banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 16:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 283 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 14:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
otok je napisao:
Pa ako su dvije jugoslavije tako neslavno prpale,zašto onada zazivati vraga i tzražiti treću???

ni meni nije jasno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
Aragorn je napisao:
Mislim da kratkovido razmišljaš.
Da li znaš da je Hrvatska već sada mnogo zaduženija od cijele bivše YU. A koliko stanovnika je imala SFRJ a koliko HR, koliko je trajala SFRJ a koliko traje HR.
Ne znaš li da su to sve kreditna sredstva, i ne znaš li da će neko kad tad tražiti to od vas (i već traži i ucjenjuje ali se to naravno ne zna).
Ne znaš li da u ovakvoj situaciji, potraje li duže, nema šanse da zadržite išta na svojoj rođenoj obali, jer će sve pokupovati.
Da li je slučajno što je veliki broj građana HR već sada u kandžama Njemačkih, Austrijskih i Talijanskih bankarskih grupa.
Gle čuda sve stari znanci. :(
Slično je i kod nas, ali ne još u toj mjeri.
Ne misliš li da je ludost da zemlja tako bogata kvalitetnim poljoprivrednim resursima kao HR muku muči sa tom privrednom granom i ogromne pare daje na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz (gle čuda) uglavnom gore pobrojanih zemalja.
Razlog što zdušno zastupam YU nije puko nezadovoljstvo trenutnim stanjem, ili nostalgija za onim čega nema, nego iz protivljenja ropstvu u koje polako padamo svi skupa i iz želje da zajedno gradimo nešto što ima budućnost.
O.K. zasad smo susjedi, ali mislim da će u budućnosti koja nam neposredno predstoji HR imati vrlo malu korist od izgrađenih autocesta, a da će svaki pa i najmanji gest dobre volje prema sadašnjim susjedima vrijediti mnogo mnogo više, jer će nas zajednička nevolja i težnja za fizičkim opstankom na ovim prostorima na to natjerati.
Sprema se oluja, i vrlo moguće da će nas tek ona natjerati da se osvijestimo.

.. :lol: :lol: :lol: Ne slažem se sa tobom da kratkovidno razmišljam.Što se tiče zaduženja tu si donekle u pravu,ali recimi koje zemlja u okkruženju nije jako zadužena.Ali slušaj Hrvatska se sada zadužuje za sebe,a ne za druge.RH kao država i nije tako zadužena,jer največi dug smo napravili mi,građani.Zašto..Pa jednostavno,uhvatila nas manija kupnje na kredit,koji nikad nije bio dostupniji..Ja sam kupio novo auto na kredu,a prošle godine i gajbu jebote..Nikad nisam imao veću plaju nego sad,netto 7000 kn.Sad što se tiče uvoza poljeprivredni proizvoda tu se u potpunosti slažem sa tobom,ali to je već druga priča,jak trgovački lobi,slaba državna potpora seljacima i puno toga drugog..Ali ima i svjetli strana počevši od turizma koji je u strašnoj ekspanzij...Ja osbno protivim se bilo kakvoj novoj jugi već svako na svom i jako dobri susjedi.Ako te to može utješiti ipak bi svi jednog dana trebali biti dio EU,bez granica,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
otok je napisao:
Ako te to može utješiti ipak bi svi jednog dana trebali biti dio EU

Ne dao Bog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 22:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim, da ovdje niko ne govori o stvaranju neke nove YU odmah i po svaku cijenu. U potpunosti se slazem sa komentarom Vadera. To je onaj prvi preduslov. Ako on bude iskren, a to je ono sto polazi iz nas, onda mozemo iskreno nesto raditi u tom pravcu. Tacno je da su dvije Yu propale, tacno je da je bar prva nastala voljom naroda u dobroj mjeri, ali vremenom na pogresna mjesta dodju pogresni ljudi, i rasture sve.

Iako mi se prvi Aragonov komentar jako dopao, na ovaj drugi imam manju promjedbu, vezano za komentar o mladjim generacijama. Kad sam pomenuo mladje generacije nisam mislio na svakom osobnog pojedinca. Naravno, da ce i medju mladima koji su odgajani u sasvim drugim uslovima biti onih koji ce pozitoivno misliti o drugim narodima religijama, nekom zajednickom suzivotu. Ali opcenito gledano, ove nove generacije se ne mogu porediti sa onim da kazem nasim generacijama koje su odgajeane u sasvim drugim okolnostima, a opet znamo, koliko je pokvarenjaka, nastaranih ljudi izbacio taj sistem, i to skolovanje.

Ne mozemo kazati "nisu presudne price u kojima rastes, nego ono sto u grudima nosimo". To sto nosimo u grudima nije urodjeno, ono je steceno, a stice se odgojem u porodici, skoli i sredini u kojoj zivis. Ove mlade generacioje su stasale u drugim porodicnim, skolsim i sredinskim uslovima, i medju njima ima puno vise onih sa nastranim misljenjima o drigim ljudima, narodima, religijama , nego sto je to bio slucaj sa nasim generacijom.

Daljac kaze, " ako mi to zatrazimo". Mi prvo moramo medjunarodnoj zajednici dokazati da smo rascistili sami sa sobom, pa tek onda tako nesto od medjunarodne zajednice traziti. Danasnja situacija u svim republikama nekadasnje YU nije takva da bi bi mogli tako nesto traziti od medjunarodne zajednice. Pogledajet samo primjer BiH. Pa to je katastrofa, ko sve vodi politiku i na kakav je nacin. Dok nam ovakvi vode polutiku, medjunarodna zajednica ce biti nas vjecni tutor i nametac rjesenja za sva pitanja od znacaja za drzavu. U ovakvim okolnostima, izlisno je govoriti o nekoj novoj YU, cak i kao ideji. Narodu treba dugo, ugo da opametni.

Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U ovakvim okolnostima, izlisno je govoriti o nekoj novoj YU, cak i kao ideji. Narodu treba dugo, ugo da opametni.

:D :D AJD DA ČUJEM NEŠTO PAMETNO O OVOJ TEMI....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 03:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2006, 04:36
Imam osjecaj da se mi svi! Ama bas svi u svim novonastalim drzavama YU ponasamo kao djeca a da nam je svima Međunarodna zajednica kao otac..
Svi imamo iste problebe i svi svakim danom sve vise i vise ulazimo u vece probleme i ocekujemo da te probleme umjesto nas rijesi Međunarodna zajednica...
Vjerujte da nece biti nijedne od ovih drzava ako se mi nastavimo ovako ponasati... Jednostavno ce nas nestati a nasih naroda ce biti svugdje vise nego sto ce ga biti u tim drzavama a ono naroda sto ostane ce biti sluga u svojoj vlastitoj drzavi... Zar je moguce da mi ne primjecujemo da to vec jesmo...Koliko je samo nasih ljudi zaposleno kod raznoraznih Međunarodnih organizacija kao prevodioci, vozaci, spijuni i razni sluzbenici koji sve rade za te organizacije samo da imaju posao..
Koliko samo nazovi nevladinih organizacija djeluje na ovim prostorima.. Sta mislite ko ih finansira? Nijedna iole znacajna nevladina organizacije se niukom slucaju nemoze tako nazvati.. Sve te organizacije nisu Vlade nasih drzava to je tacno, ali itekako redovno podnose izvjestaje svojim gazdama...
Ma bogati jel moguce da mi to nevidim i da smo se do te mjere prefali da cekamo da nam nas najveci neprijatelj Imperijalisticka Amerika i Kapitalisticlka Evropa kaze kako mi treba da se ponasamo i kako da zivimu u vlastitoj zemlji...
Jeli moguce da mi zbog nekakvoga Srbstva, Hrvatstva, Bosnjastva i sta ti ja znam vise cega ne rezimo jedni na druge kao psi u pregrađenim kavezima sve dotle dok onaj ko nam kao psima u kavez ubacuje korice kruha i malo mesa nekaze dosta rezanja sad ima da se spava a rezanje nastavi sutra i tako redom svaki dan mi rezimo jedni na druge ocekujuci da gazda kaze ko od nas najljepse rezi pa ce njega gazda uzeti u narucje a sve druge ce odjebati i jos im zabraniti da reze..
Ma nas gazda ce nas zatvoriti u te kaveze i otici daleko da necuje nase rezanje i lajanje, a kad vise nebudemo mogli ni rezati ni lajati onda ce nas lijepo pustiti da budemo svi u jednom velikom kavezu onako izmireni da se njusimo i lizanjem lijecimo jedni drugima rane koje smo sami sebi nanijeli zaslugom nasega gospodara....
Neka nam je bog u pomoci i nista vise.....

- Ne, ali ja ipak dolazim odande....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 07:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
otok je napisao:
Što se tiče zaduženja tu si donekle u pravu,ali recimi koje zemlja u okkruženju nije jako zadužena.

Baš u tome i jeste problem, i baš o tome govorim kada kažem da kratkovido razmišljaš (bez uvrede).
I kako Vader kaže ne daj Bože da uđemo u EU.

EU nije ništa drugo nego pokušaj bivših kolonijalnih sila, pošto im je USA i druge okolnosti preotela mogućnost da izrabljuju bogate ali siromašne zemlje (bogate resursima, siromašne novcem), da prošire svoj uticaj mnogo bliže svom dvorištu, sa istim ciljem.
Jer, na žalost, oni jednostavno ne umiju drugačije, navikli su se da gospoduju i da žive na tuđ račun.
Pogledajte, čak i na Evroviziji, bez ikakvog razloga, samo 4 zemlje idu u finalnu večer bez kvalifikacija: UK, Njemačka, Francuska i Španija. Italija ne učestvuje ali da učestvuje i ona bi.
Sjetimo se da su to bivši imperijalni giganti koji su vijekovima svoju životnu strategiju zasnivali na tuđoj grbači i tu se na žalost ništa nije promijenilo.
EU nije ništa drugo nego prerušeni pokušaj Napolena, Ota fon Bizmarka, kajzera Wilhelma i kasnije Adolfa Hitlera.
Kada se čita šta je Napoleon želio (odnosno kako je objašnjavao svoje namjere) to zapanjujuće sliči filozofiji današnje EU. (Naći ću to negdje i pokazati vam.)
Da li je slučajno što su u EU glavne "poluge" baš Njemačka i Francuska, dok UK, stara imperijalna spletkašica, prividno stoji po strani a stvarno lovi gdje i kako može.Ove velike sile, pokušavaju da provedu svoje stare planove, a između sebe se ponašaju: "samo pošteno pa ko koga zezne". Tu treba dodati još i USA koja se ponaša kao veliki tata svima njima, i "poklapa ih gdje god može. To mi ovdje (u Bosni) vrlo dobro znamo, pogotovo oni koji se češće sreću sa međunarodnim zvaničnicima.

Sjetimo se, ko je više gradio po ovim našim prostorima od Austro-Ugarske i Napolena (u ono malo godina Napoleon je u Hrvatskoj izgradio više škola, upravnih zgrada i puteva nego stara Jugoslavija između dva rata). O prugama da i ne govorimo. Ali činjenica je: NE ZBOG NAS NEGO ZBOG SVOG INTERESA.
Sve što su nam davali i što nam sada "daju" u stvari dato je iz čistog interesa, ali njihovog. Međutim, onog časa kad se njihov interes počne sukobljavati sa našim, zna se čiji će biti žrtvovan. A toga će biti sve više i više, ako to dopustimo.

Da rezimiram, u velikoj evropskoj kući na način kako je sagrađena (brak iz interesa, a svi znamo koliko je stabilan takav brak), rivalitet između velikih učesnika tog multi-braka će sve više i više dolaziti do izražaja, i sve više će se lomiti preko leđa malih slugančića po ćoškovima evropske kuće. To će na kraju dovesti do katastrofe koja će sa sobom povući sve koji su "unutra" i biće kako neko reče na temi "Zapad da ili ne": "dade baba marku da uđe a dvije da izađe".
Ja želim istinsku slobodu svima i Francuzima i Mađarima, i Englezima i Hrvatima i Fincima i Bošnjacima... ali na žalost na sceni je veliko tiho porobljavanje svih za račun manjine. Tome se efikasno možemo oduprijeti samo ako smo o njima nezavisni, a to teško možemo razjedinjeni.
To je sva poenta.
Svaka čast razvoju Hrvatske koji je uočljiv, nismo slijepi, ali taj razvoj ima svoju cijenu, koja je bojim se skrivena i ne tako laka da se plati.
Mnogo teža od puke otplate kredita.
Svako dobro, Otok, nadam se da razumiješ o čemu govorim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 09:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sjetimo se, ko je više gradio po ovim našim prostorima od Austro-Ugarske i Napolena (u ono malo godina Napoleon je u Hrvatskoj izgradio više škola, upravnih zgrada i puteva nego stara Jugoslavija između dva rata). O prugama da i ne govorimo. Ali činjenica je: NE ZBOG NAS NEGO ZBOG SVOG INTERESA.
Sve što su nam davali i što nam sada "daju" u stvari dato je iz čistog interesa, ali njihovog. Međutim, onog časa kad se njihov interes počne sukobljavati sa našim, zna se čiji će biti žrtvovan. A toga će biti sve više i više, ako to dopustimo.

:) Pa Aragorn daj mi reci onda zbog čega smo mi mislim bivše republike juge bili skupa.Iz ljubavi sigurno ne,kao niti zbog lažnog bratstva i jedinstva..Bili smo iz čistog INTERESA..I čim su se interesi bivših republika juge počeli sukobljavati,svi vrlo dobro znamo kako je završilo..Ali ja o bivšoj jugi nemislim samo negativno što se tiče različitosti nacija,vjere,kulture,ma ne,najbitniji je onaj ekonomski dio..neznam koliko imaš godina,ali ja jako dobro pamtim kao klinac 80-te god bivšeg stoljeća i sve one silne nestašice goriva,kave,ulja,deterdženta i sličnih stvari.nestašice goriva,vožnje par-nepar brojeva na tablicima i sl.Umjetno izazvane nestašice nevjerojatno,Pa nemože mi nitko reći da je to normalno jer RH i kad je bilo najteže,znači 1991,1992,1993,1994 nije imala nestašice navedenih dobara.A o inflaciji i obezređivanju dinara u bivšoj jugi da i ne pričam.Ja znam da EU nije bajka,ali reci zašto onda sve zemlj srednje i istočne Evrope odoše u EU??Možda stvarno i jest EU pušiona,ali vjeruj mi onaj(Nrmislim pri tom na Švicu)ko ostane van EU biti će još u goroj pušioni,nažalost tako je,ali ideš tamo gdje će biti najmanje štete..POZDRAV...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 10:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Očito stvari gledamo drugačijim očima.
YU nije bila brak iz interesa, i u tome je bila njena osnovna vrijednost. Ona je bila brak iz ljubavi i zajedništva, obični i prosti ljudi su se u velikoj većini osjećali tako. Inače bi se raspala za 10 a ne 50 godina.
Očito ne pamtiš ta vremena, i zato govoriš ovako.
Ali kada je otrov razdora (obilno potpirivan spolja, jer lakše je nama dominirati kada smo zavađeni) nadvaladao, i kada je ljubav zaboravljena a u prvi plan iskrsli neraščišćeni računi iz prošlosti, sve se raspalo.
Ja pamtim 70-te godine kao klinac (i tada je u YU još bilo blagostanje), 80-te pamtim kao momčić i mladić i dobro se sjećam svega što pominješ.
Ali se sjećam i drugačijeg, ljudskijeg pristupa životu usprkos svemu tome što si i sam naveo i istina je, pamtim i mračne 90-te (učesnik sam rata) i gledam i ovo sada.
Polazišta sa kojih gledamo svijet su nam različita, tako da iste činjenice vidimo drugačije.
Npr. to što je sada život lakši relativno malom broju ljudi, za mene se ne može porediti sa vremenom kada je većini bilo dobro.
Ja sam sretniji kad je više ljudi sretno, a kosa mi se na glavi diže od sadašnjih bogataša koje u pravilu ne interesuje kako žive drugi.
U YU je tako nešto bilo rijetkost...
Ljudi su bili mnogo sretniji i opušteniji, život je bio mnogo prirodniji, da li pamtiš to?
Ali nije bitno, vrijeme će sve pokazati.
Dotada ostaj mi zdravo i svako ti dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 10:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Sve je to fino,vidim ovdje se vodi lijep dijalog,argumenti su tu i tamo...Sto se tice ex Yu,pa nije ni ona bila bas tako nezavisna,i nesvrstana kao sto se vjerovalo.Uvijek su tu bili upetljani tudji interesi,ko i danas.A sto se tice ravnopravnosti,budimo realni:Zar nisu albanci bili "je..na stranka" gdje god da dodju,nesto poput cigana,sjetite se? Drugo:Bosnjaci,bosanski muslimani,skoro do 80-tih nisu mogli da se izjasne kako hoce(za razliku od ostalih),a i tad mUSLIMANI,vec su im druge "gazde" prisivale imena po svojoj zelji...
Citiraj:
Jer, na žalost, oni jednostavno ne umiju drugačije, navikli su se da gospoduju i da žive na tuđ račun
Ovo je malo cudno formulisano,jer bas u Evropi ljudi rade,vecinom i muz i zena ,za razliku od ex Yu,gdje je vecinom samo jedno radilo i zivjelo se ok...

Naime smatram da Yu nije propala zbog nacionalizma,vec zbog nerada,lose ekonomije i lopovluka na veliko i malo.Nacionalizam je samo dosao kao plod neimastine i kraha ekonomije.

Nama je inace najlakse reci:zapad je kriv,oni su nas zavadili....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 16:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

YU nije bila brak iz interesa, i u tome je bila njena osnovna vrijednost. Ona je bila brak iz ljubavi i zajedništva, obični i prosti ljudi su se u velikoj većini osjećali tako. Inače bi se raspala za 10 a ne 50 godina.
Očito ne pamtiš ta vremena, i zato govoriš ovako.
Ali kada je otrov razdora (obilno potpirivan spolja, jer lakše je nama dominirati kada smo zavađeni) nadvaladao, i kada je ljubav zaboravljena a u prvi plan iskrsli neraščišćeni računi iz prošlosti, sve se raspalo.
Ja pamtim 70-te godine kao klinac (i tada je u YU još bilo blagostanje), 80-te pamtim kao momčić i mladić i dobro se sjećam svega što pominješ.
Ali se sjećam i drugačijeg, ljudskijeg pristupa životu usprkos svemu tome što si i sam naveo i istina je, pamtim i mračne 90-te (učesnik sam rata) i gledam i ovo sada.
Polazišta sa kojih gledamo svijet su nam različita, tako da iste činjenice vidimo drugačije.
Npr. to što je sada život lakši relativno malom broju ljudi, za mene se ne može porediti sa vremenom kada je većini bilo dobro.
Ja sam sretniji kad je više ljudi sretno, a kosa mi se na glavi diže od sadašnjih bogataša koje u pravilu ne interesuje kako žive drugi.
U YU je tako nešto bilo rijetkost...
Ljudi su bili mnogo sretniji i opušteniji, život je bio mnogo prirodniji, da li pamtiš to?
Ali nije bitno, vrijeme će sve pokazati.
Dotada ostaj mi zdravo i svako ti dobro.

Stvarno neznam o kojoj to ljubavi govoriš,ljubavi među narodima bivše juge. :oops: mislim da nas povijest uči da je bilo ipak to zajedništvo ta naša "ljubav" produkt komunističke demagogije,a koja je iskoristila povoljan trenutak,kraj II svj.rata da bi na silu republikam nametnula novu federaciju jugoslaviju.pa nije želio hrvatski narod samostalnu državu tek od 1990 god.on nju želi neprestano,često je ta želja bila na silu gušena kao za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971 go.1990 god je iskorištena zato što je bila povoljna klima,pad komunizma u bivšem istočnom bloku.Nisam ja tako mlad ko što ti misliš i pamtim dosta stvari u bivšoj jugi,1971 godište sam,i vjeruj mi da i u bivšoj jugi bilo je onih koji su imali i vikendicu i kuću pa i stan od države,bili su jednkiji od drugi,samo u to vrijeme nije bilo javne TV,interneta,istraživačkog novinarstva pa su se takve informacije teško probijale do ljudi...To da su ljudi tada bili puno opušeniji i sretniji,relativan je pojam,možda i jesu jer nisu u tolikoj mjeri trčali za novcem kao što danas mi trčimo,pa ipak redove za kavu i sl.nemogu zaboraviti.)Također sam učesnik u ovome šugovam ratu i neželim svega niti da se sjetim,ali valjda je to bila katarza koju su narodi ovih krajeva morali proći jebi ga i uopće više nije bitno ko je kriv,ko je pobjednik,gubitnik,bitno je da sad na novim osnovama pokušama graditi zdravije odnose,bez opterećenja.....

:lol: POZDRAV I TEBI...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 12:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
SÄFFLE je napisao:
Naime smatram da Yu nije propala zbog nacionalizma,vec zbog nerada,lose ekonomije i lopovluka na veliko i malo.Nacionalizam je samo dosao kao plod neimastine i kraha ekonomije.

Nacionalizam se vecinom i javlja u tim sluchajevima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 14:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Nekima je lakse utjeratu u dupe nego u glavu, da je jugoslavija valjala , ne bi tako neslavno propala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 18:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Kakva glupost.

Prvenstveno mi smeta identifikacija bivše Jugoslavije sa potrebom da se vrši distribucija Marksovih tekstova on-line (pogotovo zajedno sa Lenjinovim, kao da se "nadopunjavaju"). Vještačka nacija (a svaka je vještačka) i internacionalizam nemaju jedno sa drugim, oprostite, nikakve jebene veze.

Muka mi je da gledam ove real-soc pseudo-filozofske "dijalektičke materijaliste" kako se razmeđu njegovim citatima a nemaju pojma o čemu govore.

Ako bi iko od njih razumjeo značaj klasne borbe u današnjem vremenu, sektaške gluposti kao "nostalgičarstvo" za bivšom državno-birokratskom tvorevinom ne bi ni postojale.

P.S.

A vi na "drugoj strani" -- znajte da vaša "argumentacija" samo ojačava ideološku zaglupljenost u ovom nazovi-dijalogu -- kako njihovu tako i vašu.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 12:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ovu pjesmu sam prije nekoliko dana prvi put čuo.
Dokazuje da ipak ono kako razmišljam nije takva rijetkost i da se ponovo bude neka pozitivna osjećanja na ovim prostorima.

Nostalgična (TBF,Split)

Ima bit da san potrošija i ono malo suza
za navodnit dolinu sevdaha i bluesa
svit je tužan, tu nikad neće bit pravde
za one koji žele samo da žive i rade

I ljube, i smiju se svemu ka vicu
A ja se pitan ima li smisla pravit dicu
Donosit ih na svit di su život i sloboda
Ka roba, koju će neki moćnik prodat

I ove stare melodije bude memorije
Čiste nostalgije, i ne znan šta mi je
Stari s bafima, stara s ogromnom trajnom
Sestra i ja, cili umazan slajom

I sve je daleko i tajno
Znan ni onda nije sve bilo bajno,
Al' ditetu sve je sjajno i pari mi se puno lipše
I ove kapi kiše ka da šapću: "Nikad više…"

Jer sve prolazi, ostaje samo u nama
U srcima , u umu, i foto albumu
Priča svaka slika, da ne zaboravin nikad
Nasmijana lica nekih starih prika

Nekih nema više, ostale su sjene
Mora bit da je s njima nesta i dio mene
Al' vrate ga kiše i vitar s juga
Neka stara pisma, nostalgija i tuga.

Nekad se pitan jel' tribalo sve baš tako bit
Pa mislin, tribalo je bit, jer je proklet ovi svit
I dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji i pakal i raj

Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi i kazni svakog onog gada
Željnog rata i žednog krvi
Al' ko je bez grijeha nek baci kamen prvi

Ironično zaista, da citiram Krista
Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
I to u mraku, u miješanom braku
U nekoj dalekoj zemlji, sad je samo u zraku

I baš me je tamo donila roda
Da ne mrzin i buden pošten, iskren i odan
A razliku između zla i dobra
Nisan naučija ni od fratra, ni hodže, ni popa

A kad su zavladali oni šta su pali s kruške
Božji ljudi su blagoslovili puške
Janjce slali u smrt, za svoga Boga, jedinoga
Za ludilo svoga ideologa

Kad bijesni mržnja razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek
Povijesti, i ispiše novu krvavu stranu
U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.

Zato letin visoko iznad napaćenog tla
Daleko od poimanja dobra i zla
visoko gore, ka Suncu, u nebesa
di se gužvaju poruke SMS-a

iz ovog vrimena izlazin van
I zaranjan u neki davni, zaboravljeni san
Neki bolji dan, pun smija i vica
Di su sritni ljudi i njihova dica

I gledaju u sutra, ozarena lica
Puni nade u tom svitu pravde,
Jednakosti, bratstva i slobode
U svit ljubavi me misli vode

I još uvik virujen da će na ovoj planeti
Jednog dana svi ljudi moć živit sretni
Razum, ljubav i znanje izgradit će raj
I znaj, neće biti ironije za kraj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 10:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I ja sam ovu čula prvi put.... Treba je pročitati pažljivo da bi se svatilo šta se hoće reći...

Danas, više nego ikad,
želim ispjevati pjesmu o Titu.
Lako je bilo pisati mu onda,
kad je bilo dobro i poželjno slaviti ga i veličati mu lik
.Kad je religija bila Partija,
a Tito Prorok i Spasitelj
.Ja ne znam da li je pripadnost religiji bila nametnuta dekretom,
ili su to naše sitne duše samo htjele da se dopadnu.
Jesmo li bili samo mehke vlasi trave što polijžu u pravcu vjetra koji puše,ali,
Tito je meni uvijek bio čovjek –i ništa više i ništa manje,
a Partija, društvo dobrih ljudi.
Sad, nisu sva vjerovanja ostala ista
.Tito je silom guran u smece.
Ljudi su listom hrlili u svetilište.
Vjernici novog kulta nisu vjerovali, nego su skupljali poene
.Otvorile su mi se oči tek puno poslije.
Bijaše mi jasno da su ljudi bili dobri zato što se isplati.
Da su prihvatali i ravnopravnost i bratstvo, i humanizam,
zato što su imali koristi od toga,
a u srcima njihovim skrivalo se zlatno tele.
Danas, vremena su druga.
Danas se isplati pljuvati Tita.
Odricati se Partije, to je najkorisnija rabota.
Smijati se bratstvu naroda, nosi naročite povlastice,
a štovati Boga, najviše se plaća.
Danas ja vidim zašto je Tito bio velik.
Vidim njegovu vrijednost jače nego ikad!
Ne bi ti taj sageo glavu pred silnikom ni za hiljadu godina,
a narod za tuđe interese ne bi prodao nikad.
Nikad on pod pritiskom ne bi klimnuo glavom,
niti bi potpis stavio svoj na neki sramni čin.
On bi se, ako treba, i svojim poigrao životom
da ne bi izdao neki ljudski princip.
Jest, mačem je kad-kad i on znao da sudi,(protiv sam mača i sile, daleko od toga).
Ali, kažu, klin se klinom izbija,
i ko mačem siječe, od mača gine,
a kosa kad korov kosi ,koristan posao obavi, mada i neka pitoma travka uz korov strada.
Koga je taj mač sjekao?
I čije je interese on mačem štitio, odgovoriti prvo treba.
Ali o tome treba da promisli svako ko ljudski i pošteno traži istinu.
Ne znam da li se zlo moglo ubiti nečim drugim.
Ne znam da li se hljebom treba baciti na onoga ko tebe kamenom baš uvijek,
ali znam, rijetko se taj mač podizao onda,i milosti je bilo puno u osudi optuženog.
Vremena su se promjenila.
Danas više niko ne štiti sirotinju, a zemlja se rasprodaje na hvate.
I nema te sramne pogodbe i čina izdajstva narodnog kojeg neko od vlastodržaca nije već potpisao
.Na žalost, uzalud je krv prolivena.
I žrtve strašne podnesene su uzalud.
Tito je mrtav
.A meni se sve čini, da nas pogled njegov prijekorno prati dok koračamo u propast i poniženje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 11:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
yoy molim vas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 14:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RSRPSKA je napisao:
Nekima je lakse utjeratu u dupe nego u glavu, da je jugoslavija valjala , ne bi tako neslavno propala

Zamjena teza gospon...
Valjala je Jugoslavija samo nisu valjali Jugosloveni u njoj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 17:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

WERONICKA je napisao:
RSRPSKA je napisao:

Zamjena teza gospon...

Ti si Titova;Tile je tvoj... :D :D :D Eh da si mu još mogla predati štafetu,ko bi osto živ od tebe... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
WERONICKA je napisao:
Zamjena teza gospon...

Управо тако. Свака част, другарице Вероника!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 283 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]