Zar nije najbolje, najviteškije, da mi koji govorimo da treba čekati da se promijeni svijest ljudi, razmišljamo ovako: ako ja danas nešto učinim da danas moja svijest skoči, u smislu u kojem WERONICKA govori, znači uvidjanje i življenje po zakonima koji su imanentni ovom svijetu, da će globalna svijest ljudi poskočiti? Jer ako tako razmišljam ja ću morati preuzeti odgovornost za globalnu svijest ljudi, i mijenjajući sebe ja mijenjam čitav svijet. Zar nije najbolje da razmišljam da smo svi na neki način povezani i da utičemo na druge, znači da moj napredak predstavlja napredak svijesti čovječanstva?
Ono što me je ponukalo da napišem ovaj post su riječi koje sam čuo već toliko hiljada puta, a to je da su ljudi ovakvi-onakvi, da se neće promijeniti dok se ne desi neka katastrofa, a govori ih čovjek koji sebe smatra ispravnim, a na sljedećem koraku se ponaša kao teški licemjer. Ja lično ne mogu da govorim o nekom skoku svijesti, jer bi mi to izgledalo kao da sam ja taj koji sudi drugima, isto kao pripadnici zajednica koje najavljuju drugi Hristov dolazak i pri tome sebe smatraju spašenima, pa oni što osudjuju druge i smatraju da čine ispravno samo zato što poste redovno i idu u crkvu. Ako ja kazem da je potreban kvantni skok svijesti da se ljudi promijene, onda ja kazem u stvari sljedece: "Potreban je kvantni skok svijesti da se JA promijenim". Ali da li je tako zaista? Ako sam iskren prema sebi, ja ću reći da mogu da se promijenim, i ostaje samo da nešto učinim. Ljudi se mogu promijeniti i bez skoka svijesti, i to tako što ću se ja promijeniti. Ako ja zaista iz sveg srca želim da se mijenjam, da budem bolji čovjek sa svim ljudskim vrlinama, onda će mi riječi poput "mora da se desi..." zvučati u najmanju ruku nelogično.
A ako čovjeku koji govori da se ljudi neće promijeniti dok se ne desi neka globalna katastrofa ili skok svijesti, kažeš da on lično, sam, danas, svojim stavovima, svojim postupcima, riječima, može da promijeni svijest čitavog svijeta, on se uspaniči i bježi u svoje mrtvilo i pasivnost.
Po meni je jedina tema vrijedna spomena: "Šta ja danas mogu i moram da učinim da promijenim svoju svijest i svijet oko sebe".
Neka mi niko ne zamjeri, ovaj post je bio usmjeren na sve nas zajedno sa mnom, da neko ne misli da nekoga osudjujem, više je to kao pokazivanje prstom na Mjesec.
Pozdrav svima!