banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
svaka drzava i zakon koji se bazira na takvom teroru i strahu
ce kad tad docekati krah

bilo je jednom i robovlasnistvo
pa smo imali srednji vijek
samo tamo je izgleda ostao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 08:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Jadno dijete. :( Djeca nisu kriva.
Nakon ovakvog kažnjavanja ovaj klinac će imati ili traume ili siledžijsko ponašanje kad poraste i ako poraste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
vim je napisao:
pelikan je napisao:
Serijatski zakon je naj naj bolji zakon na svijetu !
Iran ima svoj zakon, i on sigurno nije bezveze!
Licno sigurnije bih se osjecao u Iranu nego bilo gdje u evropi i ovde kod nas na balkanu gdje te svako moze odzepariti, opljackati, precariti,....
Sad sto je to dijete, jeste djete ali to je primjer za djecu IRANA koji ce upravo zbog straha od ovoga nece ni pomisliti na kradju, a samim tim kada odrastu nece postati kriminalci nego cestiti ljudi!
Zivio IRAN !!!!

Svasta sam do sad procitao ali ovakvo nesto nisam. Postoje druge sankcije da se djeca naprave posteni ljudi, a ne ove srednjovjekovne torture. Bog je dao covjeku slobodnu volju. Bog postuje slobodnu volju. On je rekao da covjek ima pravo da izabere dobro ili zlo.Islam je religija koja ne postuje slobodnu volju i namece svoj zakon silom. Ako Bog ne sudi odmah ljudima onda to nemaju pravo ni ljudi, pogotovo zato sto u ovom slucaju je rijec o hrani.
Prvo covjeku daj hranu ili da moze zaraditi pa onda ga kaznjavaj. Na zapadu ljudima daju posao, ako im ne daju posao daju pomoc pa covjek moze da kupi hranu, a djeca koja nemaju sta jesti se stave u ustanove koje im daju hranu.
Prvo covjeku obezbijedi osnovne potrebe, pa ako krade onda ga kaznjavaj. A sta su obezbijedile te arapske zemlje mladim ljudima, samo pusku da ide da se tuce i onda mora covjek krasti. Na zapadu imas obezbijedjene potrebe, posao itd, pa ako krades i red je da budes kaznjen, a sta hoce da obezbijede ovi Iranci, djeca im nemaju kruha a oni prave atomsku bombu. I onda ih kaznjavaju kad uzmu komad kruha.
Pih. :puke:

Vrijedi ponoviti ovaj post posto vidim da niko ne reaguje. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
pelikan je napisao:
Serijatski zakon je naj naj bolji zakon na svijetu !
Iran ima svoj zakon, i on sigurno nije bezveze!
Licno sigurnije bih se osjecao u Iranu nego bilo gdje u evropi i ovde kod nas na balkanu gdje te svako moze odzepariti, opljackati, precariti,....
Sad sto je to dijete, jeste djete ali to je primjer za djecu IRANA koji ce upravo zbog straha od ovoga nece ni pomisliti na kradju, a samim tim kada odrastu nece postati kriminalci nego cestiti ljudi!

Tebi nije dobro.

Citiraj:
Gadi mi se islam,fuj oni i njihovi obicaji.

Ni tebi.

Citiraj:
Bog je dao covjeku slobodnu volju. Bog postuje slobodnu volju. On je rekao da covjek ima pravo da izabere dobro ili zlo.Islam je religija koja ne postuje slobodnu volju i namece svoj zakon silom.

Nije Islam taj koji ne postuje slobodnu volju covjeka, vec suprotno. U Islamu se kaze :"Nema prisile na vjerovanje." To sto neki ljudi vjeruju u barbarske metode, i pri tome ne stede cak ni djecu, je problem uvijek kada se isprepletu vjera i drzava koje trebaju biti odvojene. Metode mucenja obicno nisu ovako primitivne kao u Iranu, ali dovoljno je da se zagrebe ispod povrsine savremene zapadne demokratije, pa da se nadje kojesta. Ali sto rece ajsmen, ovo je rezim koji mora da padne, sto zbog Iranaca koji su u opoziciji i egzilu, sto zbog ostatka svijeta.

Citiraj:
Prvo covjeku obezbijedi osnovne potrebe, pa ako krade onda ga kaznjavaj. A sta su obezbijedile te arapske zemlje mladim ljudima, samo pusku da ide da se tuce i onda mora covjek krasti.

Ne mozes sve arapske zemlje staviti u isti kos. U Libanonu npr mladi su evropeizirani, obrazovani, savremeni, tako je i u Kuvajtu, Kataru, UAE. Turska nije arapska, ali je predominantno muslimanska, a uz to je sekularna drzava. Malezija je takodje prilicno liberalna u ovim pitanjima. Ali eto, uvijek se navode ovi sokantni primjeri, s pravom, ali ipak treba uspostaviti ravnotezu, da bi oni koji to ne shvataju - napokon shvatili da su Muslimani heterogena skupina nacija i da se ne mogu svi posmatrati prvenstveno kroz prizmu krsenja ljuskih prava, a svakako ne kroz situaciju u Iranu.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Gadi mi se islam,fuj oni i njihovi obicaji.

Ni tebi.

covjek je samo napisao sta misli..... kakav je komentar "tebi nije dobro" ??? :oops:

Citiraj:
Nije Islam taj koji ne postuje slobodnu volju covjeka, vec suprotno. U Islamu se kaze :"Nema prisile na vjerovanje." To sto neki ljudi vjeruju u barbarske metode, i pri tome ne stede cak ni djecu, je problem uvijek kada se isprepletu vjera i drzava koje trebaju biti odvojene. Metode mucenja obicno nisu ovako primitivne kao u Iranu

vidim da se bas razumijes u islam... :o a ko to -suprotno- ne postuje slobodnu volju?
kako mozes reci da bi "drzava i religija trebale biti odvojene" kada je osnova serijatskog prava upravu u toj povezanosti! :wink: :roll:
a kakve su inace metode mucenja u muslimanskom svijetu? :-? :lol:

Citiraj:
Citiraj:
Prvo covjeku obezbijedi osnovne potrebe, pa ako krade onda ga kaznjavaj. A sta su obezbijedile te arapske zemlje mladim ljudima, samo pusku da ide da se tuce i onda mora covjek krasti.

Ne mozes sve arapske zemlje staviti u isti kos. U Libanonu npr mladi su evropeizirani, obrazovani, savremeni

kao sto nisam najbolje razumijela rijec BARBAR tako ne kontam ni koja je to drzava LIBANON? :roll:
Evropeizirani????? pa zar je to po tebi -ideal- ili -pozitivna osobina- jer napisala si :
Citiraj:
ali dovoljno je da se zagrebe ispod povrsine savremene zapadne demokratije,
:oops: :oops: :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pamella, naravno da se koliko-toliko razumijem u Islam, posto sam muslimanka ( valjda ces prezivjeti ovu informaciju bez vecih posljedica :lol: :lol: ). :wink:

Za ostatak tvog komentara - nemam komentar, posto ne mogu da pohvatam smisao toga sto si htjela reci. U stvari, jedan dio mi je jasan ; Lebanon = Liban ( je li se tako kod nas izgovara ? )

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pamella, naravno da se koliko-toliko razumijem u Islam, posto sam muslimanka ( valjda ces prezivjeti ovu informaciju bez vecih posljedica :lol: :lol: ). :wink:

Za ostatak tvog komentara - nemam komentar, posto ne mogu da pohvatam smisao toga sto si htjela reci. U stvari, jedan dio mi je jasan ; Lebanon = Liban ( je li se tako kod nas izgovara ? )

bah najnormalnije sam to "prezivjela" .... inace - da neko meni kaze "gadi mi se pravoslavlje" samo bih se nasmijala :wink: a ne "tebi nije dobro" ----- ali naravno nismo svi isti 8)

da da - Liban i VARVAR :wink:

"ne mozes da pohvatas smisao?" :lol: :lol: :lol: (svaka cast, bolji izgovor jos nikad nisam cula =D> )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
bah najnormalnije sam to "prezivjela" .... inace - da neko meni kaze "gadi mi se pravoslavlje" samo bih se nasmijala :wink: a ne "tebi nije dobro" ----- ali naravno nismo svi isti 8)

Napisala sam to i za komentar drugog diskutanta, koji se divi iranskim metodama, ali ti to nije zasmetalo. Inace, meni su sve ovakve vrste generalizacija nevjerovatne, stoga takav komentar. Naravno da nismo svi isti.
Citiraj:
da da - Liban i VARVAR :wink:

Moguce da si u pravu i razmisljala sam da li da napisem b ili v. Sta se moze, predugo sam vani ocigledno.

Citiraj:
"ne mozes da pohvatas smisao?" :lol: :lol: :lol: (svaka cast, bolji izgovor jos nikad nisam cula =D> )

Nije nikakav izgovor, nije mi se dalo "provlaciti" izmedju mase smajlija.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Citiraj:
Nije Islam taj koji ne postuje slobodnu volju covjeka, vec suprotno. U Islamu se kaze :"Nema prisile na vjerovanje."

Nema prisile na verovanje, ali su se zato svojevremeno novopečenom muslimanskom življu plaćale subvencije, odnosno oslobađani su od poreza po samom prelasku na Islam.

Svaka zemlja ima svoje zakone. Ovo nije ništa manje varvarski od gaženja studenata na Tiananamenu ili slanja studenata na robiju zbog prepisivanja na ispitu. Snimak jeste tragičan, ali zaista tome ne bih pridavao nekog preteranog značaja jer se dešavaju i gore stvari.

Na kretenkine komentare nemam komentara, a što se tiče Japanese Rose, ovaj put se slažem sa skoro svim napisanim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Napisala sam to i za komentar drugog diskutanta, koji se divi iranskim metodama, ali ti to nije zasmetalo.

naravno da mi to nije zasmetalo jer je bilo opravdano :wink:
Citiraj:
Citiraj:

Nije nikakav izgovor, nije mi se dalo "provlaciti" izmedju mase smajlija.

novi izgovor --- cak jos bolji od prethodnog ! :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pamella, o(H)ladi malo.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

japanka - ajd odgovori malo :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

predugo sam vani ocigledno.

Pretpostavljam da nisi u nekoj od arapskih zemalja, vec na zapadu gdje sam i ja i gdje vidim stalno te arape sto dolaze iz tih "demokratskih" zemalja kao sto su Lebanon i Iran, da ne pominjem Irak. I pored toga opet nose pokrivala preko glave, brade i oblace se kao tamo i govore protiv zemlje koja im je pruzila utociste i koja ih hrani. Vjerovatno nisu dosli zato sto im je tamo bilo previse demokratije nego zato sto su im ugrozavana osnovna ljudska prava jos gore nego ovome sa slike.
Drago mi je da ima i arapskih zemalja koje su demokratske ako se teokratija i hezbulah koji je u Lebanonu mogu nazvati demokratskim.
Ochigledno imamo razlicito shvatanje demokratije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
predugo sam vani ocigledno.

Pretpostavljam da nisi u nekoj od arapskih zemalja, vec na zapadu gdje sam i ja i gdje vidim stalno te arape sto dolaze iz tih "demokratskih" zemalja kao sto su Lebanon i Iran, da ne pominjem Irak. I pored toga opet nose pokrivala preko glave, brade i oblace se kao tamo i govore protiv zemlje koja im je pruzila utociste i koja ih hrani. Vjerovatno nisu dosli zato sto im je tamo bilo previse demokratije nego zato sto su im ugrozavana osnovna ljudska prava jos gore nego ovome sa slike.
Drago mi je da ima i arapskih zemalja koje su demokratske ako se teokratija i hezbulah koji je u Lebanonu mogu nazvati demokratskim.
Ochigledno imamo razlicito shvatanje demokratije.

Stvarno se ne mogu vise ubjedjivati, izvini.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja isto. Svako ima pravo na svoje misljenje. Mislio sam da ovdje nije rijec o ubjedjivanju nego o razmjeni misljenja i diskusiji, ali ako je tvoj stav da je to ubjedjivanje onda nista. Veliki pozdrav i sve dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
I ja isto. Svako ima pravo na svoje misljenje. Mislio sam da ovdje nije rijec o ubjedjivanju nego o razmjeni misljenja i diskusiji, ali ako je tvoj stav da je to ubjedjivanje onda nista. Veliki pozdrav i sve dobro.

OK. Nasi svjetonazori se ocigledno razlikuju, kao i okolina u kojoj se krecemo. Ali pogledaj ovu fotografiju, koja je osvojila prvu nagradu u "World Press Photo 2006". Kada sam spomenula Lebanon, mislila sam na osobe slicne ovima u autu, a ne na Hesbollah.

Slika

US photographer Spencer Platt wins premier award

"The international jury of the 50th annual World Press Photo Contest selected a color image of the US photographer Spencer Platt of Getty Images as World Press Photo of the Year 2006.

The picture shows a group of young Lebanese driving through a South Beirut neighborhood devastated by Israeli bombings. The picture was taken on 15 August 2006, the first day of the ceasefire between Israel and Hezbollah when thousands of Lebanese started returning to their homes. "

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, dobro kazes. Ne mozemo gledati sve kroz neke. A i ti neki nisu krivi vec su zavedeni. Vec sam gore naveo da su u ratu i kod nas ljudi bili zavedeni i neki su jos i sada na zalost. Izvinjavam se ako sam uvrijedio tvoja religiozna osjecanja, ponekad stvarno previse generalizujem i to mi je mana. Inace, licno nisam protiv nikoga iako ponekad moze u raspravi da izgleda tako. Trudim se da vidim stvari sa razlicitih strana, ali ponekad, rijetko se desi i suprotno. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 01:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Radi nekih pojasnjena pokusao sam naci neke odgovore na postavjena pitanja. Mozda za pocetak evo ovaj izvod.

Moral i pravo

Premda Kur'an sadrži osnovno načelo naravnog zakona (činiti dobro, a izbjegavati zlo) pa i postavku da ljudska djela vrijede po nakani i unutarnjem stavu, islam je tipično pravna religija. Obiteljske, društvene i bogoštovne odnose detaljno propisuje šerijatsko pravo. Šerijat znači put k Bogu, Božji zakon, a on ima četiri izvora (Kuran, suna, idžma i kijas). Šerijatsko pravo obuhvaća pet kategorija:

1. ono što je Allah naredio
2. ono što je samo preporučio, ali nije propisao
3. ono što je ostavio neodređenim
4. ono što je otklonio, ali nije izričito zabranio
5. ono što je izričito zabranio.
Pravo tumače uleme, a u praksi po njemu sude kadije. Od VII. do IX. stoljeća razvija se islamska pravna znanost (fikh) sa svoje četiri pravne škole (mezheb): malikitska (malikizam), hanefitska (hane-fizam), šafijitska (šafijizam) i hanbelitska (hanbelizam) škola.

U XIX. i XX. stoljeće šerijatsko pravo doživljava krizu u susretu sa zapadnjačkim laičkim društvom i građanskim pravom. U islamskim zemljama danas je šerijatsko pravo uglavnom zadržano na području porodičnog prava (većina zemalja), negdje je zamijenjeno građanskim pravom (Turska), a u nekim je zemljama na snazi u cijelosti (Saudijska Arabija).

Napomena: Bosanski muslimani pripadaju hanefitskom redu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 03:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Radi nekih pojasnjena pokusao sam naci neke odgovore na postavjena pitanja. Mozda za pocetak evo ovaj izvod.

Moral i pravo

Premda Kur'an sadrži osnovno načelo naravnog zakona (činiti dobro, a izbjegavati zlo) pa i postavku da ljudska djela vrijede po nakani i unutarnjem stavu, islam je tipično pravna religija. Obiteljske, društvene i bogoštovne odnose detaljno propisuje šerijatsko pravo. Šerijat znači put k Bogu, Božji zakon, a on ima četiri izvora (Kuran, suna, idžma i kijas).

Prophet (peace be upon him) said: “Whoever fails to show mercy to our children and honor to our elders is not one of us.” [Sunan al-Tirmidhî (1919)]

Toliko o tome da li je praksa prikazana na slici u skladu sa Islamom.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Premda Kur'an sadrži osnovno načelo naravnog zakona (činiti dobro, a izbjegavati zlo) pa i postavku da ljudska djela vrijede po nakani i unutarnjem stavu, islam je tipično pravna religija.

??? naravni (kao prvo zblanula sam se ovakvom izrazom al srecom izgleda da razumijem najmanje 4 "domaca" jezika :oops: :lol: ) dakle -PRIRODNI ZAKON nikako nije - ciniti dobro a izbjegavati zlo??? to je mozda nesto drugo..... neki drugi zakon tj nacelo. nekog drugog 'zakona' dakle --- pogresna terminologija (a po meni je to ono cime se sluze nejasni i isparazni da drugima ( neobrazovanim ili neupucenim) zamazu oci i ispadnu pametni :evil: )
Citiraj:
Šerijatsko pravo obuhvaća pet kategorija:

3. ono što je ostavio neodređenim

kako da se zna sta je ovo? nevjerovatna nevjerovatnost??? jaaako zbunjujuce.... :oops: :oops: :oops:

Citiraj:
U islamskim zemljama danas je šerijatsko pravo uglavnom zadržano na području porodičnog prava (većina zemalja), negdje je zamijenjeno građanskim pravom (Turska), a u nekim je zemljama na snazi u cijelosti (Saudijska Arabija).

ovo je jedina korisna informacija... hvala :wink: ]
Citiraj:
Napomena: Bosanski muslimani pripadaju hanefitskom redu.

zar se na kaze boshnjachki? :lol:
i sta uopste govori ovaj podatak?.... gore si naveo shkole u serijatskom pravu ali nisi objasnio... :oops: potpuno besmisleno... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]