banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 21:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Cijena rata
PostPoslato: 19 Mar 2008, 11:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Troškovi rata u Iraku deset puta veći nego što je Washington planirao
TROŠKOVI rata u Iraku su danas najmanje deset puta veći nego što je to američka administracija procijenila prije njegovog početka.
International Herald Tribune na petu obljetnicu početka američke invazije Iraka piše kako je Bushova administracija prije samog početka operacije procijenila da će troškovi invazije, okupacije i stvaranje nove prozapadne vlade iznositi između 50 i 60 milijardi dolara.
Pentagon danas, pak, procjenjuje da su dosadašnji troškovi američkih vojnih operacija u Mezopotamiji dosegli svotu od 600 milijardi dolara.

Kongresni ured za proračun (CBO), pak, procjenjuje da bi najrealnija svota bila između bilijun i dva bilijuna dolara, ovisno o tome koliko će okupacija trajati.

Ugledni ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz u knjizi "Four Trillion War" koju je napisao zajedno s Lindom Bilmes tvrdi da je prava cijena rata oko 4 bilijuna dolara.

Različite procjene su najčešće posljedica različitih kriterija za određivanje što predstavlja troškove rata. Najniže procjene uključuju samo neposredne troškove ratnih operacija, prehrane i skrbi o vojnicima, zamjene uništene opreme, plaće za rezerviste, specijalne dodatke za borbena djelovanja te skrb o ranjenim veteranima odnosno obiteljima poginulih vojnika.
Najviše procjene, pak, u obzir uzimaju troškove budućih operacija, dugoročne troškove za skrb o veteranima kao i troškove izazvane visokom cijenom nafte, odnosno političkom nestabilnošću koju je rat izazvao.

Američki demokrati tijekom izborne kampanje visoke troškove rata navode kao jedan od glavnih uzroka recesije u kojoj se našla američka ekonomija, odnosno sve većih financijskih i drugih problema u kojima se nalaze prosječni Amerikanci. Irak se opisuje kao financijska rupa bez dna koja guta milijarde dolara, a koje bi demokrati potrošili na zdravstvenu i socijalnu skrb, odnosno pomoć posrnuloj ekonomiji.

Međutim, ni sami demokrati se nisu baš previše proslavili kada su se 2002. godine procjenjivali troškove predstojećeg rata. Njihove službene procjene su se kretale oko brojke od 93 milijarde dolara. Time mnogi objašnjavaju danas za tu stranku ne baš najugodniju činjenicu da su njeni senatori na čelu s Hillary Clinton zdušno podržavali rat.

Iako su demokrati pretprošle godine preuzeli Kongres na paroli okončanja rata, te iako su prijetili da će zatvoriti financijsku "pipu" za vođenje ratnih operacija, ipak su samo za sljedeću godinu američkoj vojsci odobrili 600 milijardi dolara. Većina promatrača vjeruje to nije kraj te da će rat nastaviti čak i kada u Bijelu kuću dođu Clinton ili Barack Obama.

Od početnih procjena jedna od ispranijih je bila ona Lawrencea Lindsaya, koji je izgubio mjesto Bushovog ekonomskog savjetnika zbog tvrdnji da će rat koštati između 100 i 200 milijardi dolara. Lindsay danas u časopisu Fortune tvrdi da je bio u pravu što se tiče godišnjih troškova okupacije, ali ne i dužine samog rata, koji se pokazao daleko težim nego što je to itko mogao pretpostaviti.
Najpreciznija procjena rata je bila ona Williama Nordhausa sa Sveučilišta Yale, koji je u prosincu 2002. godine za "najgori mogući scenarij" budućeg rata predvidio troškove od 1,9 bilijun dolara.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 22:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Upravo sam procitao jedan dobar komentar o ratu, ratu nasem daj Boze i poslednjem. Unaprijed znam, da ce mnogi vec biti pripremljeni na zucno ragovanje kad vid sam naslov sajta na kome je objavljen ovaj takst. Ipakm savjetujem, da tekst procitaju, da ne obracaju paznju na neke sitne nebitne stvari, jer takvih primjedbi mozemo naci u svakom tekstu, nego da problem pokusamno shvati u njegovom potpunom znacenju, znacennju u kome niko nije nista, znacenju u kome su patnje, staradanja i smrt nesto najobicnije i svakodnevno, znacenju koje nam treba da ukaze-rasvijetli pamet, da dobro promislimo, prije nego sto nas zagovaracu rata gurnu u njegovo narucje, iz koga se tesko oteti .

Bio sam prebacio link, ali sam ipak odusta. Konsultovat cu se sa moderatorom.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 00:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Račune za lošu Bushevu gospodarsku politiku plaćat će njegov nasljednik
Mandat Georgea Busha većini Amerikanaca vjerojatno neće ostati u lijepom sjećanju. Njegovi gospodarski rezultati su poražavajući. Nakon desetljeća rasta, zemlja je na rubu recesije.

Cijena nafte ispod 30 dolara po barelu, inflacija oko 3%, nezaposlenost 4%, niska stopa siromaštva, deset godina neprekidnog gospodarskog rasta i proračunski višak od gotovo 240 milijardi dolara. U takvom je stanju George Bush preuzeo SAD. Danas, kad im je zemlja na rubu recesije, mnogi se Amerikanci s nostalgijom prisjećaju tih vremena.

Gospodarstvo je i tijekom dvaju Bushevih mandata uglavnom dobro napredovalo. Ipak, to su osjetili samo najbogatiji dok su plaće prosječnih Amerikanaca stagnirale ili čak pale. Siromaštvo je naraslo. To se pripisuje Bushevoj poreznoj politici i olakšicama na porez na kapital.
Porezne olakšice zajedno s ratovima u Iraku i Afganistanu doveli su do rekordnog proračunskog deficita, većeg od 400 milijardi dolara i ukupnog nacionalnog duga većeg od 9 bilijuna (tisuća milijardi!) dolara.

Ratni sukobi dijelom su odgovorni i za učetverostručenje cijena nafte u posljednjih osam godina. Nedavno su premašile 111 dolara za barel. Skupa nafta i visoki vanjskotrgovinski deficit prouzročili su rast inflacije. Američka središnja banka odgovorila je dizanjem kamatne stope. No, brojan američki srednji sloj više ne može otplaćivati stambene kredite. Samo ove godine dva milijuna Amerikanaca moglo bi ostati bez svojih domova.

Začarani krug je zatvoren. Previše stanova na tržištu znači kolaps građevinarstva, a zatim i svih pratećih industrija - namještaja, bijele tehnike i drugih. Pada vrijednost nekretnina koje su sada u vlasništvu banaka što im donosi gubitke u milijardama dolara. Središnja banka to sada pokušava presjeći rezanjem kamatnih stopa. Ali bez uspjeha jer vrijednost dolara nastavlja padati, a paralelno s tim zlato i nafta postaju sve skuplji.
Računi za vođenje loše gospodarske politike već su stigli. Plaćat će ih Bushev nasljednik u Bijeloj kući.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2008, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Vader je napisao:
Iako su demokrati pretprošle godine preuzeli Kongres na paroli okončanja rata, te iako su prijetili da će zatvoriti financijsku "pipu" za vođenje ratnih operacija, ipak su samo za sljedeću godinu američkoj vojsci odobrili 600 milijardi dolara.

Mislim da su prijedlozi demokrata u kongresu bili evo vam pare ali pod uslovom da se trupe povuku u tom i tom roku. Medjutim tu dolazi kvaka, Bus ulaze predsjednicki veto, karakteristiku americkog predsjednickog sistema, nakon kojeg se prijedlog zakon vraca u kongres, ALI mu sada treba dvotrecinska vecina da prodje (demokrate imaju malo vise od pola ali ne i 2/3). Tako da se pare i dalje daju i kongres ne moze da zaustavi rat.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 00:12 
Veteran
Veteran

Nikako mi nisu jasne neke stvari. Demokrati na celu sa Klintonom ostvarili su izvaneredne rezultate kako u politici tako i u ekonomiji. I umjesto da izberu novog predsjednika iz redova demokrata Al Gor, oni biraju novog nepoznatog covjeka iz redova republikanaca. Nakon samo nekoliko mjeseci mnoge kompanije stavljaju kljuc u bravu, radnici ostaju bez posla, cijene pocinju da skacu. Kako je vrijeme prolazilo situacija je bila sve gora i godra.

Nakon cetiri godine ponovo izbori. Normalno bi bilo da se takva ekonomska i vanjska politika kazni, biranjem predsjednika iz redova demokrata.Keri kao demokratski kandidat ubjedljivo gubi, drzavu i dalje vodi stari predsjedni, naravno na isti nacin, pa ekonomija i dalje pada sve nize i nize, a Amerika kao drzava gubi gotovo svaki ugled u svijetu.Cijene proizvoda i dalje rastu, dok cijena rada ostaje ista.

Krajem godine bit ce novi izbori, ali nisam siguran, da je narod izvukao neku pouku. Nije iskljuceno da ponovo bude izabran predsjednik iz redova republikanaca, a to bi znacilo jos dalje propadanje u ekonomskom i politickom smilu. Ja sam mislio, da republikanci poslije svega nemaju nikakvu sansu, ali prema nekim anketama sanse republikanaca i demokrata su gotovo podjednake. Zasto ?????

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 00:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

zah je napisao:
ali prema nekim anketama sanse republikanaca i demokrata su gotovo podjednake. Zasto ?????

Koliko sam ja vidio unutarstranačka borba izumeđu Hilari i Obame sve više povećava šansu republikanskom kandidatu na sledećim izborima, to su procjene demokrata i njihovih finansijera pa se tražilo od Hilari da odustane za dobrobit stranke, ali od toga nema ništa.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 02:02 
Veteran
Veteran

Ja mislim da borba medju demokratima treba da ide do kraj, ali nisam pristalica ruznih upadica koje ponekad cini jedan i drugi demokratski kandidat. Ono sto ne mogu da shvatim jeste to, da republikanski kanditat pobijedi, jednostavno iz razloga, sto su republikanci zavili zemlju u crno, a osim toga njihov kandidat je star, i nije sigurno da ce i zivjeti naredne 4 godine. Vec je imao rak koze na licu, a sta je sledece????? Oba demokratska kandidata su dobra, pa ko pobijedi neka vodi zemlju. Bojim se, da Amerikanci ponovo nece znati izabrati, a to ide na njihovu stetu. Ovdje su ljudi jako politicki neinformisani, tako da im mozes sve servirati,a posebno strah od ovoga ili onoga, i po svoj prilici onaj ko se posluzi strahom na pravi nacin, bit ce i pobjednik.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 02:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

zah je napisao:
Ono sto ne mogu da shvatim jeste to, da republikanski kanditat pobijedi, jednostavno iz razloga, sto su republikanci zavili zemlju u crno

Da li najavljuje istu politiku kao Bush? Ako ne onda je to nešto drugo. Nije valjda da sada nikad više ne bi trebao biti predsjednik republikanac zbog onoga što je Bush napravio.

Mislim da su svi oni priča za sebe, evo Hilari i Obama sasvim različito gledaju na rat u Iraku, a iz iste su stranke, tako da je to više do osobe a ne do stranke iz koje dolaze.

zah je napisao:
Oba demokratska kandidata su dobra

Jesi li siguran?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 02:24 
Veteran
Veteran

Za sada boljih nema medju demokratima. Sadasnji kandidat republikanaca je stari ucesnik u predizbornim aktivnostima. Kao sto znamo redovno je gubio. Osim toga zagovarac je rata do beskonacnosti, a to nije u interesu americke ekonomije. Niko se od republikanaca ne poziva na Busa, jer bi mu to bio samo veliki minus. Obama bi mozda donio neke nove ideje, jer je mlad covjek, ali ideje su ideje, u Senatu i Kongfrsu sjede iskusni starci. Ono sto on i Hilari zagovaraju npr. zdravstvena zastita, prakticno je nemoguce sprovesti, jer mnogi kongresmeni i senatori imaju svoje osiguravajuce kompanije, pa je iluzorno ocekivati, da ce se oni odreci unosnog profita. Dakle, sve ostaje na onome "pricam ti pricu".

Obama bi bio vise motivisan, poslu bi prilazio sa vise zara,a osim toga ima veliku podrsku medju demokratima. Hilari bi bila pragmaticnija, brze bi se usmjeravala na prave stavri, a osim toga ima muza sa kojim moze svakodnevno pricati i koristiti njegova isustva.Obama bi brze povukao vojnike sa bojista, Hilari nesto sporije, ali tu je ona stavka koja nosi najvise para, para, koje idu u vjetar. Galon benzina 3.35 centi, a kad sam dosao 1.5 do 1.10 centi, cijena stana sa dvije spavace sobe bila je 620 dolara, sad 1100-1300 dolara, a satnica ista kao i prije.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 02:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

zah je napisao:
Za sada boljih nema medju demokratima.

Mislio sam na ovo dvoje isturenih. Meni Obama djeluje dosta bolje. Kad smo već kod teme "cijena rata" možemo vidjeti cifre i odraz na ekonomiju, a Obama je u startu bio protiv rata, i ako se ne varam zagovara povlačenje Amerike iz Iraka. Mada ko zna šta se iza brda valja :)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 02:48 
Veteran
Veteran

Ja cu kazati svoje misljenje, ali ne tvrdim da je naispravnije. Obama je zasigurno posteniji- moraliniji kandidat od svih kandidata koji su ucestvovali u ovim predizbornim aktivnostima. Mlad je, pametan je i obrazovan je, predano ce raditi za svoju zemlju, mozda predanije od bilo kog drugog kandidata. Osim toga u jednom svom govoru jasno je ukazao na amareicke probleme, i pridobio simpatije mnogih. Nesumnjivo je da se radi o jako dobrom kandidatu, ali sve zavisi od tima koji ce okupiti oko sebe. Vec sam kazao da mi se cini kako je Hilari pragmaticnija, lakse bi se usmjerila na najvaznije probleme, lakse bi okupila pravi tim za kacije, i ne bi isla u nikakve rizike. U svakom slucaju, ja cu galsati za demokrate.

Evo jedan komentar iz Monitora, Podgorica na naslovljenu temu.
http://www.monitor.cg.yu/BROJ/strana_13.html

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni Obama izgleda isto mnogo bolje neko Klinton, a to se i pokazalo neki dan sa onom pricom oko ptovanja u Tuzlu i one "dramaticne" situacije. Podupiru ga Opra, Keneijevi, Svarcenegerova zena (isto Kenedi) ne znam ko jos, ali ni to nije garancija, posto je i Keri izgubio kraj Majkla Mura i njegovog filma! :D. A ko podupire republikance? Uvijek mi padne napamet Britni Spirs i njena pametna izjava kako ljudi moraju vjerovati svom predsjedniku (Busu) jer on zna sta je najbolje za njih???!!! Znaci takve osobe, glupe ko noc koje lako popiju svaku pricu, a njih u Americi ima koliko hoces.
Dosta vise i Busovih i Klintonovih i ostalih patricijskih klanova iz senatorskog staleza, koji su svi u porodicnim vezama blizim ili daljim. Bus stariji, prvo direktor CIA-e, pa podpredsjednik pod Reganom pa predsjednik, pa mu sin (koji je na pocetku mandata bio tacno retardiran sto se tice zbivanja u svijetu) predsjednik. Dosta vise.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 02:25 
Veteran
Veteran

Najnovija odluka.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/in ... 5/index.do

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 02:50 
Veteran
Veteran

10 zapovijedi naučenih iz Iraka

Rat u Iraku još se vodi iako je već odavno izgubljen, samo je pitanje vremena kada će formalno prestati. Samo se još čeka da Busha zamijeni netko novi. Georgeu Bushu sudit će povijest zbog grozne greške koju je počinio započevši nepotrebni rat, no ako zemlja želi nešto naučiti iz njegove pogreške mora iz nje izvući nekoliko lekcija, piše Salon, nazivajući ih 10 iračkih zapovijedi. Između ostalog tu su: "ne pokreći preventivne ratove tj. ne napadaj zemlju koja nije napala tebe", "ne preuveličavaj terorističku prijetnju" i "odbaci ideju sukoba civilizacija
http://www.salon.com/opinion/kamiya/200 ... mandments/

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 02:10 
Veteran
Veteran

Malo konkretnije.
http://www.nacional.hr/articles/view/45074/

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dole stari prdonja!!!!!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ameri otvaraju ratna žarišta da bi prali novac. Kao njih nešto koštalo? A koliko su dobili?
Sjećate se kod nas kada je bio rat i onih humanitarnih paketa, USA brašno i ostalo smeće, konzerve "slino" koje ni psi nisu htjeli jesti.
To brašno koje smo mi kusali je bilo staro preko 50 godina, očisti su rezervne magacine.
Neki su čak isprobali to brašno kao odlično sredstvo protiv biljnih vašaka (istina živa) :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 20:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Onome ko je dovoljno mocan da pokrene rat, zadnja mu je briga jesu li mu pare oprane.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 20:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
MuskoBre je napisao:
Onome ko je dovoljno mocan da pokrene rat, zadnja mu je briga jesu li mu pare oprane.

Pranje novca kao i još bitnija stvar - oživljavanje sopstvene privrede.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa i nisu je nesto ozivili, :D Zaradile su vjerovatno kompanije sto za vladu proizvode oruzje, General Dynamic a i ostali. Ti imaju para vise od naftasa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]