ne znam hoćete li uvažiti moje mišljenje budući da nisam pogledao film (niti ga nameravam) ali ovde moram stati na tikijevu stranu.
Citiraj:
U tome i jeste problem sto ne zivimo po prirodnim zakonima. To i jeste sva poenta fima. Da ti to pokaze. I ti si od svega toga vidio
"humano-socijalno-moralnu saradu"... Divno... Ono nije prirodno, koliko god ti morao da jedes meso, a ne moras ako cemo iskreno.
a znači kad bi smo svi pasli travu i jeli bobice naš život bi bio u okvirima prirodnih zakona? i hajde da vidimo koji to zakoni vladaju u prirodi pa da uporedimo:
-zakon lanca ishrane:
a) antilopa jede travu, lav jede antilopu, lav je najfaca u celoj savani, njega ne jede niko
b) tele jede stočnu hranu, čovek jede tele, čovek je najfaca na celoj planeti, njega ne jede niko
-zakon jačega:
a) lav uhvati antilopu, ali dođu drugi lavovi i otmu mu plen, jer je on mali, ružan i gadan, a oni su veliki, lepi i fini
b) koreanac napravi nuklearno oružje, ali dođe amerikanac i napadne koreju, jer su oni mali, žuti i agresivni, a ameri su najveći, najjači i najpametniji
-zakon održanja brojnosti populacije:
a) populacija leminga se toliko poveća, ponestane hrane, primorani su da migriraju i na kraju svi poginu u procesu. priroda uspostavlja ravnotežu.
b) ljudi su najbrojnija populacija na planeti, hrane ponestaje, te zato u svetu svakih 5 sekundi dete umre od gladi.
no, pošto su ljudi baš brojni, brojniji od leminga, ovo nije dovoljno, te stoga imamo ratove, sidu, motore od 1700 kubika...
eto vidiš, nema razloga za zabrinutost, za sve se priroda pobrinula...
Citiraj:
Uostalom, Indijci su vec hiljadama godina vegeterijanci, prije dve hiljade godina im je to i zakonom propisano, pa ne vidim da im nesto fali... Kao sto ni ostalim vegeterijancima nista ne fali, cak sta vise, zdraviji su od mesojeda, dakle, meso ne mora da se jede... nije neophodno i ne znam sta jos tu ima da se prica.
meso ne mora da se jede. pustimo sve životinje iz klaonica na livade i pasimo travu zajedno sa njima. 6,5 milijardi biljoždera. baš me zanima dokle ćemo tako da pasemo?
Citiraj:
U toj jebenoj mesnoj industriji i jeste problem. Ako nema ko da jede kravu, nece ni biti mesne industrije.
On sam ako ne jede kravu nece nikome pomoci. Ali moze natjerati druge da razmisljaju. I tako mozda jednom stvarno ta krava ne bude morala umrijeti. Ako nista drugo, da se mesna industrija spusti na manji nivo.
Drugi nacin je da se mozda nesto zakonski ogranici. Zapitao sam se ja i o toj Kineskinji, i o djeci radnicima i ostalima, to je sve ova ista tema. Moze se i o tome pricati, ali oko toga se svi slazu. Jadna djeca, jadni ljudi, jebes zivotinje.
u toj jebenoj mesnoj industriji je čitava suština ljudskog napretka. u praistoriji se život sastojao od toga da muškarac sa toljagom u ruci ide loviti mamute, a žena te iste mamute sprema za ručak. onda je čovek otkrio plug i čari poljoprivrede i stočarstva, i odmah mu je život bio ispunjeniji. u srednjem veku su postojali kraljevi, plemići, slikari, pesnici, filozofi, astronomi i svima je bilo fino jer su imali gomilu seljaka koji su se bavili proizvodnjom hrane umesto njih. a onda je čovek otkrio mašinu za meso i crevo za kobasice. poenta: kurac bi ti sad pisao po forumu i slušao cd toola da ti nije konzerve mesnog nareska u frižideru.
Citiraj:
Eto srece da ih se umjesto onakvog zivota pusti u prirodu... neka i umru, prirodnije je.
neće umreti od gladi - čovek ih hrani, neće umreti od zime - čovek im je izgradio štalu, neće umreti od bolesti - čovek ih leči.
Citiraj:
Dao inekciju u krajnjem slucaju?
dao bi joj inekciju. Uvijek sam bio za eutanaziju.
smatraš li eutanaziju prekraćivanjem muka? e sad zamislimo da nema mesne industrije, da nema evolucije, da smo još uvek majmuni (a nismo daleko otišli) i zamisli da si ti biče tele! jesi zamislio? e sad zamisli situaciju: paseš mirno na livadi, preživaš, kad se zalete tri majmuna sa kopljima i naoštrenim kamenjem. jedan te probode kopljem u butinu, drugi u rebra, treći ti tako omamljenom raspori stomak kamenom i sva trojica slatko jedu, mljackaju, podriguju a ti još živ. reci mi zar ti najobičnije rezanje vena ne bi došlo kao eutanazija?
Citiraj:
ne moraju, al eto, umjesto sve one tehnologije za klanje i od svih onih eksperimenata na zivotinjama, mozda se mogla napraviti i tableta umjesto mesa... recimo... (uostalom, takve tablete vec postoje)
da su efikasne, već bi ih svi jeli
Citiraj:
Da li biste vi umjesto majmuna ili psa otišli na prvi orbitalni let?!?
-Kada bi mi neko utuvio vaznost toga u glavu, mojoj porodici dao milionsku odstetu i opskrbio me dovoljnom kolicinom piva u raketi, naravno da bi...
Citiraj:
Ista stvar kao i sa raketom, to su mogli i ljudi da rade. Cak bi ti eksperimenti onda imali triput vise smisla i vjerovatno bi se triput brze doslo do rezultata. Sta triput, sto puta. I kao sto ljudi doniraju organe, tako mogu odluciti da nakon prestanka rada mozga doniraju cijelo tijelo na istrazivanje. Jedna od opcija...
zahtevniji si od majmuna i psa zajedno. ako želiš da pomogneš životinjama, žrtvuj se umesto njih.
Citiraj:
Niko ovde ne govori da zivotinje treba da se hrane iz zlatnih tanjira nego da se covjek prestane stavljati ispred njih. Da misli da je vazniji od njih. Speciesism ili kako se vec pise, pomenuto je par puta u filmu. Ti si Tiki recimo taj... mislis da je zivotinja manje vazna od tebe pa da je pravilno da ona i jos milijardu drugih umre u najgorim mukama da bi ti mogao da popijes recimo kafetin kad te glava zaboli.
naravno da sam važniji. jer sam pre njih naučio da mislim. zakon jačeg.
Citiraj:
Pitagora recimo je bio vegeterijanac... interesantna cinjenica.
albert ajnštajn recimo je jeo meso... (samo pretpostavljam)
šta si hteo da nam kažeš pitagorinim doručkom?
Citiraj:
Neko bi pomislio kako smo kao vrsta napredovali... jesmo kite moje kad se ovakve rasprave jos uvijek vode.
DANCE MONKEY DANCE!!!!