banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 00:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 04:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Socijalna pomoc i privremeni (ili kolektivni) smjestaj je jedno, a dobijati platu i stan nesto drugo.
Taj "smjestaj" za beskucnike je u principu nesto kao svinjac, a socijalna pomoc je taman tolika da kupis kanap da se objesis.

Homelessness can be caused by a variety of problems. The main cause is unaffordable housing for the poor. Secondary causes include mental illness, physical illnesses, substance abuse, lack of incentives to work, poor work ethics, and, like most social issues Grassroots.org seeks to address, lack of decent education. The National Law Center for Homelessness and Poverty reports that over 3 million men, women, and children were homeless over the past year – about 30% of them chronically and the others temporarily. In many cases people are in and out of the homeless system, which includes shelters, hospitals, the streets, and prisons. It is these chronic users of the system that utilize up to 90% of the nations resources devoted to the problem.

On top of the 3 million who were homeless or marginally homeless there are an additional 5 million poor people that spend over half of their incomes on housing, leaving them on the verge of homelessness. A missed paycheck, a health crisis, or an unpaid bill can easily push poor families over the edge into homelessness.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Timotic je napisao:
Socijalna pomoc i privremeni (ili kolektivni) smjestaj je jedno, a dobijati platu i stan nesto drugo.
Taj "smjestaj" za beskucnike je u principu nesto kao svinjac, a socijalna pomoc je taman tolika da kupis kanap da se objesis.

Bio sam prije 3 godine kod frenda koji je 1999 izbjegao iz Srbije. Socijalna pomoc koju prima on i zena i dijete iznosi oko 2000KM u nasem novcu. To nije puno(dodje kao kod nas oko 700KM u poredjenju sa cijenama), ali im uz to drzava placa i stan koji je dvoiposoban i komforan.
A pricao sam ti za drugog frenda koji je u americi. On je samac i dobio je jednosobnu kucu sa dvije sobe. Ne prima socijalnu pomoc ali je zato dobio posao. Mislis da je to tako kao sto ti pricas da se nebi vratilo 1000000 bosanskih izbjeglica iz inostranstva. Ali ovim zakljucujem raspravu sa tobom. Ako zelis zivjeti u zabludi nastavi. Ja inace ne volim da ljudi zive u zabludi pa im dam informacije ako imam. Ali ako ne pomogne odustajem od ubjedjivanja jer mi to nije cilj.

Vrh

Tema posta: Re: Beskucnici
PostPoslato: 29 Jan 2008, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da bi osvjezio vasu svijest o beskucnicima postavljam sljedeci link:

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 03&meni=25

Evo par izvoda iz tog linka za one kojima se ne da otvarati:

...Odavanje alkoholu, narkomanska stanja, razočarenja u život, neimaština. Sve su to razlozi zbog kojih ljudi završe na ulicama kao skitnice i beskućnici.
Spavaju svugdje. U napuštenim kućama, podrumima, vagonima, pa čak i pećinama. Hrane se gdje stignu. Preko javnih kuhinja do kontejnera...
...Dodaje da među beskućnicima ima različitih kategorija ljudi.
"Neki su u ratu ostali bez ičega i prinuđeni su da žive na ulicama, pojedini su zato što su se odali alkoholu, ima i duševnih bolesnika...
...Većina centara i kada u saradnji s policijom pronađe beskućnike, nemaju ustanove u koje bi ih smjestili do konačnog rješenja...
...Među faktorima koji 'tjeraju' ljude da postanu beskućnici su razočarenje u život, prekid porodičnih odnosa, odavanje alkoholu, drogama...
...Jedan roditelj ostane bez bračnog druga, nema dovoljna primanja da bi plaćao kiriju i sve ostalo, a kamoli da jede i onda postane skitnica...
..."Nema samo starijih beskućnika. Dosta je i omladine na ulici. Razlog su nezaposlenost, beznađe, a onda dolazi droga", ...Međutim, beskućnici se nisu takvi rodili. Oni su pod nizom okolnosti ostali bez svega što su imali i završili na ulici", objašnjava Miodragovićeva...
...Dodala je da se s obzirom na sve veću nezaposlenost, porast siromaštva, povećanja stresa, očekuje da ovaj problem u narednim godinama bude sve izraženiji....
...Glavni cilj otvaranje stanice je pružanje pomoći ljudima koji su na bilo koji način ostali bez svog doma. Međutim, na startu se susrećemo s problemima, zbog toga što je ...

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2008, 23:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
За три године регистровано 80 бескућника
Datum: 10.10.2008 18:00
Autor: Марина Чигоја

Од 2005. до 2008. године у Бањој Луци је регистровано 80 бескућника, кажу у прихватној станици у склопу Социјално-геријатријског центра у којој је овим особама обезбијеђена здравствена и социјална заштита.

- Тренутно немамо ниједну такву особу код нас. Треба напоменути да у 90 одсто случајева успијевамо да бескућнике вратимо породицама, које даље преузимају бригу о њима - каже социјални радник Бернарда Петровић.

Према њеним ријечима, особе које дођу у прихватну станицу могу ту провести највише пет дана.

- У том периоду, покушавамо да пронађемо сродника како би га вратили у матично мјесто при изласку, јер се много пута деси да то нису особе само са подручја Бање Луке. Чак је било и лица из Федерације БиХ, Хрватске и Србије. Некад се дешава да их код нас дуже задржимо ако су хладни зимски дани. У том периоду настојимо да им обезбиједимо здравствену и социјалну заштиту, прије свега храну, одјећу, обућу, а уколико је неопходно и лијекове - казала је Петровићева.

Како је нагласила, рад са овим лицима није нимало лаган с обзиром на то да је тешко утврдити њихов идентитет.

- То је компликован посао с обзиром на чињеницу да бескућници углавном немају докумената, а наша база података још није толико стручна да би се људи могли идентификовати преко отиска прста. Тако, у ствари, често нисмо ни сигурни с ким разговарамо - истакла је Петровићева.

Када је у питању спавање на јавним мјестима она каже да то није забрањено, уколико особа не нарушава јавни ред и мир.

- Прихватна станица је отвореног типа, бескућници имају право да уђу и да изађу, дакле нема присилног задржавања. Лице које не нарушава јавни ред и мир може бити на јавним мјестима - рекла је социјална радница.

О сахранама бескућника, како каже Петровићева, брине Центар за социјални рад и град Бања Лука.

- Прво покушамо утврдити идентитет лица и пронаћи сродника, а уколико то не успије, наравно морамо се побринути за његову сахрану - казала је она.
Лица ометена у развоју

Често се деси да су особе које нам долазе ометене у психофизичком развоју. То су лица са одређеним менталним проблемима, алкохоличари, или лица која су усљед неких посебних околности постали бескућници, на примјер продали стан и имовину, па то прокоцкали - каже Петровићева.

Stvarno sramota za Banjaluku! Da Gradoljub nije mogao nešto sklepati za ovih nekoliko godina.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 11 Okt 2008, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
vim je napisao:
Timotic je napisao:

Bio sam prije 3 godine kod frenda koji je 1999 izbjegao iz Srbije. Socijalna pomoc koju prima on i zena i dijete iznosi oko 2000KM u nasem novcu. To nije puno(dodje kao kod nas oko 700KM u poredjenju sa cijenama), ali im uz to drzava placa i stan koji je dvoiposoban i komforan.
A pricao sam ti za drugog frenda koji je u americi. On je samac i dobio je jednosobnu kucu sa dvije sobe. Ne prima socijalnu pomoc ali je zato dobio posao. Mislis da je to tako kao sto ti pricas da se nebi vratilo 1000000 bosanskih izbjeglica iz inostranstva. Ali ovim zakljucujem raspravu sa tobom. Ako zelis zivjeti u zabludi nastavi. Ja inace ne volim da ljudi zive u zabludi pa im dam informacije ako imam. Ali ako ne pomogne odustajem od ubjedjivanja jer mi to nije cilj.

japanska?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2006, 15:38
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ftlYLcEW_I4[/youtube]

sa više dece igrao,kada bih život ponovo pred sobom imao.
Ali vidite,imam 85 godina i znam da umirem.

Vrh

Tema posta: Re: Re:
PostPoslato: 12 Okt 2008, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
vim je napisao:
dobio je jednosobnu kucu sa dvije sobe

japanska?

Greska, jednospratnu-ne jednosobnu. Izvinjavam se. :confused3:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

igor_bl je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ftlYLcEW_I4[/youtube]

Odlicna pjesma. Upravo govori o onome sto sam htio reci kad sam pokrenuo ovu temu. Imate i tekst na sljedecem videu za one koji nisu uhvatili rijeci pjesme:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ubOp92Mbom8[/youtube]

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 02:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
У бањолучкој Прихватној станици која се налази у оквиру Социјално-геријатријског центра, свакодневно помоћ и смјештај потраже многи социјално угрожени грађани.
Ово је "Гласу Српске" рекла социјални радник Дајана Јаглица и додала, да у овом центру може да буде смјештено максимално десет особа.

- Већ неколико дана се у прихватилишту налазе двије особе. Одрасле особе које се затеку у скитњи, могу да се у Прихватној станици задрже најдуже пет дана - истакла је Јаглица

Овај временски период боравка у Прихватној станици се често продужава, јер неке особе немају куда да иду.

- Много пута се десило да продужимо вријеме боравка неким особама, које нису биле спремне да напусте објекат, због оправданих разлога, најчешће јер нису имали гдје да се смјесте - рекла је Јаглица.

Бескућници су најчешће лица чија је старосна доб између 20 и 87 година и већином су мушкарци, а своје уточиште углавном налазе у центру града, у напуштеном дијелу Дјечијег позоришта, око градских тржница или на аутобуској станици, наводе у Центру за социјални рад Бања Лука.

- Они са којима смо успјели да остваримо вербалну комуникацију, долазили су у веома запуштеном стању а преживљавали су разносећи робу по тржници или просјачењем - додала је Јаглица.

Путеви бескућништва су разни, али ментални и социјални поремећај су најчешћи разлог и то је стање које најчешће настаје због незапослености или психичке нестабилности.

Постоји одређена процедура Прихватне станице за одрасла лица затечена у скитњи.

- Полиција прави први корак, обавјештава Хитну службу Дома здравља Бања Лука или дежурног радника у Социјално-геријатријском центру Бања Лука, гдје се љекарским прегледом утврђује да ли се ради о лицу са сметњама у менталном здрављу и прави се процјена за примарно збрињавање - истакла је Јаглица.
Смјештено 100 лица

Прихватна станица за одрасла лица Бања Лука, почела је са радом 2005. године и од тада је примила и смјестила стотину лица. Већина евидентираних бескућника су имала своја матична мјеста пребивалишта у Новом Граду, Кнежеву, Приједору, Теслићу, Бијељини.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 18 Feb 2009, 13:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
vim je napisao:
Држава не би требала бити фирма. Корумпирана држава је фирма. Познато је да цивилизоване државе брину и о својим грађанима и дају им посао, а ако не посао онда помоћ. Чак збрињавају и прихватају избјеглице из других земаља иако од њих немају никакве користи и дају им све, стан, посао, ако не посао онда социјалну помоћ. Жалосно је да наш грађанин има већа и боља права у страној него у својој држави.

Што се тиче друштвене свијести зато и пишем о овоме на више форума да потакнем бар мало људе да размишљају о томе али слаба вајда изгледа.

Da, država bi trebala biti u službi građana kao što si ti gore napisao, a ne da građanini budu u službi države kao što je sad slučaj. Odnosno očigledno je da neko u ovoj državi ne obavlja svoj posao kako treba.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]