banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2008, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Tajnica je napisao:
ajkula je napisao:
Sam brak je odavno izgubio smisao ako cemo bas u detalje :wink:

E sa tom konstatacijom se bas i ne slazem :wink: ...ja i dalje razmisljam naivno :D ..drzim do toga da je zivot u dvoje poseban...

Meni je brak baš lijepo zajedništvo; okruniti ljubav. Ali nisam ni protiv života izvan braka.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Tajnica je napisao:
ajkula je napisao:
Sam brak je odavno izgubio smisao ako cemo bas u detalje :wink:

E sa tom konstatacijom se bas i ne slazem :wink: ...ja i dalje razmisljam naivno :D ..drzim do toga da je zivot u dvoje poseban...

Sta da kazem, obe ste u pravu! :)

A ako cemo vec o crkvi i njihovom moralu: molim vjernike da prokomentarisu ovo:
prosle godine u aprilu mjesecu sam bila na vjencanju koje je bilo u crkvi...
Mislim da je suvisno naglasavati da je to vrijeme uskrsnjeg posta..

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Pa vjerovatno po tome sto mozes da se vjencas a da nisi ni krsten...samo je dovoljno da platis i sve se sredi i uljepsaces taj dan porodicnim slikanjem u crkvi....

Izgubio se smisao...znacenja tog cina uopste...

:o Ko bi rekao? To je uistinu malo neobično, moraćemo da dozovemo Damaskina da nam rastumači :D

Citiraj:
Hvala ti do neba za ovo dijete. Nemas pojma kako si mi uljepsao dan

Nema na čemu, vrlo mi je drago! :)

Citiraj:
Ne znas sta znaci rijec trend?
Harvester je napisao:
Eh, dete, dete...

Hvala ti do neba za ovo dijete. Nemas pojma kako si mi uljepsao dan :D

Citiraj:
Biti vjernik je danas trend

Citiraj:
Lijepa fraza, zaista. A šta to znači?

Ne znas sta znaci rijec trend? :oops:

Znam šta znači trend, ali ne znam na koji je način to biti vjernik - trend. Eto, to bih volio da mi se malo rastumači. Mislim, donekle mogu da razumijem ako se to odnosi na ovaj naš uski prostor tj. ovu propalu državu gdje su zaista tamo negdje početkom rata svi odjednom postali "vjernici" (naravno, to se nije manifestovalo nekim ogromnim porastom morala ili milosrđa već prije nošenjem krstova od tri kile oko vrata i tome slično), ali ovde valjda govorimo o worldwide fenomenima, right?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh, da, umalo da zaboravim - ovo što se tiče razvoda braka: Nemojmo da potežemo otrcane fraze tipa "Zar nije bolje razvesti se nego (pa sad dopunite po želji: svađati se, da muž mlati ženu non stop, da žena mlati muža non stop, da muž i žena zajedno zlostavljaju djecu i tome slično)" Razvod braka je u vrlo rijetkim slučajevima neophodnost, a najčešće se jednostavno radi o ljenosti supružnika koji čim prva stvar zaškripi odmah lete da prekinu brak kao da je u pitanju neka tamo obična veza. Brdo stvari može da se razriješi dijalogom i razumijevanjem u braku, a još duplo toliko kvalitetnim upoznavanjem PRIJE braka. Ne možemo mi sad o braku kao instituciji da sudimo na osnovu nekih tamo ljudi što su se vjenčali nakon dva mjeseca hodanja, pa je onda on otkrio da je ona lujka koja drži mrtve mačke u frižideru, a ona da on voli da upražnjava seks sa kućnim aparatima.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Jesi ozenjen? Imas li djecu? Ili pricas - 'nako? :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Očigledno napamet priča. Isto bih rekla da ovaj naš sagovornik nema više od 25 godina.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
A po čemu on to priča na pamet?? Čovjek daje svoje mišljenje... i iskreno što se tiče ovoga:

Citiraj:
Eh, da, umalo da zaboravim - ovo što se tiče razvoda braka: Nemojmo da potežemo otrcane fraze tipa "Zar nije bolje razvesti se nego (pa sad dopunite po želji: svađati se, da muž mlati ženu non stop, da žena mlati muža non stop, da muž i žena zajedno zlostavljaju djecu i tome slično)" Razvod braka je u vrlo rijetkim slučajevima neophodnost, a najčešće se jednostavno radi o ljenosti supružnika koji čim prva stvar zaškripi odmah lete da prekinu brak kao da je u pitanju neka tamo obična veza. Brdo stvari može da se razriješi dijalogom i razumijevanjem u braku, a još duplo toliko kvalitetnim upoznavanjem PRIJE braka. Ne možemo mi sad o braku kao instituciji da sudimo na osnovu nekih tamo ljudi što su se vjenčali nakon dva mjeseca hodanja, pa je onda on otkrio da je ona lujka koja drži mrtve mačke u frižideru, a ona da on voli da upražnjava seks sa kućnim aparatima.

sležem se....

Danas, imam osjećaj da ljudi ne daju ni minimum žrtve da brak očuvaju, zato i jeste toliko razvoda. A kad se razvedu, on ovakav, ona onakva, on uradio ovo, ona ono i sl. a djeca samo pate i šta da shvate kao pouku priče? Kako sutra za svoj brak da se bore?
Brakom se začinje porodica, a porodica je nešto sveto, nešto što treba čuvati...brak nije idila kao što se misli. Nije to samo, njih dvoje se vole, srećno žive, djeca rastu, novca ima sve je super....heh ja bi volio da je tako.

Citiraj:
Isto bih rekla da ovaj naš sagovornik nema više od 25 godina.
Očigledno napamet priča. Isto bih rekla da ovaj naš sagovornik nema više od 25 godina.

A šta treba imati više od 30 god. da bi tako "pametno" pričao kao ti? Uz to XIX (bez uvrede) u tim godinama možda bi trebala više obratiti pažnju na brak i porodicu, a manje na razvode i raskide....nemoj ovo shvatiti kao uvredu, jer to mi nije bilo ni na kraj pameti.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
"Бити вјерник" (ма шта то значило) је "било у тренду" у Бања Луци у вријеме "нацијоналног освјешћивања" (ма шта то значило)
а укратко је значило да се статус "вјерника" стицао тако што:

- ваш духовни и религиозни живот почиње, врхуни и завршава се паљењем свијеће
(углавном на нивоу као кад бациш новчић у фонтану жеља)

- у Цркву долазиш само на Божић и Васкрс полупијан и свађаш се са радником зашто не можеш унутра ући са флашом

- своја религиозна усхићења пропратиш пропорционалном количином пиротехничких средстава
(неки се можда сјећају Божићне посланице в.Јефрема која почиње са "Молимо вјернике да не бацају петарде на свештенство")

- славиш славу (којој није поента угледање на позитивне примјере светитеља, нити скромно молитвено окупљање породице,
већ се квалитет мјерио количином испијеног алкохола и броја прасића који се поједу)

- крстиш се са три прста (мада ни сам не знаш зашто)

итд...

Срећом, и како то обично бива, то вријеме је прошло, и у Цркви је остало људи исто онолико колико их је и било прије "демократских промјена",
дакле на Литургијама (главно богослужење Цркве, служи се Недељом од 9 ујутру) је остало опет око педесетак људи.

Што се тиче вјенчавања у посту, то је још један од религиозних феномена везаних искључиво за Бања Луку:
у остатку православних помјесних Цркава (осталих 300.000.000 чланова) то је могуће искључиво у неким посебним околностима,
а да би тај чин био уопште могућ, потребно је да младенци пишу посебну молбу коју намјесник прослеђује Епископу,
а онда од разматрања молбе зависи да ли ће до вјенчања доћи.
Вјенчавањем младенаца у посту се фактички даје благослов да се пост крши,
јер нико неће након Цркве отићи кући, па све прославити уз конзерву туњевине с кечапом,
него се иде на оргијање уз (наравно) товар меса, потоке алкохола, полуголу пјеваљку на столу и све што већ следује.

Ал', ко и у свему осталом ми смо "мимо свијета"...

Што се тиче развода и абортуса, ово су ипак ставови Римског папе,
и као такви необавезујући за православне вјернике
(којих је по неким статистикама у Бања Луци око 93,7%)

Став Ватикана јесте да развод не постоји (и разведени се одлучује од Цркве доживотно),
док Православна Црква ипак унеколико показује снисхођење и допушта други брак у одређеним случајевима:
сам чин вјенчања другобрачних се врши другачије, са много мање свечаности, у што скромнијој атмосфери (скоро покајничкој),
али је све у свему дозвољен и благословен.

Став православне Цркве додуше је био и остаће да је абортус чедоморство, односно убијање властитог дјетета у мајчиној утроби,
па ма какву ми терминологију употребљавали ("очистила се", као да је била "прљава" па се морала од некакве нечистоће "очистити")
или ма каква правна, морална и каква све не оправдања измишљали то јесте убијање властитог потомства.

Број извршених абортуса у Бања Луци не говори о некаквој "сексуалној ослобођености", већ напротив: о нашем примитивизму и заосталости;
ако већ неко и ступа у сексуалне односе без жеље за потомством, зар је могуће да никада није чуо за контрацептивна средства
зар је толико лакше направити дијете па га убијати, него користити контрацепцију?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jel crkva blagosilja "kontraceptivna sredstva"? to je praktički isto "blokiranje ili sprečavanje" života, da tako kažem..

@ Anakin, svoj ti život gledaj.. o čemu ja razmišljam u određenim fazama svog života se tiče samo mene. A taj stav udati, oženjeni = moralni i dobri, a razvedeni ili neoženjeni = nemoralni i posrnuli, je toliko otrcan i zastario, da mi se povraća.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ajkula je napisao:
Jesi ozenjen? Imas li djecu? Ili pricas - 'nako? :)

bice da nije :) blago onom ko je nasao osobu s kojom moze podijeliti zivot,imati uspone i padove,ali da mu se barem istom mjerom vrati a ne da ta komunikacija bude monolog i da jedna strana bude "zrtva"i sav teret nosi na svojim ledjima a tako obicno biva...
ah,da neko je spomenuo godine..pa lakse se udati-ozeniti s 20 nego 30 i vise,sto si stariji,zreliji vise zelis,biras,tj daleko si realniji...

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 09:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@ Damaskin, i danas je ista situacija. Sta mislis, koliko njih zna 10 Bozijih zapovjesti napamet?! A da ne pricamo o ostalim vjerskim dogmama :wink:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 10:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Svaka cast na tekstu Damaskin...
Iako se oko nekih stvari ne bih slozila u potpunosti, mislim da je ovo sto si napisao ok.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Harvester je napisao:

Slažem se da vjerovatno dosta ljudi ulazi u brak nakon kratke veze. Ponekad ne možemo ni nakon duže od "dva mjeseca" biti sigurni da nekoga poznajemo.
Pa i mimo toga: ljudi se mijenjaju i nakon što uđu u brak.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 11:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ljudi budu u braku po 20 godina pa se razvedu, jer su shvatili da jedno drugo nepoznaju ( a i da ne poznaju sami sebe). Međutim, Harvester i njegova mlada su "iznad" takvih stvari. :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 12:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ja nisam misljenja da je poznavanje toliko bitan faktor.. Mi ni sami sebe ne poznamo dovoljno, cesto smo iznenadjeni nekom svojom reakcijom, djelom, mislima.. Danas se olako ulazi brak a jos lakse izlazi iz istog. Moralne vrijednosti su se uveliko promjenile, unazadile.. Ali ovo nije tema danasnje emisije :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Danas se olako ulazi brak a jos lakse izlazi iz istog. Moralne vrijednosti su se uveliko promjenile, unazadile..

Upravo tako...

Citiraj:
Pa ja nisam misljenja da je poznavanje toliko bitan faktor..

Ja mislim da je važan fakotor, nije presudan, ali po meni jako važan....

Citiraj:
@ Anakin, svoj ti život gledaj.. o čemu ja razmišljam u određenim fazama svog života se tiče samo mene.

Jesam malo pretjerao, moja greška...

Citiraj:
A taj stav udati, oženjeni = moralni i dobri, a razvedeni ili neoženjeni = nemoralni i posrnuli,

To je rekao, ko? Ja ne...

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
@ Anakin, svoj ti život gledaj

Gle, gle, ko je našao da se javlja :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2008, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
brak i neabortus su teski gresi .. zagadjujete planetu ljudskim olosom ..

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2008, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
LoL ima i tu nečega :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 01:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
nisam sve postove detaljno citala al de malo oladite.. nema se ko sta kome petljati u zivot, i svako ima pravo na svoje misljenje..
hm s obzirom da je Papa samo covjek kao bilo ko od nas ima i on pravo na svoje :confused3:
a inace mislim da je preusko i nisu ljudi ti koji uopste mogu tako nesto sa sigurnoscu tvrditi... i tako generalizovati - reci za bilo sta "to i to je grijeh a to i to nije" jer je to vrlo individualna stvar... nekome je strasan grijeh pojesti cokoladu a nekome pojesti kamion cokolada nije nista, al zato ga ubi savjest ako zgazi mrava.. banalan primjer al mislim da je poenta jasna...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]