--------------------------------------------------------------------------------
djido !
--------------------------------------------------------------------------------
biti u bih a neispijati jutarnje kave-kafe-kahve po bosanskohercegovackim birtijama je k'o biti u pizzi a neviditi ono heravo cudo .
e zato sam ja nedavno kad sam bio u bos.krajini ranio svako jutro u "velez" i tu u "miru i tisini " slusao birtijske " politiacare" , "filozofe" , "akademce" ...
sve dodje i prodje pa je tako osvanuo i posljednji dan mog ljencarenja te sam iz tog razloga taj dan nesto bas poranio na birtijski jutarnji "brifing" .
basca je bila dobro popunjena a ja sam se smjestio u cosak i odmah poceo pazljivo da slusam djidu , nekadasnjeg mjestatina a danasnjog sarajliju , inace begovsko dijete ?ciji je otac jos tamo kasnih sezdesetih prodao poveliko imanje i odselio u tursku .
bio pola godine i vratio se ... u bih tacnije u sarajevo.
djido je drzao u ruci neki papir i ponekad bi letimicno bacio pogled na njega pa bi sa jos vecim zarom nastavljao svoju teoriju o identitetima.
djido je referisao ,
- postoji bezbroj identiteta ali za nas su najbitini sledeci identiteti,
- plemenski ( nepromjenljiv identit tkoji se naslijedjuje od oca )
- etnicki narodni ( takodje se naslijedjuje i nit ga se ko moze odreci nit ga promjeniti )
- vjerski ( iskljucivo zavisi od vlastitog izbora i promjenljiv je )
i sto je najbitnije za ovo o cemu raspredamo je ,
da svaka drzava pa i drzava bih ima svoj
- nacionalni
i svoj
- narodni
identitet .
nacionalni i narodni identiteti su politicki drzavni identiteti preko kojih svaka drzava ispoljava i sprovodi svoju drzavnotvornost odnosno svoju konstitutivnost .
konkretno to bi u bih izgledalo ovako,
drzava bih je
- multietnicka i
- multivjerska
drzava koja ima svoj
- bosanskohercegovacki iliti bosanski nacionalni i svoj
- bosanskohercegovacki iliti bosanski narodni identitet
pa ce ona , slobodna i demokratska , svoju konstitutivnost Povjeravati iskljucivo onim svojim drzavljanima koji se slobodno i samostalno odluce i izjasne da su pripadnici
njene
bh nacije
i njenog
- bh naroda
svim svojim drzavljanima koji se odluce i izjasne da su pripadnici nacije i naroda druge drzave bosna i hercegovina im nece Povjeriti svoju konstitutivnost ali ce im omoguciti sva ljudska prava i gradjanske slobode po najvecim svijetskim standardima koja pripadaju toj kategoriji njenih gradjana.
znaci,
svi drzavljani bih nemoraju da budu pripadnici njene nacije i njenog naroda pa tako , slobodno i demokratski svaki drzavljanin bih svojom vlastitom odlukom i svojim slobodnim izborom odredjuje sebi status koji ce imati u drzavi bih ."
djido je pjenio od zadovoljstva ali ga je neko prekinuo sa pitanjem u kojem se osjecala poruga ,
" pa sta ta tvoja teorija mjenja na stvari , i danas je bih drzava i srpskog i hrvatskog i bosnjackog naroda ?"
djido se nije dao zbuniti a krajickom oka me je izmjerio od glave do pete pa slavodobitno nastavio ,
" srpski narod je narod drzave srbije ,
hrvatski narod narod republike hrvatske
a "bosnjacki" "govorim" pod navodnicima jer je to izmisljena kategorija i najtragicnije za sviju nas bosance muslimane je sto nam "bosnjastvo" silom namecu jer taj identitet nema osnove za svojim postojanjem.
ljudi dragi ,
bosna i hercegovina je multietnicka drzava sto znaci da su pripadnici nacije i naroda bih ujedno i pripadnici razlicitih etnickih naroda a etnicki narodi su :
- iliri
- germani
- juzni slaveni
- jevreji
- romi
- latini
itd .
sto znaci da nepostoje etnicki srpski , hrvatski , "bosnjacki" etnicki narodi pa tako ni bosna i hercegovina nnije nit moze biti drzava naroda drugih drzava ."
djido se bio malo zamorio pa se potkrijepio jutarnjom casicom "zveceva" a u po gutljaja me i upit'o , " jel valja skljoco ? " na sta sam ja mrtav-hladan ustao , platio caj i izgubio se uz smijesak a stalno sam u sebi ponavljao ,
tako je djido - djidane , tako je sine bosne i hercegovine , tako je !
djido je potomak onih koji su dosli u bosnu kao okupatori i najvjerovatnije je da on pripada kurdskom etnickom narodu sto nista na stvari nista bitno nemjenja .
on se osjeca kao pripadnikom
- nacije i
- naroda
drzave koja se zove bosna i hercegovina i to je za drzavu bosnu i hercegovinu najbitnije te ce mu ona zbog tog njegovog cina uzvratiti Povjerenje te mu omoguciti svoju konstitutivnost odnosno svrstati ga u kategoriju gradjana kojima ona omogucuje da odlucuju o njenoj sudbini i njenim interesima .
za drzavu bosnu i hercegovinu nije uopce bitno jel pripadnik njene
- bh nacije i njenog
- bh naroda
ujedno i pripadnik
- ilirskog
- germanskog
- juznoslavenskog
- jevrejskog
- romskog
- kurdskog
- latinskog
ili bilo kojeg drugog etnickog naroda
kao sto je nije briga jel pripadnik njene
- bh nacije
i njenog
- bh naroda
pripadnik i
- crkve bosanske
- islamske
- pravoslavne
- katolicke
- juda
- buda
- johovin
- hari krisna
ili neke druge religije .
ma bole je 'urac za tim,
njoj je najbitnija pripadnost
njenoj
- bh naciji i
njenom
- bh narodu
djido je pripadnik
- bh nacije i
- bh naroda
a pripadnik je
kurdskog etnickog naroda i
islamske religije .
djido je u svim segmentima drzavnosti potpuno ravnopravan sa svim drugim pripadnicima nacije i naroda drzave bih bez obzira na brojnost njegovih etnickih i vjerskih sunarodnika u naciji i narodu drzave bih.
to su temelji na kojima je i nastala zajednica odnosno drzava bosna odnosno bosna i hercegovina i na tim temeljima ona moze jedino da se razvija , zivi i dise !
na takvim osnovama pocivaju i sve civilizovane , slobodne i demokratske drzave u svijetu .
bih mora ponovo da postane clan te familije slobodnih i demokratskih drzava svijeta .
termin da neki pojedinac ima svoju naciju je glupost .
zna djido da je nacionalni identitet sataniziran u negdasnjoj jugoslaviji iz mlogo razloga pa da se ta satanizacija i "satan-teorija" o naciji i danas plasira u bih sa velikim uspjehom jer ... budjenje nacionalne svijesti u bosanaca i njeno javno ispoljavanje je nesto od cega se jeze srbi,hrvati i "bosnjaci" jer tim bosanskim budjenjem ode i njihov srpsko-hrvatsko-"bosnjacki" sanak o podjeli bih u pm.
---------
medjutim, zna djido da bosanskohercegovacka drzava nece izgubiti nista na tezini u svojoj drzavnosti kad bi u njenom rodoslovlju pisalo i samo ovo,
- bosna i hercegovina je drzava svog
- multietnickog i svog
- multivjerskog
bosanskohercegovackog naroda !
idemo dalje ...
pa izvolite ,
ako kome sta nije jasno ,
tu sam ja a bogme je i djido u saraj'vu !