Evo prijmera: Majka daje sedmogodisnjem djetetu 1KM da se ide igrati na play statio (u klub). Mali sav sretan odlazi. Pri tom nagovara mog malog necaka da ide sa njim, naravno moja snaha je protiv. I ja. Zasto? Da li je "primjereno" da se sedmogodisnje dijete muva po kojekakvim internet ili play-station clubovima, gdje su 15stogodisnjaci? Moj necak ima bruku kompjuterski (dizney) igrica za racunar, primjereno njegovom uzrastu.
Slazem se sa moon.
XIX, koliko su to pojedini slucajevi?? Ne kazem da prije nije bilo tucnjave, nagurivanja i slicno u skolama, ali danas se to kaci po internetu, danas djeca preko mobilnog razmjenjuju klipove i raznorazne slike preko mobilnih, danas je to previse uzelo maha nego ranije. I mislim da toga ima puno vise nego prije. Kad pogledas grad, kafice, neko nedoba sve je puno "klinaca". Ne zelim da uvrijedim nikoga, ali ja sam sa 15, 16 ili 17 godina jos uvijek sa svojim drustvom visila pred zgradom. "Izlazak" nam je bio poslije skole na klupe u parkicu, pa kuci. A danas?? Starcima se kamce pare za "markirane" majice, suknjice (koje vise otrkivaju nego pokrivaju), za alkohol i cigare.
Da, znam, sad ce klasicni izgovor biti "ti si rasla u ratu" ili "danas su druga vremena". Za mene je klinac ili klinka u 80tim, 90tim i 2000tim neko sa 15 - 16 godina. Izlazili su i tad "klinci i klinke" u npr. Mustang, kasnije u Hall, ali ne toliko koliko danas. Sjecam se izlazak u Hall, to se pricalo danima, to je bio dozivljaj o kojem se spremalo 10 dana unaprijed. Ja i moje drustvo (oko zgrade) smo prvi put ostala vani do 2 - 3 ujutru kad sam maturirali. I mislim zaista da nista nismo propustili.
Koliko smo se zgrazavali i cudili kad cujemo da je neka cura rodila sa 19-20 (imam kolegicu koja je postala mlada majka i znam osude okoline), a danas gledamo na to kao nesto najnormalnije. Vrijednosti su se definitivno poremetile. I mislim da danas djeca zbog "moderne tehnologije" i ubrzanog zivota gube dio djetinjsvta ili ih uopste ne upoznaju.
Mislim da za sve ima vremena i da djeca ili tinejdzeri nista nisu propustili kao u 10toj ne dobiju mobilni ili u 15toj ostanu do 3 ujutru u kafani.
Sjecam se kad doneses knjizicu kuci sa 5ticama dobijes nesto para, cisto simbolike radi, danas roditelji djecu "caste" mobilnim telefonima, racunarima, i kojekakvim igricama. Ne znam...ali mislim da se danas djeca ne znaju igrati kao prije.
Ah, sad mozete da me osudite i da kazete "e niej bilo tako"...a i sami znate da jeste.