banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 00:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
daj XIX nemoj da zezas, text je super i poruka je jasna i poucna. Samo se treba zapitati sta ce biti sutra.

Ovaj me text vrati u ono vreme rata, kada nije bilo skole zob cestih uzbuna a struje po mesec ili dva. Po celi dan blejis sa drustvom, ne mogu te naci ni za rucak. Dodjes navece premoren i tako svaki dan, a kada dodje struja, nigde nikoga na ulici, samo cujes usisivace, ves masine i televizore. Bas smo i u tako teskim vremenima mi deca znali uzivati. Tek zavrsetak rata i ova urbanizacija su nam doneli problem. Ko nosi original patike ko ima lotto trenerku, a ko Recbak patike. Sada deca ne znaju sta bi od sebe provode vreme na internetu u nekim imaginarnim svetovima, a fizicke aktivnosti ni za leka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 08:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Jest', kad se sjetim "prodavnice"..skupljas smece oko zgrade, kese smokija, cipsa i ostalih budalestina, redas po zidu zgrade i to je prodavnica, pare su - lisce. Izmedju dvije vatre, aberecke-abertucke, dzamije (morali smo pocetkom rata radi multi-kulti prijateljstva da promjenimo ime), limuna i narandze, strelica. Penjali se, padali s drveca, beruci dzanarke, tresnje.
Danas se djeca ne znaju igrati. Nazalost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ja imam nećake, rođake, djecu od prijateljica, kolega, posmatram djecu u komšiluku....... i nisam primjetila da su manje sretni ili da se ne znaju igrati.. dapače- baš im zavidim.. najljepše je biti dijete

imaju oni svojih igri.. i na ulici, i u kući... video igre treba dozirati, ali sam prmjetila da razvijaju imaginaciju i maštu.. nećak od 5 godina zna skoro sve na tastaturi, četa na mesindžeru.. nekako sva ta tehnologija mislim da je unaprijedila intelekt.. i uopšte se ne slažem sa tvrdnjom da je danas djeci djetinjstvo lošije nego što je bilo nama.. jedino može biti bolje, ili isto.. lošije- nikako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
To da li ce se toj djeci unaprijediti intelekt ce se pokazati tek za nekoliko godina kada odrastu, kada se pokaze kako se ponasaju medju ljudima, kakva im je komunikacija u zivotu, snalazenje medju stvarnim, a ne virtuelni stvarima i neki drugi faktori. Danasnji djecaci ne znaju muvati djevocicu onim starim skolskim fazonom: kupis joj cokoladicu, napises pismo i poslije dizes suknju. Sad sve ide preko sms-a i msn-a. Komunikacije oci- u- oci nema. I danasnja televizija, popularni internet i video igrice obiluju agresijom, pretjeranim naglasavanjem seksualnosti i slicnim stvarima, koje, po meni, nisu za djecu. Ustalom, sta djete od 5 godina tipka na msn-u? I poslije kazu- cvjeta pedofilija! Mislim da je moja mama bila bezbriznija dok sam ja skakala oko zgrade, nego sto bi bila da me skida sa neta i gleda kakve stranice ja posjecujem.
Ustalom, stav o tome je isuvise subjektivan. Ja nisam (jugo)nostalgicar, ali sam sretna sto sam imala neke faze djetinjstva koje sam imala, ne nedostaje mi pretjerano gledanje TV-a, igrice i mobilni telefon koji nisam imala. I bez toga sam imala super provod i mnogo drugara. :D

Razvijanje maste kod djece: od ranog djetinjstva igra "pucacinu" i onda se pocetkom srednje skole zaleti, kupi oruzje i municiju i pocne da samara po skoli. Rezultat: 8 mrtvih, 24 povrijedjena i gomila sokiranih. Onda skonta da ni ne zna zbog cega je to uradio i iz straha od kazne ispuca sam sebi u glavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bože ti pomozi.

Zbog tih pojedinih slučajeva ti sad govoriš da je cijela generacija takva?
No comment.

Ne vidim u današnjoj djeci ništa bolje, ntii išta lošije nego u nekadašnjoj djeci.. Svi vole reći kako je u njihovo vrijeme bilo bolje i svi su bili pametniji, bolji ljudi, zdraviji, imali bolje poglede, vaspitanje... aha... samo se vi tješiti.. tako sebe ne možete "podići"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Evo prijmera: Majka daje sedmogodisnjem djetetu 1KM da se ide igrati na play statio (u klub). Mali sav sretan odlazi. Pri tom nagovara mog malog necaka da ide sa njim, naravno moja snaha je protiv. I ja. Zasto? Da li je "primjereno" da se sedmogodisnje dijete muva po kojekakvim internet ili play-station clubovima, gdje su 15stogodisnjaci? Moj necak ima bruku kompjuterski (dizney) igrica za racunar, primjereno njegovom uzrastu.
Slazem se sa moon.

XIX, koliko su to pojedini slucajevi?? Ne kazem da prije nije bilo tucnjave, nagurivanja i slicno u skolama, ali danas se to kaci po internetu, danas djeca preko mobilnog razmjenjuju klipove i raznorazne slike preko mobilnih, danas je to previse uzelo maha nego ranije. I mislim da toga ima puno vise nego prije. Kad pogledas grad, kafice, neko nedoba sve je puno "klinaca". Ne zelim da uvrijedim nikoga, ali ja sam sa 15, 16 ili 17 godina jos uvijek sa svojim drustvom visila pred zgradom. "Izlazak" nam je bio poslije skole na klupe u parkicu, pa kuci. A danas?? Starcima se kamce pare za "markirane" majice, suknjice (koje vise otrkivaju nego pokrivaju), za alkohol i cigare.
Da, znam, sad ce klasicni izgovor biti "ti si rasla u ratu" ili "danas su druga vremena". Za mene je klinac ili klinka u 80tim, 90tim i 2000tim neko sa 15 - 16 godina. Izlazili su i tad "klinci i klinke" u npr. Mustang, kasnije u Hall, ali ne toliko koliko danas. Sjecam se izlazak u Hall, to se pricalo danima, to je bio dozivljaj o kojem se spremalo 10 dana unaprijed. Ja i moje drustvo (oko zgrade) smo prvi put ostala vani do 2 - 3 ujutru kad sam maturirali. I mislim zaista da nista nismo propustili.

Koliko smo se zgrazavali i cudili kad cujemo da je neka cura rodila sa 19-20 (imam kolegicu koja je postala mlada majka i znam osude okoline), a danas gledamo na to kao nesto najnormalnije. Vrijednosti su se definitivno poremetile. I mislim da danas djeca zbog "moderne tehnologije" i ubrzanog zivota gube dio djetinjsvta ili ih uopste ne upoznaju.

Mislim da za sve ima vremena i da djeca ili tinejdzeri nista nisu propustili kao u 10toj ne dobiju mobilni ili u 15toj ostanu do 3 ujutru u kafani.

Sjecam se kad doneses knjizicu kuci sa 5ticama dobijes nesto para, cisto simbolike radi, danas roditelji djecu "caste" mobilnim telefonima, racunarima, i kojekakvim igricama. Ne znam...ali mislim da se danas djeca ne znaju igrati kao prije.

Ah, sad mozete da me osudite i da kazete "e niej bilo tako"...a i sami znate da jeste. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2007, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Slazem se...mada ne treba generalizovati.
Danas jednostavno nisu zadovoljni nicim. A kad pogledam kako se pojedini pate u nekim vukoj******! Pjesace do skole po 5-10kmi opet uce super i zadovoljni su.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 01:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Mislim da internet pametnu djecu može načiniti samo načitanijima i upućenijima. Na netu možeš svašta da saznaš što si prije mogao samo u knjigama. Sve je individualno. Tvoje dijete neće početi pušiti i drogirati se zato što su vremena takva. Dijete trebaš naučiti šta valja i šta ne valja, al u korak s vremenom. Sad je era tehnologije. Nauči ga da koristi tu tehnologiju, al nek zna šta je dobro, a šta ne... Igrice... Vječno pitanje da li dozvoliti djecu da igraju ili ne... Ja bih svom djetetu dozvolila, znam koliko sam ja voljela igrice. Al ako bih vidjela da sjedi 24/7 za kompom, onda bih pomislila da nešto nije ok. Djetetu treba pružiti raznovrsnost, treba provoditi vrijeme s njim, a ne samo mu dati kompjuter i pustiti ga. Ipak mislim da će djetetu biti draže da ide u šetnju ili s prijateljima nego da sjedi samo. Al mu treba pustit i tu igricu, pa šta ima veze, voli i to, nek se zabavlja... Upisati ga na kurs stranog jezika još od osnovne škole - da stekne naviku da ima izvanškolskih aktivnosti...
Nije to do "ovih vremena", to je do lijenih roditelja koji samo dr*aju po kući i onda kažu "dijete mi je neodgojeno, al jeb ga, takva su vremena..." Ipak ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 01:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Mislim da internet pametnu djecu može načiniti samo načitanijima i upućenijima. Na netu možeš svašta da saznaš što si prije mogao samo u knjigama. Sve je individualno. Tvoje dijete neće početi pušiti i drogirati se zato što su vremena takva. Dijete trebaš naučiti šta valja i šta ne valja, al u korak s vremenom. Sad je era tehnologije. Nauči ga da koristi tu tehnologiju, al nek zna šta je dobro, a šta ne... Igrice... Vječno pitanje da li dozvoliti djecu da igraju ili ne... Ja bih svom djetetu dozvolila, znam koliko sam ja voljela igrice. Al ako bih vidjela da sjedi 24/7 za kompom, onda bih pomislila da nešto nije ok. Djetetu treba pružiti raznovrsnost, treba provoditi vrijeme s njim, a ne samo mu dati kompjuter i pustiti ga. Ipak mislim da će djetetu biti draže da ide u šetnju ili s prijateljima nego da sjedi samo. Al mu treba pustit i tu igricu, pa šta ima veze, voli i to, nek se zabavlja... Upisati ga na kurs stranog jezika još od osnovne škole - da stekne naviku da ima izvanškolskih aktivnosti...
Nije to do "ovih vremena", to je do lijenih roditelja koji samo dr*aju po kući i onda kažu "dijete mi je neodgojeno, al jeb ga, takva su vremena..." Ipak ne.

Potpis.
Moj nećak je isto bio ludi za tim igricama, al mu oni doziraju.. recimo može samo nedeljom.. buraz je stavio šifru na komp, i on ne može ništa sam

Roditelj je dužan da napravi djetetu program zadataka , od do ćeš to i to, posle ćeš to i to.. znači doza i mjera u svemu.. u tome je sva tajna

I znaju se djeca uvijek igrati, ne birinite se vi za njihovu igru.. oni su puni mašte, života i imaginacije.. to je glavno.. sve drugo je samo sredstvo: internet, ulica, sportske aktivnost, igrice, društvene igre i sve ostalo ( i dalje sve ovo nabrojano vidim zastupljeno kod djece u mom okruženju, vidim raznovrsnot, vidim širinu intelekta i imaginacije usljed te raznovrsnosti.. to je tendencija savremene ere..)

ne znam kakvu vi to djecu vidite koja su samo zatvorene i ne druže se s drugom djecom, ja to ne vidim, izvinjavam se..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
ja se nisam nikad osjecao ovisnim o netu i igricama...igrice sam zadnji put igrao u prvom srednje i od tada nista...a netu zadnje vrijeme cak i manje budem nego do sad...a imam nerođenog brata on je ovisnik o igricama...taj ne moze da ne igra bar 7 sati dnevno, poludi covjek :-?

sve ovo postaje tj postalo je manija... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 12:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Citiraj:
I znaju se djeca uvijek igrati, ne birinite se vi za njihovu igru..

Ovo potpisujem. Ali to je najcesce tako, jer djeca u odredjenom momentu ne znaju za bolje ili drugacije, vec se samo prilagode, kao i ovi danasnji klinci tehnologiji i super im je. :D Jedino iskustvo koje ne bih voljela da moje dijete prozivi, je period iz rata, a bas ima veze sa tim kako se klinci uvijek zaigraju, bez obzira na mjesto i vrijeme. Ja imam neka bas lijepa sjecanje na te dane, ali imam i vise srece nego pameti, jer smo svi ostali zivi i zdravi. Nas je bolila briga sto je bombardovanje, mi nismo isli u skolu, stalno smo visili napolju, kad zasvira sirena bjezali smo u podrum i stvorili sebi dole svoj mali svijet- kompletna igraonica. Roditeljji nisu imali sta drugo, nego da nas puste da tu budemo po citav dan. Jos nam donesu hrane. Oni koji su imali love su nagulili iz RS, a mi ostali smo jos uvijek vjerovali nam se na ovom svijetu ne moze dogoditi nista i da nam ne nedostaje nista. :D
Mislim da je to djelimicno problem danasnje djece. Njima uvijek nesto treba! Kad izadje novi PS, on im treba, bez obzira sto imaju stari; kad izadje novi telefon isto ima kao treba, i gomila takvih stvari. Npr. necak od prijateljice ima i PS, Nitendo i GameBoy. Zasto? Roditelj koji uspije dozirati svojoj djeci sta treba da ima, a sta je izvoljevanje, nece sigurno imati problema sa djetetom, nebitno da li je era konjskih kola ili tehnologije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 12:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Šta znaju djeca?

Problem s novim tehnologijama nije problem djece već roditelja. Roditelji su ti koji se ne znaju snaći. Roditelj je taj koji će da koristi tv, ili kompjuter, kao dječiju dadilju.

Pa onda nastane problem, jer dijete odgaja i njegova okolina, roditelji nisu sav njegov svijet. Pitanje je koliko su roditelji dio svijeta svog djeteta. Ako roditelj postane samo neka figura koja povremeno prijeti i generalno služi za nabavku novca i igračaka, kako uopšte ostvariti komunikaciju?

Budući da se ne može nekom balavcu prepustiti da o računarima i televiziji uči iz reklama i od drugih balavaca, roditelj je taj koji treba da te stvari stavi u određen kontekst. Ako to ne uradi roditelj, uradiće neko drugi, jer ko zna šta će sve dijete da pokupi iz svoje okoline. Baš kao što može da zgrabi go.no na ulici, tako može i da usvoji neku budalaštinu.

I ne treba praviti paniku bespotrebno. Djeca su naivna, i lako ih je navući reklamama, lako potpadaju pod svačiji uticaj. Što ne znači da vremenom neće naučiti ništa pametno, treba imati i određeno povjerenje u njihovu sopstvenu inteligenciju. Ne treba ih samo prepustiti samima sebi, ostaviti ih da sami, na sopstvenim greškama, uče o kompjuterima i televiziji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2007, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
djeci definitivno treba posvetiti vrijeme,koliko se trudis takvo ce ti dijete i ispasti,ne mozes dijete satima ostaviti ispred tv-a ili kompa,sve je to ok,era tehnologije da djeca budu u toku,ali ne mozes im potpuno iskljuciti realan zivot,biblioteka,pozoriste,igranje pred zgradom,nije tacno da su djeca socijalna danas kao i 15ak g ranije,evo ja zivimu naselju gdje je samo u najblizem komsiluku 10ak djecaka,ja ih nisam cijelo ljeto vidjela na biciklu,da igraju fudbal ili bilo sta drugo,igraju igrice po cijeli dan...i mene su od malena vukli po kojekakvim treninizima,skolama ,kursevima ,izvidjacima i ja samim zahvalna na tome,niko od nas nije ocekivao da budemo vrsni muzicari,sportisti..ali su meni i bratu stvorili radne navike,upoznali smo jako puno kvalitetnih ljudi,naucili su nas pravim vrijednostima u zivotu,ma koliko smo imali ucili su nas da cijenimo novac kako sopstveni tako i tudji i ja sam na tom zahvalna kako roditeljima tako i baki i tetki koje su imale ogromnu ulogu u nasim zivotima...nadam se da cu ja biti barem u pola biti tako dobra majka...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]