banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
XIX century je napisao:
1. Da li današnji muškarac sluša Boga?
2. Da li žena treba da služi muškarca koji ne služi Boga?

vremena se mijenjaju

danas zena treba da slusa muza kao boga svoga :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
hehe. pa onda nek svaka žena slavi Svetog Simu, Miroslava, Predraga ili već zavisno kako joj se mužzove. :D

:-?

po ovom konceptu, žena zavisi od muškarčeve volje da sluša Boga. Bogami kakvi su moji bivši bili, da sam njih slušala, ne znam bil sad i živa bila ( od pretjerane količine stresa). :-?

ugl, shvatila sam da ne mogu uticati na njegovu volju, a da na svoju mogu- koliko toliko, pa sam počela lično da slušam Boga, tj. ne moram to da radim preko muškarca ( tj. preko Boga br2, po Bibliji).

Poslednji put menjao XIX century dana 06 Jan 2008, 22:25, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
XIX century je napisao:
vim je napisao:
Problem danasnjice je sto su muskarac i zena zamijenili uloge. Zene su postale muskobanjaste, svadljive vole da sve zapovijedaju i da zlostavljaju muskarce, a ranije je bilo obrnuto.
S druge strane muskarci su postali zenskasti, poceli su da sve ugadjaju zenama, peru sudje itd.
Po principu evolucije u zivotinjskom svijetu muzjak koji je najjaci i najagresivniji oplodjava sve zenke. Prirodno je da su zene privucene agresivnim tipovima i zlostavljacima i za njih se najvise udaju i zato brakovi propadaju. S druge strane ni muskarci(muzjaci) nisu navikli da im zenka zapovijeda a danas je to cesci slucaj jer su zene prestale biti zenstvene i sve vise lice na muskarce i normalno da prirodno muskarac ne trpi to i dolazi do raspada braka.
Ako ne vjerujete u evoluciju, religijski po bibliji pise da muskarac bude glava zeni. Posto je sad doslo vrijeme da zena bude "glava", opet dolazi do prirodnog narusavanja uloga i brak propada.
Ovo je bila neka moja psiholoska analiza zasto brakovi danas vise propadaju nego prije sto godina kad su zene bile zene a muskarci muskarci.

koja gomila stereotipa.

odgovoriću samo na ovo boldirano, ostalo ću zaobići.

dakle, biblija kaže: da bi bila sreća u braku, žena treba da sluša muškarca, a muškarac treba da sluša Boga. Aj sad još jednom zvizni makar jednu moždanu ćeliju o drugu, pa mi kaži :

1. Da li današnji muškarac sluša Boga?
2. Da li žena treba da služi muškarca koji ne služi Boga?

U pravu si. Naravno da ne. Zato i jeste ovoliko razvoda brakova.

Zanimljiva pojedinost sa blue-ovog sajta:

7. Marriage helps people to generate income and wealth.

Compared to those who merely live together, people who marry become economically better off. Men become more productive after marriage; they earn between ten and forty percent more than do single men with similar education and job histories. Marital social norms that encourage healthy, productive behavior and wealth accumulation play a role. Some of the greater wealth of married couples results from their more efficient specialization and pooling of resources, and because they save more. Married people also receive more money from family members than the unmarried (including cohabiting couples), probably because families consider marriage more permanent and more binding than a living-together union

Poslednji put menjao jellyfish dana 06 Jan 2008, 22:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
nije to nesto u sta se vjeruje ili ne vjeruje - po meni je pitanje glupo formulisano... :fadein:

licno sam u svakom slucaju -ZA- tu instituciju.... iz mnogo razloga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
blue je napisao:
Možeš da povećaš vjerovatnoću uspjeha, šta još možeš da tražiš?

Bilo bi dobro da se može još tražiti, i koliko ja vjerujem može.

blue je napisao:
Ono što je potrebno da se izbjegnu promjene nagore je komunikacija.

I svađa je komunikacija a takve komunikacije u mnogim brakovima je mnogo, previše. Puno je nezdrave komunikacije među ljudima, pogledaj samo forum. Potrebno je dakle puno više od komunikacije. Potreban je prije svega kvalitet svake ličnosti, ali ozbiljan kvalitet, produhovljeni, koji će vremenom rasti jer će se stalno raditi na njemu. To je "posao" koji bi svako trebao da radi paralelno sa onim od kojeg zarađuje za život, ali i prije toga, u mladosti, stalno. To je bitniji "posao" od svakog drugog. Sa tim ide razumjevanje (na više nivoa) ali i mnogo toga drugog što je potrebno za zdrave odnose među ljudima. Ukoliko neko gradi taj produhovljeni kvalitet veće su šanse da će biti mudriji kod donošenja odluka pa i kod izbora bračnog partnera. A da ne kažem da bi mogao da ima i pomoć u tome, tj. blagoslov. A ako to ima onda je to to, onda ne bi trebalo da bude problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znam vim. ti bra;ni ljudi se isto tako smatraju i ' uspješnijim ' od svojih kolega istih kvalifikacija, intelekta itd.. sve u svemu, još jedna društvena hipoteza uspješnosti je svakako i brak

osim toga što citira sa sajta, svi isto tako znamo da su oženjeni ljudi spremniji i na podvale razno razne na poslu u odnosu na samce, jer ovi prvi imaju djecu da prehrane, a često bi gazili i preko leševa da se taj zadatak ispuni ( prirodni instikt, niš neobično)

isto tako, za jednu istu platu, po nekom nepisanom pravilu, prekovremeno će ostati samac, a ne onaj bračnog statusa, .. jer pobogu ko samca čeka kući ( čitaj, šta njegov život vredi kad nema brak, pa nek ostane cijelu noć i pozavršava sve naše poslove jer mi moramo biti sveži za našu dečicu).

vjerujem da su svi primjetili ovakve pojave i na svom poslu, negde rjeđe, a negde i češće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ako oni u braku gaze preko leseva, onda samci nemaju sta da rizikuju i mogu da naprave papzjaniju prve klase bez da ih nesto puno kosta. ;) Kod ozenjenih od rizicnih poteza i papazjanija postoji kocnica u vidu porodice.

Rezultat izjednacen. Mislim da je sve to vise do osobe i svakog pojedincnog sklopa. Neko ce gaziti preko zivih ljudi samo radi zabave bez obzira bio u braku ili ne. Nema tu generalizacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ako oni u braku gaze preko leseva, onda samci nemaju sta da rizikuju i mogu da naprave papzjaniju prve klase bez da ih nesto puno kosta. ;) Kod ozenjenih od rizicnih poteza i papazjanija postoji kocnica u vidu porodice.

Rezultat izjednacen. Mislim da je sve to vise do osobe i svakog pojedincnog sklopa. Neko ce gaziti preko zivih ljudi samo radi zabave bez obzira bio u braku ili ne. Nema tu generalizacije.

dobro u pravu si. ja govorim iz ličnog iskustva, gdje su se mnogi izvlačili često s posla ( u raznim vidovima), pozivajući se na brak, trudnoću.. ako nije trudna onda ne može raditi jer se priprema za trudnoću, kad je trudna ne može raditi jer nosi bebu, kad se rodi beba ne može jer je čeka beba kući i tako u nedogled.. (bila je takva jedna manipulatorka kod mene, i super joj je išlo).. ovo ugl rade žene na poslu, doduše

eto tako, naradih se ja i za nju i za sebe, a istu platu smo dobijale 8) .. nek su njoj njena djeca zdrava i živa, kao i muž, i nek još puno puno prosperiraju i profitiraju. heh :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 23:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cekaj da vidimo tebe ... Salim se... Ma to je neposteno, ako ne moze raditi, ima problema u trudnoci, zna se, doktor i bolovanje. PA bar kolege su nacisto, znaju sta moraju uraditi i gotovo, a ovako pijuckanje krvi na slamcicu je cisti bijes.

Nevezano samo za trudnice, ima i druguh situcaija, dodjekao bolestan pa ga moras trpjeti citave dane sto je ON/ONA dosao/la bolestan da radi (kao da te spasi posla). A ovamo u minuti 100 puta ponovi kako je bolestan, te smrkne, te jaukne, te udahne duboko, izdahne...

Takvi su ljudi, sta ces...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Cekaj da vidimo tebe ... Salim se... Ma to je neposteno, ako ne moze raditi, ima problema u trudnoci, zna se, doktor i bolovanje. PA bar kolege su nacisto, znaju sta moraju uraditi i gotovo, a ovako pijuckanje krvi na slamcicu je cisti bijes.

Nevezano samo za trudnice, ima i druguh situcaija, dodjekao bolestan pa ga moras trpjeti citave dane sto je ON/ONA dosao/la bolestan da radi (kao da te spasi posla). A ovamo u minuti 100 puta ponovi kako je bolestan, te smrkne, te jaukne, te udahne duboko, izdahne...

Takvi su ljudi, sta ces...

ha ha

al da ne idemo daleko od teme... u svakom slučaju je prisutna tendencija slike osobe bračnog statusa kao uspješnije u životu, od njihovih vršnjaka samaca, koji mogu biti i super uspješni u drugim životnim poljima... itd.. isto tako se kotiraju i kao 'bolji ljudi', ispunili životnu misiju itd.. i slična sranjca.. a veze to nekad sa životom nema, jer ima i među samcima i među oženjenim svakavih.. ali zasigurno je veća tendencija u društvu da se vjeruje da su ovi u braku bolji...

ti kažeš 'takvi su ljudi, šta ćeš'

a ja kažem ' takvo je društvo, šta ćeš'

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Za brak, a o tome ko koga slusa, razumjevanje bi trebalo biti medjusobno, odluke bi se trebale donositi zajedno, uglavnom ako toga nema, ne mislim ni da veza, a kamoli brak mogu biti imalo uspjesni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Pogledajte samo svoje roditelje,koliko se od njih razvelo,koliko ih trpi onog drugoga u braku(ako se medjusobno trpe i nije tolika steta :D ) , koliko ih je ostalo u braku samo zbog vas(nas) nezahvalnika,pa onda dajte svoj sud o tome.
Statistika pokazuje da u Austriji vise od pola brakova zavrsi razvodom,a ovdje u Becu,cak vise od 60%. To sto se u manje razvijenim(citaj siromasnijim) zemljama manje ljudi razvodi ne znaci da brak bolje funkcionise,vec da supruznici cesto moraju da trpe(uglavnom zene) jer nemaju rijeseno osnovno,egzistencijalno pitanje( al to svi znamo).
Bila je ovdje tema nedavno koja je bila povezana sa brakom, tako da se i tamo ponesto o tome pisalo.
Sto se mene tice,brak je veliki korak u zivotu i ne bi ga trebalo praviti bez da se prethodno dooooobro upozna osoba s kojom se zeli provesti vjecnost,a ako je moguce provesti i odredjeno vrijeme u zajednici.Jer tek tada sve izadje na vidjeo(a ni tada);lako je trpiti kad neko ne spusta dasku na skoljci jednom sedmicno,ili kad neko treba da pere sudje,redi po kuci,kupi za rucak,napravi rucak,napravi krevet,plati izlazak,ali kad to postane svakodnevna praksa,tad se ne moze reci;"ok to je samo danas tako", ne,to je tako i tako ostaje zauvijek,mada se neki i u tom "probnom periodu" znaju pokazati kao savrseni,pa kad stave potpis puste se sa lanca.
Statistike su pokazale da brak najcesce puca u prve 2-3 godine,tako da bi ovaj probni period sigurno prepolovio upliv u te brakove koji nisu ni trebvali biti ostvareni, a samim tim i broj razvoda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Kaze nas stari narod: "Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna."

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
laoce je napisao:
mada se neki i u tom "probnom periodu" znaju pokazati kao savrseni, pa kad stave potpis puste se sa lanca

Nakon ženidbe muškarci prestaju čistiti
Veliko međunarodno istraživanje pokazalo je da ulazak u instituciju braka utječe na tradicionalizaciju odnosa i neravnomjerniju podjelu zaduženja u zajedničkom kućanstvu. Naime, ulaskom u brak čak i oni muškarci koji su do tada ravnopravno sudjelovali u kućanskim poslovima smanjuju tu aktivnost. U braku se muškarci kućanskim poslovima bave prosječno 9 sati tjedno, a žene više od 20. Istraživanje je provedeno na više od 17,000 ispitanika, pripadnika 28 nacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
pamella_morrison je napisao:
nije to nesto u sta se vjeruje ili ne vjeruje - po meni je pitanje glupo formulisano... :fadein:

licno sam u svakom slucaju -ZA- tu instituciju.... iz mnogo razloga

Slažem se. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 18:15 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Jan 2008, 18:03
meni je brak bezvezna stvar........samo donosi probleme.....a i svi znamo da nije nikakav dokaz ljubavi......jedan potpis

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 03:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Pogledajte Adama i Evu.

Verujemo u brak, naročito u ribe, u načelnika Niša crvene boje, verujemo u brak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Vjerujem i brak i smatram da zivot u dvoje treba biti krunisan brakom.

Ova izjava mozda ima jednu 40% tradicionalnog u sebi, dakle d a ipak zivot u dvoje je "ozbiljniji" ako je krunisan brakom. A 60% neminovnoscu danasnjeg vremena. AKo posjedujes vjencani list, lakse rjesavas neke materijalne stvari, poslovne projekte, drugacije te dozivljavaju, jer ipak imas neku vrstu zastite. To nigdje ne pishe, niti se glasno prica ali se itekako osjeti na kozi na poslu, drustvu, zivotnom ambijentu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 10:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
Možda sam tradicionalista al' ipak vjerujem u brak..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]