banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

da li se abortusom mogu krsiti prava muskarca?
da 71%  71%  [ 27 ]
ne 29%  29%  [ 11 ]
Ukupno glasova : 38
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 11:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Helena je napisao:
Svaki (iole) pametan muskarac ce zajedno sa potencijalnom buducom majkom (svog djeteta) planirati porodicu.

Istina, ali i uprkos tome nezeljene trudnoce se desavaju.. Glupim ili pametnim ljudima, ne bih da ulazim u to, bespredmetno je.. Svako "glup" rizikuje nezeljenu trudnocu, dok se "pametnima" to ne moze desiti? :-?

Hoces reci da ja ako sam recimo "glup" i nisam planirao zacece djeteta, a zacece se desilo, nemam pravo na dijete? A majka ima pravo na to, samo ako odluci da ne izvrsi abortus? :-?

Klimava je meni sva ta teroija..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Nije to nikakva teorija, nego misljenje, licno misljenje. Druga stvar niko ovde ne govori o glupim i pametnim (desava se naravno). Ja rekoh, neces vjerovatno prvoj na koju naletis da napravis dijete...niti ces poslije one night stand-a (ako ona ostane trudna) reci "e ajde rodi ti meni dijete".
S druge strane, ako je duga veza u pitanju, valjda ste razgovarali (da ne kazem razmenili misljenja oko tog pitanja). Valjda znas stavove i planove svoje djevojke, pa i ako se desi...znas sta mozes da ocekujes. Ako se onda odluci na abortus, mozes ili da je podrzis i sacekas bolje prilike za stvaranje porodice (znam, ruzno zvuci) ili ako si protiv, onda da prekines tu vezu i nadjes drugu koja je spremna na dijete sa tobom.

Sto se tice tvog pitanja...da li se krse muska prava, moj odgovor je "da i ne".
Previse je tu faktora o kojima bi se trebalo razmisliti. Dijete je najlakse napraviti. A i roditi. Sta kasnije? Koliko muskaraca zele da budu samohrani ocevi??
Podji od sebe kad si vec pitao u svoje ime...da li si ti spreman da se odreknes svega i budes samohrani otac??

Diskutabilno je ovo jako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 12:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ako se kaže da žena ima pravo da izvrši abortus kad god to hoće, i zbog bilo kog razloga koji nađe dovoljno jakim, onda se time istovremeno kaže da muškarac nema nikakvo pravo na sticanje potomstva. Može samo da sa strane posmatra šta se dešava i eventualno se nada da će stvari krenuti željenim tokom.

Sad će možda djelovati da idem previše u širinu, ali htio bih da ukažem na još nešto što mi se čini važnim. Vjerovatno se sjećate priče o kralju Solomonu u kojoj on odlučuje u sporu dvije majke. Obije majke tvrde da su majke jednog djeteta. On kaže da dijete bude rasječeno na dvije polovine koje će potom biti date majkama. Jedna žena se tada odriče djeteta time dokazujući da je prava majka. Kako je to dokaz? Tako što joj je dobrobit djeteta na prvom mjestu.

Zamislimo situaciju u koju dvoje ljudi mogu doći ako jedan roditelj ima apsolutno i ekskluzivno pravo da odlučuje o rađanju djeteta. Zamislimo roditelja koji se ponaša kao da je kidnapovao dijete drugog nesuđenog roditelja. Ovom prvom nije stalo do toga šta će da bude s djetetom, ali može da koristi svoj povlašćen položaj za ucjenivanje. Čije je dijete?

Ne kažem da će ovakva situacija biti pravilo, ili da će se uopšte desiti, samo da je moguća ako je jedan roditelj u takvoj poziciji.

Na kraju, pravo ne postoji samo za sebe. Podijelićemo gene, fizičke tegobe, uložena sredstva, i ko bude imao više uloženog, daćemo mu/joj pravo odluke. Ne možemo ići prema tome da bude pravda, pa neka i svijet propadne zbog toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Helena je napisao:
neces vjerovatno prvoj na koju naletis da napravis dijete...niti ces poslije one night stand-a (ako ona ostane trudna) reci "e ajde rodi ti meni dijete"...
Koliko muskaraca zele da budu samohrani ocevi??
Podji od sebe kad si vec pitao u svoje ime...da li si ti spreman da se odreknes svega i budes samohrani otac??

Diskutabilno je ovo jako...

Sto se MENE tice nije nimalo diskutabilno. U skladu sa svojim ubjedjenjima o abortusu odgovorno tvrdim da bih se bunio protiv bilo kakvog abortusa, i u bilo kojoj situaciji u koju bih dospio. Bio to "one night stand" ili duza veza.. A situacije su moguce i pored sve kontraceptivne zastite ovog svijeta. Zato i jesam postavio pitanje.

A i cak kad bih ja bio jedini slucaj koji ovako razmislja, a znam da nisam, sa pravnog stanovista to nije izgovor da mi se normativno ne zastite moja prava..

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Schwabo je napisao:
Citiraj:
svako moze ostvarivati svoja prava dok ne ugroza prava drugog

Upravo tako, ali nazalost to je previse uopsteno pravilo.

to pravilo mora da bude uopsteno i to nije nista -nazalost- (tako ili nikako) :wink:

Citiraj:
Citiraj:
@nikson : kolega, nisi bio tako iskljuciv na tom predavanju - zasto ? ? ?

Da li ovo znaci da je nikson kolega koji je odrzao predavanje? Sto se samog predavanja tice, mislim da ga mozemo podijeliti u dva dijela, prvi u kojem je kolega izlagao svoj seminarski rad i drugi u kojem se vodila rasprava i u kojem je kolega odgovarao na pitanja.
Prvi dio je bio mogo bolji. U drugi dio kolega je usao previse temperamentno i subjektivno, tako da se gubio onaj naucni pristup, koji je karakterisao prvi dio. Istina i situacija je bila vrlo nezahvalna jer je ispalo da 40 ljudi osudjuje predavaca zbog njegovih stavova.

hm, dobro bi bilo da se on sam izjasni ali nesto meni logika govori da jeste to on :fadein:

meni su svi dijelovi bili dobri i ne mislim da je kolega imalo bio subjektivan u bilo kom trenutku (osim kada je izricito naglasio da jeste),
a to sto su ostali situaciju dozivjeli kao "borbu protiv predavaca" je kretenizam studenata sto sam i prokomentarisala tada.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Nitro je napisao:
Citiraj:
mislim da muškarac ne može imati nikakve veze s abortusom

Odvratno feministički stavovi sa tipičnim stereotipnim predrasudama o muškracima svinjama i ženama žrtvama.

Zašto je onda taj odvratni feministički stav normiran konkretno u porodičnom pravu? Možda su sve zakone pisali feministi. Nemam nikakve predrasude i uopšte ne smatram da su žene žrtve, ali mislim da žena ima više veze sa trudnoćom (i svim što uz to ide) nego muškarac, pa da njeno pravo ima prednost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:lol: :lol:
Kakva moralna prava muškarca? :lol:
Žena je vlasnik svoga tijela.
Ako se dijete začelo u braku valjda će se zajednički dogovoriti da li će se dijete roditi ili ne.
Ako je djevojka bila sa npr. dva ili tri frajera čija se onda moralna prava krše?
A čije moralno pravo se krši ako delija ostavi djevojku koja je sa njim začela?

Po tom principu da on zahtjeva da ona rodi jer on HOĆE dijete, onda i ona može od njega da traži njegov bubreg jer ona hoće (iz nekog razloga).

Kao što neko gore napisa, pametnima se ne dešavaju neželjene trudnoće s obzirom na širok asortiman kontraceptivnih sredstava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
:lol: :lol:
Kakva moralna prava muškarca? :lol:
Ako se dijete začelo u braku valjda će se zajednički dogovoriti da li će se dijete roditi ili ne.
Ako je djevojka bila sa npr. dva ili tri frajera čija se onda moralna prava krše?

Po tom principu da on zahtjeva da ona rodi jer on HOĆE dijete, onda i ona može od njega da traži njegov bubreg jer ona hoće (iz nekog razloga).

Kao što neko gore napisa, pametnima se ne dešavaju neželjene trudnoće s obzirom na širok asortiman kontraceptivnih sredstava.

nemoj samo da postavljas dodatna pitanja i sve moguce i nemoguce kombinacije tipa - sta ako - i sl., otici cemo u nepovrat :lol:

dokazali su da fetus nije dio zeninog tijela - NIJE NJEN ORGAN tako da je poredjenje fetusa i bubrega stvarno c c c :roll: :oops:

naravno da se i pametnima desavaju nezeljenje trudnoce, jer NIJEDNO kontracepcijsko sredstvo nije 100 posto sigurno!

zakljucak o ovoj temi je -
abortusom se evidentno krsi pravo muskarca da odlucuje o svom "ekstenzivnom pravu na zivot"
ALI zbog brojnih razloga (i to vrlo opravdanih) drustvo/drzava mora/treba da dozvoli-propise (kao sto i jeste sada u vecini modernih zakonodavstava) da je zenino pravo odluke o tom pitanju - PRETEZNIJE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 15:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Interesantna tema, ali nisam glasao jer lično mislim da je taj problem malo više fuzzy da bi bile dovoljne samo dvije opcije u glasanju.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 16:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:

Vidim da ovdje neki ne citaju vec samo baljezgaju, ovaj.. pisu.. ali evo opet.. nema kontracepcije koja te moze 100% zastiti, sem apstinencije naravno. I ljudi se ne mogu dijeliti na pametne i glupe po tome da li im se desila nezeljena trudnoca ili ne.

a bubreg je MOJ a djete je ZAJEDNICKO!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 19:24 
Veteran
Veteran

Evo jedan primjer: poznato je da neke atletičarke zatrudne oko 4 mjeseca prije takmičenja. Neposredno pred takmičenje obave abortus, ali zbog trudnoće imaju mnogo 'jaču' krv i mnogo su sposobnije za takmičenje. Vrsta dopinga.
Je li to isto sasvim u redu? Majka ima pravo da izvrši abortus kad god to hoće, zbog čega god to hoće?

@Talija: dio tvog tijela bi mogao biti identifikovan DNK analizom. Ako se pokaže da se DNK ne poklapa, onda to nije dio tvog tijela. Šta misliš, jel' fetus ima isti DNK kao majka?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
blue je napisao:
Evo jedan primjer: poznato je da neke atletičarke zatrudne oko 4 mjeseca prije takmičenja. Neposredno pred takmičenje obave abortus, ali zbog trudnoće imaju mnogo 'jaču' krv i mnogo su sposobnije za takmičenje. Vrsta dopinga.

Zezaš?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
I ja ne mogu da vjerujem :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Vrlo tacno... u stvari... takmice se u toku prvih 4 nedelje trudnoce... zato antidoping kontrola i ukljucuje kontrolu na trudnocu.

Malo uvrnuto... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2007, 21:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Pazi to. Koliki ljudi mogu biti kreteni... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 01:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Kakva moralna prava muškarca?

Mnogo plitko, a začinjeno sa nepotrebnim cerekanjem na ozbiljnu stvar. Po tvojoj logici žena ima pravo da sebi zabode nožu stomak u poodmakloj trudnoći i ubije nerođeno dijete, jer je "vlasnik svog tijela"...

Čovjek je bio prilično jasan prilikom formulacije teme. Govorimo o isključivoj situaciji u kojoj žena ne želi da zadrži dijete, a muškarac želi. Ostale "šta ako" i "kad bi" hipoteze trebalo bi isključiti iz ove teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 02:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
koliko gluposti na jednoj temi

:sign4:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 13:14 
Veteran
Veteran

Citiraj:
Pregnancy
In terms of doping, the desired effect is the increase in cardiac capacity during the first
months of pregnancy. Later there is an increase in blood volume, in the number of red blood
cells and in hemoglobin. Apparently the resulting enhancement in oxygen delivery to the
muscles translates into a 10% increase in the deployment of effort.
The risks stem from the vulnerability of the fetus starting with the third month of pregnancy.
A abortion planned after the key competition represents a significant danger for the woman if it is carried out in a non-medical environment by unexperienced hands. There may also be a great psychological impact.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 15:37 
Neki me odgovori potpuno zadivljuju svojom gluposcu.Ako muskarac trazi bebu,zena moze traziti bubreg...o Gospode Boze,kakva glupost.
Neka nama bebica,ako par ima iole sanse da uspije ne treba abortirati...A muskarci imaju pravo da daju svoje misljenje,ali zena je ta koja odlucuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 16:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:
koliko gluposti na jednoj temi

:sign4:

tema je bas dobra ti ti ti :evil:
preskoci, zaobidji, uradi nesto tako, ti spam-e jedan :mad:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]