monstrum je napisao:
vim je napisao:
da ne govorimo sto jedu razne ogavne stvari miseve, zmije, insekte iako mozda svugdje ima takvih u svijetu kod njih je to malo cesce.
WTF? Zivotinja kao zivotinja... (Protiv sam jedenja bilo koje zivotinje!) Ali ne vidim sta je problem u tome, i zmija i pas imaju misice i organe bas kao krava i svinja, gdje je problem? To sto mi nismo navikli na to, i sto nam je neobicno, cak i gadno, je sasvim druga stvar. Sigurno postoje nasi obicaji koji su za istocnjacke narode odvratni i cudni. Ali najlakse je osuditi njih sto su drugaciji, ne bismo se zapitali da li i mi njima izlgedamo cudno?
problem je sto gore navedene zivotinje prenose mnogo vise bolesti nego ove koje se jedu kod nas i vecini svijeta. pogotovo pacovi.
s druge strane jedu sirove ribe i zmije koje su cak u nekim slucajevima postavljene na tanjir i mrdaju se i zdravstvene teskoce s ishranom i druge bolesti nastaju u kini zbog lose higijene.
npr. gotovo svake godine epidemija gripa krece iz kine (kao i mnoge druge bolesti) gdje se ljudski virus ukrsti sa zivotinjskim i mutant napada ljude.
Sadasnja pticija gripa je takodje krenula iz hong konga i strahuje se da se ne pretvori u pandemiju kao spanska gripa 1918 koja je ubila 100000000 ljudi, vise nego prvi svjetski rat i iako joj je naziv spanska dosla je iz kine.
takodje kuga i kolera koje su ubile pola populacije evrope u srednjem vijeku dosle su iz kine.