banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 17:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
laoce je napisao:
Nisam potpuno protiv smrtne kazne.Protiv sam zbog, sto rece Nitro, mogucnosti da nevin covjek bude pogubljen. Ali u slucajevima kad se krivica 100% moze dokazati, onda sam za.Zasto izdrzavati nekog bolesnog psihopatu godinama,ubij gnjidu.

Zašto bi ga ubio? Šta se time postiže?
Bolje da imaš besplatnu (ili veoma jeftinu) radnu snagu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Bolje da imaš besplatnu (ili veoma jeftinu) radnu snagu.

Da,kad bi takav neko slusao nekog iznad sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
naravno za!!!
pa šta treba da ja kao poreski obveznik izdržavam nekog manijaka koji lepo sjedi u zatvoru. kineski princip, metak u potiljak, i rodbina da plati troškove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 00:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 12:07
Smrtna ne, dozivotna da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 01:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
uvijek za zivot protiv smrtne kazne , nego pitanje da li drustvo ima pravo ubiti pojedinca pa makar i bio zlocinac(jer na kraju covijek i on/a je covijek ) i da li je to pravda , da li se na taj nacin nadknadjuje "steta" ili se cini jos jedno zlo ? sta na taj nacin drustvo postaje = ubojica :evil: , jer ubijanje" u ime istine i pravde" drustvo to zaista postaje , a odgovornost snosimo upravo mi svi jer smo saucesnici u istome zlocinu . :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2006, 11:34
Lena_04 je napisao:
Smrtna ne, dozivotna da.

takodje

ali da dozivotno zaista i znaci DOZIVOTNO a ne kao ovjde max. 15 godina, pa ih mozda zbog "dobrog ponasanja" ili "uspjesne " terapije puste i ranije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 12:15 
Ma treba ih ostaviti na zivotu i da rade najcrnje poslove do kraja zivota...da tucaju kamen u hercegovini...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Protivnik sam smrtne kazne, mada kada sam odgledala par dokumentaraca o nekim monstruoznim serijskim ubicama, koji su silovali, kasapili, mucili svoje zrtve prije ubistva,...zapitam se da li tim ljudima treba priustiti i jedan dan zivota nakon toga sto su ucinili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 12:48 
TAJNICA je napisao:
Protivnik sam smrtne kazne, mada kada sam odgledala par dokumentaraca o nekim monstruoznim serijskim ubicama, koji su silovali, kasapili, mucili svoje zrtve prije ubistva,...zapitam se da li tim ljudima treba priustiti i jedan dan zivota nakon toga sto su ucinili.

Ja sam gledao kada su seljaci u nekom selu u nekoj vukoje*ini uzeli pravdu u svoje ruke i vezali pedofila za drvo i ladno ga spalili na lomachi, a prije toga su ga nalupali ko konja...naravno policija dosla i pohapsila pola sela poslije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Bolesno!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
Za neke zločine definitivno sam za smrtnu kaznu,100%,kao npr.pedofilija,serijska ubojstva,naročito okrutna ubojstva itd..Zašto sam protiv doživotne za takve zločine?jednostavno zato što današnji osuđenici mogu bez većih problema u zatvoru uživati u drogi,pljugi,cugi,tv,sexu itd...Zatim uvijek postoji šansa da će jednom pobjeći ili bar pokušati pobjeći..Najgore od svega što se neki idiot na vlasti može sjetiti i dati pomilovanje...jebi ga,zato za takve metak u čelo bez razmišljanja i gotovo..Evo jedan primjer kod nas u RH,Srđan Mlađan koji je pobio troje nedužnih ljudi dobio 15-ak god.i možete se kladiti da kad izađ za par godina da će opet nekoga ubiti jer je teški psihopat... :x A da je dobio metak u čelenku nikada više ne bi bio u mogućnosti da nekome nedužnom naudi... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 01:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ove podatke nasao sam na internetu. Mozda budu korisni za sledece komentare.

Smrtna kazna predstavlja krajnju i najstrožiju kaznu koja je danas predviđena u određenim pravnim sistemima. U Bosni i Hercegovini smrtna je kazna ukinuta 1998. godine. Prema podacima Amnesty Internationala u 2002. godini je više je 3248 osoba osuđeno na smrt u 67 zemalja, a od te brojke izvršenjem smrtne kazne ubijeno je više od 1526 osoba u 31 zemlji svijeta. U Kini je zabilježeno 1060, u Iranu 113, a u SAD-u 71 izvršenje smrtne kazne, što je 81% svih smaknuća smrtnom kaznom u prošloj godini (ove se brojke odnose isključivo na podatke AI-a, dok su stvarne brojke vjerovatno i veće).

Smrtna kazna je ukinuta u većini evropskih zemalja, ali se praktikuje u mnogim zemljama u razvoju i SAD-u. Prve zemlje koje su ukinule smrtnu kaznu su bile Njemačka i Kostarika.

Dvanaest zemalja koje su najaktivnije u izvođenju smrtne kazne u 2004. su bile:

Država Smaknuća, smaknuća na 100 miliona stan.
1 Kina 3,400+ 260
2 Iran 159+ 230
3 Vijetnam 64+ 77
4 SAD 59 20
5 Saudijska Arabija 33+ 130
6 Pakistan 15+ 9.4
7 Kuvajt 9+ 400
8 Bangladeš 7+ 5
9 Egipat 6+ 7.9
10 Singapur 6+ 140
11 Jemen 6+ 30
12 Bjelorusija 5+ 48

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
psyborg je napisao:
Slazem se sa bikom..ne samo shto se tiche oduzimanja zivota nego i kako reche neko gore...ludjak pobije cijelu porodicu..pa smrtna kazna je poklon, a ne kazna u tom sluchaju...trab ga nabiti u neku celiju i neka tu razmishlja ostatak zivota o tome...

Smrtna kazna za takva zlodjela i jeste poklon. Obično takve treba staviti u tamnicu u kojoj će godinama izigravati seku svojim "sapatnicima" iz ćelije.
Protivnik sam smrtne kazne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 13:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav svima!

Treba znati razlikovati osvetu od kazne. Kažnjavaju pravedni, osvećuju se gordi.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 01:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Neke aktivnosti za spas osudjenih u Libiji.
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 6/index.do

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Dak je napisao:
Treba znati razlikovati osvetu od kazne.

Stvar je u shvatanju suštine, odnosno svrhe kažnjavanja. Kod svake kazne bi se moglo postaviti pitanje da li u njoj ima elemenata osvete. Za razliku od kazni koje učinioca djela lišavaju određenih prava ili slobode, pa se može reći da im je svrha neko popravljanje, kod smrtne kazne je ovo pitanje samo izraženije jer joj je teže odrediti svrhu. A tek je posebno pitanje da li je takva svrha opravdana, ali je nikako ne bih izjednačila sa osvetom. Po meni je jedan od većih problema u vezi sa ovom kaznom, taj što više pogađa ljude bliske onom nad kime je izvršena nego njega samoga. Nije stvar u uslovno rečeno "samo" problemu emotivne prirode, već i u tome da kazna mora biti individualna, kao njenoj karakteristici. Ovdje je to malo diskutabilno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 23:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Smrtna kazna je loša kazna zato što:

1) ako bude zakonom propisana za lakša djela onda će sudije oslobađati krive zato što je pretjerana. To se svojevremeno dešavalo u Engleskoj kada se krađa stoke trebala kažnjavati smrću. (davno je to bilo)

2) jednom kada je stvarno teško nedjelo počinjeno, nema popravljanja. (zato i jeste tako teško) Smrtna kazna tada ne rješava ništa, već samo stvara utisak da je nešto učinjeno, zbog čega je opet loša kazna. Ne postiže ništa.
Protiv teških nedjela se mora djelovati preventivno zbog njihove prirode. (nema pravde za ubijenog čovjeka, npr.) Svaka prilika u kojoj se uopšte razmatra smrtna kazna je poraz za cijeli takav društveni sistem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2006, 23:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Smrtna kazna je loša kazna zato što:

1) ako bude zakonom propisana za lakša djela onda će sudije oslobađati krive zato što je pretjerana. To se svojevremeno dešavalo u Engleskoj kada se krađa stoke trebala kažnjavati smrću. (davno je to bilo)

Mislim da ovaj razlog treba izuzeti, jer se smrtna kazna tamo gdje postoji propisuje samo za teže oblike teških krivičnih djela. Ali što je važnije, jedno od načela koje postoji, mislim, u zakonodavstvima svih država (mislim na ove demokratske, ne znam šta je u nekim diktatorskim...) je to da smrtna kazna nikad ne smije biti propisana kao jedina za bilo koje krivično djelo, tj. sud uvijek ima alternativu da izrekne npr. kaznu dugotrajnog zatvora, smrtna kazna se nikad ne "mora" izreći.

Drugo... prevencija je posebno pitanje i ne mogu reći da sam previše optimistična oko toga koliko ima efekta. Naravno ne umanjujem njen značaj, i mislim da treba tražiti sve moguće načine kako "unapređivati" njene mjere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2006, 00:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Mislim da ovaj razlog treba izuzeti,

Htio sam da ukažem na jedno od ograničenja.

Citiraj:
ne mogu reći da sam previše optimistična oko toga koliko ima efekta

Drugo od ograničenja smrtne kazne je njen efekat. Svojevremeno sam se interesovao i pretraživao podatke o stopi teških zločina u različitim zemljama. Postojanje smrtne kazne nema nekog uticaja na tu stopu.

Prevencija je tu pomenuta kao nešto čemu se treba okrenuti. Mislim da smrtna kazna stvara sasvim pogrešan utisak da je nešto učinjeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2006, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Drugo od ograničenja smrtne kazne je njen efekat. Svojevremeno sam se interesovao i pretraživao podatke o stopi teških zločina u različitim zemljama. Postojanje smrtne kazne nema nekog uticaja na tu stopu.

To je tačno, iako bi postojanje smrtne kazne trebalo da djeluje zastrašujuće i da eventualno time djeluje na potencijalne učinioce krivičnih djela, ona nema taj efekat. Ne znam zašto.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]