banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2002, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Starogrčki filozof Demokrit(460-370 pne) je pretpostavljao da materija nije kontinuirana nego da se sastoji od malih osnovnih čestica. Demokritova teorija je nastala isključivo kao produkt njegovog razmišljanja.On je tvrdio da je materija sastavljena iz malenih nevidljivih dijelova-atoma.
Empedokle(490-435pne)je prvi primjetio da svjetlost ima konacnu brzinu.
Aristotel:"Priroda ide od nezivih predmeta,preko biljaka do zivotinja u neprekidnom nizu."Mnoge morske zivotinje kao spuzve,ascidije,koralji vise nalikuju biljkama nego zivotinjama.Kasniji pisci okrenuli su to u veliki lanac bica ili ljestvicu prirode.

Znali su oni mnogo vise od nas.Mi nemamo pojma o mnogim stvarima koje su oni znali.Stare Egipcane da ne spominjemo.
Nama dostignuca sluze za unistavanje,a njima za bolje razumjevanje svijeta i bolji i ljepsi zivot.

Trebala su nam stoljeca da shvatimo i dokazemo nesto sto su oni davno rekli,da naucimo nesto sto je njima bilo vec poznato.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 09.03.2002. 14:04 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2002, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ko bi mogao da zaboravi takvo nešto?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ljudi

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> To što nešto nije bilo poznato ljudima pod njihovom vlašću,ne znači da nije bilo ljudi koji su znali istinu</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Da, tako je i danas.

ventilator,

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>Znali su oni mnogo vise od nas.Mi nemamo pojma o mnogim stvarima koje su oni znali... Trebala su nam stoljeca da shvatimo i dokazemo nesto sto su oni davno rekli</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Slažem se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2002, 15:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ama, oni su samo pretpostavljali, filozofi mislim, nista oni zasigurno nisu znali. Evo primjera: po njihovim teorijama moguce je sljedeće tvrdjenje.
Kada bi se utrkivali Odisej i kornjača, na bilo koju udaljenost, i ako bi kornjača prva krenula, Odisej nikada ne bi stigao kornjaču. Evo i kako: koliko god se Odisej primakne kornjači ona će za to vrijeme preći neki mali dio puta. Znači kornjača uvijek ostaje u prednosti i pobjeđuje u svakom slučaju, ukoliko krene prva. To je jedna od mnogih teorija koje su oni umovali.
Sto se tiče atoma, oni su pretpostavljali da kada bi dijelili neki predmet i nastavljali da ga dijele do besvijesti, da bi u određenom trenutku došli do nečega što ne bi mogli dijeliti. To nešto su nazvali atom. Nisu znali ništa o strukturi atoma niti o njegovim osobinama. Takođe je činjenica da se i taj atom može dijeliti.
Dakle, jeste tu bilo i pametnih mišljenja ali je bilo i koječega drugog. Neke tačne stvari su prihvaćene, evo, i do današnjih dana. Nije atom izumljen nanovo, fizičari su otkrili svojstva nečega što čini materiju i to su, budući upoznati sa razmišljanjima starih filozofa, nazvali atomom. Dalje, u nauci ne možete tek tako da prihvatite iskustveno dobijene rezultate, tj. neko kaže da je nešto tačno i vi se složite. Svrha nauke je da prouči prirodne procese, u početku iskustveno, a zatim da ih detaljno i što tačnije objasni prihvatljivim metodama. (matematički)
Kada znamo za neku pojavu onda nastojimo da je objasnimo, prije nego da je samo prihvatimo kao takvu i nikom ništa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2002, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ama, oni su samo pretpostavljali, filozofi mislim</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ama :smile: ti pričaš o grčkim filozofima a ja sam to posmatrao dalje i dublje od toga. Bilo je mnogo starijih civilizacija koje su zbrisane sa lica Zemlje a koje su bile na mnogo većem nivou od nas danas. Pogrešno se misli da smo mi na vrhuncu a da je razvoj išao kontinualno i u skladu sa tim da su sve stare civilizacije bile primitivnije od nas. Ali imamo kristalnu lobanju o kojoj je pisao Artur Klark za koju mislim da kažu da je ni danas uz svu tehnologiju ne bi mogli onako napraviti. A to je samo jedan primjer. A tu je i Velika Piramida (Keopsova) za koju neki savremeni arheolozi, istraživači, egiptolozi kažu da je moguće da je starija od same egipatske civilizacije, da je uvijek bila tu a da su ostale piramide pokušaji egipćana da naprave nešto slično u čemu nisu uspjeli jer je Velika Piramida (matematički gledano) fascinantnija od svih. Sfinga je takođe žešća misterija. Itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2002, 11:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Koliko ja znam jedina nepoznanica u vezi tih gradjevina je način transporta i montiranja zaista glomaznih elemenata. Ipak, iznenadilo bi vas šta ljudi mogu da postignu svojom snagom. Još ako se udruži mnogo njih.
Kažeš da su postojale neke napredne civilizacije koje su znale stvari koje mi danas ne znamo. Štaviše, stvari koje nam izgledaju nemoguće i magične.
Ako su bili tako pametni, kako su propali? Ko ih je uništio? Možda im je dosadio život u blagostanju, pa su izumrli od dosade?
Pazite, ti koji su ih uništili morali su biti mnogo jaki. Šta je onda bilo sa njima? Šta su učinili sa dragocjenim plijenom?
Ne vjerujem da bi spalili i porušili zadobijene stvari, to bi bilo previše truda zarad ničega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2002, 17:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Mar 2002, 01:00
ne mozes reci da smo nazadovali u odnosu na Inke i stare civilizacije, jednostavno su u proslosti otkrivene neke stvari koje su bitne za covjekov opstanak,ne bi ih trebali ponovo otkivati, kao npr. tocak ?
Znaci ne postoji vise potreba za takvim otkricima, pronalasci iz tako davne proslosti bile su osnova za dalji napredak i usavrsavanje ...
Isto tako neko spominje Demokrita i sl. , dakle to su bili pojedinci, ni danas ne mozes govoriti o globalnom nazatku,i danas postoje pojedinci u raznim institutima koji se bave naucno-istrazivackim radom, koji znaju mnogo toga o mnogo cemu...ne mozemo svi biti "oni" ali "oni" pokrecu svijet i omogucavaju "napredak" covjecanstva...
mi ne znamo ono sto su znale stare civilizacije , al' znamo ono sto one nisu znale.....mikrobiologija, genetski inzinjering, savremena tehnologija...logika je da se mogu zloupotrebiti, al' to nije bio primarni cilj njihovog nastanka...
poredite stare civilizacije i savremeno covjecanstvo ???
pa koliko vremena je proslo ? promijenile su se potrebe, zelje, stremljenja ljudi, sistem vrijednosti, nacin zivota, i mijenja se svakim danom ...nemas vise potrebu samo da jedes ,pijes,razmnozavas se, sto ce ti danas net ?
osim toga , to su primarne zajednice, plemena , gdje su veze medju ljudima crvste, duhovne ...danasnje covjecanstvo je dzungla, gdje vlada zakon jacega, danas je NOVAC primarni uslov opstanka i pojedinca i drzave i nacije...
jednostavno su se stvari promjenile...i nemoguce je porediti...

recimo ROBOVI u starom vijeku? - iskoristavanje, maltretiranje i ponizavanje COVJEKA ? koji je to nivo svijesti ?

Pomjerali su kamene blokove muzikom, znaci mi smo duhovno nazadovali i zato izgubili tu moc ?
U svakom slucaju, nemoguce se vratiti...zato jos uvijek mogu otici medju Busmane , njima se stvarno jos divim...

a covjecanstvo cine pojedinci, dakle svako od vas, svaki covjek treba da se duhovno osvjesti, odredi sta mu je primarno, i usmjerava ono sto je otkriveno u pozitivnom smjeru,i dalje otkriva u smjeru napretka ...

materijalno ne ide bez duhovnog , duhovno mu daje smisao ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2002, 18:31 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Mar 2002, 01:00
Jedno pitanje se uvijek ponavlja:

Da li postoje vanzemaljci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2002, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mislim da bi se o ovome moglo ponovo razgovarati. Ne moramo se uopšte oslanjati na ono što je već rečeno na ovoj temi (iako onaj ko hoće može) već možemo nastaviti pisati kao da je teme tek otvorena.

Šta mislite o tome koliko ni(smo) napredovali?

U čemo smo napredovali i koliko je to u čemo smo napredovali poboljšalo naše živote? Ovde ne mislim samo na neke vanjske stvari koje nam je napredak donio (kompjuteri, mobilni...) već i na unutrašnje?
Da li smo uz veliki napredak koji se ne može opovrgnuti postali sretniji i ispunjeniji? Da li su izmeđuljudski odnosi (kako bi rekao Šojić) bolji?
Da li po onome kako sada stvari stoje, zbog napretka koji je bio i koji tek slijedi, možemo reći kakva će nam otprilike biti budućnost, dobra ili loša?

U čemu čovječanstvo nije napredovalo?
U čemo smo nazadovali? I zbog čega smo nazadovali?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2002, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Šta mislite o ovome

"Živio sam mnogim životima kroz duge eone. Čovjek, pojedinac, nije moralno napredovao posljednjih deset hiljada godina. Potpuno stojim iza toga. Razlika između neukroćenog ždrijebeta i strpljivog teretnog konja je prosto razlika u izvježbanosti. Izvježbanost je jedina moralna razlika između današnjeg čovjeka i čovjeka od prije deset hiljada godina. Ispod njegove tanke kože moralnosti koju je sam uglancao leži isti divljak koji je bio i prije deset hiljada godina. Moral je društveno bogatstvo, priraštaj kroz bolne vijekove. Novorođenče će postati divljak osim ako se ne izvježba, ako se ne uglača apstraktnom moralnošću koja se toliko dugo sakupljala...Pitam vas, da li se danas propovjeda viši moral od onog što ga je propovjedao Hrist, Buda, Sokrat ili Platon, Konfucije i kogod je bio autor "Mahabharate"? Blagi Bože, prije pedeset hiljada godina, u našim totemskim porodicama, naše su žene bile čistije, naši grupni odnosi čvršći i pravilniji. Moram da kažem da je moral koji smo upražnjavali u onim starim danima bio viši od morala koji se upražnjava danas. Nemojte da žurno odbacite ovu misao. Sjetite se naših dječijih radnika, naše potplaćene policije i iskvarenih političara, naše iskvarene hrane i našeg ropstva u kome su kćeri siromaha. Kada sam bio Sin Planine i Sin Bika, nije se znalo šta je prostitucija. Bili smo čisti, kažem vam. Nismo ni sanjali o takvim dubinama obespravljenosti. Da, i sve današnje niže životinje su čiste. Potreban je čovjek sa svojom maštom, potpomognut svojim vrhunskim poznavanjem stvari, da izmisli smrtne grijehe. Niže životinje, druge životinje, nesposobne su za grijeh.
Brzo sam proletio kroz mnoge živote u mnogim vremenima i mnogim mjestima. U starim vremenima kažnjavali smo drastično i ubijali brzo. To smo činili zato što smo to željeli, zbog hira, ako želite. Ali nismo bili licemjeri. Nismo zvali štampu, i sveštenstvo, i univerzitete da opravdaju svojevoljnost divljaštva. Činili smo ono što smo željeli da činimo, uspravljeni, i uspravljeni smo se suočavali sa posljedicama i kaznom, i nismo se krili iza skuta klasika ekonomije i građanskih filozofa, nismo se krili iza skuta pridruženih propovjednika, profesora i izdavača..."

Džek London, "Zvjezdana lutalica"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2002, 14:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Najzesci dozivljaj oko ove lakrdije je bio kad sam sa jednim jaranom cavrljo o civilizacijama, ukljucujuci tu i ove postojece, pa da bi mi rekao: "Znas sta, to smo mi radili prije dvadeset hiljada godina, a oni danas"; a ja mu odgovario: "Jarane, ne razumijem o kakvim hiljadama godina pricas jer ja imam trenutno dvadeset godina". Napredovali jesmo, nitko to ne moze poreci, koliko: jako puno. Danas razlika mogucnosti koje covjek cini i naucno fantasticnih filmova tezi nuli. Ipak, inteligencija u svijetu je uvijek konstantna, covjecanstvo se povecava. Kad pogledamo "unutrasnjost", napredovali smo. Ko me moze ubjediti u suprotno? Na ovom forumu su neki jako puno napredovali, neki imaju cak 1699 poruka ostavljenih, svaka cast. Velik napredak, prosto zavidim (pitam se da li cu i ja moci to postici kad budem veliki, odnosno kad budem napredovao?)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 06:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 09 Maj 2011, 19:01
Koliko smo nazadovali od postavljanja ove teme? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2011, 07:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
9. godina.
DEVET GODINA!!!!

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]