banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 03:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
ne treba. postoje druge mjere. recimo, time out.
iz jednog prostog razloga. djetetu ce to postati sasvim normalno, pa moze da iste te mjere " sprovodi " na drugima. posebno kada odraste :-?

evo jednog prostog primjera. zasto su svi silovatelji, manijaci, losi muzevi itd, ustvari osobe koje su isto to trpile , recimo u svojoj porodici??? zato sto to od malena shvataju kao nesto sasvim normalno i oni u tome ne vide nista lose, za razliku od onih osoba koje su recimo rasle i razvijale se u srecnim familijama .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 04:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
I_am je napisao:
iz jednog prostog razloga. djetetu ce to postati sasvim normalno, pa moze da iste te mjere " sprovodi " na drugima. posebno kada odraste :-?

evo jednog prostog primjera. zasto su svi silovatelji, manijaci, losi muzevi itd, ustvari osobe koje su isto to trpile , recimo u svojoj porodici??? zato sto to od malena shvataju kao nesto sasvim normalno i oni u tome ne vide nista lose, za razliku od onih osoba koje su recimo rasle i razvijale se u srecnim familijama .

...da li danas ima "srecnih familija "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 08:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
zzz je napisao:
Vader ...

...usudjujem se upitati kako bi reagirao kada bi negdje u ducanu ,kinu ,ili drugdje vidio da roditelj tuce svoje dijete ...da li bi obranio dijete ,da li bi zvao policiju ,da li bi jednostavno otisao , da li bi plakao ...i sl ...

Nemam pojma, nisam se našao u toj situaciji. Vjerovatno zavisi od intenziteta tuče, mog trenutnog raspoloženja, psihičkog stanja i drugog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 13:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 14:39
zzz je napisao:
I_am je napisao:

...da li danas ima "srecnih familija "

ima :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2005, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Naravno da ima,sto si ti tako patetican i pesimista???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 14:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

azdajica-ny je napisao:
Naravno da ima,sto si ti tako patetican i pesimista???
...

...moja je casa uvijek do pola puna ...svakom uvijek pruzim ruku ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa vise mi zvuci kao da je dopola prazna...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 19:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

azdajica-ny je napisao:
pa vise mi zvuci kao da je dopola prazna...

... uvjerit ces se sama u prethodnu tvrdnju , nadam se ...moramo paziti s ovakvim porukama jer "moderator Vader" ne podnosi to ...vec me je par puta obrisao ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2005, 03:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 19:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Djeci se nekad mora dati po guzi :wink:

Izivljavati se batinama na djeci ( bilo kome ko je slabiji ) je zlocin :evil:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 12:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
djeco budite dobra : ne slusjate starije ! :)

najzalosnije je sto vecina djece iz nasilnih obitelji i sami kad odrastu postaju nasilnici , sto cu reci korijen nasilja i problema lezi u patrijahalno uredjenim porodicama po principu (ili trenutnih hirova roditelja ) biti dobar=dobiti cokaladu
biti neposlusan(ne ispuniti ocekivnja roditelja)=dobiti batinu ! a najgore je sto idjeca usvojaju takov model ponasanja i drze ga za "normalnim" i drusveno prihvatljivim i prenose ga na svoju djecu pa i okolinu inace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2005, 22:25 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Jebiga, ja sam bio nestašan pa sam popio batine više puta (ne samo od roditelja :) ) i ne znam šta bih vam pametno rekao o tom ;)

Obično se sve brzo zaboravi, a i pouka često, jedino može ostati mržnja prema osobi koja te istukla BEZ razloga, inače, huh, batina je nekad OK, valjda ...

ma sve je relativno, što tući djecu, kao da su odrasli nešto pametniji ili bolji od djece, jel ;)

Vrh

Tema posta: nasilje radja nasilje
PostPoslato: 18 Dec 2005, 21:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
citiram naslov :" siba je izasla iz raja"
pa ocigledno sa rajem (ako uopste postoji ) nesto nije u redu cim ima sibu sta nam to govori da gazda (jahve) ne siri ljubav nego svoj autoritet i moc ostvaruje sibom a ne pomocu ljubavi i razumijevanja za sve i drzi u pokornosti sibom (prinudom)(opet sa pretpostavkom da isti postoji) sve ostale jer je on "nedodirljiv , mudar , savrsen, posten, po cemu je on bolji od svoje konkurencije Lucifera kojeg je istjerao iz raja kad mu je on postao konkurencija i kad je trazio isti tretman za ljude i andjele jer je bio njegov grijeh sto je zelio da svi budu ravnopravni i time poljuljao Jahvin autoritet ?
ili ti kako toliko inteligetno bice zvano bog ako je stvarno savrseno i razumno moze stvoriti svijet pun mrznje , zavisti , ubijanja ako nije licemjeran i nasladjuje se s tim ?

uf odoh malo predaleko (sad se moram cuvati crkve kraj ovih boghulnickih prosatanistickih izliva )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 00:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
U posljednje vrijeme cesto razmisljam da li je moguce odgojiti dijete bez batina, pa htjedoh pokrenuti tu temu, kad ono - vec postoji :D .

Svi, koji imaju djecu kazu:"Cekaj samo dok rodis svoje, vidjeces da bez batina ne moze." Prije godinu dana posmatrah jednu prilicno nervoznu i frustriranu majku kako na Bozic tuce djecu. Nju je muz nedavno prije tog Bozica napustio zbog druge zene, a djeca su se tog dana nesto zakacila oko slatkisa.

Rezultat: Kais preko ledja :( i odvodjenje u sobu iz koje se mogao cuti majcin urlik i djeciji plac (djecak 6 god., djevojcica 8 god.). Meni su, sjedeci sama u kuhinji, frcale suze, jer sam jako empaticna osoba... Majka se vraca u kuhinju, jako zacudjena zasto placem, a ja onda povedem razgovor o tome da je fizicko kaznjavanje u stvari roditeljska slabost i nemoc da se rijesi situacija u datom trenutku. Malo sam je navela na razmisljanje. U medjuvremenu je nabavila nesto literature vezano za odgoj djece, pa ce mozda promijeniti nesto u nacinu vaspitavanja.

Jeste li ikad posmatrali roditelje, koje uhvati "huja" zbog djecije neposlusnosti, pa im se izoblici lice, iskolace oci, zajapure se u licu i galame bar duplo glasnije, nego kad pricaju?! Za mene u tim trenucima nemaju niceg ljudskog u sebi... :roll: Najvise mrzim kad se roditelji tako izzive, pa onda nakon pet minuta ljube tu istu djecu, brisu im suze i izvinjavaju se. Nisam pedagog, ali osjecam da to nije pravi put...

Inace, imam dva mala bratica od 15 mjeseci i dvije i po godine. Ponekad nesto razbiju, pa im objasnjavam (vise onom starijem, jer vec mnogo toga razumije) kako npr. sad njegova baka nema vise svoju omiljenu solju iz koje pije kafu i kako ce biti tuzna, pa onda zajedno idemo u prodavnicu da joj kupimo novu. Onda joj svecano nosi skuvanu kafu (naravno, malo ohladjenu da se ne oprzi), pa je sav vazan zbog povjerenog zadatka... Onda me po sto puta pita:"Jel´ tako, tetka, ovo se ne dija (dira)?" pokazujuci na novu solju. :angel13: Mislim da je efekat upecatljiviji i trajniji od nekog fizickog kaznjavanja i galame bez pravog objasnjenja.
Bas je nedavno stariji prosuo malo mlijeka iz flasice, pa vice:"Tetka, daj bizo piku (krpu) da bisem!" jer zna da je nesto zabrljao. :D

Nema sanse da bih udarila bilo cije dijete, pa vjerujem da ce mi moje dijete biti jos dragocjenije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 11:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Svako dijete je iskreno do prvih batina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 12:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 14:39
Jack je napisao:
U posljednje vrijeme cesto razmisljam da li je moguce odgojiti dijete bez batina, pa htjedoh pokrenuti tu temu, kad ono - vec postoji :D .

Svi, koji imaju djecu kazu:"Cekaj samo dok rodis svoje, vidjeces da bez batina ne moze." Prije godinu dana posmatrah jednu prilicno nervoznu i frustriranu majku kako na Bozic tuce djecu. Nju je muz nedavno prije tog Bozica napustio zbog druge zene, a djeca su se tog dana nesto zakacila oko slatkisa.

Rezultat: Kais preko ledja :( i odvodjenje u sobu iz koje se mogao cuti majcin urlik i djeciji plac (djecak 6 god., djevojcica 8 god.). Meni su, sjedeci sama u kuhinji, frcale suze, jer sam jako empaticna osoba... Majka se vraca u kuhinju, jako zacudjena zasto placem, a ja onda povedem razgovor o tome da je fizicko kaznjavanje u stvari roditeljska slabost i nemoc da se rijesi situacija u datom trenutku. Malo sam je navela na razmisljanje. U medjuvremenu je nabavila nesto literature vezano za odgoj djece, pa ce mozda promijeniti nesto u nacinu vaspitavanja.

Jeste li ikad posmatrali roditelje, koje uhvati "huja" zbog djecije neposlusnosti, pa im se izoblici lice, iskolace oci, zajapure se u licu i galame bar duplo glasnije, nego kad pricaju?! Za mene u tim trenucima nemaju niceg ljudskog u sebi... :roll: Najvise mrzim kad se roditelji tako izzive, pa onda nakon pet minuta ljube tu istu djecu, brisu im suze i izvinjavaju se. Nisam pedagog, ali osjecam da to nije pravi put...

Inace, imam dva mala bratica od 15 mjeseci i dvije i po godine. Ponekad nesto razbiju, pa im objasnjavam (vise onom starijem, jer vec mnogo toga razumije) kako npr. sad njegova baka nema vise svoju omiljenu solju iz koje pije kafu i kako ce biti tuzna, pa onda zajedno idemo u prodavnicu da joj kupimo novu. Onda joj svecano nosi skuvanu kafu (naravno, malo ohladjenu da se ne oprzi), pa je sav vazan zbog povjerenog zadatka... Onda me po sto puta pita:"Jel´ tako, tetka, ovo se ne dija (dira)?" pokazujuci na novu solju. :angel13: Mislim da je efekat upecatljiviji i trajniji od nekog fizickog kaznjavanja i galame bez pravog objasnjenja.
Bas je nedavno stariji prosuo malo mlijeka iz flasice, pa vice:"Tetka, daj bizo piku (krpu) da bisem!" jer zna da je nesto zabrljao. :D

Nema sanse da bih udarila bilo cije dijete, pa vjerujem da ce mi moje dijete biti jos dragocjenije.

jako lep komentar

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 01:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Bogami sam ja svom starom zahvalan sto me par puta izlemao. Ja ne bi volio da bilo kako povredjujem svoje dijete, ali mislim da nekada jednostavno nema drugog nacina da dijete shvati sta valja a sta ne. Normalno da nisam za konstantno lemanje, nego ono, kad bas mora. I tek tamo oko pete-seste godine, kad pocne da konta stvari...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2006, 23:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zanice, hvala :wink:

Bik je napisao:
Bogami sam ja svom starom zahvalan sto me par puta izlemao. Ja ne bi volio da bilo kako povredjujem svoje dijete, ali mislim da nekada jednostavno nema drugog nacina da dijete shvati sta valja a sta ne. Normalno da nisam za konstantno lemanje, nego ono, kad bas mora. I tek tamo oko pete-seste godine, kad pocne da konta stvari...

Da se razumijemo, verbalno maltretiranje i omalovazavanje moze biti bolnije od batina po dupetu ili samaranja... :x

Ali, nekako mi nije fer, jer ne tuces ni svog sefa, ako te iznervira. U sustini fizicki kaznjavas slabije od sebe, a djeca su jednostavno bespomocna u toj situaciji. Dozivjela sam milion situacija gdje djeca isprobavaju svoje granice. Mali vragovi izvlace roditeljima onu tanku nit zivca i pri tome ne reaguju ni nakon 100-tog ponavljanja da nesto ne smiju uraditi, ali opet je to do roditelja i njihovog nacina komunikacije. Primjerice, ako se roditelji stalno djeci obracaju povisenim tonom, oni takvu situaciju interpretiraju kao normalnu i standardnu.
Cesto puta je neposlusnost i divljanje signal za nesto poput onoga:"I ja sam tu, zelim tvoju paznju, posveti jedan dio svog vremena meni, daj mi osjecaj da sam ti vazna i dragocjena osoba u zivotu!"
Uzimanje djece za ozbiljno i shvatanje njihovih potreba kao nesto vazno cesto ima veci efekat nego sama batina.
Zgrazam se roditelja cija djeca samo kraj njih vegetiraju, bez ikakvog kvalitetnog provodjenja vremena, pa makar se to vrijeme ogranicavalo i na sat vremena dnevno.
Poznajem slucaj gdje je majka istukla dijete od tri mjeseca, zato sto je stalno plakalo, pa se onda jos time i hvalisala :x

Isto tako sam dozivjela strukturu jedne porodice gdje su djeca odgojena bez batina. Zanimljivo je bilo posmatrati vecernji ritual: dijete jos zeli da gleda TV, roditelji kazu da je vrijeme za pranje zuba i odlazak na spavanje, ono se necka, pa onda krene brojanje do tri. Majka kaze da nikad nije ni odbrojala do tri, vec je kod dvice bilo trckaranja u kupatilo :D
Oni su vremenom uveli sistem bodovanja. U kuhinji su imali jedan papir na zidu gdje su svi clanovi porodice upisivali pluseve i minuse ( sa obrazlozenjem), zavisno od toga ko je sta zabrljao. Dobrim djelima se minus prepravljao u plus. Odredjen broj postignutih pluseva bi se nagradjivao nekim malim bonusom. Na spisku su bila imena svih clanova porodica, tako da je u jednoj rubrici tata dobio minus, jer se zapio sa drustvom. :drinking: :wink:
Gresku je ispravio odlaskom sa djecom na bazen. Hocu reci da kroz igru i bodovanje djeci ukazujes na dobre i lose stvari, sve u skladu sa vlastitim nacelima i time transportujes svoje vrijednosti na njih.
Po meni dobra stvar, koja iziskuje malo discipline, ali djeca dobijaju osjecaj vaznosti u vlastitoj porodici.

Izvinjavam se ako sam previse otisla off, ali batine stoje u direktnoj relaciji sa odgojem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Sto me ocrni covjece, pa ja se u potpunosti u saglasnosti s tobom. Sto si mene citirao?
:puppydogeyes:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 00:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Sto me ocrni covjece, pa ja se u potpunosti u saglasnosti s tobom. Sto si mene citirao?
:puppydogeyes:

Nije nikakavo ocrnjavanje u pitanju, vec mi je tvoj tekst bio baza da predocim da ni sa 5-6 godina batine nece dovesti do zeljenog efekta. Bas kad je dijete dovoljno odraslo da razumije, onda fizicko kaznjavanje nije logicno ili... 8-[

Moje misljenje... ne mora se prihvatiti :wink:

Nije bilo nista protiv tebe licno, ´ajd´ u zdravlje :drinking:

P.S. a kad sincina napuni 15, 16, 17 godina, ko ce onda koga da batina :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]