nevjerovatno. Bilo nas je dvanestorica u prvi mah, kasnije je doslo jos par momaka, nismo imali ni televizor ni radio, mobilne telefone (osim jednog sluzbenog), novine, kontakt sa spoljasnim svijetom. Prosto upuceni jedni na druge i svi u istom problemu. Mnogo vremena da radis na sebi i ispravljanju nedostataka sopstvene licnosti. Zajebana introspekcija. Najgore od svega sto nemas pojma koliko vrijedi to sto radis jer tek mozes da se testiras po izlasku iz kuce. Svi do jednog stvarno dobri momci. I sjebani, do bola. Onako kako to ide kod ovisnika... Meni je tamo jedino smetao vojnicki zivot sa jasnim planom obaveza za svakog clana ekipe, od jutra do mraka. Ja sam haoticna, umjetnicka licnost i treba mi prazan hod za gluvarenje i sabiranje utisaka. A moram i da pisem, to je za mene stvar mentalne higijene, nacin komunikacije sa samim sobom. Kad sam izasao, bas zbog toga sam izasao. A i djevojke nedostaju :). Ako izuzmes casne sestre koje su nas posjecivale i gospodje na misama u crkvama, nisam godinu dana razgovarao sa zenom. Kad sam se vratio u normalan zivot, kao da sam sa Marsa pao.

Okej, postujem misljenje tog tipa sa kojim si razgovarala, pa tako i varijantu da mu je bilo bitno da nikad ne prizna sebi da je heroin bio jaci od njega... Ja sam priznao sebi hiljadu puta i jos bezbroj puta zelio da sam mrtav, pa jos ponekad i preduzimao i ozbiljne korake u tom pravcu... Cak i prvi princip udruzenja AN je – "1. Priznali smo da smo nemoćni pred našom ovisnošću i da ne možemo upravljati našim životima ". Tek kad ovisnik to prizna, moze se krenuti u ozbiljno lijecenje. Ali dobro, svako nije isti i ne postoji samo jedan pravi put u normalan zivot. Koji god metod lijecenja da odaberes, nevjerovatno je tesko.

I da, borba traje cijelog zivota. Moto AN-a je " Samo danas... (bicu cist, a sutra je novi dan)"

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, možda sam se pogrešno izrazila, upravo to je on napisao - nikada nisam povjerovao ni sebi priznao da sam ja jači od droge!

Priznao je da skoro živi izolovan život, jer ne želi da ide u kafanu, ne želi da pije, ne želi da puši i da često ima crne misli pogotovo kad ostaje sam.

Mislim da treba vremena da se bivši ovisnik vrati u okvire "normalnog" života i potisne depresivne i crne misli koje ga more.

Nekima pomogne religija, pogotovo kada na um padaju suicidne misli. Protiv toga se treba boriti svim silama.
Mnogo znači kada se o tome priča, kada se ta muka podijeli s nekim i kada naiđe na pozitivan odgovor, ma kako malo značilo, mislim da svakome znači i ovako virtuelna riječ podrške.

To je veliko iskušenje koje treba prebroditi i svaka osoba koja iz toga izađe snagom svoje volje je zaista heroj i veliki borac.

Želim ti puno sreće i snagu da istraješ na dobrom putu koji si odabrao.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvala ti na lijepim rijecima.

Ni ja ne pijem, ne pusim i ne izlazim u kafane... Komsije me gledaju sumnjicavo, garant kontaju da krijem neki lesh na tavanu jer nemoguce je da sam toliko ispravan :)... Isfurao sam kafane. Vise volim otici u pozoriste ili na utakmicu, eventualno pogledati neki film. Malo sam na filmove osjetljiv, los scenario me trenutno iznervira... Ali, ne smatram ovakav svoj zivot izolacijom, nito osjecam da nesto propustam. Dobro je.

Za mene je depresija hronicno osjecanje besmisla. Bas u ovome sto pisem, posvetio sam jedan dio depresiji jer to je vrlo bitan momenat price o ovisnostima. Vidio sam da se ovdje nesto pisalo na tu temu na psihologiji, ali mi se nije dalo da ulazim u polemiku sa studentima medicine ili farmacije koji misle da su antidepresivi i psihostabilizatori savrsen odgovor na sve... Nazalost, vidio sam da za mnoge ljude -nisu. A ako depresivni ljudi uspiju u odredjenom trenutku zivota jasno formulisati zelje i ciljeve koje zele postici, te imaju dovoljno hrabrosti da zivot oblikuju u skladu sa postavljenim zeljama i ciljevima, onda depresija nestaje... To jednostavno tako ide. Nekoga ispunjava religija. Nekome je dobro dok je zaljubljen, neko voli desete stvari.

Meni prija pisanje. Dok zivim zivot koji zelim, sasvim sam okej. Nekad sam znao samo sta ne zelim. Nisam zelio nista :). Tako si na dobrom putu da unistis sopstveni zivot i sebe.

Religija jeste dobar odgovor. Pretpostavljam da vjerujes. Meni je to prihvatljivo. Ali, znas i sama kao vjernik da se covjek vjeri ne moze nauciti. Kao i za bilo koji drugi talenat, moras posjedovati iskru u sebi. Ako je imas, mozes raditi na razvoju. Ako ne, cijela prica je uzaludna... Iskreno, pomalo zavidim likovima koji mi pricaju o licnom odnosu sa bogom, ispunjenosti koju osjecaju i slicno. :)

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav,

Hari, sta mislis, da li je depresija i to osjecanje besmisla posljedica ovisnosti, ili je mozda kriv taj stav nihiliizma koji vodi ka depresiji i koji u stvari covjeka odvodi u svijet droga? Da li je u stvari droga vidjena kao sredstvo za nalazenje onog zadovoljstva koje se nije moglo naci u svakodnevnim stvarima?

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 22:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pretpostavljam da ima više uzroka kako se dođe u to stanje.
Sumnjam da je prvi poriv da se konzumira narkotik depresivno stanje i traženje zaborava.

Prije mislim da je to posljedica.

Što se tiče antidepresiva sve je to ok, ali kao što kažeš naravno da ne pomaže u svim slučajevima.
Nekad dobar i kvalitetan razgovor sa stručnim licem da bolje rezultate nego bilo koje tablete.

U pravu si, ne može se vjerovati samo zato što religija dava neke odgovore i čovjek se osjeća ispunjen. Ako se to ne osjeća iznutra, u duši, onda to nije to.

Nije loše ni prisjetiti se nekih lijepih stvari i nabrojati ih u sebi.
Bar ja to nekad praktikujem. Kad me uhvati bezrazložno neraspoloženje sjetim se nekih težih momenata koje sam prošla, sjetim se osoba kojima je mnogo teže nego meni u tom trenu, nakon čega se skoro postidim i izađem iz tog neraspoloženja.
Bitno je uživati u stvarima koje ti znače, pa bilo to hobi ili neki posao koji voliš. Dokolica ostavlja previše prostora za razmišljanje.
Lijepi momenti, lijepa sjećanja, uživanje u malim stvarima su oni "splavovi" koji nas drže na površini kada tonemo na nekom drugom planu.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala Hari :D Sala mala.

Volio bih cuti od Harija da li je prije ulaska u taj svijet bio drugaciji covjek ili ga je konzumacija dovela u takvo stanje ocaja. Pokusavam da nazrem koliko u tom prelivanju pozitivnih i negativnih osjecanja ima mehanike i hemije mozga a koliko neceg drugog. Ako je droga sama po sebi ucinila da covjek sve vidi crno onda se nekom drugom hemikalijom moze postici da covjek bude optimista i srecan. Ali ako su krivac nus-pojave i gubljenje slike o samom sebi, mozda bi upravo sredstvo koje smo izbacili iz upotrebe (vjera, ljubav, povjerenje) mogli pomoci da se covjek ponovo izgradi, da se ljudima ponovo vrati vjera u same sebe, da se prebrode predrasudi i distanciranost prema tim ljudima. Ne radi se o tome da covjek rijecima pokusa da nekome usadi nesto u glavu nego da probudi odredjena pozitivna osjecanja, bilo gestom humanosti ili slicno. Mozda na takav nacin, omogucavajuci covjeku da osjeti cesto takva osjecanja moze da se postigne da to postane jedna konstanta u covjeku. Nisam previdio koliko je Hariju ZNACILO medjuljudski odnos i koliko je to pozitivno uticalo na njega. :) Sa te tacke gledista, ono sto se radi u Crnoj Rijeci je lose, ali samo uslovno, jer ako covjeka tuku a da on sam ne kaze da je zasluzio, stvarace se jos veca distanca izmedju ljudi, jedna polovina ce mozda reci da im je super pomogao oporavak dole i opravdavace batine jer su bili samokriticni i batine vide kao zasluzenu kaznu, a druga polovina ce tvrditi suprotno jer nisu navikli da budu kaznjavani na takav nacin za prestupe, a sve zato sto se radi o drugacijim profilima ljudi.

Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]